Τις εργασίες του πακιστανικού τμήματος αγωγού φυσικού αερίου ο οποίος θα συνδέει το Ιράν με το Πακιστάν εγκαινίασαν σήμερα οι πρόεδροι των δύο χωρών.
Τις εργασίες του πακιστανικού τμήματος αγωγού φυσικού αερίου ο οποίος θα συνδέει το Ιράν με το Πακιστάν εγκαινίασαν σήμερα οι πρόεδροι των δύο χωρών, κ.κ. Αχμαντινετζάντ και Ζαρντάρι, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Τεχεράνης.
Πρόκειται για τον λεγόμενο «αγωγό ειρήνης», για τον οποίο το Ισλαμαμπάντ είχε δεχτεί μεγάλες πιέσεις από πλευράς των ΗΠΑ ώστε να προχωρήσει σε ακύρωση των σχετικών σχεδίων.
Το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται στα 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια και η δημιουργία του έχει υποστεί συνεχείς αναβολές από τη δεκαετία του 1990, με τον αρχικό σχεδιασμό να προβλέπει τη σύνδεση Ιράν – Ινδίας μέσω Πακιστάν.
Οι ΗΠΑ είχαν τοποθετηθεί εξαρχής αρνητικά απέναντι στο σχέδιο και στη συμμετοχή της Ινδίας και του Πακιστάν σε αυτό, σημειώνοντας ότι αποτελούσε παραβίαση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης λόγω του πυρηνικού της προγράμματος.
Η Ινδία αποσύρθηκε από το έργο εντός του 2009, επικαλούμενη ζητήματα κόστους και ασφάλειας, μετά από συμφωνίες με τις ΗΠΑ επάνω σε ζητήματα πυρηνικής ενέργειας.
«Ο αγωγός δε συνδέεται με τα πυρηνικά»
Η ιρανική κρατική τηλεόραση παρουσίασε ζωντανά εικόνες του προέδρου του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ με τον πακιστανό ομολογό του Ασέφ Αλί Ζαρντάρι να σφίγγουν τα χέρια και να ψάλουν προσευχές, μετά την αποκάλυψη της συμβολικής πλάκας η οποία σηματοδοτεί την συμμετοχή του Πακιστάν στο έργο.
«Θέλω να τονίσω απέναντι σε εκείνους οι οποίοι θέλουν ρήξη στις σχέσεις Πακιστάν και Ιράν, ότι ο συγκεκριμένος αγωγός δεν έχει την παραμικρή σχέση με το θέμα των πυρηνικών», δήλωσε ο κ. Αχμαντινετζάντ.
Απευθυνόμενος έμμεσα στις ΗΠΑ, ο ιρανός πρόεδρος σημείωσε ακόμη ότι με το φυσικό αέριο δεν μπορεί κανείς να δημιουργήσει ατομικές βόμβες, γι’ αυτό και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για όσους αντιτίθενται στο συγκεκριμένο έργο.
Το Ιράν έχει ολοκληρώσει 900 χιλιόμετρα δικτύου εντός της επικράτειάς του, ενώ η Τεχεράνη θα δανείσει στο Ισλαμαμπάντ 500 εκατομμύρια δολάρια, το ένα τρίτο όσων χρειάζονται για την κατασκευή αγωγού 750 χιλιομέτρων εντός της επικράτειας του Πακιστάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Fars.
Ο αγωγός αναμένεται να είναι έτοιμος προς άμεση λειτουργία το Δεκέμβριο του 2014.