Πολιτική
Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013 12:49

Ν. Αναστασιάδης: Η Τουρκία οφείλει να τηρήσει δεσμεύσεις ως υποψήφια χώρα

Τη διαχρονική συμπαράσταση της Ελλάδας στον κυπριακό ελληνισμό αναγνώρισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε διάλογο που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και όσον αφορά το ζήτημα του Κυπριακού τόνισε ότι προσβλέπει σε διαφοροροποίηση της τουρκικής στάσης.

Τη διαχρονική συμπαράσταση της Ελλάδας στον κυπριακό ελληνισμό αναγνώρισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε διάλογο που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Όπως είπε, «κανένας δεν παραγνωρίζει ότι υπάρχουν αδερφοί Έλληνες που άφησαν και το αίμα, αλλά και τα κόκκαλά τους στην Κύπρο, για να διασφαλίσουν την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Είχε προηγηθεί αναφορά του κ. Παπούλια ότι το Κυπριακό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα εμβαθύνουμε τον συντονισμό των προσπαθειών μας και των διαβουλεύσεων, ώστε να έρθει εκείνη η ποθητή μέρα της επανένωσης, που δεν θα υπάρχει κατοχικός στρατιώτης στο νησί και θα είναι μια μεγάλη νίκη για τον Ελληνισμό, γιατί η μάχη που δίνει ο Κυπριακός λαός είναι μάχη του Ελληνισμού».

Σε διαφοροποίηση της τουρκικής στάσης προσβλέπει ο Ν. Αναστασιάδης

«Αυτό που προσβλέπουμε», απάντησε ο κ. Αναστασιάδης, «είναι να υπάρξει μέσα από τον ειρηνικό διάλογο επιτέλους μια διαφοροποίηση της τουρκικής στάσης, έτσι ώστε να επιτύχουμε με ειρηνικό τρόπο μια λύση που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των κατοίκων, αλλά και να απαλλάσσει τον τόπο από την κατοχή».

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι σε αυτήν την προσπάθεια η Κύπρος θα έχει τη συμπαράσταση, πέρας της Ελλάδας, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα, έχει υποχρέωση να τιμήσει και να τηρήσει όλες αυτές τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει τα υπόλοιπα των ευρωπαϊκών κρατών», είπε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκραγίας. 

«Και συνεπώς, δεν διανοούμαι πώς θα ήταν δυνατόν να εξευρεθεί μια λύση, χωρίς να εδράζεται στις βασικές αρχές, αξίες, στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως διαλαμβάνονται και προστατεύονται στην υπόλοιπη Ευρώπη», κατέληξε.