Πολιτική
Τρίτη, 13 Μαΐου 2003 07:10

Υποπτο κρούσμα άτυπης πνευμονίας στη χώρα μας

Σοβαρές υπόνοιες για την εμφάνιση του πρώτου ύποπτου κρούσματος της άτυπης πνευμονίας (SARS) στη χώρα μας, εκφράζει το υπουργείο Υγείας, με ανακοίνωση που εξέδωσε στις 3 τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), πρόκειται για νεαρή αλλοδαπή γυναίκα, αεροσυνοδό, όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, η οποία έχει θετικό επιδημιολογικό ταξιδιωτικό ιστορικό, ενώ παρουσίασε και κλινικά συμπτώματα της νόσου, με την άφιξή της στη χώρα μας.

Η γυναίκα μετέβη τις πρώτες πρωϊνές ώρες, αρχικά στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο, όπου νοσηλεύεται στον θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Το περιστατικό θα δηλωθεί ως ύποπτο κρούσμα στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), ενώ ανακοινώσεις για το θέμα, αναμένεται να κάνει στις 12 το μεσημέρι, ο υπουργός Υγείας, Κώστας Στεφανής.

* Στην Κίνα, 12 θανάτους και 75 νέα κρούσματα του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου, ανέφεραν χθες οι αρχές, εμφανίζοντας χαμηλούς αριθμούς, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

Η ΠΟΥ, ανακοίνωσε ότι η κατάσταση στη χώρα σταθεροποιείται, τόνισε όμως ότι δεν υπάρχουν τα αναγκαία στοιχεία για να διαπιστωθεί εάν το κύμα της επιδημίας υποχωρεί.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο Χονγκ Κονγκ, όπου αναφέρθηκαν τρεις θάνατοι και μόλις πέντε νέα κρούσματα. Συνολικά 250.000 μαθητές δημοτικών στο Χονγκ Κονγκ, επέστρεψαν στα θρανία, μετά το κλείσιμο των σχολείων τους για έξι εβδομάδες, λόγω της άτυπης πνευμονίας.

Στην Ταϊβάν, έξι άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους και αναφέρθηκαν 23 νέα κρούσματα. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν, ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός εξαπλώνεται στη χώρα και προέβλεψαν ότι η επιδημία θα τεθεί υπό έλεγχο σε τέσσερις με πέντε εβδομάδες.

Μία 67χρονη γυναίκα, που είχε προσβληθεί από το SARS, πέθανε χθες στο Τορόντο, με αποτέλεσμα να ανέβει στους 26, ο αριθμός των θυμάτων της νόσου στον Καναδά, όπως ανακοινώθηκε από τις υγιειονομικές αρχές της χώρας.

Το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Berkley, ανακάλεσε την απόφαση να μην δεχθεί φοιτητές από τις πληγείσες περιοχές στα θερινά μαθήματα. Αντιθέτως, τα ιδιωτικά κολλέγια της Κύπρου, ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν μέχρι τον Σεπτέμβριο τις εγγραφές φοιτητών, από τις περιοχές που έχουν πληγεί από τη νόσο.