Συνεχίζονται οι αντιδράσεις, τόσο κομμάτων όσο και φορέων, για την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ., που μετέφερε τοξικοεξαρτημένα άτομα, από το κέντρο της Αθήνας, σε εγκαταστάσεις της Αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα.
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις, τόσο κομμάτων όσο και φορέων, για την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ., που μετέφερε τοξικοεξαρτημένα άτομα, από το κέντρο της Αθήνας, σε εγκαταστάσεις της Αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα.
«Η δημόσια υγεία δεν διασφαλίζεται με αστυνομικού τύπου υγειονομικούς ελέγχους»
Σε ανακοίνωσή τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους για την επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε τη νύχτα της 5ης Μαρτίου.
Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα σημειώνουν πως σύμφωνα με τις Αρχές, η επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν και φορείς Δημόσιας Υγείας είχε στόχο τον έλεγχο διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και την παροχή «ιατρικής- ανθρωπιστικής» βοήθειας, όπως περίθαλψη και καταγραφή των ατόμων αυτών (άντρες και γυναίκες, ελληνικής και ξένης υπηκοότητας).
Όμως, ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Βίλεμ Ντε Γιονγκ τόνισε πως «η Δημόσια Υγεία δεν διασφαλίζεται με αστυνομικού τύπου υγειονομικούς ελέγχους», αλλά «προστατεύεται και προάγεται αποτελεσματικά μόνο όταν ο πληθυσμός έχει επαρκή πρόσβαση στις υγειονομικές υπηρεσίες και σε λειτουργικά προγράμματα Δημόσιας Υγείας και μόνο όταν αντιμετωπίζονται οι ιατρικές ανάγκες όλων των κοινωνικών ομάδων-ανασφάλιστων, χρηστών ουσιών, άστεγων κ.λπ.- ανεξάρτητα από εθνικότητα».
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναφέρονται στη διάταξη που προβλέπει «υποχρεωτική υγειονομική εξέταση σε άτομα που πάσχουν από λοιμώδες νόσημα ή ανήκουν σε ομάδες ευάλωτες σε λοιμώδεις ασθένειες καθώς και την κράτησή τους σε χώρους νοσηλείας αναγνωρίζοντας ότι τα άτομα αυτά συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία» και ζητούν την αλλαγή της.
Όπως σημειώνουν, η Δημόσια Υγεία είναι ευθύνη της πολιτείας και «όταν απουσιάζει μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική Δημόσιας Υγείας και η εφαρμογή αυτής μέσα από κατάλληλες ενέργειες, τα άτομα κινδυνεύουν, δεν είναι τα ίδια ο κίνδυνος».
Παράλληλα τονίζουν πως η συμμετοχή υγειονομικών σε αστυνομικές «επιχειρήσεις – σκούπα» γεννά σοβαρά ηθικά ζητήματα βάσει του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας.
Καταλήγοντας καλούν τις Αρχές να διασφαλίσουν την πρόσβαση στο σύστημα υγείας για το σύνολο των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, κάτι, που όπως λένε, «μπορεί να γίνει εφικτό μόνο μέσα από καλά σχεδιασμένες και συντονισμένες ιατρικές υπηρεσίες, και οπωσδήποτε έξω από τη σφαίρα δραστηριότητας της Αστυνομίας».
ΔΗΜΑΡ: Επίδειξη αυταρχισμού
Στο θέμα παρενέβη νωρίτερα και η ΔΗΜΑΡ, που σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για επίδειξη αυταρχισμού σε βάρος εξαρτημένων ατόμων.
Στη σχετική ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «το πογκρόμ που εξαπέλυσε η ελληνική αστυνομία» προκαλεί πολλά ερωτήματα.
«Ο νέος νόμος της Βουλής για τα ναρκωτικά αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη απέναντι σε κατασταλτικές αντιλήψεις για τους χρήστες. Η προοδευτική στροφή της Πολιτείας στα θέματα αυτά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνδυαστεί με τέτοιες επιδείξεις αυταρχισμού εις βάρος εξαρτημένων ατόμων», καταλήγει η ΔΗΜΑΡ.