Κόσμος
Τρίτη, 13 Μαΐου 2003 11:43

Πάουελ : Δεν αλλάζει ο «οδικός χάρτης» για ειρήνευση στη Μ. Ανατολή

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε, ότι, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να επαναχαράξουν ή να επαναδιαπραγματευθούν τον «οδικό χάρτη» για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

Ο Πάουελ δήλωσε ότι το έγγραφο, που έγινε δεκτό από τους Παλαιστίνιους, αλλά όχι από το Ισραήλ, είναι «η μόνη οδός» για την ειρήνευση στην περιοχή.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει ορισμένες παρατηρήσεις επί του οδικού χάρτη και θα τις ακούσουμε, αλλά δεν προτιθέμεθα να επαναχαράξουμε ή να επαναδιαπραγματευθούμε τον οδικό χάρτη», δήλωσε ο Πάουελ στους δημοσιογράφους, πριν από την αναχώρησή του από το Αμάν.

Ο Πάουελ, που δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την έγκριση της ισραηλινής πλευράς στον οδικό χάρτη, δήλωσε τη Δευτέρα ότι πρέπει να γίνουν πρακτικά βήματα κατά τη διάρκεια των απευθείας συνομιλιών που θα έχουν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι για την γεφύρωση των διαφορών τους.

«Πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να φθάσουμε στην ειρήνευση είναι μέσω του οδικού χάρτη. Το Ισραήλ γνωρίζει ότι ο οδικός χάρτης καθορίζει τα βήματα που πρέπει να γίνουν», δήλωσε ο Πάουελ πριν αναχωρήσει με προορισμό το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο προβλέπει ότι το Ισραήλ θα αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος μέχρι το 2005, θα διαλύσει τους εβραϊκούς οικισμούς που κτίσθηκαν πρόσφατα στα Παλαιστινιακά εδάφη και θα παγώσει το εποικιστικό πρόγραμμα σε άλλους οικισμούς.

Πολλοί Παλαιστίνιοι και Αραβες θεωρούν τον «οδικό χάρτη», ως την καλύτερη λύση για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν αναμένεται ότι θα συζητήσει τις επιφυλάξεις που έχει στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Ουάσινγκτον, στις 20 Μαΐου, όπου θα συναντηθεί με τον Τζωρτζ Μπους. Ο Σαρόν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, αναφέρει ότι η συζήτηση του θέματος των οικισμών «δεν βρίσκεται στον ορίζοντα».