Κόσμος
Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2013 15:50

Λαβρόφ: Απολύτως καμία πιθανότητα να ζητήσουμε αποχώρηση του Άσαντ

Δεν υπάρχει «καμία απολύτως» πιθανότητα να πει η Ρωσία στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ - Άσαντ να αποχωρήσει από την εξουσία, όπως δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Δεν υπάρχει «καμία απολύτως» πιθανότητα να πει η Ρωσία στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ - Άσαντ να αποχωρήσει από την εξουσία, όπως δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο κ. Λαβρόφ ουσιαστικά επαναλαμβάνει την πάγια θέση της Ρωσίας ότι η αποχώρηση του Άσαντ δεν πρέπει να είναι προϋπόθεση για τη διαπραγμάτευση μιας λύσης στη διετή σύγκρουση στη Συρία.

«Είμαστε αντίθετοι σε οποιοδήποτε προαπαιτούμενο για να σταματήσει η βία και να αρχίσει ο διάλογος, καθώς πιστεύουμε ότι η υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητα είναι να σωθούν ζωές», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση η Ρωσία να ζητήσει από τον κ. Άσαντ να αποχωρήσει ώστε να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία, ο κ. Λαβρόφ απάντησε: «Απολύτως καμία. Το ξέρετε ότι δεν είμαστε στο παιχνίδι της αλλαγής καθεστώτος».

Εξάλλου «δεν θα φύγει, το γνωρίζουμε με βεβαιότητα. Όλοι αυτοί που έχουν επαφή μαζί του γνωρίζουν ότι δεν μπλοφάρει», σημείωσε.

Όπως υπογράμμισε «δεν εναπόκειται σε εμάς να αποφασίσουμε ποιος θα κυβερνήσει τη Συρία. Οι Σύροι θα το αποφασίσουν».

«Είμαστε εναντίον της ανάμειξης σε εσωτερικές συγκρούσεις. Και αυτή είναι η θέση μας, που δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν», είπε.

Ο κ. Λαβρόφ αναμένεται να μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο για να συναντηθεί με τον βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ. Η Βρετανία, όπως και άλλες δυτικές χώρες, ζητεί την αποχώρηση του κ. Άσαντ.

Η Ρωσία, η οποία συνεχίζει να παραδίδει όπλα στην Δαμασκό, έχει εμποδίσει μέχρι στιγμής, μαζί με την Κίνα, όλα τα σχέδια απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζουν το καθεστώς του κ. Άσαντ.