Κοινωνία
Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2013 14:37

Συμφώνησαν σε αποκλιμάκωση

Σε συμφωνία για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της Ιερισσού κατέληξε η σύσκεψη στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης μετά από πρωτοβουλία του εισαγγελέα Εφετών, Παναγή Γιαννάκη. Ανοικτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Αστυνομίας, κατοίκων και Εισαγγελίας.

Σε συμφωνία για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της Ιερισσού κατέληξε η σύσκεψη στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης μετά από πρωτοβουλία του εισαγγελέα Εφετών, Παναγή Γιαννάκη, με τη συμμετοχή του αστυνομικού διευθυντή Κεντρικής Μακεδονίας και εκπροσώπων των κατοίκων και της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός». Στη συνάντηση δεν παρέστη ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρ. Πάχτας,

Αναφορικά με τα χθεσινά επεισόδια, ο αστυνομικός διευθυντής υποστήριξε η ΕΛ.ΑΣ. ενήργησε στα πλαίσια νομιμότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει την υπερβολική, όπως είπε, αντίδραση των κατοίκων.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των κατοίκων δήλωσαν πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση παρεμπόδισης των ερευνών για την διαλεύκανση της υπόθεσης της εμπρηστικής επίθεσης στις Σκουριές.

«Η σύσκεψη αποδείχθηκε θετική και εξαιρετικά χρήσιμη. Θέλουμε ό,τι γίνεται να είναι σύννομο και να τηρείται το Σύνταγμα. Οι κάτοικοι δεν έχουν καμία βούληση να γίνουν εμπόδιο στις έρευνες για τη διαλεύκανση της εμπρηστικής επίθεσης» τόνισε μετά τη σύσκεψη ένας από τους δικηγόρους των κατοίκων, ενώ συνάδελφός του σημείωσε πως «η αστυνομική καταστολή διακινδυνεύει ακόμη και την ίδια την εξιχνίαση της υπόθεσης».

Συμφωνήθηκε τέλος, να υπάρχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Αστυνομίας, κατοίκων και Εισαγγελίας.

Το πρώτο που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις από την περιοχή. Το δεύτερο είναι, εάν αντέχει, υπάρχει και η πρόταση του τοπικού δημοψηφίσματος, σχολίασε σε δηλώσεις στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης. 

«Αυτή η επένδυση, με στενά οικονομικούς όρους, δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικά, παρά ψίχουλα στο δημόσιο», υποστήριξε, και «οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: αγοράστηκε για 11 εκατομμύρια ευρώ από το ελληνικό δημόσιο αυτή η επένδυση και κοστολογείται από 2 δισ. έως 15 δισ.». «Πείτε μου εσείς εάν κερδίζουμε κάτι ή αν τελικά η κυβέρνηση ενεργεί ως ντίλερ  της Ελ Ντοράντο και των χρυσοθήρων», διερωτήθηκε ο κ. Σκουρλέτης.

Την παραίτηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης ζήτησε εκ νέου ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

«Η ρίψη χημικών μέσα σε σχολεία, η λήψη DNA από ανήλικους, οι προσαγωγές παρά την αντίθετη άποψη του εισαγγελέα, στις οποίες προβαίνουν πλέον οι αστυνομικές δυνάμεις, ξεφεύγουν από τη δημοκρατική νομιμότητα και παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ζητείται άμεσα η παραίτηση του υπουργού Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη, κ. Δένδια», τόνισε ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Στο αυτόφωρο στις 20/3 η δίκη των τεσσάρων συλληφθέντων

Νωρίτερα ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής στον Πολύγυρο οδηγήθηκαν οι τέσσερις συλληφθέντες από την Ιερισσό.

Και οι τέσσσερις, δύο 44χρονοι, ένας 43χρονος κι ένας 23χρονος, συνελήφθησαν μετά την προσαγωγή τους χθες στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών για την εμπρηστική επίθεση στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές, ωστόσο όπως διευκρινίστηκε, η σύλληψή τους δεν συνδέεται με την επίθεση της 17ης Φεβρουαρίου.

Τελικά παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χαλκιδικής στις 20 Μαρτίου, μετά από αναβολή που ζήτησαν.

Τους αποδίδονται - κατά περίπτωση - τα αδικήματα περί όπλων, φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων και της παράνομης κατοχής ασυρμάτου ραδιοπομπού.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν χθες στα σπίτια τους και σε αποθηκευτικούς χώρους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εννέα κυνηγητικά όπλα, από τα οποία τα δύο στερούνταν τις νόμιμες άδειες, τρεις παράνομοι ασύρματοι φορητοί πομποδέκτες και 27 κροτίδες. Τα κυνηγητικά όπλα απεστάλησαν στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για βαλλιστική εξέταση.

Την ίδια ώρα, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χαλκιδικής, ανέβαλε για τις 17 Ιανουαρίου 2014 τη δίκη των τεσσάρων κατοίκων της Χαλκιδικής που κατηγορούνται για συμμετοχή σε επεισόδια που έγιναν τον περασμένο Σεπτέμβριο στις Σκουριές, στη διάρκεια κινητοποίησης εναντίον της εξόρυξης χρυσού.

Το δικαστήριο ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα εκδίκαση της υπόθεσης, έπειτα από αίτημα που υπέβαλε ο συνήγορος λόγω ασθένειας ενός εκ των κατηγορουμένων. 

Έξω από τα δικαστήρια του Πολυγύρου συγκεντρώθηκαν από νωρίς δεκάδες κάτοικοι της Χαλκιδικής σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους διωκόμενους συντοπίτες τους, ενώ φώναζαν συνθήματα εναντίον της «αστυνομικής καταστολής».