Κοινωνία
Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2013 10:41
Την πρότασή της για την ακαδημαϊκή αναδιοργάνωση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά», έδωσε στη δημοσιότητα η σύγκλητος του ΑΠΘ.
Την πρότασή της για την ακαδημαϊκή αναδιοργάνωση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά», έδωσε στη δημοσιότητα η σύγκλητος του ΑΠΘ.
Η πρόταση διαφοροποιείται από αυτήν του υπουργείου Παιδείας στα εξής σημεία:
-
Αντί του προτεινόμενου για το ΑΠΘ αριθμού 12 σχολών και 39 τμημάτων, προτείνεται διάρθρωση του ΑΠΘ σε 10 σχολές και 42 τμήματα.
-
Αντί της συγχώνευσης των τεσσάρων Ξενόγλωσσων Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής σε μία μονοτμηματική Σχολή Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών με κατευθύνσεις, προτείνεται η διατήρησή τους ως αυτοτελών Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής.
-
Αντί της δημιουργίας μονοτμηματικής Σχολής Νομικής, για την οποία δεν υπάρχει καμία ακαδημαϊκή τεκμηρίωση, προτείνεται η ένταξη του Τμήματος Νομικής σε μία νέα Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών.
-
Όσον αφορά τα δύο Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας τα οποία προτείνεται να ενταχθούν στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, η Σύγκλητος διαπιστώνει πως η παραμονή τους στην Κοζάνη με τη σημερινή τους μορφή δεν ικανοποιεί την αρχή της χωροταξικής συνοχής και αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα αντίστοιχα με εκείνα που παρατηρήθηκαν κατά τη λειτουργία του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης (ΤΜΧΑ) στη Βέροια. Διαπιστώνει, επίσης, πως τα δύο Τμήματα του Παν. Δυτικής Μακεδονίας θεραπεύουν αντικείμενα που είναι είτε ταυτόσημα (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών) είτε αποτελούν υποσύνολο (Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών) μεγαλύτερων και παλαιότερων Τμημάτων του ΑΠΘ. Ως εκ τούτου, προτείνει την περαιτέρω διερεύνηση των όρων ένταξης των δύο Τμημάτων στη Σχολή και της πιθανότητας συνένωσής τους με τα συναφή μεγαλύτερα Τμήματα της Σχολής.
-
Αντί του τίτλου της Σχολής Γεωπονίας προτείνεται Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, ο οποίος ανταποκρίνεται αρτιότερα στον τίτλο των δύο Τμημάτων που αποτελούν τη Σχολή.
-
Αντί της ένταξης του Τμήματος Φαρμακευτικής στη Σχολή Θετικών Επιστημών προτείνεται η ένταξή του, ως 4o Τμήμα, στη Σχολή Επιστημών Υγείας.
-
Αντί της διατήρησης δύο Τμημάτων με τον ίδιο τίτλο στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, προτείνεται μονοτμηματική Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.
Ως προς το θέμα αυτό η Σύγκλητος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου Τμήματος «Επιστημών Άσκησης και Διατροφής» στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.
Αποφάσισε, επίσης, να ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας τον ισότιμο χειρισμό των Τμημάτων των ΑΕΙ σε εθνικό επίπεδο (όπως Τμήματα Πολυτεχνικής ΑΠΘ-Σχολές ΕΜΠ και Πολυτεχνείου Κρήτης, Τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ- Γεωπονική Σχολή Γεωπονικού Πανεπιστημίου «Αδαμάντιος Κοραής»).
Αριθμός εισακτέων
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εισακτέων, η Σύγκλητος σημειώνει ότι κατά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό του αριθμού εισακτέων ακαδημαϊκού έτους 2013-14 θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η γνώμη της, καθώς αυτή θα διατυπωθεί με βάση την πραγματική δυνατότητα εκ μέρους των Σχολών/Τμημάτων του ΑΠΘ να εκπαιδεύουν τους φοιτητές σε συνάρτηση με:
-
τους οικονομικούς πόρους του Ιδρύματος οι οποίοι πλέον δεν επαρκούν για τη συντήρηση εργαστηριακού εξοπλισμού και ανανέωσής του με νέας τεχνολογίας,
-
τη διαρκή μείωση του διδακτικού προσωπικού που δεν αντικαθίσταται,
-
τη μη προώθηση των διορισμών του διδακτικού προσωπικού που έχει εκλεγεί από το 2010,
-
τη δραματική μείωση του διοικητικού προσωπικού μετά και την πρόσφατη υπαγωγή 85 διοικητικών υπαλλήλων του ΑΠΘ σε καθεστώς διαθεσιμότητας και
-
τη στενότητα χώρων διδασκαλίας, πρόβλημα που θα προκύψει από τη μεταφορά Τμημάτων στο ΑΠΘ για τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποφασισθεί αύξηση αριθμού εισακτέων.