Κόσμος
Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2013 21:31

Μπαρόζο: Στο μέλλον οι όποιες κυρώσεις κατά της Χεζμπολάχ

Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τη δράση της Χεζμπολάχ στην Ευρώπη ώστε να της επιβληθούν κυρώσεις, σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μετά από συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τη δράση της Χεζμπολάχ στην Ευρώπη ώστε να της επιβληθούν κυρώσεις, σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ΕΕ θα εξετάσει το ζήτημα.

Οι δηλώσεις Μπαρόζο έγιναν μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες στις Βρυξέλλες.

Η Βουλγαρία είχε αποφανθεί το Φεβρουάριο ότι η βόμβα η οποία είχε τοποθετηθεί σε λεωφορείο το οποίο μετέφερε τουρίστες και είχε κοστίσει τη ζωή σε πέντε Ισραηλινούς στο θέρετρο Μπουργκάς, στη Μαύρη Θάλασσα, ήταν έργο της Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ έχει αυξήσει την πίεσή του προς τις Βρυξέλλες και προς το σύνολο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ζητώντας να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ και να χαρακτηρίσουν τη σιιτική οργάνωση με έδρα το Λίβανο «τρομοκρατική οργάνωση», επιβάλλοντας ταυτόχρονα οικονομικές κυρώσεις εναντίον της.

Ο κ. Μπαρόζο σημείωσε ότι η Βουλγαρία βρίσκεται στην τελική φάση της έρευνάς της για τη βομβιστική επίθεση του Ιουλίου του 2012, έχοντας ζητήσει αρωγή και από την κυβέρνηση του Λιβάνου.

«Όταν οι αυτουργοί γίνουν τελεσίδικα γνωστοί, τότε θα εξετάσουμε στα σοβαρά το να συμπεριληφθούν στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων».

Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εκφράζουν φόβους ότι η επιβολή κυρώσεων κατά της Χεζμπολάχ θα αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση της Βηρυτού και θα αυξήσει την ένταση στη Μέση Ανατολή.

Η Χεζμπολάχ αποτελεί βασική πολιτική δύναμη στο Λίβανο και η κυβέρνηση του Νατζίμπ Μικάτι βασίζεται στην υποστήριξη της οργάνωσης.

Ο κ. Πέρες, από την πλευρά του, σημείωσε ότι η αργοπορία στην επιβολή κυρώσεων θα ενισχύσει την οργάνωση, η ο οποία ήδη, όπως είπε, εμπλέκεται ανοικτά στο συριακό εμφύλιο πόλεμο, υποστηρίζοντας τις δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Ευρωπαίος διπλωμάτης, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι ένα τουλάχιστον κράτος - μέλος της ΕΕ θα υπέβαλε εντός του Μαρτίου επίσημο  αίτημα να συμπεριληφθεί η στρατιωτική πτέρυγα της Χεζμπολάχ στον ευρωπαϊκό κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η εξέταση του αιτήματος γίνεται συνήθως δύο ή τρεις μήνες μετά την υποβολή του.

Στην Ευρώπη, μόνον η Ολλανδία έχει κατατάξει τη Χεζμπολάχ στις τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ η Μεγάλη Βρετανία έχει προχωρήσει στο ίδιο μέτρο μονάχα για τη στρατιωτική πτέρυγα της οργάνωσης.

Γαλλία και Γερμανία έχουν αντιταχθεί σε παρόμοιες κινήσεις, ωστόσο τα στοιχεία της Βουλγαρίας για την υπόθεση Μπουργκάς θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα.

Εάν η ΕΕ αποφασίσει τελικώς να χαρακτηρίσει επισήμως τη Χεζμπολάχ «τρομοκρατική οργάνωση», όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εταιρείες θα πρέπει να διακόψουν κάθε δοσοληψία μαζί της.