Πολιτική
Τρίτη, 13 Μαΐου 2003 21:08

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (13/5/2003) Μέρος 8/9

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απαντήστε, ορίστε κάντε τις αξιολογήσεις σας όσοι θέλετε.

Β.ΚΑΡΥΔΗΣ: Πράγματι εγώ συμφωνώ ότι ήταν νηφάλιος ο μάρτυρας. Προσπάθησε – κατά το δυνατόν – να αναπλάσει τα περιστατικά, πέραν βεβαίως της αξιολογικής του κρίσεως που είναι πολύ λογικό ως θύμα, να θέλει την βαρύτερη τιμωρία των δραστών ως προς τον σκοπό τους. Πάντως πιστεύω ότι με σαφήνεια προέκυψε από την ίδια την περιγραφή των περιστατικών, από το μάρτυρα, τι;

Ότι οι δράστες τη στιγμή που έκανε την αναστροφή για να κατευθυνθεί πάλι προς την Τράπεζα, ήταν στη φάση της διαφυγής. Τρέχανε, αυτό είπε άλλωστε ότι του κίνησε και την περιέργεια και έκανε την αναστροφή ότι κάτι συμβαίνει ύποπτο, για να μπουν στο φορτηγάκι και να φύγουν.

Δεύτερον, η απόσταση ήταν τέτοια, που είναι πολύ λογικό και για τον δράστη να θεωρεί ότι είναι εκτός βεληνεκούς ή εν πάση περιπτώσει φονικού βεληνεκούς. Και τρίτον, ο τρόπος ρίψης των πυροβολισμών, δηλαδή ότι δεν υπήρξε κατ’ ουσίαν στόχευση, όπως ο ίδιος ο μάρτυρας βεβαίωσε ότι είδε, ιδίοις όμμασι, νομίζω ότι αβίαστα, πρέπει να σας οδηγήσουν στο συμπέρασμα, ότι σκοπός του δράστη ήταν εκφοβιστικά να κρατήσει μακριά έναν αστυνομικό που από μακριά είδε να έρχεται, προφανώς για την περίπτωση ενδεχόμενης καταδίωξης του οχήματος διαφυγής.

Δεν νομίζω ότι μπορεί να σταθεί οποιαδήποτε άλλη εκδοχή, σύμφωνα με τα περιστατικά που ο ίδιος ο μάρτυρας εδώ και θύμα αυτής της ενέργειας, κατέθεσε. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάλιστα. ¶λλες τοποθετήσεις δεν έχουμε. Ελάτε ο κ. Στέφανος Γρίβας. «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›.

Σ.ΓΡΙΒΑΣ: Ορκίζομαι. Εγώ ήμουν προϊστάμενος στο Ταχυδρομείο Αιγάλεω 8 χρόνια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι έγινε εκείνη την ημερομηνία;

Σ.ΓΡΙΒΑΣ: Εκείνη την ημερομηνία περιμέναμε χρήματα να μας φέρουν, για να πληρώσουμε τα δώρα και τις συντάξεις, στις 16.12.1991. Είχε έρθει μια διαταγή πρώτα στην υπηρεσία μας, για να εφαρμόσουμε να στέλνουμε επιστολή, γιατί δεν είχα στείλει ποτέ επιστολή για τα χρήματα που ερχόταν και την έβαλα στην ταχυδρομική θυρίδα που έπαιρνα αλληλογραφία από την αστυνομία.

Δεν ήρθαν όμως εκείνη την ημέρα να πάρουν την αλληλογραφία και το πρωί όταν ήρθε ο Διοικητής της Ασφαλείας, πέρασε και με χαιρέτησε έφυγε, σε λίγο αντιλήφθηκα ότι έκανε όπισθεν ένα φορτηγάκι χρώματος γκρι και απασχολήθηκα εγώ με υπηρεσιακό έργο, κάτι δηλωμένες αξίες μου έφερε μια κυρία, και εκείνη τη στιγμή, ενώ είδα ότι είχε αστυφύλακα μέχρι το φορτηγάκι, αλλά όπως έκανε όπισθεν, πήγε πίσω από την κολόνα, ενώ παρακολουθούσα να δω τίποτα, καμιά ύποπτη κίνηση, δεν παρατήρησα τίποτα.

Μια δηλωμένη αξία που ήταν να επιδοθεί, συμπτωματικά περνούσε ο υπάλληλος της Good Year και μέχρι να την επιδώσουμε αυτή τη δηλωμένη αξία, άκουσα ένα χτύπημα, το περίστροφο να χτυπάει πάνω στο τραπέζι και να λέει: «ληστεία, τα λεφτά, το κλειδί› κλπ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ένα άτομο λοιπόν χτυπάει το πιστόλι πάνω στο τραπέζι. Ήταν μεταμφιεσμένο;

Σ.ΓΡΙΒΑΣ: Ήταν μεταμφιεσμένο, φορούσε περούκα ξανθιά. Γυαλιά βαριάς μυωπίας. Διάφανο πλαστικό υλικό που φαινόταν τα χαρακτηριστικά του. Ύψος 1.80 περίπου γύρω στα 35 χρονών, καμπαρτίνα χρώματος καφέ και όταν εγώ νομίζοντας ότι ήταν αστυνομία, μου είπαν «ψηλά τα χέρια, το κλειδί και τα λεφτά ληστεία›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί νομίσατε ότι ήταν αστυνομία;

Σ.ΓΡΙΒΑΣ: Γιατί νόμιζα ότι ήρθε η αστυνομία, ήρθε ο διοικητής και χωρίς να ξέρω εγώ ότι το γράμμα αυτό που έστειλα και το έβαλα στη θυρίδα ότι δεν παρελήφθη, νόμιζα ότι ήταν αστυνομία και ότι ήρθε και εγκατέστησε τη φρουρά ο διοικητής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ότι αυτός δηλαδή με την καμπαρτίνα ότι ήταν ο διοικητής.

Σ.ΓΡΙΒΑΣ: Όχι αυτός. Ο διοικητής ήρθε νωρίτερα προτού έρθει το φορτηγάκι να κάνει όπισθεν στο Ταχυδρομείο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήρθε ο διοικητής ο αστυνομικός, ο πραγματικός ή κανένας άλλος;

Σ.ΓΡΙΒΑΣ: Ο πραγματικός ο Διοικητής Ασφαλείας. Και μου είπε, καλημέρα, ρώτησε για ένα δέμα και έφυγε αυτός. Δεν είπε τίποτα. Και μετά βλέπω εγώ το φορτηγάκι και νόμιζα ότι ήταν αστυνομία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με το φορτηγάκι θα ερχόταν η αστυνομία;

Σ.ΓΡΙΒΑΣ: Και λέω και εγώ μετά τα Σεπόλια χρησιμοποιούν, λέω ήρθε ο Διοικητής και εγκατέστησε την φρουρά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πόσοι μπήκαν τώρα στην Τράπεζα;

Σ.ΓΡΙΒΑΣ: Ήρθε ένας σε μένα και χτυπούσε το περίστροφο και λέει «ληστεία› με την καμπαρτίνα και την ξανθιά περούκα. Δίπλα ήταν ένας άλλος και χτυπούσε και αυτός ένα πιστόλι είπα εγώ, και μετά ήταν περίστροφο, εγώ σήκωσα τα χέρια ψηλά, από την τρομάρα μου, ξανάπεσα πάλι στην καρέκλα. Τότε ο δράστης μου έβαλε το περίστροφο στο στομάχι νομίζοντας ότι δεν υπάκουα στις εντολές του και με σήκωσε επάνω.

Σηκώθηκα εγώ και μου έβαλε το περίστροφο στο μέτωπο και κοιτάζοντας να μην τον εξαγριώσω και με σκοτώσει, κοίταζα αριστερά και δεξιά και έκανα μήπως δω. Βλέποντας λοιπόν ότι, αυτό το χρονικό διάστημα που μου είχε εμένα το περίστροφο στο κεφάλι, πέρασε ένας τρίτος και ανέβηκε επάνω στους διανομείς, στις σκάλες. Το χρονικό αυτό διάστημα διαπίστωσα ότι ήρθαν και άλλοι δυο μέσα. Αυτός που ήταν στο φορτηγάκι ο αστυνομικός, και ένας άλλος, τον οποίο εγώ βλέποντας έτσι στιγμιαία, τον είδα στη γωνία που καθότανε στον γκισέ.

Μου λέει: «τα κλειδιά – ληστεία›, με χτυπάνε πάνω στην αποθήκη όπως και οι δυο αυτοί που χτυπούσαν τα περίστροφα, με χτυπάνε πάνω στην αποθήκη, τότε σαν να συνήλθα λίγο και τους λέω, ρε παιδιά δεν έχω εγώ τα κλειδιά τα έχει ο διαχειριστής. Πάει ο ένας απ’ αυτούς το πήρε το κλειδί μου το έδωσε και άνοιξα την αποθήκη που είχαμε βάλει τα λεφτά μέσα. Με έβγαλαν εμένα έξω και φώναξε αυτός που μπήκε μέσα, ότι τα έχουν χύμα «γαμώ την Παναγία του τα έχουν χύμα›. Και φώναξε και φέρανε σακιά. Πήγαν στο φορτηγάκι πήραν ένα σακ βουαγιάζ. Τα φόρτωσαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πόσα λεφτά ήταν;

Σ.ΓΡΙΒΑΣ: Ήταν 290.000.000 δραχμές 289.300.000 πήραν, τα επτακόσια τα αφήσανε φεύγοντας. Τότε αφού τα πήρε αυτός που με απειλούσε εμένα με το περίστροφο, έφυγε, κατέβηκε ο άλλος από τις σκάλες και άκουσα την ριπή που ακούστηκε έξω από το Ταχυδρομείο, μου είπαν ότι πήρε το αυτόματο αυτός που ήταν ο ψευτοαστυνομικός?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο ψευτοαστυνομικός ποιος ήταν από τους τρεις;

Σ.ΓΡΙΒΑΣ: Εγώ για μένα, ήταν ο Κουφοντίνας, για μένα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι δεν θέλω ο Κουφοντίνας. Μου είπατε τρία πρόσωπα, α, β, γ. Μια στιγμή. Δεν θέλω να μου απαντήσετε, είπατε τρεις ανθρώπους που κινήθηκαν έτσι όπως είπατε. Ο ένας τακ το πιστόλι μπροστά σας, ο άλλος δίπλα σας, ο άλλος ανέβηκε Ποιος απ’ όλους ήταν αυτός με την στολή; Ο ένας φορούσε καμπαρτίνα εδώ μπροστά.

Σ.ΓΡΙΒΑΣ: Ο ένας φορούσε καμπαρτίνα. Ο αστυνομικός ήταν αυτός που έκανε τις βόλτες μέσα στην αίθουσα συναλλαγής, πήγαινε μέχρι την πόρτα και έβαζε τους πελάτες στη γωνία. Αυτός ήταν ο αστυνομικός. Και ο άλλος ήταν στην γωνία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι κρατούσε στα χέρια του;

Σ.ΓΡΙΒΑΣ: Στα χέρια του εγώ δεν είδα να κρατάει τίποτα ο αστυνομικός. Αυτός όμως που ανέβαινε επάνω στις σκάλες, είχε αυτόματο όπλο. Αυτός είχε αυτόματο όπλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα εσείς είπατε ότι αναγνωρίσατε και πρόσωπα, είπατε από την αρχή, τους περιγράφετε πρώτα, να μου πείτε, πως ήταν ο ένας, πώς ήταν ο άλλος ;

Σ.ΓΡΙΒΑΣ: Αυτός που ήρθε με το περίστροφο και χτυπούσε πάνω στο τραπέζι, με την ξανθή περούκα, ήταν σωματώδης μέχρι θηριώδης, τουλάχιστον ήταν δέκα πόντους πάνω από μένα και προσπαθούσα, βλέποντας ότι είχαν ακροβολιστεί όλοι εκεί ότι δεν γινότανε τίποτα, τότε είπα στον διαχειριστή το κλειδί κ. Γεροδήμο, δεν το έχω εγώ, δώστε το και ανοίξαμε την αποθήκη.

Αυτός είχε κοντό λαιμό, σκυφτό σβέρκο, μακριά χέρια, αλλά προσπαθούσα να κρατήσω ένα σημάδι χαρακτηριστικό, γιατί πλέον δεν μπορούσα να κάνω οτιδήποτε άλλο, από την οποιαδήποτε τρομάρα που είχα καταρρεύσει, διαπίστωσα ότι όταν χτυπούσε το περίστροφο με το αριστερό του χέρι, έβαζε στο δεξί του χέρι έβαζε το γάντι αυτό, το χειρουργικό γάντι και όπως έβαζε εκεί, νόμιζα, ή νομίζω και ακόμα, ότι πρέπει εδώ να είχε ένα σημάδι, εδώ, ένα με ενάμιση πόντο, εδώ, περίπου κ. Πρόεδρε, αν τα είδα σωστά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει, ποιος ήταν αυτός ο ψευτοαστυνομικός;

Σ.ΓΡΙΒΑΣ: Όχι. Αυτός ήταν με την καμπαρτίνα την καφέ που ήταν σε μένα. Αυτός που χτυπούσε με το αριστερό του, ο ψηλός, αυτός που χτυπούσε το περίστροφο και φορούσε στο αριστερό γάντι?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα για πείτε μου, γι’ αυτή τη ληστεία την ίδια έχει γίνει κανένα άλλο δικαστήριο σε άλλη αίθουσα;

Σ.ΓΡΙΒΑΣ: Έχει γίνει εδώ που είμαστε αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον 5, 6 φορές, εδώ μέσα. Και εν συνεχεία έγινε στο Πενταμελές Εφετείο επάνω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πείτε μου λοιπόν το εξής που κουβεντιάζουμε συγκεκριμένα, εκεί σας είχε καλέσει ο τότε Ανακριτής. Είχατε αναγνωρίσει απ’ αυτούς τους τρεις, είχατε αναγνωρίσει πρόσωπα; Είχατε πει ότι αυτός είναι ο α, εκείνος ο β, και προσδιορίσατε κιόλας. Ναι ή όχι;

Σ.ΓΡΙΒΑΣ: Αν είχα αναγνωρίσει; Τότε είχα πει στον Ανακριτή, είχε πει για τον Δαναλάτο. Ότι ο Δαναλάτος συμφωνεί η κατατομή του προσώπου του το ύψος του και όλα αυτά?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η από 13 Νοεμβρίου 1992 κατάθεσή σας, είστε ο κ. Στέφανος Γρίβας:

«Σήμερα εισήλθα στο γραφείο σας που βρισκόταν ένα άτομο, το οποίο, αναφέρθηκε από σας ότι ονομάζεται Γεώργιος Καραγιάννης του Ευαγγέλου. Είχε το κοντό λαιμό, το άτομο αυτό μπορώ να πω ότι, σε σχέση με έναν από τους ληστές της ληστείας έχει τα εξής κοινά χαρακτηριστικά: Κοντό λαιμό, σκύψιμο προς τα κάτω του σβέρκου, σωματική διάπλαση σχεδόν η ίδια με τον δράστη της Ληστείας του Αιγάλεω. Ύψος, μήκος χεριών, η κοιλιά του. Εκείνο που μου προξενεί ιδιαίτερη προσοχή είναι τα στιβαρά του χέρια, που μοιάζουν πολύ με τα χέρια του ληστή των ΕΛΤΑ?.Απάντηση: Περισσότερο ο Βασίλης Δαναλάτος μου μοιάζει απ’ όσα στοιχεία έχω καταθέσει σε προηγούμενη κατάθεσή μου ενώπιόν σας›

Αυτός λοιπόν που είπατε ο Βασίλης Δαναλάτος ήταν ποιος ο άνθρωπος με την καμπαρτίνα;

Σ.ΓΡΙΒΑΣ: Αυτός με την καμπαρτίνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σήμερα λοιπόν ποιος μας λέτε ότι είναι αυτός;

Σ.ΓΡΙΒΑΣ: Σήμερα λέω ότι είναι ο Χριστόδουλος Ξηρός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι ίδια πρόσωπα αυτά;

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε πρέπει να στιγματιστεί το φαινόμενο αυτό. ?

(Παρέμβαση του κ. Αγιοστρατίτη εκτός μικροφώνου)

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Αύριο θα έρθουν άλλους να αναγνωρίσουν, δεν πρέπει να τους δέχεστε, δεν πρέπει να τους ακούτε καθόλου αυτούς τους ανθρώπους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να κάνω, αφού μου τους φέρνετε; Τους φέρανε, μπορώ να μην δεχθώ εγώ τον μάρτυρα; Απλώς εάν δεν τον ρωτήσω και εάν δεν τον ρωτήσετε και όλοι εσείς, μόνο τότε θα είναι το δικό μου το πταίσμα. Από εδώ και πέρα αρχίζω και εγώ και τον ρωτάω.

Παρακαλώ δεν υπάρχει εις βάρος της δικαιοσύνης τίποτα. Η δικαιοσύνη την άκρη την βρίσκει, αρκεί να την αφήσετε να κάνει την δουλειά της. Αφήστε την δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, όλοι και οι εντός και οι εκτός αίθουσας, όλοι, παρακαλώ ρωτώ τώρα.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ελέχθηκαν σοβαρότατα πράγματα, όχι απλώς υπαινιγμοί, εναντίον αυτού του ανθρώπου ο οποίος ήρθε εδώ να καταθέσει και δεν τον έφερε ούτε το ΕΛΤΑ, τον έφερε η Εισαγγελική αρχή σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στη δικογραφία. Αν κάποτε επλανήθη αυτός ο άνθρωπος πρέπει να περάσει από την πυρά και να λέμε ότι αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να τους εξοβελίζουμε και άλλους που δολοφονούσαν ψυχρά και λήστευαν, πρέπει να τους φτιάξουμε κι έναν αδριάντα;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Όταν λέμε για σκευωρίες το εννοούμε και δεν κάνουμε ούτε υπονοούμενα ούτε υπαινιγμούς. Όλοι οι επόμενοι μάρτυρες το ίδιο πράγμα έκαναν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ξέρετε πώς είναι όλη η ιστορία και θα την ψάξουμε να τη βρούμε μέχρι την άκρη της. Αφήστε τις σκευωρίες, εδώ στα Δικαστήρια δεν περνάει τίποτα, η ελληνική δικαιοσύνη δε γίνεται θύμα σκευωριών ούτε είμαστε τόσο ανόητοι εμείς. Σας παρακαλώ πολύ, αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας.

Κύριε μάρτυς έχετε πει επίσης στην άλλη σας κατάθεση:

«Εγώ βρισκόμουν στο γραφείο, εισήλθε ο κατηγορούμενος, που όπως αναφέρθηκε ονομάζεται Βασίλης Δαναλάτος..... Αναγνωρίζετε στο πρόσωπό του έναν από τους δράστες;› κτλ. Απάντηση; «Τον αναγνωρίζω απολύτως και με σιγουριά και είναι το άτομο το οποίο ήρθε και χτυπούσε το περίστροφο πάνω στο τραπέζι και έλεγε: ληστεία, τα κλειδιά και τα λεφτά ρε παληόπουστα. Είναι αυτός ο οποίος με οδήγησε βιαίως και με δύναμη και με χτύπησε πάνω στην πόρτα..... είναι αυτός που με έβγαλε βιαίως στην αποθήκη με το περίστροφο χτυπώντας στο αριστερό χέρι λέγοντας, βγες έξω ρε μαλάκα, είναι αυτός ο οποίος αφού δεν βρήκε σάκους φώναξε στους υπόλοιπους να φέρουν σακιά.

Είναι αυτός που σήκωσε τις δυο τσάντες με τα χρήματα και τις μετέφερε μέχρι τα μισά της αίθουσας συναλλαγής. Όταν έκανε τη ληστεία το παραπάνω πρόσωπο, πρέπει να φορούσε διάφανο ελαστικό υλικό και γυαλιά βαριάς μυωπίας καθώς και περούκα ξανθιά. Όμως, όπως τον είδα στο γραφείο, δε μου μένει καμία αμφιβολία ότι αυτός είναι ένας από τους ληστές γιατί η μεταμφίεσή του δεν ήταν τόσο επιμελημένη ώστε να αλλοιώνονται τα βασικά χαρακτηριστικά.

Μου τον θυμίζουν έντονα. Ο κοντός λαιμός και η κατανομή του προσώπου του, το σκυφτό του σβέρκου, το ακάλυπτο του στήθους. Το πρόσωπο αυτό βεβαίως έφερε τότε και το σημάδι στο χέρι, το οποίο δεν το είδα σήμερα. Πιθανόν όμως να είχε επουλωθεί. Αν έβλεπα το σημάδι, τότε ήμουν 1000% σίγουρος. Όταν τον είδα στο γραφείο.... το παρουσιαστικό του, ο αέρας και οι κινήσεις του τον θυμίζουν απόλυτα σαν έναν από τους δράστες της παραπάνω ληστείας. Η σωματική του διάπλαση, το ύψος και τα αδύνατα χέρια και σε σχέση με το σώμα του, μου τον θυμίζουν έντονα. Τίποτε άλλο δεν έχω να προσθέσω›.

Λοιπόν, αυτά είπατε εκεί με απόλυτη βεβαιότητα και σήμερα πάλι με βεβαιότητα μου λέτε για ποιον, τον άνθρωπο με την καπαρντίνα;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Λέω εν γνώσει των συνεπειών του νόμου, διότι μέχρι τώρα δεν ενήργησα ούτε με δόλο ούτε με σκοπιμότητα ούτε με τίποτα, τώρα εν γνώσει των συνεπειών του νόμου, αναγνωρίζω τον Χριστόδουλο. Όχι όμως τώρα όπως είναι, όπως ήταν και όπως τον είδα στην τηλεόραση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή, πώς τον είδατε;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Τον είδα πιο παχύ, με τις κινήσεις που περπατούσε είδα ότι όταν έβαλε το περίστροφο, είδα αυτόν τον βηματισμό που έκανε από το τραπέζι, τουλάχιστον ενάμισι μέτρο και μου έβαλε το περίστροφο στην κοιλιά και εγώ ενώ είχα καταρρεύσει νόμιζε ότι δεν άκουγα στις εντολές του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάει αυτός ο ένας. Πάμε στον άλλον. Ποιον αναγνωρίζετε στον δεύτερο; Τον ψευτο-αστυνόμο.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Ότι είναι ο Σάββας, εγώ το λέω κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο Σάββας είναι ο ψευτο-αστυνόμος;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Δεν έχω τάμα σώνει και καλά οι άνθρωποι να τιμωρηθούν. Η συνείδησή μου λέει ότι ο Σάββας, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδα στην τηλεόραση, φορούσε ένα μπεζ μπουφάν, είχε καστανόξανθα μαλλιά, 1,80 περίπου και λέω ότι ήταν ο άνθρωπος που ήταν με το αυτόματο στο πατάρι. Αυτό λέω εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο άλλος, ο ψευτο-αστυνόμος;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Δεν είπα εγώ για τον ψευτο-αστυνόμο, δεν είπα για τον Πατσέλη. Είπα για τον Παναγιωτόπουλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτός ποιος ήταν; Αυτός που λέτε τώρα Σάββα ή άλλος;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Όχι, άλλος. Ο Παναγιωτόπουλος ήταν στιγμιαία που τον είδα πίσω από την πόρτα, την κεντρική είσοδο, ήταν ένας άνθρωπος ακίνητος μελαχρινός, με μαύρα μάτια αποφασιστικά. Αυτό ήταν μόνο που είδα η φαλάκρα, η βαθιά φαλάκρα που είχε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και ποιος λέτε πως είναι;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Δε μπόρεσα να τον τοποθετήσει αυτόν. Γιατί δεν μου έδειξαν φωτογραφίες. Απουσιάζει ο Τούρκος λέει που υποτίθεται ότι σκοτώθηκε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον Παναγιωτόπουλο σαν ποιο πρόσωπο αναγνωρίζετε σήμερα;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Επειδή δεν έχω δει τον Τούρκο, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του για να μην κάνω λάθος, λέω ένα 50% χωρίς να έχω αμφιβολία, ότι τα μάτια αυτά μου θυμίζουν τον Ψαραδέλλη.

(διαλογικές συζητήσεις)

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Για τον Παναγιωτόπουλο είχα πει ότι ήταν ένα άτομο μελαχρινό, ιστάμενο δίπλα στην κυρία είσοδο του Ταχυδρομείου, έφερε στα πλάγια μαύρα μαλλιά και στη μέση είχε φαλάκρα μετωπιαία φαλάκρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Όπως τον είδα στο γραφείο σας από κοντά› -για τον Παναγιωτόπουλο- δε μου μένει καμία αμφιβολία ότι είναι ένας από τους ληστές›, είχατε πει τότε. Καμία αμφιβολία και τότε δεν είχατε. Όμως εκείνοι απηλλάγησαν και έχουμε άλλους κατηγορουμένους τώρα. Μπορείτε να μου πείτε αυτόν που είπατε για Παναγιωτόπουλο τότε, ποιον μπορείτε να πείτε σήμερα;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Σ’ αυτούς που έχω δει, δεν τον έχω εντάξει τον Παναγιωτόπουλο ότι είναι αυτός. Επειδή όμως δεν είδα αυτόν τον Τούρκο που έλεγαν ότι μέσα στη 17Ν, τί χαρακτηριστικά έχει αυτός και έλεγα μόνο τα μαύρα μάτια που έλεγα για τον Παναγιωτόπουλο, άλλον κανέναν δεν μπορώ να τον ταυτοποιήσω και λέω ότι χωρίς να είμαι σίγουρος, τα μάτια αυτά είναι του Ψαραδέλλη, χωρίς να λέω ότι ήταν ο Ψαραδέλλης πίσω από την πόρτα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στον ανακριτή είπατε το όνομα Ψαραδέλλης;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Όχι, τώρα το είπα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στον ανακριτή για ποιους είπατε, θυμάστε;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Στον ανακριτή είπα για το Χριστόδουλο και είπα και για τον Σάββα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωραία, τον μεν Χριστόδουλο είπαμε, ήταν ο άνθρωπος με την καπαρντίνα. Ο Σάββας ποιος ήταν;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Ο Σάββας ήταν αυτός που ήταν στις σκάλες, στο πατάρι και επιτηρούσε τους διανομείς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κι έχουμε κι έναν τρίτο με στολή. Τρεις μου είπατε τώρα.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Δεν είπα κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε και τέταρτο;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Ήταν πέντε μέσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί όταν σας ρώτησα, σας είπα «πρώτος, δεύτερο, τρίτος›, θέλω να μου τους περιγράψετε και τους πέντε λοιπόν. Είπαμε λοιπόν, ο ένας που λέτε τώρα ότι είναι ο Χριστόδουλος....

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Εγώ δύο είπα για μένα ότι ήταν αυτοί κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα όμως έρχεστε και μας λέτε και για άλλο όνομα.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Μα μου είπατε για τον Παναγιωτόπουλο με ποιον μπορώ να τον παρομοιάσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πού ήταν αυτός;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Αυτός ήταν πίσω ακριβώς από την κυρία είσοδο, από την πόρτα, ιστάμενος, ακίνητος, κρατούσε ένα αυτόματο και καθόταν έτσι, ακίνητος. Ένας αυτός, ένας με την καπαρντίνα την καφέ που ήρθε σε μένα, ένας με τη μπλε που ήταν δίπλα και κρατούσε πιστόλι και αυτός και με απειλούσε....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί απόσταση ήταν από σας αυτός πίσω στην είσοδο;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Γύρω στα 7 μέτρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και είδατε μόνο τα μάτια του;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Μόνο τα μάτια του, δε φαινόταν, ήταν το γκισέ κ. Πρόεδρε, από τη θέση που ήμουν εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα μαλλιά του, το πρόσωπό του, αν ήταν ξανθό, μελαχρινό....

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Ήταν μαύρα μαλλιά στα πλαϊνά και είχε βαθιά φαλάκρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βλέπετε ότι ήσαστε απόλυτα βέβαιος τότε, «όπως τον είδα στο γραφείο σας από κοντά, δεν μου μένει καμία αμφιβολία ότι είναι ένας από τους ληστές› και τώρα έρχεστε και λέτε ότι μάλλον έχει τα μάτια του άλλου.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Αυτό πιστεύω κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό πιστεύετε τώρα. Ρωτάτε εμείς τί θα πιστέψουμε... Φεύγουμε λοιπόν κι απ’ αυτό. Ας πάμε σ’ αυτόν που λέτε για Σάββα.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Ο Σάββας για μένα ήταν αυτός που ήταν στο πατάρι με το αυτόματο, φορούσε ένα μπεζ μπουφάν και τον είδα όταν ανέβαινε κι όταν κατέβαινε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για λίγο. Ήσαστε υπό την απειλή όπλου;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Όχι, είχαν πάρει τα λεφτά, τα είχα πάει σχεδόν στην έξοδο και τότε ο Σάββας κατέβαινε και όταν ακούστηκε η ριπή αυτή του αυτόματου όπλου, λέει «τί έγινε ρε παιδιά; Ήρθαν οι μπάτσοι;› Αυτό έχω να πω για το Σάββα και ότι φεύγοντας, παρατήρηση ότι αυτός ο δράστης είχε μια ιδιάζουσα περπατησιά. Αυτό λέω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το είχατε πει τότε, την ιδιάζουσα περπατησιά;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Όχι την ιδιάζουσα περπατησιά, γιατί εγώ δεν είχα πει για το Σάββα τότε, είχα πει για το Δαναλάτο και για τον Παναγιωτόπουλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βλέπετε; Στο ίδιο περιστατικό λέμε γι αυτούς τους δύο, τώρα λέμε για άλλους δύο και βγάζουμε κι έναν τρίτο ενδεχόμενο.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Δε βγάζω κανέναν, αυτά που είδα λέω. Δεν θέλω σώνει και καλά να τιμωρηθούν, αυτά έψαχνα να βρω. Με τη διαφορά ότι εγώ έψαχνα να βρω τότε ποιοι ήταν οι δράστες και τώρα υποτίθεται ότι με φώναξαν και μου λένε «διάλεξέ τους και ταυτοποίησέ τους ποιοι ήταν αυτοί›. Αυτή ήταν η διαφορά, ότι εγώ έψαχνα μόνος μου να βρω τους δράστες όταν έκανα αυτά τα λάθη και τώρα υποτίθεται μου λένε ότι «αυτοί είναι›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σήμερα δεν υπάρχει περίπτωση να κάνετε πάλι λάθος;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Αναγνώρισα στο πρόσωπο τον Χριστόδουλο...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σήμερα, μήπως κάνετε πάλι λάθος όπως είπατε την άλλη φορά με απόλυτη βεβαιότητα; «Όταν τον είδα, δε μου μένει καμία αμφιβολία›. Ξέρετε τί σημαίνει «δε μου μένει καμία αμφιβολία;›

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Είχα αμφιβολία κ. Πρόεδρε, αλλά ο Δαναλάτος τότε, όταν εγώ αναγνώριζα το Δαναλάτο.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συγνώμη, για τον Παναγιωτόπουλο λέτε «δε μου μένει καμία αμφιβολία ότι είναι ένας από τους ληστές› και το είπατε στον ανακριτή.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Τότε, όταν το είπα αυτό κ. Πρόεδρε, άρχισαν να παίρνουν τηλέφωνα στο σπίτι και να λένε «πες στον άντρα σου να μη λέει πολλά, θα φάτε κόλυβα›, να ο Δαναλάτος «δεν ξέρεις τί πας να κάνεις›, να ο Παναγιωτόπουλος κτλ., και όλα αυτά μου έδιναν την εντύπωση ότι αυτοί ήταν οι δράστες της ληστείας, με την πίεσή τους αυτή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για σκεφτείτε να έλεγαν για σας και για μένα.... Εγώ είμαι ο Δαναλάτος –φανταστικά βέβαια, τον άνθρωπο δεν τον έχω συναντήσει ποτέ- και έχω κάνει του κόσμου τις πράξεις ενδεχομένως, αλλά κάποια στιγμή έρχεται ένας μάρτυρας και λέει «να, αυτός ήταν ο Μαργαρίτης, τον είδα εγώ μπροστά›. Δεν θα εξαναστώ κι εγώ;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Εγώ πήγαινα να καταδείξω την αλήθεια, δεν πήγαινα να καταδικάσω σώνει και καλά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η αλήθεια η δική σας θα τον καταδίκαζε, εάν γινόταν δεκτή από το Δικαστήριο. Ή όχι;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Όχι, δεν θα τον καταδίκαζε, γιατί είπα στα τελευταία ότι εγώ, προκειμένου να έχω τύψεις, αφήνω ένα στο εκατομμύριο μήπως είναι αθώοι οι άνθρωποι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ τώρα δεν αφήνετε ούτε μία στο εκατομμύριο ή αφήνετε μερικές στο εκατομμύριο κι εδώ; Καταρχήν αναγνωρίζετε ότι κάνατε λάθος τότε;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σωστά τα λέγατε τότε;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Δεν είχα πρόθεση καμία τότε να βλάψω κανέναν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι πρόθεση, αν κάνατε λάθος, κατ’ αποτέλεσμα. Πιστεύετε ακόμα ότι ήταν ο Δαναλάτος και η παρέα του;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶ρα λοιπόν όταν ήσαστε βέβαιος, που λέτε «καμία αμφιβολία›, άρα είχατε κάνει λάθος.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σήμερα πάλι που λέτε «είμαι βέβαιος›, μήπως κάνετε πάλι λάθος;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Εγώ τώρα δε θέλω να πάρω κανένα στο λαιμό μου, εγώ λέω σύμφωνα με αυτά τα χαρακτηριστικά, με αυτές όλες τις περιγραφές και με αυτά που έχω ζήσει με τους Δαναλάτους κτλ., λέω ότι αυτός που ήρθε με την καπαρντίνα ήταν ο Χριστόδουλος. Αυτό λέω εγώ. Δεν έχω κανένα ενδοιασμό να πω μήπως δεν είναι ο Χριστόδουλος...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για τον κ. Ψαραδέλλη κάτι που είπατε, για τα μάτια του, μπορείτε να τον δείτε; Πώς ήταν δηλαδή τα μάτια του; Σκιστά; Γουρλωτά; Τί ήταν;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Έντονα μαύρα, αυτό το χαρακτηριστικό του μαύρου του έντονου χρώματος. Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι ο Ψαραδέλλης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είστε σίγουρος. Θέλετε να δείτε ποιος είναι; Για κοιτάξτε πάλι τα μάτια του.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Όχι, δεν ταιριάζουν τώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να ξέρουμε τί μας γίνεται. Δεδομένου ότι υπάρχει αυτή η προϊστορία, είμαστε αναγκασμένοι εμείς, χωρίς να αμφισβητούμε κανέναν, να υποβάλλουμε όλες τις ερωτήσεις, να ξέρουμε πού πατάμε κι εμείς.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Εγώ δεν έχω καμιά πρόθεση να πω πράγματα τα οποία δεν τα είδα και δεν τα έζησα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτσι είχατε πει κι εκεί, ότι τα είδατε και τα ζήσατε. Αλλά τώρα λέτε «έκανα λάθος›.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εσείς είπατε τώρα ότι ζήσατε αυτή την εικόνα της ληστείας. Είπατε προηγουμένως και τώρα ότι σας ενδιαφέρει η αλήθεια, η πραγματική αλήθεια.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Βεβαίως.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για το θέμα της τότε αναγνώρισης, είπατε ότι τις απόψεις ότι εκείνοι ήταν οι δράστες, τις ενίσχυσαν τα τηλεφωνήματα. Αν δεν ήταν τα τηλεφωνήματα αυτά αυτού του είδους;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Είχα επιφυλάξεις.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έτσι λοιπόν διαμορφώθηκε η πεποίθησή σας.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Μάλιστα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Από πού είστε αν επιτρέπεται;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Από το Σουφλί Έβρου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τους είδατε λοιπόν. Εκτός από το ότι είδατε αυτό που είδατε, μήπως ορισμένοι παραδέχτηκαν ότι αυτοί έκαναν τη ληστεία;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Βεβαίως παραδέχτηκαν και γι αυτό δεν έχω αυτό τον ενδοιασμό που είχα στον Δαναλάτο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εάν δεν παραδέχονταν, θα τα λέγατε αυτά που λέτε;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Όχι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε μάρτυρα, στην ανάκριση, όχι στην προανάκριση, πόσες φορές πήγατε, θυμάστε;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Πάρα πολλές φορές.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από τα χαρτιά βγαίνει ότι ήταν τέσσερις. Θυμάστε να μου πείτε, την πρώτη φορά που πήγατε, αναγνωρίσατε κάποιο πρόσωπο από εκείνα που σας επεδείχθηκαν; Στον ανακριτή.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Στον ανακριτή όχι. Στον ανακριτή μου επέδειξαν και στον Καραγιάννη και στο Δαναλάτο και τον Παναγιωτόπουλος.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιον σας επέδειξαν πρώτο; Αν θυμάστε.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Τον Καραγιάννη.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ από τις καταθέσεις βγαίνει ο Παναγιωτόπουλος. Στις 29 Σεπτεμβρίου. Ο Καραγιάννης βγαίνει στις 13 Νοεμβρίου, τρίτος. Θέλω να μου πείτε, όταν μιλάτε για Παναγιωτόπουλο, σας δείχνουν το πρόσωπο ή φωτογραφίες;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Την πρώτη φορά φωτογραφίες.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά σας δείχνουν και το ίδιο το πρόσωπο;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Μετά πήγα στο Δικαστήριο, κάτω στο υπόγειο και τον είδα και από κοντά. Εγώ έλεγα ότι αυτός δεν είχε μούσι, τότε είχε μούσι και είχα μερικές αμφιβολίες.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτόν τον Παναγιωτόπουλο που τον είδατε και σε φωτογραφία και προσωπικά, τον ταυτίζετε με κάποιον από τους κυρίους κατηγορουμένους εδώ σήμερα;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Δε μπορώ να τον ταυτίσω.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάμε παρακάτω: ¶λλον τότε που ονομάσατε ως δράστη στην υπόθεση της ληστείας, ήταν ποιος;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Ο Δαναλάτος.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τον Δαναλάτο τον ταυτίζετε με κάποιον από τους σημερινούς;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Με τον Χριστόδουλο Ξηρό.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ¶λλον που ονοματίσατε;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Είπα ότι αυτός που ήταν στις σκάλες με το αυτόματο, το οποίο το είπα τώρα για πρώτη φορά....

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Παίρνουμε τα πρόσωπα που είχατε ονοματίσει στον ανακριτή.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Παναγιωτόπουλος, Δαναλάτος και ήταν και ο Καραγιάννης. Τον έφεραν και αυτόν για να προσπαθήσω να αναγνωρίσω μεταξύ αυτών των δύο ποιος ήταν πλησιέστερα προς αυτόν που ήταν ο δράστης της ληστείας.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή μπορεί να ήταν με τα τότε δεδομένα, ή ο Καραγιάννης ή ο Δαναλάτος και ερωτηθήκατε περί αυτού σε ποιον ταιριάζει περισσότερο;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Ναι, με ρώτησε ο ανακριτής και είπα ότι πιο πολύ ταιριάζει με τον Δαναλάτο.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και ο Καραγιάννης τώρα;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Έφυγε, δεν ήταν ο Καραγιάννης.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τον ταυτίζετε τον Καραγιάννη με κάποιον από δω;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Όχι.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τον Σάββα Ξηρό; Τον αναφέρετε στον ανακριτή;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Τον αναφέρω στον Εφέτη ανακριτή και λέω ότι ο Σάββας για μένα ήταν αυτός ο δράστης της ληστείας που ανέβηκε στις σκάλες και ακινητοποίησε τους διανομείς με το αυτόματο όπλο. Φορούσε ένα μπεζ μπουφάν το οποίο το είδα και στην τηλεόραση και λέω ότι αυτό το μπεζ μπουφάν το φορούσε ο Σάββας και στη ληστεία. Αυτός που φορούσε στη ληστεία αυτό το μπουφάν και έβαλε φεύγοντας το αυτόματο κάτω από το μπουφάν.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκείνο το αυτόματο που το είχε εκείνος ο δράστης ο οποίος ανεβοκατέβηκε τη σκάλα προς τους διανομείς, χρησιμοποιήθηκε κάπου;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Όχι.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Γιατί ήδη είχαν πυροβολήσει στον αστυνομικό και ο φερόμενος ως δράστης έβγαινε, είχαν πάρει τα λεφτά με το σακ βουαγιάζ και έβγαινε τελευταίος από την αίθουσα συναλλαγής.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε πει στις 29 Σεπτέμβρη του ’92 στον ανακριτή, ότι κατά τη ληστεία κρατούσε αυτόματο όπλο, εκείνο που λέτε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για Παναγιωτόπουλο κτλ. Το άτομο αυτό είναι εκείνο που κατά τη διάρκεια της ληστείας, όταν ο διανομέας Μπερεδήμας μπήκε απ’ έξω που είχε μεταβεί για τσιγάρα, τον πήρε όμηρο. Ποιο είναι αυτό το άτομο;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Αυτό που είχα πει για τον Παναγιωτόπουλο. Αυτός για μένα ίστατο πίσω από την κεντρική είσοδο της πόρτας, στο γκισέ, όπως άνοιγε η πόρτα, τον έκλεινε αυτόν μεταξύ του γκισέ και της πόρτας. Ήταν ακίνητος αυτός και τον έβλεπα εγώ. Επειδή ήταν οι θυρίδες, φαινόταν μόνο το κεφάλι του επάνω.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Από τον Παναγιωτόπουλο ο άλλος ληστής που ήταν ντυμένος αστυνομικός, πήρε το αυτόματο και πυροβόλησε κατά του τροχονόμου που έσπευσε προς βοήθεια›. Αυτό θέλω να μου διευκρινίσετε.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Αυτό δεν το είδα εγώ κ. Πρόεδρε.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού εσείς το έχετε υπογράψει όμως.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Μου το είπαν, ότι αυτός ο αστυνομικός φεύγοντας, βγαίνοντας έξω, πήρε το αυτόματο όπλο από αυτόν που ίστατο ακίνητος στην πόρτα και πυροβόλησε. Εγώ τον αστυνομικό δεν τον είδα με αυτόματο.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό ποιος σας το είπε δηλαδή; Οι συνάδελφοι.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Ναι, οι συνάδελφοι, όπως μου είπαν ότι πυροβόλησε ένας και τραυμάτισε έναν αστυνομικό. Από εκεί έβγαλα το συμπέρασμα ότι ο αστυνομικός πήρε το αυτόματο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι κάποια στιγμή αναφέρατε όνομα «Κουφοντίνας›.

Σ.ΓΡΙΒΑΣ: Το είπα εν τη ρύμη του λόγου κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή τι είπατε;

Σ.ΓΡΙΒΑΣ: Είπα ότι ο αστυνομικός ήταν ο κ. Κουφοντίνας, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν ήταν ο κ. Κουφοντίνας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον είδατε από κοντά;

Σ.ΓΡΙΒΑΣ: Τον είδα τον αστυνομικό, αλλά δεν ήταν στάσιμος, ήταν εν κινήσει και δεν έχω γνώμη να πω για άλλον κανέναν.