Κόσμος
Τετάρτη, 14 Μαΐου 2003 10:40

Συνομιλία Μπους με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας

Για την υποστήριξή του, στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, μετά την τριπλή επίθεση στο Ριάντ, η οποία αποδόθηκε στο δίκτυο της Αλ-Κάϊντα, διαβεβαίωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους, τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα μπιν Αμπντέλ Αζίζ.

Σε τηλεφωνική επαφή που είχε ο Μπους με τον Σαουδάραβα διάδοχο, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα των «τρομοκρατικών ενεργειών» λέγοντας, ότι, «οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν την κυβέρνηση και το λαό της Σαουδικής Αραβίας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε τις στενές σχέσεις φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο της Σαουδικής Αραβίας.

Ο πρίγκιπας Αμπντάλα εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήρια του για τους Αμερικανούς που έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις, λέγοντας ότι το βασίλειο «θα απορρίψει όλους αυτούς που απειλούν την ασφάλεια και σταθερότητά του».

Ο πρίγκιπας Αμπντάλα που κυβερνά ντε φάκτο το βασίλειο εξ αιτίας της επιδεινούμενης υγείας του βασιλιά Φαχντ, προειδοποίησε χθες ότι το βασίλειο θα πλήξει με σιδηρά πυγμή όλους αυτούς που θα επιχειρήσουν να διαπράξουν «τρομοκρατικές ενέργειες» μέσα στη χώρα και είπε ότι οι «εγκληματίες» δεν θα μπορέσουν ποτέ να «κλονίσουν την ενότητα του έθνους».

Τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας, που σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα το βράδυ της Δευτέρας κατά συγκροτημάτων στα οποία κατοικούν Αμερικανοί, είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 29 ανθρώπων.

Μεταξύ των θυμάτων είναι επτά Αμερικανοί και οι εννέα καμικάζι, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 194 άνθρωποι, σύμφωνα με τον απολογισμό των σαουδαραβικών αρχών. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν από την πλευρά τους ότι ο απολογισμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, που βρισκόταν στο Ριάντ χθες, δήλωσε ότι οι επιθέσεις αυτές έφεραν «την υπογραφή της Αλ-Κάϊντα», της τρομοκρατικής οργάνωσης που ευθύνεται για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον με περίπου 3.000 νεκρούς.