Κόσμος
Τετάρτη, 14 Μαΐου 2003 13:23

Μήνυση κατά του στρατηγού Τόμι Φρανκς, για εγκλήματα πολέμου

Μήνυση, για εγκλήματα πολέμου κατά του Αμερικανού στρατηγού Τόμι Φρανκς, διοικητή των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων στον πόλεμο κατά του Ιράκ, κατατέθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε ο βέλγος δικηγόρος των εναγόντων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι Ιρακινοί.

Η μήνυση κατατέθηκε από τον δικηγόρο Γιαν Φέρμον στη βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία στις Βρυξέλλες με βάση τον αμφιλεγόμενο βελγικό νόμο, ο οποίος επιτρέπει στα βελγικά δικαστήρια να δικάζουν αλλοδαπούς για εγκλήματα πολέμου.

Ο Βέλγος δικηγόρος δήλωσε σήμερα ότι εκπροσωπεί 19 ενάγοντες, 17 Ιρακινούς και δυο Ιορδανούς, τη χήρα και τον πατέρα του Ιορδανού ανταποκριτή του δορυφορικού δικτύου του Κατάρ Αλ-Τζαζίρα, Τάρεκ Αγιούμπ, ο οποίος σκοτώθηκε στις 8 Απριλίου στη διάρκεια αμερικανικού βομβαρδισμού.

«Ως διοικητής, ο στρατηγός Φρανκς είναι υπεύθυνος για τον τρόπο με τον οποίο ενήργησαν οι στρατιώτες του. Για παράδειγμα, η χρήση βομβών διασποράς κατά των κατοικημένων περιοχών συνιστά έγκλημα πολέμου», τόνισε ο Φέρμον.

«Υπάρχει πολύ υλικό που δείχνει ότι οι Αμερικανοί πήγαν στη Βαγδάτη και κατά τις δυο πρώτες ημέρες πυροβολούσαν ο,τιδήποτε κινείτο : Γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους», πρόσθεσε ο Φέρμον.

Η διαδικασία αφορά επίσης έναν ανώτερο αξιωματικό του Σώματος των Πεζοναυτών, τον αντισυνταγματάρχη Μπράιαν ΜακΚόι. Σύμφωνα με τον Φέρμον, υπάρχουν μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες ο αντισυνταγματάρχης ΜακΚόι υποστήριξε ότι τα ασθενοφόρα αποτελούν «νόμιμους στόχους» γιατί μπορεί να κρύβουν ενόπλους.

Η υπόθεση αυτή έχει αυξήσει την ήδη υπάρχουσα, από τότε που το Βέλγιο εμπόδισε τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να ενισχύσει την άμυνα της Τουρκίας πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ, ένταση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Ο στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγερς, αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος επισκέπτεται από χθες την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, προειδοποίησε ότι η κατάθεση μιας τέτοιας μήνυσης θα έχει «πολύ σοβαρές συνέπειες» στις σχέσεις μεταξύ Βελγίου και ΗΠΑ.