Πολιτική
Τετάρτη, 14 Μαΐου 2003 16:18

Ενταξη περισσοτέρων ανέργων σε πρόγραμμα του ΟΑΕΔ

Στην τροποποίηση πέντε σημείων της αρχικής υπουργικής απόφασης, με στόχο να ενταχθούν στο «Πρόγραμμα Επιχορήγησης Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών» περισσότεροι άνεργοι, προχώρησε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στην απόφαση αυτή κατέληξε ο υπουργός Δημήτρης Ρέππας, μετά από εισήγηση του ΟΑΕΔ, όπου διαπιστώνεται ότι στο πρόγραμμα δεν μπορούν να ενταχθούν οι άνεργοι των οποίων η κάρτα ανεργίας έχει εκδοθεί μετά τις 18-11-2002. Τα νέα τροποποιημένα σημεία προβλέπουν:

1. Οι άνεργοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα με τα αντίστοιχα δικαιολογητικά στις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, από την δημοσίευση της απόφασης και μέχρι την κάλυψη των θέσεων που έχουν κατανεμηθεί ανα υπηρεσία. Η ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων παρατείνεται μέχρι την 31η-10-2003, εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν κενές θέσεις.

2. Εξαιρούνται από το πρόγραμμα όσοι δημιουργούν επιχείρηση που έχει το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας με την επιχείρηση που λειτουργεί στον ίδιο χώρο από άλλο επαγγελματία, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα, εκτός των περιπτώσεων στις οποίες ο προηγούμενος ιδιοκτήτης συνταξιοδοτήθηκε ή απεβίωσε.

3. Στις προϋποθέσεις και διαδικασία υπαγωγής, προβλέπεται να έχουν την ιδιότητα του ανέργου και να διαθέτουν Δελτίο Ανεργίας σε ισχύ. Η υποχρέωση αυτή διατηρείται μέχρι και την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητάς τους.

4. Να έχουν υποβάλει τυποποιημένη «αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα», στην οποία θα περιγράφουν το σχέδιό τους για δημιουργία νέας επιχείρησης και στο οποίο θα αναγράφεται ο τόπος λειτουργίας της επιχείρησης και η αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ της περιοχής. Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 θεωρημένη, στην οποία θα δηλώνουν ότι γνωρίζουν και αποδέχονται τη διαδικασία και τους όρους ένταξης και συμμετοχής τους στο πρόγραμμα.

5. Ο άνεργος θα πρέπει να κάνει έναρξη επιτηδεύματος μετά τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης και υποχρεωτικά μετά την 1-1-2003.