Κόσμος
Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2013 13:39

Συρία: Διαβουλεύσεις για την απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΗΕ

Διαβουλεύσεις διεξάγονται σήμερα για να επιτευχθεί η απελευθέρωση 21 φιλιππινέζων παρατηρητών του ΟΗΕ που κρατούνται από αντάρτες στη Συρία, ενώ η Μανίλα και το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητούν την άμεση απελευθέρωσή τους.

Διαβουλεύσεις διεξάγονται σήμερα για να επιτευχθεί η απελευθέρωση 21 φιλιππινέζων παρατηρητών του ΟΗΕ που κρατούνται από αντάρτες στη Συρία, ενώ η Μανίλα και το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητούν την άμεση απελευθέρωσή τους.

Στην πρώτη απαγωγή τέτοιου είδους που πραγματοποιείται από την αρχή της σύγκρουσης, αντάρτες απήγαγαν 21 φιλιππινέζους παρατηρητές της δύναμης του ΟΗΕ που από το 1974 ελέγχει την τήρηση της εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία στα υψίπεδα του Γκολάν, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων βρίσκεται υπό την κατοχή του εβραϊκού κράτους.

Η Μανίλα και ο ΟΗΕ ανακοίνωσαν πως οι υπεύθυνοι της δύναμης του ΟΗΕ στο Γκολάν (FNUOD) διαπραγματεύονται την απελευθέρωση των παρατηρητών που αιχμαλωτίσθηκαν ενώ διεξήγαν μια «συνηθισμένη αποστολή ανεφοδιασμού»  στην περιοχή.

Οι επικεφαλής της FNUOD άρχισαν συνομιλίες με τους αντάρτες και «περιμένουν ότι οι παρατηρητές θα απελευθερωθούν», δήλωσε ο πρόεδρος των Φιλιππινών Μπενίνιο Ακίνο προσθέτοντας ότι έχουν «καλή μεταχείριση» και ότι «προς το παρόν, τίποτε δεν δείχνει πως βρίσκονται σε κίνδυνο».

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι απαγωγείς απαιτούν για να τους απελευθερώσουν την αποχώρηση των στρατευμάτων του καθεστώτος από τις παρυφές του τομέα της Τζάμλα που βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χλμ. από τη γραμμή εκεχειρίας και ορισμένοι αντάρτες κατηγορούν μάλιστα τη FNUOD «ότι βοηθάει το στρατό».

Στη Νέα Υόρκη, τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδίκασαν  την κράτηση  των παρατηρητών και «απαίτησαν την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους».

Ο επικεφαλής των επιχειρήσεων του ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης Ερβέ Λαντσού έκανε λόγο για ένα «πολύ σοβαρό επεισόδιο» και πρόσθεσε πως «διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη».

Αισιοδοξία ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των παρατηρητών εξέφρασε το Ισραήλ, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι δεν θα παρέμβει στην κρίση.

«Ο περιορισμός των κινήσεων στρατευμάτων διεθνούς δύναμης είναι ένα σημαντικό γεγονός», δήλωσε ο Άμος Γκιλάντ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στο ισραηλινό ραδιόφωνο.

«Μπορούμε να εμπιστευτούμε στα Ηνωμένα Έθνη ότι θα του πείσουν (του αντάρτες) να τους απελευθερώσουν», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι οι σύροι αντάρτες, που αναζητούν διεθνή βοήθεια «δεν έχουν συμφέρον από μία διαμάχη με τη διεθνή κοινότητα».