Κόσμος
Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2013 13:26

Ποινή φυλάκισης ενός έτους στον Μπερλουσκόνι

Σε ποινή φυλάκισης ενός έτους καταδικάστηκε ο πρώην ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι για τη δημοσιοποίηση απόρρητης τηλεφωνικής συνομιλίας αναφορικά με τραπεζικό σκάνδαλο το 2005.

Σε ποινή φυλάκισης ενός έτους καταδίκασε δικαστήριο του Μιλάνου τον πρώην ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι για συνέργεια σε  δημοσιοποίηση απόρρητης τηλεφωνικής συνομιλίας αναφορικά με τραπεζικό σκάνδαλο το 2005.

Ο πρώην πρωθυπουργός, που είναι επίσης υπόδικος για φορολογική απάτη και πληρωμένο σεξ με ανήλικη πόρνη, αναμένεται να ασκήσει έφεση. Μέχρι να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες έφεσης, ο κ. Μπερλουσκόνι δεν θα κληθεί να εκτίσει οποιαδήποτε ποινή.

Η υπόθεση αφορά τηλεφωνική συνομιλία του κεντροαριστερού πολιτικού Πιέρο Φασίνο, που ήταν τότε ο μεγαλύτερος πολιτικός αντίπαλος του Καβαλιέρε, με τον επικεφαλής της ασφαλιστικής εταιρείας Unipol, Τζοβάνι Κονσόρτε, ο οποίος το 2005 προσπαθούσε να εξασφαλίσει τον έλεγχο της τράπεζας Banca Nazionale del Lavoro.

Tις υποκλοπές είχαν τότε διατάξει οι δικαστικές αρχές στο πλαίσιο έρευνας για ανάρμοστη ανάμειξη στην εξαγορά.

Η τηλεφωνική αυτή συνομιλία αυτή είχε δημοσιευθεί πριν από οκτώ χρόνια από την εφημερίδα Il Giornale, ιδιοκτησίας του αδελφού του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Πάολο.

Η δημοσιοποίηση της συνομιλίας σε εφημερίδα αποτέλεσε παραβίαση της νομοθεσίας περί απορρήτου, ενώ ο κ. Μπερλουσκόνι κατηγορήθηκε ότι απέκτησε την ηχογράφηση από την εταιρεία που χρησιμοποιούσαν οι δικαστικές αρχές για τις υποκλοπές.

Ο Πάολο Μπερλουσκόνι καταδικάσθηκε σε δυο χρόνια και τρεις μήνες φυλάκιση για αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών και κλεπταποδοχή.