Πολιτική
Τετάρτη, 14 Μαΐου 2003 21:01

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (14/5/2003) Μέρος 1/9

ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΜΑΪΟΥ 2003

ΔΙΚΗ 17Ν

ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΜΑΪΟΥ 2003

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ: 09:00

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Α' ΜΕΡΟΣ

09:00 – 11:15

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλή σας ημέρα. Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση η οποία έχει διακοπεί. Έχουμε τον μάρτυρα. Ο κ. Βασίλης Ξηρός δεν μπορούσε να έρθει σήμερα για λόγους υγείας. Κύριε Εισαγγελεύ;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να επιτραπεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επιτρέπουμε δια συνηγόρου. Ο κ. Μυλωνάς. Κύριε μάρτυς, παρακαλείστε να απαντήσετε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε μάρτυς, τί ύψος έχετε εσείς;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: 1,75.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Στην αρχή της κατάθεσής σας χθες ξεκινώντας ουσιαστικά μετά από λίγο είπατε – κατά λέξη διαβάζω τα πρακτικά – σας ρώτησε ο κ. Πρόεδρος «ο ψευτο-αστυνομικός ποιος ήταν από τους τρεις;›. Απαντάτε εσείς «ήταν ο κ. Κουφοντίνας για μένα›. Θέλω αυτό να το δούμε πάλι. Ήταν έτσι τα πράγματα;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Ναι, έτσι απήντησα στον κ. Πρόεδρο αλλά εγώ αναγνώρισα στον κ. Ανακριτή δύο άτομα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Σήμερα κ. μάρτυρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ρωτάει ότι είπατε σε μένα αυτό το πράγμα και θέλει να το αναπτύξετε περισσότερο. Έχει δικαίωμα να σας ρωτήσει. Θα απαντήσετε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υπεράσπιση του κ. Τζωρτζάτου.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Στη συνέχεια είπα ότι εγώ αναγνώρισε 2 άτομα, τον Χριστόδουλο και τον Σάββα και εκ παραδρομής είπα και για τον κ. Κουφοντίνα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε μάρτυρα, δεν σας είπε ο κ. Πρόεδρος για τον κ. Κουφοντίνα. Σας ρωτάει «ο ψευτο-αστυνομικός ποιος ήταν από τους τρεις;›. Εσείς από μόνος σας απαντάτε και μάλιστα δεν λέτε «έχω αμφιβολίες, δεν ξέρω, ίσως›, λέτε, «εγώ, για μένα ήταν ο κ. Κουφοντίνας›. Ισχύει αυτό ή και αυτό το ανακαλείτε; Τί γίνεται;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Το ανακαλώ αυτό.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Για τον ψευτο-αστυνομικό τελικά ποια είναι η σημερινή σας θέση;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Για τον ψευτο-αστυνομικό δεν μπορώ να... Εγώ 2 άτομα αναγνώρισα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Τότε γιατί είπατε από μόνος σας ότι ήταν ο κ. Κουφοντίνας;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Δεν είχα γνώμη για τον κ. Κουφοντίνα διότι αν είχα.....

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Το πετάξατε έτσι δηλαδή για να ακούγεται.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Εν τη ρύμη του λόγου είπα για τον κ. Κουφοντίνα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε μάρτυς, είστε μιας κάποιας ηλικίας. Έχετε εμπειρία και από την ζωή και από τα Δικαστήρια και από τους Ανακριτές. Πηγαίνετε σε ακροατήριο, ορκίζεστε να πείτε την αλήθεια και πετάμε έτσι εν τη ρύμη του λόγου ονόματα, ενοχοποιούμε ανθρώπους για πλάκα;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Δεν ενοχοποίησα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Μα όταν λέτε ότι ο ψευτο-αστυνομικός ο οποίος κατηγορείται για δύο κακουργήματα είναι ο κ. Κουφοντίνας δεν είναι ενοχοποίηση; Περίμενα μια κάποια σοβαρότητα κ. μάρτυς.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Ανακαλώ κ. συνήγορε αυτό που είπα για τον κ. Κουφοντίνα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ωραία. Για τον ψευτο-αστυνομικό δεν είναι ο κ. Κουφοντίνας λέτε τώρα. Έτσι κατάλαβα. Κατάλαβα καλά;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Βεβαίως. Δεν ξέρω αν είναι ο κ. Κουφοντίνας.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ξέρετε αν είναι κάποιος άλλος;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Όχι, δεν μπορώ να προσδιορίσω.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ποιο ήταν το ύψος αυτού του ψευτο-αστυνομικού;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Αυτός ήταν γύρω στο 1,70 απ’ ότι τον υπολόγισα εγώ σύμφωνα με το ύψος το δικό μου.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: ¶λλωστε αυτό έχετε πει και στο Δικαστήριο. Ήταν λοιπόν γύρω στο 1,70.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Μάλιστα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε μάρτυς, έχετε πει πολλά πράγματα στους κ.κ. Ανακριτές επανειλημμένα. Αναφέρθηκαν οι κ.κ. Δικαστές χθες. Δεν θα επανέλθω στους Ανακριτές. Όμως έχετε καταθέσει και σε ένα άλλο Δικαστήριο, σε μία ζώσα ακροαματική διαδικασία. Είναι η διαδικασία ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών το καλοκαίρι του 1995.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Μάλιστα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Επειδή μέχρι τώρα δεν έχει γίνει αναφορά σε όσα τότε είχατε πει θα ήθελα να σας διαβάσω δύο μόνο σημεία απ’ όσα έχετε πει τότε. Πρακτικά και Αποφάσεις του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, αριθμοί αποφάσεων 204, 309 του ΄94 και 13 174, 186, 219, 220 του ΄95. Ξεκινάω από την σελίδα 36.

Κύριε μάρτυς, προσέξτε λίγο μια χαρακτηριστική λεπτομέρεια. Έχετε πει και διάφορα άλλα στο ακροατήριο. Εγώ επισημαίνω μόνο δύο σημεία τα οποία έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Το τότε Πρόεδρος του Δικαστηρίου σας κάνει ερωτήσεις. Διαβάζω κατά λέξη από τα πρακτικά αυτής της απόφασης. Σελίδα 36.

Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος του τότε Δικαστηρίου έκανε την εξής ερώτηση στον μάρτυρα: «Δεν έχετε καμία αμφιβολία ότι ήταν ο κ. Παναγιωτόπουλος ο δράστης;›. Μάρτυρας – και είστε εσείς ο μάρτυρας. «Για μένα ήταν ο κ. Παναγιωτόπουλος. Δεν μου μένει καμία αμφιβολία›. Σε συγκεκριμένη ερώτηση του τότε Προέδρου. Αυτό είναι το πρώτο χωρίο που διαβάζω από την απόφαση.

Θα διαβάσω άλλο ένα, είναι στην σελίδα 37. Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος υπέβαλλε στον μάρτυρα την εξής ερώτηση γιατί – συμπληρώνω εδώ – έχει προηγηθεί η κατάθεσή σας στο ακροατήριο που λέτε ότι «ναι, βεβαίως αναγνωρίζω›. Και επιμένει ο τότε Πρόεδρος και υποβάλλει την εξής ερώτηση – κατά λέξη λένε τα πρακτικά: «Χωρίς αμφιβολία και με πλήρη βεβαιότητα τον αναγνωρίζετε› είναι η ερώτηση του κ. Προέδρου. Μάρτυρας «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι είναι ο Δαναλάτος. Από τα χαρακτηριστικά του και από το ότι είπε στον Ανακριτή «δεν ξέρεις τί πας να κάνεις› απόλυτα βέβαιος είμαι ότι ήταν αυτός. Δεν μου μένει καμία αμφιβολία ότι ήταν αυτός›. Αυτά έχετε πει κατά λέξη, προσέξτε, όχι στον Ανακριτή, σε ένα Δικαστήριο που κάνει μια πολυήμερη διαδικασία. Καταθέτετε πρώτα εσείς και επιμένει ο κ. Πρόεδρος και σας λέει «μήπως έχετε κάποια αμφιβολία;› και λέτε κατά λέξη αυτά που σας διάβασα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε συνήγορε, το ΜΟΔ είναι;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Το ΜΟΔ βεβαίως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήταν ομόφωνη η απόφαση του ΜΟΔ;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Βεβαίως ομόφωνη. Για μένα έχει μία άλλη σημασία, μια μεγαλύτερη βαρύτητα το να εμφανίζεται κάποιος στον κ. Ανακριτή από το να εμφανίζεται σε ένα ακροατήριο. Στο ακροατήριο υπάρχει μια άλλη σοβαρότητα, υπάρχει μια τελετουργία αν θέλετε. Ορκίζεται ο μάρτυρας, υποβάλλονται ερωτήσεις και αυτό έχει σημασία ειδικά ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου επανέρχεται και ρωτάει τον μάρτυρα αυτά που σας διάβασα και απαντάει ο μάρτυρας και έρχομαι τώρα στο ερώτημά μου, για δύο κατηγορούμενους τότε, τον κ. Παναγιωτόπουλο και τον κ. Δαναλάτο ότι «δεν έχω καμία αμφιβολία, πλήρης βεβαιότητα›.

Τώρα έρχεστε κ. μάρτυς και λέτε άλλα. Η απορία μου – ερώτημα είναι εύλογη. Πώς είναι δυνατόν τότε στο ακροατήριο όχι μόνο στον κ. Ανακριτή να είστε 100% βέβαιος ότι αυτοί είναι δράστες και να έρχεστε τώρα και να αναγνωρίζετε πάλι με πλήρη βεβαιότητα άλλους δράστες. Κατά την ταπεινή μου γνώμη κι εδώ θέλω το σχόλιό σας, είτε τότε λέγατε ψέματα, είτε τώρα λέτε ψέματα. Είναι βαριά η κουβέντα αλλά η διατύπωση των απαντήσεων που διάβασα δεν μου επιτρέπουν κάποιο άλλο συμπέρασμα. Θα ήθελα την τοποθέτησή σας έπ’ αυτού.

Να μας εξηγήσει ο κ. μάρτυς αφού του διάβασα τις συγκεκριμένες περικοπές απ’ όσα έχει πει στο ακροατήριο ενός Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου που δικάζει κακουργήματα και μετά από εξειδικευμένη ερώτηση του τότε Προέδρου ήταν απολύτως βέβαιος, δεν είχε καμία αμφιβολία. Έρχεται σήμερα και μας λέει «είμαι βέβαιος ότι κάποιος εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι είναι αυτοί που έκαναν τις πράξεις›. Πώς το εξηγείτε αυτό κ. μάρτυς;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Να απαντήσω κ. Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βέβαια να απαντήσετε. Είναι βασικό.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Όταν έψαχναν τον Δαναλάτο τους είδα την τηλεόραση μόνος μου και πήγα αυθόρμητα στην Αστυνομία και κατέθεσα ότι κατά την γνώμη μου είναι αυτοί οι δράστες. Είχα πει τότε σύμφωνα με τις καταθέσεις μου ότι αν ο Δαναλάτος είχε αυτό το σημάδι θα ήμουν απόλυτα σίγουρος ότι ήταν αυτός. Διότι πάλι κατά την γνώμη μου όταν έγινε η ληστεία είχε δει αυτόν που έβαζε το γάντι στο δεξί του χέρι, ότι σε αυτό το σημείο είχε ένα σημάδι.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε μάρτυς – αν μου επιτρέπετε – αμφισβητείτε την ορθότητα των πρακτικών; Δεν τα έχετε πει έτσι τότε;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Όχι, δεν αμφισβητώ τίποτα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Το ερώτημά μου είναι συγκεκριμένο.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Το πιστεύω μου όμως αυτό δεν ξεκινούσε από .......

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε μάρτυς, στην ανάκριση μπορεί να έχετε σχηματίσει μία πρώτη εντύπωση και να νομίζετε ότι πραγματικά είναι αυτός. Περνάει όμως ο χρόνος, έχουμε 3, 4 νομίζω είπε ο αξιότιμος Αναπληρωτής Πρόεδρος, 4 εμφανίσεις στον κ. Ανακριτή και τελικά καταλήγετε σε ένα ακροατήριο Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Εκεί που κάθονται τώρα οι κατηγορούμενοι ήταν οι 3 τότε κατηγορούμενοι. Τους έχετε μπροστά σας, τους βλέπετε, τους παρατηρείτε. Λέτε ότι «είμαι βέβαιος 100%› και ο Πρόεδρος επιμένει, ο τότε Πρόεδρος.

Σας λέει αυτά που σας διάβασα «είστε 100% σίγουρος με βεβαιότητα;› και απαντάτε όταν έχετε μπροστά σας τους 3 κατηγορουμένους «βεβαίως κ. Πρόεδρε, απολύτως βέβαιος, δεν έχω καμία αμφιβολία›. Πώς μπορεί να εκτιμηθεί αυτή η στάση σας τότε σε συνδυασμό με όσα λέτε τώρα; Γιατί τώρα αν κατάλαβα καλά δεν λέτε ότι μπορεί να είναι ο κ. Ξηρός, ο ένας και ο άλλος. Λέτε και πάλι «με βεβαιότητα είναι αυτοί›. ¶ρα το ερώτημά μου παραμένει και είναι σαφές. Είπατε τότε ψέματα ή λέτε τώρα ψέματα;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Δεν είπα ποτέ ψέματα. Ήθελα να φανεί η αλήθεια. Απλώς σύμφωνα με όλα τα χαρακτηριστικά που ήταν ο δράστης της ληστείας τα είχε ο Δαναλάτος. Είχα πει για ένα σημάδι, αυτό το οποίο – δεν ξέρω αν πάνω στην τρομάρα μου το είδα ή δεν το είδα – το οποίο με διαβεβαίωσαν ότι το είχε και εν συνεχεία δεν το είχε. Αυτή ήταν η διαφορά. Είτε καλώς, είτε κακώς είδα ένα σημάδι. Όταν όμως ήρθε στον κ. Ανακριτή μετά δεν είχε το σημάδι και είπα ότι μετά βεβαιότητας είναι αυτός για μένα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δεν μιλάω για τον κ. Ανακριτή. Μιλάω για το ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Η πεποίθηση που μου έκανε εμένα ο Δαναλάτος ήταν ότι έπαιρναν την γυναίκα μου τηλέφωνο και έλεγαν ότι θα φάτε κόλλυβα. Με απειλούσε μέσα στο Δικαστήριο «ρε, τί πας να κάνεις›. Δηλαδή με πίεζε ότι σαν να ήταν αυτός. Αν υποτεθεί ότι με άφηνε εμένα στην δική μου ευχέρεια δεν μπορούσα κι εγώ σαν άνθρωπος να τον κατηγορήσω σώνει και καλά, αν ήταν αυτός να τον κλείσω μέσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν βλέπω ότι η περαιτέρω εμμονή ότι θα μας φέρει άλλη απάντηση.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστούμε. Να απαντήσετε και στον συνήγορο των αδελφών Ξηρών.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Είπατε ότι αυτός που αναγνωρίζετε ως Χριστόδουλο είναι ο δράστης με το πιστόλι που το χτύπησε ο πρώτος που περιγράφετε με την καμπαρτίνα την καφέ.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Που ήταν στο τραπέζι.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Για να προσανατολιστώ λίγο. Καταρχήν είπατε κάτι χθες το οποίο μου έκανε εντύπωση και θα ήθελα να μου το εξηγήσετε. Είπατε ότι «έψαχνα μόνος μου να βρω τους δράστες›. Μπορείτε να μου πείτε γιατί;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Γιατί τον χρόνο αυτό του ΄91 εγώ σαν Γρίβας έκανα τον Καθηγητή στη Σχολή και δίδασκα αυτό το μάθημα των επιταγών και το τελευταίο χρονικό διάστημα τις 15 ημέρες απουσίαζα σαν εκπαιδευτής που έβγαιναν τα αποτελέσματα. Με αποκαθήλωσαν και έψαχνα να βρω για να αποδείξω ότι όταν κατέβαινα εγώ από το χωριό με 1.500 δραχμές ότι δεν θα έφτανα σε αυτό που έφτασα όταν έγινα Τομεάρχης και έκανα και το μάθημα αυτό που υποτίθεται ότι με κατέστρεψαν και έπεσα από τα σύνννεφα. Γι αυτό έψαχνα να βρω την αλήθεια. Αυτή ήταν όλη η ιστορία.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Τί εννοείτε ότι «δεν θα μου συνέβαινε αυτό, ότι με κατέστρεψαν;›. Τί σας συνέβη και πώς σας κατέστρεψαν;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Πρώτον, με έβαλαν σε διαθεσιμότητα μετά την ληστεία. Αρρώστησα, έπαθα οξεία γαγγραινώδη χολοκυστίτιδα. Μου είπαν στο 401 ότι με γλίτωσε ο ¶γιος Αντώνιος. Λέω κι εγώ «με γλίτωσε για μια βδομάδα; ¶ρα λοιπόν θα ψάξω να βρω› και μου έδωσαν αυτή την πεποίθηση διότι με πήγαν στην Κρήτη να αναγνωρίσω έναν από τους δράστες της ληστείας. Γι αυτό έψαχνα μόνος μου να βρω την αλήθεια.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εννοείτε ότι σας επιβλήθηκαν πειθαρχικές ευθύνες;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Ναι, για την ληστεία αυτή με έβαλαν σε διαθεσιμότητα. Αυτό δεν μπορούσα να το αντέξω αφού ήμουν αθώος. Αφού δεν ήμουν πουθενά ανακατεμένος.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Αυτούς λοιπόν τους οποίους μετά από την προσωπική σας εκστρατεία – ας το πούμε έτσι – εντοπίσατε και τους αναγνωρίσατε είχαν μεταξύ τους κάποιοι από αυτούς ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό; Να σας ρωτήσω ευθέως, ήταν συνδικαλιστές;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Οι πρώτοι που είπα;

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ναι.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Αυτό ξεκίνησε διότι πριν από την ληστεία, προτού γυρίσω εγώ στο γραφείο ήθελαν να με μεταθέσουν. Μία στη Νίκαια, δεύτερη φορά στο Κερατσίνι και τρίτη φορά δέχθηκα για την Καλλιθέα και δεν πρόλαβα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Χρειάζονται όλα αυτά κ. συνήγορε;

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Χρειάζονται κ. Πρόεδρε. Θα εξηγήσω γιατί χρειάζονται. Διότι ένας άνθρωπος ο οποίος είναι επιρρεπής, ένας μάρτυρας ο οποίος είναι επιρρεπής σε πιέσεις ή οτιδήποτε, κοιτάζει να βολέψει τον εαυτό του για να αποφύγει ο ίδιος τις πειθαρχικές ευθύνες – όπως έγραψε και ο Τύπος τότε της εποχής – είναι διατεθειμένος να αναγνωρίζει τόσο εύκολο οποιονδήποτε με τόσο βαθμό βεβαιότητας, τότε βεβαίως για την αξιοπιστία του μάρτυρα ενδιαφέρει. ¶ρα λοιπόν εσείς επειδή αισθανθήκατε ότι οι συνδικαλιστές δεν σας κάλυψαν .....

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Όχι, δεν τα έβαλα εγώ με αυτό.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Τότε πώς τους αναγνωρίσατε τόσο επιπόλαια; Εδώ διαβάζω στις εφημερίδες της εποχής.....

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Απλώς είπα αυτά που είπαν αυτοί. Αν θα δείτε πότε έδωσα εγώ την κατάθεση για αυτούς τους συνδικαλιστές, την έδωσα το καλοκαίρι. Η ληστεία έγινε τον Δεκέμβριο.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Αν μου επιτρέψετε κ. μάρτυς, διαβάζω τότε από τα δημοσιεύματα της εποχής όταν είχε προχωρήσει ήδη η υπόθεση και έφτασε στον Εισαγγελέα Εφετών κ. Δερβέτζα ο οποίος έγραψε ότι: επιρρίπτει όλες τις ευθύνες στον Προϊστάμενο των ΕΛΤΑ Αιγάλεω κ. Γρίβα ο οποίος επίσης είναι στέλεχος της ΔΑΚΕ και γράφει ο Εισαγγελέας ότι: ο κ. Γρίβας συνέπλευσε με τον Προανακρική κ. Κουμτζή γιατί ήθελε να απαλλαγεί ο ίδιος από τις πειθαρχικές ευθύνες. Είναι σωστό αυτό;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Όχι, δεν συνέπλευσε με κανέναν. Προσπαθούσα να βρω.....

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Εισαγγελεύς Εφετών τα λέει αυτά.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Προσπαθούσα να βρω την αλήθεια.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Πάμε στα γεγονότα που συνέβησαν στην ληστεία. Αναγνωρίσατε ένα άτομο, τον κ. Χριστόδουλο Ξηρό το οποίο παλιά είχατε αναγνωρίσει ως Δαναλάτο. Αυτό λοιπόν το άτομο τότε που το είχατε με απόλυτη βεβαιότητα αναγνωρίσει ως Δαναλάτο έχετε περιγράψει – να σας υπενθυμίσω για να μην κάνετε κι εσείς κανένα λάθος – έχετε περιγράψει: «Μου τον θυμίζουν έντονα ο κοντός λαιμός και η κατατομή του προσώπου του, το σκυφτό του σβέρκο του›. Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν αυτή η περιγραφή που ήταν η περιγραφή του δράστη την οποία εσείς αποδώσατε καλώς ή κακώς στον Δαναλάτο, εάν και κατά πόσο ανταποκρίνεται στον κατηγορούμενο κ. Χριστόδουλο Ξηρό. Κοιτάξτε τον.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Ο κ. Χριστόδουλος έχει τα ίδια χαρακτηριστικά.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Θα κοιτάξετε και θα μου πείτε κατά πόσο η περιγραφή κοντός λαιμός... Κοιτάξτε τον, έχει κοντό λαιμό ο κύριος;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Κύριε συνήγορε, τον κοίταξα. Ο κ. Χριστόδουλος ο δράστης της ληστείας ήταν τουλάχιστον κατά 30 με 40 κιλά πιο βαρύς.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Για τον λαιμό κ. μάρτυρα λέμε, δεν λέμε για το βάρος.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Για τον λαιμό.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Για κοντό λαιμό. Ο λαιμός δεν μακραίνει ανάλογα με το βάρος. Όπως βλέπετε τον κ. Χριστόδουλο Ξηρό εκεί είναι κοντός ο λαιμός του;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Είναι κοντός ο λαιμός του, βεβαίως.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Μήπως υποτιμάτε την κοινή λογική;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Για την ώρα που είδα τον δράστη ο λαιμός μου ήταν κοντός.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εγώ βλέπω ότι έχει αρκετά και μάλιστα χαρακτηριστικά μακρύ λαιμό ο κ. Ξηρός. Πάμε στο επόμενο χαρακτηριστικό. Τον σκυφτό του σβέρκο. Είναι σκυφτός ο σβέρκος του κ. Χριστόδουλου Ξηρού;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Όταν έκανε την ληστεία ήταν σκυφτός ο σβέρκος. Φαινόταν από την καμπαρτίνα. Η καμπαρτίνα ήταν πιο πάνω και τα άλλα αν φορούσε μπουφάν.........

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ξέρετε ότι ένας άνθρωπος που σκύβει, αυτό δεν είναι ένα χαρακτηριστικό για να τον αναγνωρίσουμε.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Είναι ένα δείγμα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Όχι, δεν είναι δείγμα. Είναι μία στάση.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Κατατομής γενικά του προσώπου του, είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Το ότι σκύβει εκείνη την στιγμή που μου λέτε.....

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Σκύβει, είναι σκυφτός.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Σηκωθείτε κ. Ξηρέ σας παρακαλώ – να δούμε είναι σκυφτός;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Μήπως είμαι «σκυφτούλης;›.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Μήπως είναι «σκυφτούλης› και πολύ σωστά ρωτάει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε τώρα με τα λογοπαίγνια. Δεν χρειάζονται.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εγώ δεν βλέπω καθόλου να είναι σκυφτός. Η κατατομή του προσώπου του. Έχετε καταθέσει ότι ο συγκεκριμένος δράστης φορούσε κουκούλα.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Όχι κουκούλα. Περούκα φορούσε και διάφανο πλαστικό υλικό.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ο σκοπός ενός δράστης μιας ληστείας που φοράει αυτό το πλαστικό επικάλυμμα προσώπου για να παραμορφώσει τα χαρακτηριστικά του ποιος είναι; Εσείς λοιπόν παρότι είχε μεταμφίεση είστε τόσο βέβαιος ότι τον αναγνωρίσατε;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Δεν ήταν τόσο επιμελημένη. Και ο χρόνος μέχρι να βάλει το γάντι στο δεξί χέρι μου επέτρεψε αφού είδα τους δράστες μέσα ότι ήταν αδύνατον να ξεφύγουμε, προσπαθούσα να κρατήσω μερικά χαρακτηριστικά.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Θυμηθείτε κ. μάρτυρα, είχε λοιπόν περούκα. Τί χρώμα είχε η περούκα;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Καστανόξανθο. Καστανό.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Καστανόξανθη ή καστανή;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Καστανό.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί υπάρχουν δύο. Αναγνωρίσατε και καστανόξανθο και καστανό δράστη, γι αυτό σας ρωτάω.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Έχω την εντύπωση ότι όταν μου έβαλε το περίστροφο ο δράστης και μου διαπέρασε την σπονδυλική στήλη σαν ηλεκτρικό ρεύμα και κάθισα στην καρέκλα μου, μου έλεγε «ψηλά τα χέρια› κι εμένα κατέβαιναν τα χέρια μου κι έκατσα στην καρέκλα, νομίζω ότι αυτή η λεπτομέρεια – την ανέφερα στην κατάθεσή μου – ότι ήταν καστανό.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή από πίσω, στην ραχοκοκαλιά σας έβαλε το περίστροφο;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Όχι, στην κοιλιά μου το έβαλε.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Μόλις είπατε «μου το έβαλε στην ραχοκοκαλιά›.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Να επαναλάβω.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Να μην επαναλάβετε. Σας αναγιγνώσκω επίσης από την κατάθεση 13 Οκτωβρίου 1992 που έχετε κάνει προανακριτικώς. Λέτε για τον φερόμενο ως δράστη Δαναλάτο, τώρα Χριστόδουλο, «το παρουσιαστικό του, ο αέρας του, οι κινήσεις του μου τον θυμίζουν απόλυτα σαν έναν από τους δράστες της παραπάνω ληστείας. Η σωματική του διάπλαση, το ύψος του και τα αδύνατα χέρια του σε σχέση με το σώμα του μου τον θυμίζουν έντονα›. Ένα χαρακτηριστικό που δεν αλλάζει πράγματι. Ομολογούμε ότι δεν αλλάζει. Σας παρακαλώ κ. κατηγορούμενε Χριστόδουλε Ξηρέ, σηκωθείτε. Για δείξτε τα χέρια σας να τα δει και το Δικαστήριο.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Και το σημάδι;

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Θα φτάσουμε και στο σημάδι. Υπάρχει κάτι χαρακτηριστικά αδύνατο στα χέρια του κ. Ξηρού που να ανταποκρίνεται στην περιγραφή που κάνατε τότε;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Είχα διαπιστώσει τότε ότι .....

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εγώ τα βλέπω μάλλον μεγάλα, να μην πω τεράστια.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: ... εν σχέσει με τη σωματική του διάπλαση ήταν αδύνατα. Δεν ήταν δουλεμένα. Από δω και κάτω δεν ήταν δουλεμένα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Σας λέω ότι τα χέρια δεν αλλάζουν. Ο άνθρωπος μπορεί να αδυνατίσει. Κοιτάξτε τα χέρια του κ. Ξηρού.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Δεν είναι δουλεμένα χέρια.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Δεν είναι τεράστια χέρια αυτά;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Γεωργικά χέρια είναι αυτά;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Ξηρέ, πλησιάστε λίγο να δω τα χέρια σας. Να δούμε, δουλεμένα, δεν είναι δουλεμένα; Δεν είναι δουλεμένα αυτά τα χέρια;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Έχω κι ένα χρόνο να δουλέψω κ. Πρόεδρε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τί δουλεμένα κ. Πρόεδρε;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Είναι χέρια γραφιά αυτά κ. Εισαγγελέα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σαν τα δικά μου είναι.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Είναι αδύνατα χέρια αυτά; Οικοδόμος κ. Εισαγγγελέα δούλευε όλη του τη ζωή.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Θέλετε να τα σφίξουμε να δείτε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν θέλετε με μένα να τα σφίξετε να δείτε τί θα πάθει το χέρι σας. Με το δικό μου χέρι μην το επιχειρήσετε. Καθίστε.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Θα προχωρήσω και σε άλλο χαρακτηριστικό που ήταν – ακριβώς σας το επαναλαμβάνω για να σας επιτείνω την προσοχή σε αυτό το πράγμα – ήταν αυτά τα χαρακτηριστικά βάσει των οποίων αναγνωρίσατε με απόλυτη βεβαιότητα τώρα και ξανααναγνωρίζετε με απόλυτα βεβαιότητα τώρα. Διότι και η πλάνη είναι ανθρώπινη.

Αλλά όποιος φοβάται μην πλανηθεί, είναι δηλαδή αυτό που λένε επιμελής σαν άνθρωπος και σαν μάρτυρας, κρατάει και μία αμφιβολία για να μην πλανηθεί οικτρά. Αυτό συνηθίζεται στους επιμελείς ανθρώπους. Φορούσε αυτό το διαφανές πάνω, την περούκα την καστανή. ¶λλο τίποτε στο πρόσωπό του;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Γυαλιά βαριάς μυωπίας, με κύκλους.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Το οποίο σημαίνει ότι τα μάτια του δεν μπορούσατε να τα δείτε. Παραμορφωμένα εν πάση περιπτώσει.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Στο διάφανο περικάλυμμα άφηνε.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα είπαμε. Μην επιμένουμε τόσο πολύ σε αυτά.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Τον κ. Χριστόδουλο Ξηρό, την κατατομή του προσώπου του μπορείτε να δώσετε έναν χαρακτηρισμό; Πώς τον χαρακτηρίζετε; Είναι στρογγυλοπρόσωπος, είναι στενόμακρο το πρόσωπό του ή είναι τετράγωνο το πρόσωπό του;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Μακρόστενο είναι το πρόσωπό του.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Μακρόστενο είναι;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Ναι.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εγώ θα το έβλεπα στρογγυλοπρόσωπο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θα πάρουμε και διαβήτη κ. Βλάχο.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο κ. Δαναλάτος με κουκούλα αναγνωρίστηκε λόγω της κατατομής ακριβώς του προσώπου του. Μπορείτε να μου χαρακτηρίσετε αυτό το πρόσωπο; Το δείχνω και στον κ. Πρόεδρο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν μοιάζει το ένα πρόσωπο με το άλλο. Αυτό σας ρωτάει.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Είναι στενόμακρο ωοειδές αυτό το πρόσωπο;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Ναι, στενόμακρο.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Κοιτάξτε απέναντί σας τον κ. Ξηρό. Είναι ωοειδές και στενόμακρο το πρόσωπο του κ. Ξηρού;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Είναι ωοειδές. Είναι στρογγυλοπρόσωπος; Αλλά μιλάμε τώρα κ. συνήγορε ότι ο κ. Χριστόδουλος πρέπει να είχε 40 κιλά παραπάνω.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Δεν αλλάξει η κατατομή του προσώπου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε συνήγορε, κι εγώ άμα φουσκώσουν λίγο τα μαγουλάκια μου κι εγώ θα είμαι.....

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ναι κ. Πρόεδρε, αλλά να μακρύνει αποκλείεται και να γίνει και ωοειδές σαν αυγό της Λαμπρής αποκλείεται. Αναγνωρίσατε εσείς τότε με απόλυτη βεβαιότητα δύο ως δράστες της ληστείας. Ο ένας ήταν ο κ. Δαναλάτος και ο άλλος ήταν ο κύριος;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Παναγιωτόπουλος.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Αυτός που σήμερα αναγνωρίζετε ως κ. Σάββα Ξηρό είναι αυτός που τότε είχατε αναγνωρίσει ως Παναγιωτόπουλο;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Όχι.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Για τον κ. Σάββα Ξηρό έχετε πει – σας υπενθυμίζω εν συντομία – αν δεν κάνω λάθος είναι αυτός που ανέβηκε στην σκάλα προς το πατάρι.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Μάλιστα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Σας διαβάζω: «ήταν ηλικίας 35 περίπου ετών και αυτός, ύψους 1,80 περίπου, λεπτός, καστανόξανθος, με μαλλιά σπαστά, κανονικού μήκους που φορούσε μπουφάν χρώματος μπεζ. Δεν θυμάμαι άλλα χαρακτηριστικά›. Δηλαδή όλο κι όλο ότι θυμόσασταν ήταν το ύψος του, καστανόξανθος όπως λέτε με περούκα.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Την σωματική του διάπλαση.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Και το μπουφάν που φορούσε.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Όχι περούκα. Δεν είπα για τον Σάββα περούκα. Περούκα είπα εγώ ότι φορούσαν μόνο οι δύο.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Αν λοιπόν δεν φορούσε περούκα συμφωνώ μαζί σας. Πείτε μας είναι καστανόξανθα τα μαλλιά του κ. Σάββα Ξηρού;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Όχι τώρα δεν είναι. Εγώ λέω για τη φωτογραφία που είδα στην τηλεόραση. Είχε καστανόξανθα μαλλιά και το μπεζ μπουφάν. Αυτό είπα στην κατάθεσή μου.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ποια τηλεόραση;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Στην τηλεόραση είδα εγώ και το Σάββα που έδειχναν ποιοι ήταν τα μέλη της 17Ν.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Τι είχε;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Είπα ότι είχε καστανόξανθα μαλλιά –και στην κατάθεσή μου αυτό είπα- ότι ήταν 1.80, κανονικής σωματικής διάπλασης και πρόσθεσα τώρα ότι είχε –φεύγοντας που είδα εγώ το Σάββα όταν κατέβαινε τις σκάλες- μια ιδιάζουσα περπατησιά. Αυτό είπα, τίποτα άλλο.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Δεν λέτε τότε για περπατησιά. Κάτι όμως είπατε ότι τον είδατε στην τηλεόραση καστανόξανθο και με μπεζ μπουφάν.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Έδειχναν μια φωτογραφία στην τηλεόραση τον Σάββα με αυτά τα χαρακτηριστικά αναγνωρίζω το Σάββα ότι ήταν αυτός που είχε πάει στους διανομείς. Αυτό είπα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή εννοείτε ότι το 1992 είχε γίνει η ληστεία, το 2002 δείχνουν φωτογραφίες του Σάββα στην τηλεόραση και ήταν καστανόξανθος και είχε το μπουφάν που φορούσε στη ληστεία;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Σύμφωνα με αυτά που είδα στην τηλεόραση εγώ κατέθεσα για τον Σάββα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Μια φορά πλανηθήκατε. Εγώ βεβαίως το χαρακτηρίζω –ας μου επιτραπεί η έκφραση από το Δικαστήριο- πλάνη οικτρά, η οποία κινδύνευσε αν η Δικαιοσύνη πράγματι παρασυρόταν, ευτυχώς που δεν έχει παρασυρθεί, θα ήταν βέβαια και για τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι θα είχαν υποστεί τις συνέπειες της πλάνης σας, ιδιαίτερα επώδυνο, καταστροφικό, πολύ πιο καταστροφικό από ότι ήταν η δική σας θέση σε αργία τότε, που σας εξώθησε όπως είπατε να ψάχνετε μόνος σας σώνει και καλά να βρείτε δράστες.

Έχετε μια περιγραφή του Σάββα Ξηρού η οποία είναι πολύ γενική και αόριστη. Είπατε ότι τον είδατε σε μια φωτογραφία μετά στην τηλεόραση. Είπατε επίσης χτες ότι «μα κι αυτοί μόνοι τους είπαν ότι τα έκαναν αυτά›.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Είπα ότι έψαχνα να βρω τους δράστες της ληστείας, μόνος μου και τώρα ο ανακριτής μου λέει «ταυτοποίησε από αυτούς εδώ› και τους είδα στην τηλεόραση και στην εφημερίδα και «πες μου ταιριάζουν με τους δράστες της ληστείας του Αιγάλεω;›. Αυτό είπα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εντάξει σας είπε ο ανακριτής ταυτοποιήστε με βάση αυτό που είδατε στην ληστεία γι αυτούς που ήταν κατηγορούμενοι για τη 17Ν. Μετά από όλα αυτά και από τη βάσανο που υποστήκατε εδώ πέρα, σας κάνω ευθέως μια ερώτηση: σας μένει έστω και μια μικρή αμφιβολία ότι μπορεί να έχετε κάνει λάθος;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Δεν έχω καμιά αμφιβολία τώρα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Το δεις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Το ότι έψαχνα να βρω ποιοι ήταν οι δράστες και τώρα μου είπαν «ταυτοποίησε αυτά τα άτομα, ποιοι ήταν οι δράστες της ληστείας› και λέω εγώ ότι αυτός σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά, αυτός που ήταν σε εμένα...

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Και πως ήξερε ο ανακριτής ότι αυτό εμπλέκονταν;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Δεν ξέρω.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς ξέρετε αν οι κατηγορούμενοι έχουν ομολογήσει αυτή τη ληστεία ή όχι;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Δεν ξέρω. Ο ανακριτής μου είπε «ξεχώρισε από αυτά τα άτομα ποιοι ήταν μέσα στη ληστεία του Αιγάλεω›.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ευχαριστώ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Εισαγγελεύς έχει τον λόγο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε μάρτυς, είδατε τον ψευτο-αστυνομικό;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Βεβαίως.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτός κρατούσε όπλο;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Για εμένα όχι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ξέρετε αν κάποιος του έδωσε το όπλο; Ποιος κατά τη γνώμη σας;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Αυτός που ήταν στη γωνία ο ακίνητος, κρατούσε αυτόματο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ξέρετε αν στον αστυνομικό αυτός του έδωσε το όπλο;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Μου το είπαν. Δεν είδα ιδίοις όμμασι. Μου είπαν όμως ότι πήρε αυτός που ήταν κρυμμένος αστυνομικός το αυτόματο από αυτόν που ήταν στη γωνία και πυροβόλησε και έριξε τον αστυφύλακα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ποιος σας το είπε;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Ένας ταχυδρόμος ονόματι Λιόλης. Ο Σάββας βγήκε τελευταίος.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αφήστε το αυτό, μην με μπερδεύετε. Αυτός, ο ψευτο-αστυφύλακας με ποιον μοιάζει κατά τη γνώμη σας;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Δεν μπορώ να πω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτός που προηγουμένως είχε το όπλο πριν το δώσει –όπως μάθατε- στον αστυφύλακα, με ποιον μοιάζει;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Είχα τοποθετήσει τότε εγώ τον Παναγιωτόπυλο, τον οποίο δεν μπόρεσε να ταυτοποιήσω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ούτε αυτόν;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Όχι.