Πολιτιστικά
Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2013 20:46

Εικαστικές εκφάνσεις μίας συλλογικής αυτοβιογραφίας

Με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, το νέο έργο – εγκατάσταση της εικαστικού  Μαρίας Λοϊζίδου, με τίτλο «Συλλογική αυτοβιογραφία», εγκαινιάζεται στο  Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το τοπίο γύρω μας, μέσα από τον σκοτεινό κόσμο των συναισθηματικών μας εμπειριών, τίθεται επί «εικαστικού τάπητος» στον - κλειστοφοβικό ή μη - χώρο μίας ντουλάπας και μίας μονογραφίας.

Με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, το νέο έργο – εγκατάσταση της εικαστικού  Μαρίας Λοϊζίδου, με τίτλο «Συλλογική αυτοβιογραφία», εγκαινιάζεται στο  Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, την Πέμπτη 7 Μαρτίου στις 8 το βράδυ, με παράλληλη παρουσίαση της ομώνυμης μονογραφίας της καλλιτέχνιδας, από τον Καθηγητή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κλήμη Ναυρίδη.

Φυλακή ή προστατευτικό κέλυφος

Διερευνώντας τη διττή αντίληψη μιας πραγματικότητας, ανάλογα με τη συναισθηματική μας κατάσταση, η Μαρία Λοϊζίδου ανασυνθέτει μια παλιά ντουλάπα των αρχών του 20ού αιώνα, φτιαγμένη από ξύλο κυπαρισσιού, η οποία ανήκε σε μία αγροτική οικογένεια, σε μια μικρή επαρχία.

Σαν ένα τοπίο και, ταυτόχρονα, μία νεκρή φύση, το έργο αποτελεί πρόσφορο έδαφος για μία προσωπική βιωματική εμπειρία και ανάγνωση, αφού ένας κλειστός χώρος μπορεί να ερμηνευτεί σαν μία εφιαλτική φυλακή ή σαν ένα προστατευτικό κέλυφος, όπου δοκιμάζεται η ανάπτυξη ιδεών και πραγμάτων. Με την επεξεργασία της, η εγκατάσταση ανασκάπτει το σκοτεινό αυτό κομμάτι της ψυχής και των συναισθηματικών εμπειριών, που επιτρέπει σε έναν άνθρωπο να ανακαλέσει τις αισθήσεις, τη μνήμη και την αντίληψή του, για να μπορέσει να διαχειριστεί τα ζητήματα της ζωής του.

Διαμορφώνοντας τον παλαιό χώρο με νέες προθήκες, με την εφαρμογή αρχιτεκτονικής διαρρύθμισης, η Μαρία Λοϊζίδου χρησιμοποιεί μία μέθοδο κατασκευής, η οποία επιτρέπει την αποσυναρμολόγηση και επαναφορά του αντικειμένου στην αρχική του μορφή, καθώς και τη δυνατότητα του εσωτερικού χώρου να ανοίξει προς τα έξω, με τον ίδιο τρόπο που γυρίζεται ανάποδα ένα ρούχο, χωρίς να χάνει τη φόρμα του.
Μέσα από αυτή την αντιστροφή, φανερώνονται οι εσωτερικές θήκες του επίπλου, που φιλοξενούν κομμάτια από το αρχείο της εικαστικού: μικρά γλυπτά, σχέδια, video - προβολή, τετράδια και βιβλία, που ξετυλίγουν τη δημιουργική διαδρομή 30 χρόνων, από το 1981 έως το 2012.

Πληροφορίες

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Αίθουσα Νέων Έργων, Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17 -19 και Ρηγίλλης – Αθήνα, τηλ.: 210 9242111 – 3. Διάρκεια έκθεσης: 7 Μαρτίου - 10 Απριλίου. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή: 11.00 - 19.00, Πέμπτη: 11.00 - 22.00, Δευτέρα: κλειστά.