Πολιτιστικά
Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2013 20:34

Κινηματογραφικές πρεμιέρες υψηλών απαιτήσεων

Δυο θρίλερ με μεγάλα ονόματα σε πρωταγωνιστικούς ρόλους, τρισδιάστατη ταινία φαντασίας, γαλλικό δράμα με επιτυχημένη πορεία σε μεγάλα Φεστιβάλ και μια βραβευμένη ιστορική ταινία δίνουν ραντεβού στις σκοτεινές αίθουσες με τους σινεφίλ,  και υπόσχονται μέσα από τα πλάνα τους να προσφέρουν γερές δόσεις ψυχαγωγίας.

Δυο θρίλερ με μεγάλα ονόματα σε πρωταγωνιστικούς ρόλους, τρισδιάστατη ταινία φαντασίας, γαλλικό δράμα με επιτυχημένη πορεία σε μεγάλα Φεστιβάλ και μια βραβευμένη ιστορική ταινία δίνουν ραντεβού στις σκοτεινές αίθουσες με τους σινεφίλ,  και υπόσχονται μέσα από τα πλάνα τους να προσφέρουν γερές δόσεις ψυχαγωγίας.

«Παρενέργειες»

Οι δημιουργοί του «Contagion» επιστρέφουν με ένα δυνατό θρίλερ που βυθίζεται στον κόσμο της ψυχοφαρμακολογίας, μελετώντας το πού τελειώνει η πραγματικότητα και πού ξεκινά η πνευματική ασθένεια. Με τη σκηνοθετική υπογραφή του - βραβευμένου με Όσκαρ - Στίβεν Σόντεμπεργκ και με πρωταγωνιστές τη - βραβευμένη με Όσκαρ - Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, τους  - υποψήφιους για Όσκαρ - Ρούνεϊ Μάρα και Τζουντ Λο και τους Τσάνινγκ Τέιτουμ και Βινέσα Σο, η ταινία συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Βερολίνου 2013.

Η ζωή ενός ευτυχισμένου ζευγαριού ανατρέπεται, όταν ο άντρας φυλακίζεται για αθέμιτη χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών. Πέφτοντας σε βαθιά κατάθλιψη, η γυναίκα του δέχεται να υποβληθεί από έναν ψυχίατρο σε θεραπεία με ένα νέο φάρμακο. Όμως, οι παρενέργειες του θα είναι ολέθριες για όλους.

«The paperboy»

Ο - βραβευμένος με Όσκαρ - ηθοποιός, παραγωγός και σκηνοθέτης Λι Ντάνιελς μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το ομώνυμο μπεστ σέλερ μυθιστόρημα του βραβευμένου συγγραφέα Πιτ Ντέξτερ, το οποίο βασίζεται σε πραγματική ιστορία.

Στο ερωτικό αυτό θρίλερ που έκανε αίσθηση στο Φεστιβάλ των Καννών, η - βραβευμένη με Όσκαρ - Νικόλ Κίντμαν και οι Μάθιου ΜακΚόναχι, Ζακ Έφρον, Τζον Κιούζακ, Ντέιβιντ Ογιέλοβο, Σκοτ Γκλεν και Μέισι Γκρέι ξεδιπλώνουν την ιστορία ενός δημοσιογράφου. Φιλόδοξος και ιδιοτελής, προσπαθεί - με τη βοήθεια του μικρότερου αδελφού του - να αποδείξει την αθωότητα ενός μελλοθάνατου, ελπίζοντας στο βραβείο Πούλιτζερ. Όταν εμφανίζεται μία γοητευτική γυναίκα, που ερωτεύεται δολοφόνους και διατηρεί αλληλογραφία με τον κατάδικο, η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο.

«Όζ: Μέγας και παντοδύναμος»

Ο σκηνοθέτης της τριλογίας «Spaiderman», Σαμ Ράιμι, και ο παραγωγός του «Alice in wonderland», Τζο Ροθ, επανέρχονται με μία τρισδιάστατη ταινία φαντασίας που βασίζεται στο  κλασσικό μυθιστόρημα του Λ. Φρανκ Μπάουμ, «The wonderful wizard of Oz».

Με πρωταγωνιστές τους Μίλα Κούνις, Τζέιμς Φράνκο, Μισέλ Γουίλιαμς, Ρέιτζελ Βάις, Άμπιγκεϊλ Σπένσερ και Ζακ Μπραφ, ένας πονηρός ερασιτέχνης μάγος καταλήγει κατά τύχη στη γεμάτη  εκπλήξεις Χώρα του Οζ, όπου χαίρει σπουδαίας υποδοχής, αφού όλοι νομίζουν ότι είναι ο μεγάλος μάγος που όλοι περίμεναν. Τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ για εκείνον, όταν έρχεται αντιμέτωπος με τρεις καχύποπτες μάγισσες που έχουν καταλάβει την απάτη του.

«Μετά τον Μάη»

Η γαλλική δραματική ταινία του Ολιβιέ Ασαγιάς, με τους Κλεμάν Μεταγιέρ, Λόλα Κρετόν και Φελίξ Αρμάν, έκανε πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του 69ου Φεστιβάλ Βενετίας, κερδίζοντας το βραβείο σεναρίου, και συνέχισε με μία επιτυχημένη φεστιβαλική  πορεία.
Μετά την ιστορία του τρομοκράτη Κάρλος, ο σκηνοθέτης συνεχίζει το ταξίδι του στην ταραγμένη δεκαετία του ’70, με μια πιο προσωπική και αυτοβιογραφική ιστορία, μέσα από τη διαδρομή ενηλικίωσης μιας παρέας που έζησε το εκρηκτικό κλίμα αυτής της καθοριστικής εποχής, κάνοντας τη δική του αναγωγή στη σημερινή γενιά, που αναζητά τον  δρόμο της μέσα σε μια εξίσου θυελλώδη εποχή.

Όπως σημειώνει ο Ολιβιέ Ασαγιάς: «Όταν αρχίζεις να πιστεύεις ότι η συλλογική ιστορία εκπροσωπείται αποσπασματικά, μετά από λίγο, έχεις την κρυφή ιδέα ότι μπορεί να πρέπει εσύ να διορθώσεις το λάθος. Ότι μπορεί, χωρίς να το συνειδητοποιείς, να κρατάς μια από τις εμπειρίες της δικής σου γενιάς και να έχει έρθει η ώρα να την εξιστορήσεις. Η ταινία απεικονίζει το μονοπάτι πάνω στο οποίο μαθαίνουμε να σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας, ενώ απορροφούμε και την ατμόσφαιρα της εποχής, χωρίς, όμως, να γινόμαστε θύματά της».

«Το πρόσωπο της ομίχλης»

Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Βασίλι Μπίκοφ, «In the fog», η ιστορική ταινία του λευκορώσου σκηνοθέτη Σεργκέι Λόζνιτσα απέσπασε το βραβείο Fipresci στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών 2012 και πολλά ακόμη βραβεία σε διεθνή Φεστιβάλ.
Στη Σοβιετική ένωση του 1942, ένας αντιστασιακός συλλαμβάνεται από τις γερμανικές αρχές κατοχής. Όμως, ενώ οι σύντροφοί του εκτελούνται, ο ίδιος αφήνεται ανεξήγητα ελεύθερος, με αποτέλεσμα οι συγχωριανοί του να τον θεωρούν προδότη, παρόλο που ο ίδιος αρνείται κάθε κατηγορία.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας εξηγεί: «Επέλεξα να κάνω μια ταινία για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, επειδή οι καλλιτέχνες, εκείνη την περίοδο, είχαν πολύ περιορισμένη δυνατότητα να μελετήσουν τα γεγονότα. Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει και να αναλυθούν. Το θεωρώ καθήκον μου να κοιτάζω πίσω και – με τον τρόπο αυτό - και στο μέλλον».

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης