Κόσμος
Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2013 16:18

Αίγυπτος: Άκυρο το διάταγμα Μόρσι για τις βουλευτικές εκλογές

Την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος Μόρσι για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών τον Απρίλιο διέταξε σήμερα το διοικητικό δικαστήριο της Αιγύπτου.

Την ακύρωση του διατάγματος του προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, για τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στις 22 Απριλίου διέταξε σήμερα το διοικητικό δικαστήριο της χώρας.

Το δικαστήριο επικαλείται το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Σούρα, δηλαδή η αιγυπτιακή Άνω Βουλή, δεν επέστρεψε ποτέ τον ψηφισθέντα εκλογικό νόμο στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο για την τελική θεώρηση πριν την κύρωσή του.

Σύμφωνα με το διάταγμα του κ. Μόρσι, οι εκλογές για την Κάτω Βουλή είχαν προγραμματιστεί να διεξαχθούν σε τέσσερα στάδια.

Το αιγυπτιακό Διοικητικό Δικαστήριο ανακοίνωσε επίσης ότι παραπέμπει τον τροποποιημένο εκλογικό νόμο στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο για θεώρηση.

Άγνωστο παραμένει το αν η ακύρωση του προεδρικού διατάγματος θα επηρεάσει τελικώς τον χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.

Έφεση θα ασκήσει η προεδρία της Δημοκρατίας

Η αιγυπτιακή προεδρία της Δημοκρατίας θα ασκήσει έφεση στην απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου, σημείωσε ο νομικός της σύμβουλος Μοχάμεντ Γκαντάλα, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Ο κ. Γκαντάλα εξέφρασε το σεβασμό της προεδρίας στο θεσμό του δικαιοσύνης και στην απόφαση του δικαστηρίου, και σημείωσε ότι μέχρι την εκδίκαση της έφεσης το διάταγμα για τις εκλογές θα αποσυρθεί.

«Με δεδομένα τα παραπάνω, θα υπάρξει έφεση κατά της σχετικής απόφασης, την οποία θα υποβάλει η Κρατική Δικαστική Αρχή, η οποία εκπροσωπεί την προεδρία και την κυβέρνηση της χώρας», σημείωσε ο νομικός σύμβουλος του κ. Μορσι.

Η έφεση αναμένεται να βασιστεί στο αιτιολογικό ότι τα διατάγματα για τις εκλογές είναι κυρίαρχη αρμοδιότητα της προεδρίας και δεν μπορούν να ανατρέπονται.