Tα ενεργειακά ζητήματα δεν θα γίνουν αιτία έντασης με την Ελλάδα, υποστηρίζει σε συνέντευξή του ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας ,Τανέρ Γιλντίζ. Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό, η Άγκυρα διεμήνυσε στην Αθήνα ότι δεν έχει προς το παρόν πρόθεση να προχωρήσει σε έρευνες στο Αιγαίο. Τι λέει για τι έρευνες νοτίως της Κύπρου.
Tα ενεργειακά ζητήματα δεν θα γίνουν αιτία έντασης με την Ελλάδα, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στη Hurriyet Daily News ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ.
Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό, η Άγκυρα διεμήνυσε στην Αθήνα ότι δεν έχει προς το παρόν πρόθεση να προχωρήσει σε έρευνες στο Αιγαίο. Τι λέει για τι έρευνες νοτίως της Κύπρου.
«Γιατί πρέπει τα ενεργειακά ζητήματα να γίνουν αιτία έντασης όταν οι σχέσεις μας με την Ελλάδα πηγαίνουν καλά; Μας ρωτούν: θα κάνετε έρευνες στο Αιγαίο; Aπαντούμε: όπως έχουν τα πράγματα τώρα δεν θα κάνουμε. Ασφαλώς γνωρίζουμε ότι οι όποιες έρευνες προκαλούν αντιπαράθεση», δηλώνει ο κ. Γιλντίζ.
Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει την πρόσφατη ρηματική διακοίνωση της Αθήνας στα Ηνωμένα Έθνη για τις τουρκικές άδειες έρευνας σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, διαβεβαιώνει ότι επιθυμία της τουρκικής πλευράς είναι να χρησιμοποιήσει τα ενεργειακά θέματα όχι ως λόγο δημιουργίας έντασης αλλά υπέρε της ανάπτυξης.
Αναφερόμενος στην απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την έναρξη ερευνών νοτίως της Κύπρου, ο Τανέρ Γιλντίζ σημειώνει ότι «έρευνες σε αμφισβητούμενες περιοχές θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανησυχίες όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και σε άλλες χώρες». «Δύο δρόμοι υπάρχουν», αναφέρει, «είτε ενδυναμώνοντας τη νομική βάση αποσύρεστε από αμφισβητούμενες περιοχές, είτε, αν βρείτε κάτι εκεί, τότε αυτό θα ανήκει σε όλη την Κύπρο. Αυτό είναι απολύτως φυσικό. Η βόρεια Κύπρος ανάφερε ότι όταν ξεκινήσουμε από κοινού έρευνες τότε οτιδήποτε βρεθεί θα πρέπει να μοιραστεί, με λογικό τρόπο».
Στην παρατήρηση ότι οι έρευνες ξένων εταιρειών στην ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται παρά τις «προειδοποιήσεις» της Άγκυρας, ο τούρκος υπουργός Ενέργειας υποστηρίζει ότι κάποιες εταιρείες έλαβαν υπόψη τους τις προειδοποιήσεις και μικρός αριθμός άλλων δεν τις έλαβε. «Κάνουν τις επιλογές τους και εμείς θα κάνουμε τις δικές μας. Πιστεύω», συμπληρώνει, »ότι θα είναι προς όφελος όλων να γίνονται όλα με συναίνεση».
Ερωτηθείς τέλος, αν διαβλέπει περιθώριο συναίνεσης (με την Κυπριακή Δημοκρατία) ο κ. Γιλντίζ απαντά ότι «διαπιστώσαμε λίγο πιο αισιόδοξες δηλώσεις για αυτό το θέμα από τον νέο ελληνοκύπριο ηγέτη».
Στο θέμα της ελληνικής ΑΟΖ αναφέρθηκε σήμερα ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος, στο περιθώριο εκδήλωσης για τη διεύρυνση που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες από την ευρωβουλευτή του ΠΣΑΟΚ Μ. Κοππά.
Όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος, η κήρυξη της ΑΟΖ αποτελεί θέμα εθνικής αρμοδιότητας και άρα αναφορές σε «ευρωπαϊκή ΑΟΖ» πρέπει να εκλαμβάνονται στην πολιτική τους και όχι τη νομική τους διάσταση.
Γι αυτό, σημείωσε, σε περίπτωση που ανοίξει προς συζήτηση η θεσμοθέτηση της ευρωπαϊκής ΑΟΖ, θα πρέπει να είναι εκ προοιμίου σαφές ότι αυτή η συζήτηση θα πάρει πολλά χρόνια, καθώς θα πρέπει να οριστεί ακόμη κι ο εκπρόσωπος που θα μιλά εξ ονόματος της ευρωπαϊκής ΑΟΖ αν/όταν αυτή αμφισβητηθεί από τρίτες χώρες.
Εξάλλου, συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος, κίνητρο για τη συζήτηση θεσμοθέτησης μιας ευρωπαϊκής ΑΟΖ είναι η δυνατότητα αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολική και κυματική ενέργεια) καθώς και της αλιείας, πέραν της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων.