Το χθες, οι σημερινές τάσεις και οι αυριανές εξελίξεις όσον αφορά στην αναζήτηση της ιδεολογικής ταυτότητας των κομμάτων εν μέσω των συνθηκών ύφεσης αναμένεται να αναλυθούν σήμερα με αφορμή τη διοργάνωση στο Μέγαρο Μουσικής συμποσίου μνήμης του Κωνσταντίνου Καραμανλή (8 Μαρτίου 1907 - 23 Απριλίου 1998) με αφορμή τη συμπλήρωση δεκαπέντε χρόνων από το θάνατό του.
Το χθες, οι σημερινές τάσεις και οι αυριανές εξελίξεις όσον αφορά στην αναζήτηση της ιδεολογικής ταυτότητας των κομμάτων εν μέσω των συνθηκών ύφεσης αναμένεται να αναλυθούν σήμερα με αφορμή τη διοργάνωση στο Μέγαρο Μουσικής συμποσίου μνήμης του Κωνσταντίνου Καραμανλή (8 Μαρτίου 1907 - 23 Απριλίου 1998) με αφορμή τη συμπλήρωση δεκαπέντε χρόνων από το θάνατό του.
Τιμώντας αυτή την επέτειο, το Μέγαρο Μουσικής συνδιοργανώνει με το Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» συμπόσιο με τίτλο «Κωνσταντίνος Καραμανλής: Τότε και Τώρα» και τη συμμετοχή διαπρεπών προσωπικοτήτων της δημόσιας ζωής αλλά και κορυφαίων επιστημόνων.
Οι ομιλητές
Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μουσικής (αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»), θα παραστεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. Αρχικά θα μιλήσουν ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Ιωάννης Μάνος, και ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», Πέτρος Μολυβιάτης. Αμέσως μετά το λόγο θα πάρουν ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.
Οι ομιλητές αναμένεται να αναπτύξουν τις θέσεις τους για τη στρατηγική που καλούνται να υλοποιήσουν μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας, καθώς και τις προτεραιότητες που πρέπει να αναπτύξουν με στόχο τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με ομιλητές τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτη Πικραμμένο, το δημοσιογράφο και πρώην ευρωβουλευτή Ιωάννη Μαρίνο, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνη Μακρυδημήτρη, τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, Αγγελο Δεληβορριά, και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ, Λουκά Τσούκαλη, οι οποίοι θα αναφερθούν στο έργο που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επιτέλεσε, καθώς και στις προοπτικές που ανέδειξε στους τομείς των δημοκρατικών θεσμών και της δημόσιας διοίκησης, της οικονομίας, του πολιτισμού και της Ευρώπης.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο ακαδημαϊκός και γενικός διευθυντής του Ιδρύματος, Κωνσταντίνος Σβολόπουλος. Την εκδήλωση θα κλείσει ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», Αχιλλέας Καραμανλής.
Το Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» αποτελεί σημαντικό κέντρο διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης αλλά και προαγωγής της επιστημονικής έρευνας. Αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και διέπεται από τους νόμους περί κοινωφελών ιδρυμάτων. Μέσω των τεκμηρίων που διαθέτει, διαφωτίζεται η δράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή σε όλη της την έκταση και εμπλουτίζεται σημαντικά η ιστορική γνώση για τη μεταπολεμική Ελλάδα.
Πρωτοπόρος πράξη
Η σύσταση και η λειτουργία του Ιδρύματος, με τη συγκατάνευση και τη συνδρομή του ιδίου του Κωνσταντίνου Καραμανλή, υπήρξε πράξη πρωτοπόρος και αποτελεί πρότυπο για την ανάληψη και άλλων πρωτοβουλιών ανάλογου περιεχομένου στην Ελλάδα.
Το Ίδρυμα καινοτομεί στους τομείς των εκδόσεων, με σημαντικές πρωτοβουλίες σχετικά με το έργο και την πολιτεία του Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή, της ηλεκτρονικής τεχνολογίας, μέσω της πλήρους ψηφιοποίησης του αρχειακού του υλικού, έντυπου, εικόνας και ήχου, της διοργάνωσης σειράς δημόσιων εκδηλώσεων στην Αθήνα, στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό και της εκπαίδευσης, μέσα από την ανάπτυξη της έδρας «Κ. Καραμανλή» για την Ελλάδα και την Ευρώπη στην κορυφαία σχολή διεθνών σχέσεων Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts στη Βοστώνη των ΗΠΑ.
Είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30 μ.μ.