Πολιτική
Πέμπτη, 15 Μαΐου 2003 11:41

Δίκη «17Ν» : «Ο Γιωτόπουλος ηθικός αυτουργός της δολοφονίας Τσάντες», λέει η κόρη του

Με την κατάθεση της Στέφανι Τσάντες, κόρης του Αμερικανού πλοιάρχου Τζωρτζ Τσάντες, ο οποίος δολοφονήθηκε από τη «17 Νοέμβρη» στις 15 Νοεμβρίου του 1983, μαζί με τον οδηγό του Νίκο Βελούτσο, συνεχίζεται η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Η κ. Τσάντες εξέφρασε την εκτίμησή της, με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας, αλλά και δημοσιευμάτων του Τύπου, ότι ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του πατέρα της είναι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ενώ παραμένει ακόμη μυστήριο, όπως είπε, ποιοί έλαβαν μέρος στην ενέργεια αυτή.

Σύμφωνα με τη μάρτυρα, οι δράστες φορούσαν κράνη και ήταν εύκολο να κρύψουν τα πρόσωπά τους, ενώ ο άνθρωπος, που πυροβόλησε, ήταν ένας, χρησιμοποιώντας το ίδιο όπλο, το οποίο χρησιμοποιηθηκε και σε άλλες δολοφονίες της «17 Νοέμβρη».

Η μάρτυρας είπε ακόμη πως ο πατέρας της, ο οποίος ετοιμαζόταν να συνταξιοδοτηθεί, δολοφονήθηκε την ώρα που πήγαινε στη δουλειά του.

Η κ. Τσάντες ανέφερε, ότι, η οικογένεια του πατέρα της κατάγεται από την Ικαρία και όλοι ένιωθαν περήφανοι που ήσαν Ελληνες. «Είχαμε μεγαλώσει έτσι, ώστε να νιώθουμε περήφανοι που είμαστε Ελληνες. Η δολοφονία του πατέρα μου αφαίρεσε αυτή την περηφάνεια», υποστήριξε η μάρτυρας, η οποία πρόσθεσε πως, τόσο η ίδια, όσο και η μητέρα της, ένιωθαν φόβο για να επισκεφθούν ξανά την Ελλάδα.

- Στέφανι Τσάντες: Δεν ένιωθα ασφάλεια να έρθω στην Ελλάδα.

- Πρόεδρος δικαστηρίου: Αυτό είναι προσωπικό σας αίσθημα ή νομίζετε ότι δεν υπάρχει ασφάλεια στην Ελλάδα, επειδή έγιναν κάποιες ενέργειες;

- Στέφανι Τσάντες: Και τα δύο. Αυτή η ομάδα μέχρι τη στιγμή που έσκασε η βόμβα στα χέρια ενός εκ των κατηγορουμένων ήταν ελεύθερη, είχε τη δυνατότητα να σκοτώνει, να τοποθετεί βόμβες και να διαπράττει ληστείες.

- Πρόεδρος δικαστηρίου: Και εγώ πριν λίγα χρόνια έκανα βόλτες στην ταράτσα των δίδυμων πύργων. Δεν μπορεί να μου λέει αυτά για την πατρίδα μου. Δεν μπορούμε να γενικεύουμε τα πράγματα. Η «17 Νοέμβρη», είναι μια εγκληματική ομάδα και έχουμε κατηγορουμένους, που δεν ξέρουμε τι έχει κάνει ο καθένας. Να μην λέμε για την Ελλάδα γενικά ότι δεν είναι ασφαλής χώρα. Δεν το δέχομαι.

- Εισαγγελέας της έδρας: Ολοι οι Ελληνες είναι μαζί σας και συμμετέχουν στον πόνο σας. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω τώρα να αισθάνεσθαι ασφαλής.

- Στέφανι Τσάντες: Η οικογένειά μου περιμένει το αποτέλεσμα αυτής της δίκης για να νιώσουμε έτσι.

- Εισαγγελέας της έδρας: Και εγώ αυτό περιμένω. Και θα δικαιώσει τις προσδοκίες του ελληνικού λαού.

Η κ. Τσάντες υποστήριξε πως η δολοφονία του Αμερικανού πλοιάρχου έγινε σαν πράξη αντίδρασης στη μη απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων απο την Ελλάδα, επιλέγοντας, όπως είπε, να χτυπήσουν έναν υψηλόβαθμο αμερικανικό στόχο.

Ο εισαγγελέας της έδρας, Χρήστος Λάμπρου, ρώτησε, για άλλη μια φορά, το Χριστόδουλο Ξηρό αν ήταν μέλος της «17 Νοέμβρη». Ο κατηγορούμενος απάντησε : «Απορώ τι χρειάζεται αυτή η δίκη, αφού έχετε σχηματισμένη πεποίθηση. Πείτε μας την απόφαση να σηκωθούμε να πάμε κάτω να ησυχάσουμε».

Νωρίτερα, ο συνήγορος υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, Κώστας Χρυσικόπουλος, ανέφερε ότι στο παραπεμπτικό βούλευμα δεν περιγράφεται πουθενά η συγκεκριμένη ενέργεια, για την οποία κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός ο πελάτης του.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων