Πολιτική
Πέμπτη, 15 Μαΐου 2003 12:38

Δίκη «17Ν» : «Πολιτική η δολοφονία Τσάντες», λέει ο Κουφοντίνας

«Ψυχοπαθολογικά άτομα», χαρακτήρισε τα μέλη της «17 Νοέμβρη» η κ. Ελένη Βελούτσου, κόρη του Νίκου Βελούτσου, οδηγού του πλοιάρχου Τζωρτζ Τσάντες. Η κ. Βελούτσου κατέθεσε ότι η δολοφονία του πατέρα της για την ίδια, αλλά και την μητέρα της είχε οδυνηρές συνέπειες και προκάλεσε τεράστια προβλήματα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του προέδρου η μάρτυρας τόνισε ότι κανένας λόγος δεν μπορεί να δικαιολογήσει την θανάτωση ανθρώπων.

Οπως είπε η κ. Βελούτσου, ενδεχομένως θα μπορούσε να αναγνωρίσει τη σκοπιμότητα βομβιστικών ενεργειών με υλικές μόνο ζημιές, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να αποδεχθεί την αφαίρεση ζωής με οποιοδήποτε κίνητρο.

Αναφερόμενη στο συντάκτη της προκήρυξης για τη δολοφονία του Αμερικανού πλοιάρχου και του πατέρα της, η κ. Βελούτσου είπε ότι θεωρεί πως έχει πολιτική άποψη και γνωρίζει τί συμβαίνει γύρω του. Η μάρτυρας τόνισε ότι η οργάνωση δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου να μάθει τί δουλειά έκανε ο πατέρας της πριν τον καταδικάσει και συμπλήρωσε ότι θα ήθελε πολύ να μάθει ποιοί ήταν οι εκτελεστές της διπλής δολοφονίας.

Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης της κ. Βελούτσου, ο πρόεδρος ζήτησε να επιστρέψει στο βήμα του μάρτυρα η κ. Στέφανι Τσάντες.

Η μάρτυρας ρωτήθηκε αν κρίνει ότι οι προκηρύξεις της «17 Νοέμβρη», περιέχουν πολιτικό λόγο. Η κ. Τσάντες απάντησε ότι οι προκηρύξεις είναι έκφραση κακοποιών που διαφωνούν με την κυβέρνησή τους.

Σε ερώτηση του προέδρου αν οι προκηρύξεις χαρακτηρίζονται από εθνικιστική ή διεθνικιστική αντίληψη η μάρτυρας υποστήριξε ότι οι συντάκτες του είναι απλώς φιμωμένοι και δυσαρεστημένοι από την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα των Αμερικάνικων βάσεων. Σύμφωνα με την κ.Τσάντες τα μέλη της «17 Νοέμβρη» δεν ήθελαν να εργάζονται και για το λόγο αυτό έκαναν ληστείες.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ζήτησε το λόγο αμέσως μετά την αποχώρηση της μάρτυρος, και υποστήριξε ότι η επιλογή ως στόχου του Τζωρτζ Τσάντες ήταν πολιτική. Οπως είπε ο κατηγορούμενος, ο πλοίαρχος πριν έρθει στην Ελλάδα είχε υπηρετήσει στην Ιταλία, όπου είχε επιληφθεί εκεί της εγκατάστασης πυραύλων Πέρσινγκ. Ενώ σε ερώτηση από την έδρα από που γνωρίζει το στοιχείο αυτό, ο Κουφοντίνας αρκέστηκε να απαντήσει, οτι είχε γραφτεί στον Τύπο.

Ο γιός του πλοιάρχου Νίκολας Τσάντες, στην κατάθεσή του στο δικαστήριο περιέγραψε τις συνέπειες που είχε για την οικογένειά του η απώλεια του πατέρα του.

Η δίκη συνεχίζεται με ανάγνωση εγγράφων για την υπόθεση της διπλής δολοφονίας.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων