Κόσμος
Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2001 20:03

Η ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών αυξάνεται στην Ελλάδα

Η δοκιμή κάνναβης τουλάχιστον μία φορά σε μαθητές 15-16 ετών κυμαίνεται από 8% στη Σουηδία και την Πορτογαλία έως 35% στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την έκτη ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας.

Σε δύο κράτη μέλη, Ελλάδα και Σουηδία, η χρήση εισπνεόμενων ουσιών τουλάχιστον για μία φορά είναι υψηλότερη ή ίση με εκείνη της κάνναβης.

Η δοκιμή αμφεταμινών έχει αναφερθεί από το 1 έως 4% των ενηλίκων. «Εκσταση» έχουν δοκιμάσει το 0,5 έως 4% των Ευρωπαίων ενηλίκων και κοκαΐνη το 0,5 έως 3%. Η δοκιμή ηρωίνης αναφέρεται σε ποσοστό μικρότερο του 1% των ενηλίκων, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την υψηλή παρουσία της στους δείκτες που αφορούν το πρόβλημα των ναρκωτικών.

Οι νεαροί ενήλικες παρουσιάζουν ρυθμούς χρήσης ναρκωτικών έως και διπλάσιους ή ακόμη μεγαλύτερους από εκείνους ολόκληρου του ενήλικου πληθυσμού για τα περισσότερα ναρκωτικά.

Οσον αφορά την παράνομη χρήση τουλάχιστον για μία φορά ηρεμιστικών και υπνωτικών, χωρίς ιατρική συνταγή, το χαμηλότερο ποσοστό, 4%, εμφανίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία, ενώ το υψηλότερο, 12%, στη Γαλλία.

Οι ρυθμοί επικράτησης της ενδοφλέβιας χρήσης ναρκωτικών ή της μακροχρόνιας χρήσης οπιούχων, κοκαΐνης ή/και αμφεταμινών, φαίνεται να είναι υψηλότεροι στην Ιταλία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με πέντε έως οκτώ προβληματικούς χρήστες ναρκωτικών ανά 1.000 κατοίκους ηλικίας 15 έως 64, ενώ χαμηλότεροι στο Βέλγιο, τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες, με δύο έως τρεις προβληματικούς χρήστες ναρκωτικών ανά 1.000 κατοίκους ηλικίας 15 έως 64.

Στην Ελλάδα τα στοιχεία που προέρχονται από έμμεσους δείκτες (θεραπεία, θάνατοι, υπηρεσίες άμεσης πρόσβασης) φανερώνουν ότι η «προβληματική-ενδοφλέβια» χρήση ναρκωτικών αυξάνεται.

Τα άτομα που εισάγονται για θεραπεία, όπως αναφέρεται στην έκθεση, τείνουν να είναι άνδρες ηλικίας 20 έως 40 ετών. Η μέση ηλικία είναι τα 29 έτη για όλα τα άτομα και 27 για τα νεοεισαχθέντα. Οι γυναίκες είναι συνήθως νεότερες από τους άνδρες, επιζητώντας θεραπεία σχεδόν ένα έτος νωρίτερα από τους άνδρες. Η κατανομή του φύλου ποικίλλει.

Οι νεοεισαχθέντες για θεραπεία από τη χρήση ηρωίνης μειώνονται, ενώ αυξάνονται εκείνοι που ζητούν θεραπεία από τη χρήση κάνναβης και ειδικά της κοκαΐνης. Η αναλογία χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών μεταξύ των ατόμων που εισάγονται για θεραπεία από τη χρήση ηρωίνης διαφέρει σημαντικά, από 12,5% των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών στις Κάτω Χώρες έως 72,7% στην Ελλάδα.

Αν και παρουσιάζει διακυμάνσεις, παρατηρείται μία γενική μείωση στην ενδοφλέβια χρήση της κοκαΐνης. Η σχετική διαθεσιμότητα ηρωίνης για κάπνισμα/εισρόφηση από τη μύτη, η τιμή της ηρωίνης (η υψηλότερη τιμή οδηγεί σε μεγαλύτερη ενδοφλέβια χρήση) και η καθαρότητα της ηρωίνης θα μπορούσαν, σύμφωνα με έρευνες, να επηρεάσουν τους τρόπους χρήσης.

Βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών, τα πέντε τελευταία έτη ο συνολικός αριθμός αιφνίδιων θανάτων που αναφέρθηκαν σε χώρες της Ε.Ε. κυμαινόταν μεταξύ 7.000 και 8.000. Συγκεκριμένα στη χώρα μας παρατηρείται ουσιαστική ανοδική τάση.