Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η λειτουργία, από χθες, γραμμών λεωφορείων που προορίζονται αποκλειστικά για τους Παλαιστίνιους που εργάζονται στο Ισραήλ. Ισραηλινή οργάνωση και Παλαιστίνιοι κάνουν λόγο για εφαρμογή πολιτικής διακρίσεων στο πλαίσιο ενός καθεστώτος «απαρτχάιντ», ενώ σήμερα δύο από τα λεωφορεία αυτά πυρπολήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας στο αραβο-ισραηλινό χωριό Κφαρ Κασέμ.
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η λειτουργία, από χθες, γραμμών λεωφορείων που προορίζονται αποκλειστικά για τους Παλαιστίνιους που εργάζονται στο Ισραήλ. Ισραηλινή οργάνωση και Παλαιστίνιοι κάνουν λόγο για εφαρμογή πολιτικής διακρίσεων στο πλαίσιο ενός καθεστώτος «απαρτχάιντ», ενώ σήμερα δύο από τα λεωφορεία αυτά πυρπολήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, στο αραβο-ισραηλινό χωριό Κφαρ Κασέμ.
Οι νέες γραμμές λεωφορείων συνδέουν το πέρασμα του Εϊάλ, κοντά στην Καλκιλίγια, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Οχθης, με το Τελ Αβίβ και ετέθησαν σε λειτουργία έπειτα από διαμαρτυρίες εβραίων εποίκων, οι οποίοι είναι δυσαρεστημένοι από την κοινή χρήση των μέσων μεταφοράς με Παλαιστίνιους και επικαλούνται τον κίνδυνο επιθέσεων.
Ο εκλιπών δήμαρχος του εβραϊκού οικισμού Αριέλ, στη βόρεια Δυτική Οχθη, Ρον Νάχμαν, είχε ζητήσει μέσω Facebook τον περασμένο Νοέμβριο από τον ισραηλινό στρατό, την αστυνομία και το υπουργείο Μεταφορών «να εμποδίζουν τους Παλαιστίνιους να επιβιβάζονται στα λεωφορεία που εξυπηρετούν τον οικισμό Αριέλ».
«Οι νέες γραμμές λεωφορείων προορίζονται για παλαιστίνιους εργαζόμενους που εισέρχονται στο Ισραήλ από το πέρασμα του Εϊάλ για να αντικαταστήσουν τους πειρατές που μεταφέρουν τους εργαζόμενους με εξωφρενικό αντίτιμο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Μεταφορών.
Ο υπουργός Μεταφορών Ισραέλ Κατζ έδωσε οδηγίες, «ώστε οι Παλαιστίνιοι που εισέρχονται στο Ισραήλ να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν όλα τα δημόσια μέσα μεταφοράς στο Ισραήλ, περιλαμβανομένων και των γραμμών λεωφορείων της Ιουδαίας - Σαμάρειας (Δυτική Όχθη)», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, το οποίο απορρίπτει τις κατηγορίες για την εφαρμογή πολιτικής διακρίσεων.
Ωστόσο, η ισραηλινή οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων B'Tselem κατήγγειλε την εφαρμογή «πολιτικής διακρίσεων που ολοκληρώνει τον ντε φάκτο διαχωρισμό ανάμεσα σε εβραίους εποίκους και παλαιστίνιους κατοίκους της Δυτικής Οχθης».
Αυτοί οι παλαιστίνιοι εργαζόμενοι «διαθέτουν μία διαπίστευση ασφαλείας, κατά συνέπεια το να προσπαθεί κανείς να επικαλεσθεί το επιχείρημα της ασφάλειας ή της δικής τους άνεσης δεν είναι παρά επικάλυψη ενός απλού ρατσισμού », δήλωσε η εκπρόσωπος της οργάνωσης Σαρίτ Μικαέλι.
Οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Οχθης, οι οποίοι πρέπει να έχουν ειδική άδεια για να εισέλθουν στο Ισραήλ , καταγγέλλουν την εφαρμογή ενός συστήματος απαρτχάιντ, βάσει του οποίου η πρόσβαση σε ορισμένους δρόμους στα εδάφη τους τούς είναι απαγορευμένη, επισήμως, για λόγους ασφαλείας.
Περίπου 360.000 εβραίοι έποικοι ζουν σε οικισμούς στη Δυτική Όχθη, ανάμεσα σε 2,5 εκατομμύρια Παλαιστινίους.
Πηγή: ΑΜΠΕ