Πολιτική
Πέμπτη, 15 Μαΐου 2003 18:03

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (15/5/2003) Μέρος 4/5

Αυτό είναι από τα κύρια καθήκοντα όσων θέλουν να λέγονται επαναστάτες στη χώρα μας κι αν θέλουν να συμπαρασταθούν στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια στους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Η καλύτερη συμπαράσταση είναι ο αγώνας στη χώρα σου ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.

Αυτές άλλωστε οι δυναμικές λαϊκές αντιιμπεριαλιστικές ενέργειες δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Πρωτοεμφανίστηκαν στη διάρκεια της δικτατορίας και συνεχίστηκαν με αυξανόμενη ένταση και συχνότητα σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Σε όλη αυτή την περίοδο είχαμε εκατοντάδες τέτοια βίαια αντιιμπεριαλιστικά χτυπήματα σε αμερικάνικα αυτοκίνητα, βασο-τράπεζες, πολυεθνικές, Εκάλη, Πρεσβεία, στα Προξενεία, ακόμη και μέσα στις βάσεις. Κανένας άλλος πολιτικός στόχος δεν συγκέντρωσε τόσα πυρά λαϊκής βίαιας εξωκοινοβουλευτικής δραστηριότητας στη χώρα μας. Αυτός ο αγώνας όχι μόνο πρέπει να συνεχιστεί σήμερα, αλλά και να ανέβει σε ψηλότερα επίπεδα.

Τέλος, πρέπει να πούμε δυο λόγια για τον Τύπο. Με την μεταπολίτευση το ’74 αναβαθμίστηκαν οι ιδεολογικοί μηχανισμοί και ενισχύθηκε ο ρόλος τους στην αναπαραγωγή των όρων λειτουργίας του συστήματος. Οι ιδεολογικοί μηχανισμοί έχουν την ίδια περίπου σημασία για το σημερινό καθεστώς με τους κλασικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς. Μεταξύ αυτών πρωταγωνιστούν τα μαζικά μέσα ενημέρωσης και ιδίως ο Τύπος. Στην προσπάθεια του όμως να εκπληρώσει αυτή την λειτουργία μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες της σημερινής ελληνικής κοινωνίας, φτάνει σε κωμικοτραγικές καταστάσεις. Οι εφημερίδες γράφουν στην κυριολεξία ό,τι τους καπνίσει, δεν διστάζουν μπροστά στα πιο χοντρά ψέματα.

Αποτέλεσμα είναι στη θέση του Τύπου και των δημοσιογράφων να υπάρχουν οι διαφημιστικές εταιρείες και υπάλληλοι που δουλεύουν σύμφωνα με τα ευρετήρια της διαφήμισης των προϊόντων και των δημοσίων σχέσεων. Αυτοί οι υπάλληλοι και ιδίως οι ανώτεροι που αποφασίζουν με πελώριους μισθούς και προνόμια που τους έχουν δοθεί, ελέγχονται είτε αμέσως είτε έμμεσα από το κράτος με αποτέλεσμα να μην έχουν απολύτως συμφέρον για τον έστω μερικό, μέσα στα αστικά πλαίσια, έλεγχο και κριτική.

Προκειμένου να πλασάρουν το προϊόν τους, την χωρίς προβλήματα δημοκρατία τους, δεν διστάζουν να σβήνουν τις κοινωνικές εντάσεις χρησιμοποιώντας την πασπαρτού ρετσέτα τους: δεν υπάρχουν αγωνιστές αλλά μόνο προβοκάτορες αναρχικοί ή «σκοτεινοί κύκλοι της ανωμαλίας›. Να αναποδογυρίζουν τα γεγονότα στην περίπτωση Ουέλς όπου όλες ανεξαιρέτως οι εφημερίδες επί ένα χρόνο έγραφαν φανταστικά μυθιστορήματα λέγοντας ότι ήταν εκκαθάριση λογαριασμών της CIA.

Να δημιουργούν την θεοποίηση και προσωπολατρεία, στυλ δικτατορικού καθεστώτος, ενός πολιτικού, του Καραμανλή, γνωστού στον λαό από την περίοδο ‘55’-63, αποκρύβοντας την ευθύνη του για τις προβληματικές και τα άλλα οικονομικά σκάνδαλα που μόνο με αυτά της δικτατορίας μπορούν να συγκριθούν. Να αποσιωπούν πελώρια σκάνδαλα (Ράλλης – Λακόστ, φοροδιαφυγή 3 δις Χριστ. Ωνάση) ή να ψευδολογούν κι εξαπατούν το λαό όταν βγουν στη φόρα και δεν μπορούν πια να τα κρύψουν, ότι δήθεν θα τιμωρηθούν οι ένοχοι, θα κατασχεθεί η βίλα της Ωνάση κλπ. Ο κόσμος τους διαβάζει και γελάει.

Ρόλος του Τύπου σήμερα είναι να αμβλύνει τις ταξικές αντιθέσεις, να συμβάλλει αποφασιστικά στην κοινωνική συνοχή και συναίνεση του καθεστώτος και συνεπώς είναι από τα κυριότερα στηρίγματα του. Και σ’ αυτόν τον ρόλο πρωταγωνιστούν πρώην αριστεροί δημοσιογράφοι (λέμε πρώην γιατί αυτό που μετράει είναι η κοινωνική πρακτική του στηρίγματος του καθεστώτος και όχι τι λένε), που τάχα εκμεταλλεύονται τις εσωτερικές αντιθέσεις, στη πραγματικότητα όμως το καθεστώς τους χρησιμοποιεί για να το στηρίζουν αποφασιστικά.

Προβάλει την ιδιότητα τους του πρώην αριστερού και το όνομα τους για να πλασάρει αποτελεσματικά ό,τι δεν μπορούν οι δεξιοί δημοσιογράφοι. Γι’ αυτό και το καθεστώς αναγνωρίζοντας τους αυτή την πολύτιμη υπηρεσία τους έχει ανταμείψει πλουσιοπάροχα. Τίποτα δεν είναι πιο αηδιαστικό από το θέαμα των δεκάδων δημοσιογράφων που με περισσή αυθάδεια και αυτάρκεια συνωθούνται μέσα στα press rooms με τους Υπουργούς παίζοντας μαζί τους καθημερινά το θέατρο της δήθεν πληροφόρησης, ενώ συναγωνίζονται στο ποιος θα βρει την πιο πετυχημένη διατύπωση ερώτησης να μην υπάρχει απάντηση.

Ρωτάνε, μιλάνε, γράφουν, σχολιάζουν, χωρίς να λένε τίποτα. Και τίποτε δεν είναι πιο κωμικό από την υπερευαισθησία που τους πιάνει σαν να ‘ναι αθώες περιστερές, επικαλούμενοι δεοντολογίες όταν αντιδικούν αναμεταξύ τους για τις αμοιβαίες κατεργαριές τους, ενώ είναι βουτηγμένοι μέχρι το λαιμό στο ψέμα, τη διαφθορά, τη σαπίλα, τον καριερισμό, που βασιλεύουν σε όλες τις κορυφές της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής.

Δεν μπορούν εδώ να μην μας έρθουν στο νου αυτά που έλεγε ο Λένιν τον Απρίλη του 1906 στο έργο του: «Η νίκη των καντέτων και τα καθήκοντα του εργατικού κόμματος› (¶παντα, τόμος 12, σελ. 304, 5, 6). Γράφοντας υπέρ του μποϋκοτάζ της πρώτης Ντούμας έλεγε ότι υπάρχουν καταστάσεις όπου στη διαμάχη ανάμεσα στις δημοκρατικές προοδευτικές εφημερίδες και στις αντιδραστικές τον προοδευτικό ρόλο τον έχουν οι δεύτερες και τον αντιδραστικό οι πρώτες και μπορεί να φαίνεται σαν παραδοξολογία, αλλά είναι μόνο γι’ αυτούς που είναι ολότελα ανίκανοι να σκεφτούν διαλεκτικά. Στα σημερινά μας δεδομένα αυτός ο συλλογισμός εφαρμόζεται απόλυτα στην περίπτωση των αμερικάνικων βάσεων.

Ανάμεσα στις δημοκρατικές, προοδευτικές εφημερίδες (εκτός του Ριζοσπάστη) που λένε θα φύγουν οι βάσεις σε 5 χρόνια και τις δεξιές αντιδραστικές που λένε δεν θα φύγουν οι βάσεις, τον προοδευτικό ρόλο τον έχουν οι δεύτερες γιατί «λένε την αλήθεια›, «ξεσκεπάζουν την αυταπάτη› και «μπορεί να αποδειχτούν σ’ αυτές τις συνθήκες πολύ πιο ωφέλιμος διαφωτιστής που αναπτύσσει την ταξική και πολιτική συνείδηση› από τις δημοκρατικές προοδευτικές που λένε «ένα ψέμα όμορφο, επιστημονικά λουστραρισμένο› και αποκοιμίζουν τον λαό καλλιεργώντας τη ψευδαίσθηση ότι τάχα θα φύγουν οι βάσεις. Αυτό και μόνο δείχνει σε τι τραγική κατάσταση βρίσκεται σήμερα ο λεγόμενος δημοκρατικός Τύπος, αλλά και ο λαός που είναι υποχρεωμένος να πληροφορείται την αλήθεια από τον γνωστό δεξιό μαύρο αντιδραστικό τύπο.

Στο σημείο αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε μια προειδοποίηση για το ότι στο παρελθόν με τη μέθοδο των ανυπόγραφων άρθρων έχουν γραφεί εναντίον μας διάφορες βρωμιές που περνάνε στους δημοσιογράφους οι μπάτσοι και η CIA. Από δω και πέρα για οποιοδήποτε ανυπόγραφο άρθρο στο οποίο α) υπάρχει λάσπη, συκοφαντία, ολοφάνερα ψέματα που πλασάρονται από τους μπάτσους, β) μας αποδίδονται και προβοκατόρικες ενέργειες με τις οποίες όχι μόνο δεν έχουμε καμιά σχέση, όπως γνωρίζει όλος ο Τύπος, αλλά κι έχουμε καταδικάσει μερικές φορές, γ) παρουσιάζονται φράσεις ξεκομμένες από τα συμφραζόμενα αλλοιώνοντας την έννοια και το περιεχόμενο, θα θεωρούμε υπεύθυνο αυτής της απάτης τον ιδιοκτήτη της εφημερίδας, τον διευθυντή σύνταξης ή αρχισυντάκτη και τον αστυνομικό συντάκτη. Δεν μιλάμε βέβαια για πολιτική κριτική και πολεμική.

Καλούμε όλους τους αγωνιστές να αντιληφθούν ότι μέσα από τα κόμματα της Αριστεράς δεν γίνεται τίποτε. Το ΠΑΣΟΚ έδειξε το τελικό του πρόσωπο και όσοι μιλάνε για συνέδρια κοροϊδεύουν. Το έδειξαν οι μαζικές διαγραφές εκατοντάδων αγωνιστών, δεκάδων Τοπικών Οργανώσεων, των γνησιότερων και αγωνιστικότερων. Καλούμε τα μέλη της βάσης του ΚΚΕ να αντιληφθούν ότι μέσα σ’ αυτόν τον κοινοβουλευτισμό δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη πολιτική και ότι κατά συνέπεια η κριτική της ηγεσίας για δεξιά γραμμή του ΠΑΣΟΚ και υπέρ μιας άλλης αριστερής γραμμής είναι από την μια δημαγωγία και από την άλλη απόκρυψη των ευθυνών της για τη σημερινή κατάσταση και το άρθρο 4.

Το ΚΚΕ βρίσκεται σε ουσιαστική συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ. Καλούμε όλους τους παραπάνω, όλους τους ανένταχτους, όλα τα μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, των ομάδων λαϊκής επαναστατικής βίας να κινητοποιηθούν δυναμικά είτε στον μαζικό χώρο είτε σε ενέργειες λαϊκής βίας. Να δουν ολοκάθαρα ότι το δίλημμα: αγώνας σημαίνει βοήθεια στη Δεξιά, είναι ψεύτικο. Γιατί η απροκάλυπτη αμερικανοκρατία και η υποτέλεια είναι καταδικασμένη στην χώρα μας, έχει φάει τα ψωμιά της. Η ενδεχόμενη εφαρμογή της θα έχει σαν συνέπεια να ξεσηκώνονταν νέοι αγωνιστές.

Ο μόνος σήμερα τρόπος για να διαιωνιστεί η εξάρτηση, η υποτέλεια, οι βάσεις, είναι η λογική, πεφωτισμένη πολιτική του ελέγχου των βάσεων, της μοναδικότητας της συμφωνίας, της αποχώρησης σε 5 χρόνια των φραστικών πυροτεχνημάτων των. Αυτή η πολιτική είναι δεξιά πολιτική, που όχι μόνο παραβιάζει την λαϊκή εντολή των εκλογών του ΄81, αλλά επιπλέον θάβει τους πολύχρονους σκληρούς αγώνες του λαού για ανεξαρτησία, έχοντας το θράσος να τους καπηλεύεται.

Δεν σέβεται ούτε το αίμα που χύθηκε στους ηρωικούς αγώνες του ΕΑ και του Πολυτεχνείου. Οι αγώνες ήταν ανάμεσα στα άλλα αγώνες για εθνική ανεξαρτησία, στόχος που δεν είχε κατακτηθεί όσο υπάρχουν Ξένες Βάσεις. Τίποτα συνεπώς σήμερα δεν είναι πιο επιζήμιο, τίποτα δεν προδίνει περισσότερο αυτούς τους αγώνες, όσο η δήθεν δικαίωση τους, η προσποιητή ψεύτικη κατάκτηση του στόχου τους.

Καθήκον όλων μας είναι να αγωνιστούμε ενάντια σ’ αυτή την πολιτική που προσπαθεί να θάψει, να κάμψει τον μακρύχρονο αντιιμπεριαλιστικό αγώνα του λαού. Όπως όμως δεν τον έκαμψε η δικτατορία, η Καραμανλική δημοκρατία, δεν θα το πετύχει και ο Παπανδρεϊκός σοσιαλισμός.

Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ.

ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.

«17 ΝΟΕΜΒΡΗ› Οκτώβριος ’83

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πολύ ωραία. Δεν έχουμε τίποτα άλλο εδώ. Αν υπάρχει κάτι που θέλουμε να προσθέσουμε, να πούμε πριν προχωρήσουμε. Όποιος θέλει κάτι να πει, μπορεί να πει.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μια παρατήρηση είναι ότι έχουμε δυο φόνους με ένα πιστόλι, το οποίο είχε 7 σφαίρες και χρησιμοποιήθηκαν οι 6 που βρήκαν στόχο, πράγμα που μαρτυρεί καλό σχεδιασμό και ευστοχία και ικανότητα αυτού που πυροβόλησε.

Το δεύτερο είναι η ημερομηνία της προκηρύξεως σε σχέση με την ενέργεια και όλο το σκεπτικό που δείχνει την επώαση αν το πω έτσι αυτής της ενέργειας μέχρι την εκτέλεση της. Στη συνέχεια όσον αφορά αυτή την ίδια την προκήρυξη θα ήθελα να επισημάνω εκτός όσων προηγουμένως είπα ότι έχει μια ιδιορρυθμία ότι αφιερώνει ένα εκτενές κεφάλαιο στον Τύπο, το οποίο κεφάλαιο τελειώνει με μια σαφή απειλή.

Όταν δηλαδή η Οργάνωση αυτή λέει ότι κάνουμε μια προειδοποίηση ότι στο εξής όποιος γράφει πράγματα που θεωρούμε ανακριβή θα θεωρούμε υπεύθυνο της απάτης τον ιδιοκτήτη της εφημερίδας, τον διευθυντή σύνταξης ή αρχισυντάκτη και τον αστυνομικό συντάκτη, προερχόμενη αυτή η φράση από αυτή την Οργάνωση σημαίνει «κοιτάξτε καλά τι γράφετε γιατί αλλιώς θα έχετε κι εσείς την τύχη των άλλων που θεωρούμε υπευθύνους›. Αυτό και μόνο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάλιστα. Απειλές κατά των δημοσιογράφων, των ιδιοκτητών μάλλον. Δεν έχουμε τίποτα άλλο. Μπορούμε να προχωρήσουμε παρακάτω. Δηλονότι που λένε.

Κατ’ αρχήν υπάρχουν έξω μάρτυρες άλλοι; Από οποιαδήποτε υπόθεση. Όχι. Καλώς. Αφού είναι όχι, μπορούμε να προχωρήσουμε στην επόμενη υπόθεση, η οποία είναι η έκρηξη Δ.Ο.Υ. Μοσχάτου.

Ο κ. Αλέξανδρος Σεβασταράς απών. Ο κ. Γεώργιος Μητσέας απών. Επομένως αναγιγνώσκουμε τα έγγραφα. Θα φέρουμε το φάκελο αν έχουν κληθεί να διατάξουμε τη βίαιη προσαγωγή αν χρειάζονται βέβαια. Το φάκελο από αυτήν. Έχουμε και τραυματισμό εδώ, Μυλωνάς, ο οποίος δεν είναι μάρτυρας. Θα δούμε.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να φέρει όλες τις Δ.Ο.Υ. τρεις δικογραφίες είναι. Ήταν η εποχή δημοσιονομικής πολιτικής! Κύριε Τσελέντη εσείς ακούγατε στο προσωνύμιο «Ταινίας›;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν ήταν όνομα αυτό, δεν χρησιμοποιείται αυτό σαν όνομα, ήταν ένας χαρακτηρισμός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επειδή σας άρεσε ο κινηματογράφος;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Καμία σχέση με ταινίες και κινηματογράφο. Ήταν ένας χαρακτηρισμός που μου είχε δώσει μια φορά ο Χριστόδουλος Ξηρός επειδή έφαγα περισσότερη ποσότητα φαγητού από αυτόν. Γιατί δεν ήταν και όνομα που χρησιμοποιούταν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ρωτάω μήπως είχατε σχέση με ταινία να σας ρωτούσα για κάποια ταινία τι νόημα έχει. Αλλά δεν το ρωτάω. Θα ρωτήσω άλλους όταν έρθει η ώρα τους. Για το «Underground› του Κουστουρίτσα. Να το σκεφτούν από τώρα τι θα μου απαντήσουν. Έτσι είναι κ. Κουφοντίνα θα μας δώσετε ορισμένες απαντήσεις σε τέτοια γενικότερα θέματα και για το «Underground›.

Ας προχωρήσουμε στα έγγραφα. Οι μάρτυρες έχουν κληθεί επομένως κ. Εισαγγελεύς να διατάξουμε βίαια προσαγωγή.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για πότε όμως; Όποτε έρθουν. Αν έχουν και κάτι το ενδιαφέρον δηλαδή μην τους φέρουμε τζάμπα τους ανθρώπους και με το ζόρι. Διατάσσουμε τώρα βίαια προσαγωγή. Και πρόστιμο κ. Εισαγγελεύ;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: 100 ευρώ. Τα έγγραφα είναι η έκθεση αυτοψίας κατ’ αρχήν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα διαβάσουμε την έκθεση αυτοψίας 13 Φεβρουαρίου ΄93.

Στο σημείο αυτό αναγιγνώσκεται:

1. Έκθεση αυτοψίας έκρηξης 13/2/93 στο Μοσχάτο

2. Έκθεση εργαστηριακής εξέτασης – Σχεδιάγραμμα – φωτογραφίες

3. Υστερόγραφο προς τον «ΣΚΑΙ›

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΔΟΥ Καμινίων. 288,απών. Ο κ. Κορατζόπουλος Κωνσταντίνος. Έχει κληθεί κ. Εισαγγελεύ. Βιαία προσαγωγή, 100 ευρώ πρόστιμο. Πάμε στα έγγραφα. Μόνο την έκθεση αυτοψίας, τα άλλα έχουν αναγνωσθεί.

Στο σημείο αυτό αναγιγνώσκεται:

1. Έκθεση αυτοψίας

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήθελα να πω κάτι πριν διακόψουμε. Μας έχει ανακοινωθεί ότι οι κ.κ. συνήγοροι, ο Σύλλογος απέχει. Βέβαια είναι από τις υποθέσεις όπως ξέρουμε που μπορούν να πάρουν άδεια. Αλλά τώρα για μία φορά να μην συζητάμε. Αν όμως γίνει κάποια διαρκείας φαντάζομαι θα δείξουμε διαφορετική κατανόηση, χωρίς να υποσχόμαστε βέβαια τίποτα. Για τούτη εδώ δεν μπορώ να σας πω τίποτε διότι δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να έρθετε αύριο, απ’ ότι κατάλαβα. Θα απέχετε. Δεν απεργεί, απέχει. Προσωπικό ασφαλείας δεν αφήνετε. Απέχετε όλοι, το δηλώνετε αυτό για να ξέρουμε κι εμείς τί μέτρα θα λάβουμε σχετικά με την εξέλιξη της διαδικασίας. Διακόπτουμε για μισή ώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συνεχίζουμε με τις εκρήξεις κατά ALICO.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ κ. Χριστόδουλε Ξηρέ.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Επειδή έγινε μία δήλωση προηγουμένως από τον συγκατηγορούμενό μου κ. Τσελέντη ο οποίος για δικούς του λόγους που γνωρίζετε πολύ καλά και ευφάνταστος όπως είναι ανέφερε, κάποιο γεγονός το οποίο είναι «παραμύθι› τελείως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το σβήνουμε λοιπόν.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Αυτό δείχνει από την μεριά τί παράγει ο αντιτρομοκρατικός νόμος με τους ρουφιάνους που τους αναδεικνύει σε μάρτυρες και δεύτερον, την απόλυτη ένδεια του Δικαστηρίου για στοιχεία που φτάνει στο σημείο να επιστρατεύει «παραμυθάδες› και «παραμύθια› προκειμένου να αποδείξει κάτι που δεν αποδεικνύεται και να με καταδικάσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όπως αντελήφθητε κ. Χριστόδουλε Ξηρέ ....

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να μην βιάζεστε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δεν του είπα τίποτε άλλο. Τον ρώτησα για να αναφερθεί, μου φάνηκε ότι «Ταινίας› που κάπου λέει που του λένε το ψευδώνυμο, ότι εννοεί ότι του άρεσαν τα κινηματογραφικά έργα.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Εγώ λέω για το αποτέλεσμα, ότι σέρβιρε ένα «παραμύθι› που δεν έχει ειπωθεί ποτέ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί να σας πω; Δεν μπορούσε να προβλέψω εγώ τέτοια πράγματα. Αλλιώς δεν θα τον ρώταγα φυσικά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μην βιάζεστε κ. Χριστόδουλε.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Δεν βιάζομαι κ. Εισαγγελέα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θα τον ρωτούσα εάν προέβλεπα τέτοια απάντηση. Έτσι κ. Χριστόδουλε Ξηρέ;

κ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ θέλω να ρωτήσω τον κ. Χριστόδουλο. Επειδή χρησιμοποιείτε φράσεις, την λέξη «ρουφιάνος›, μπορείτε να μου υπενθυμίσετε ποιος απολογήθηκε πρώτος, εσείς ή ο κ. Τσελέντης;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Εγώ δεν απολογήθηκα ποτέ κ. Δικαστά. Δεν απολογήθηκα ποτέ.

κ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Δώσατε απολογία και δώσατε πρώτος απολογία.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Η απολογία που υποτίθεται ότι έδωσα....

κ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Μήπως αναφερθήκατε εσείς στον κ. Τσελέντη πρώτος;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Όταν έρθει η στιγμή θα σας πω τί είδους απολογία ήταν και νομίζω ότι το γνωρίζετε.

κ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Παρόλα αυτά μήπως αναφερθήκατε εσείς πρώτος στον όνομα του κ. Τσελέντη;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Πώς να αναφερθώ σε άνθρωπο που δεν γνώρισα ποτέ μου;

κ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Ή ο αδελφός σας;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Εγώ αυτόν τον άνθρωπο δεν τον γνώριζα και ούτε με γνώριζε ποτέ.

κ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Ξέρετε πολύ καλά ότι έχετε αναφερθεί εσείς πρώτος.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Τον προκαλώ να αποδείξει αν με γνώριζε. Πράγμα που δεν μπορεί να κάνει φυσικά.

κ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Έχετε αναφερθεί εσείς πρώτος στο όνομά του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Χριστόδουλε, δεν χρειάζεται να υβρίζετε κάποιον άλλον. Εμείς θέλω νηφάλια σας είπα να βρούμε ότι βγει τέλος πάντων εδώ από την διαδικασία.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Δεν θέλω κ. Πρόεδρε να δικαστώ με «παραμύθια›.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σπεύδε βραδέως έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Μην βιάζεστε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αντελήφθητε ότι οι Δικαστές δεν έχουν σχέση με «παραμύθια› και Μινχάουζεν. Ακούμε τί γίνεται εδώ στην διαδικασία. Αφήστε λοιπόν να εξελίσσονται όλα ομαλά. Ναι κ. Ψαραδέλλη.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Να αποχωρήσω;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί έχετε; Έχετε πρόβλημα στη μέση; Πηγαίνετε στο καλό. Στο σημείο τούτο δήλωσε ο κατηγορούμενος ο κ. Ψαραδέλλης ότι δεν μπορεί γιατί τον πονάει η μέση του να παραμείνει. Κύριε Εισαγγελεύ, να επιτρέψουμε δια του συνηγόρου;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Βεβαίως κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επιτρέπει την εκπροσώπηση δια της κας συνηγόρου.

Στο σημείο αυτό αποχωρεί ο κ. Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκφωνούνται τα ονόματα ALICO και NEDERLANDEN. Απόστολος Σφυρής, απών. Αδαμαντιάδης, απών. Φλώρος, απών. Έγγραφα. Η έκθεση αυτοψίας, έγγραφο του Τμήματος Ερευνών Ελλάς, έκθεση εργαστηριακής εξέτασης και δεύτερη έκθεση αυτοψίας.

Στο σημείο αυτό αναγιγνώσκεται:

1. Έκθεση αυτοψίας έρευνας και κατασχέσεως ALICO

2. Έκθεση αυτοψίας και έκρηξης NATIONALE NEDERLANDEN

3. Έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών – Συγκρίσεις

4. Έκθεση – συγκρίσεις NATIONALE NEDERLANDEN – Σχεδιαγράμματα – Φωτογραφίες

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχουν έρθει οι μάρτυρες. Κατόπιν τούτου κ. Εισαγγελεύ τί προτείνετε για τους κ.κ. Σφυρή, Αδαμαντιάδη, Φλώρο. Διαπιστώθηκε ότι έχουν κληθεί νομίμως.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Βιαία προσαγωγή κ. Πρόεδρε και τιμωρία 100 ευρώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διατάσσει βιαία προσαγωγή και πρόστιμο 100 ευρώ. ARC ROYAL. Δεν έχει μάρτυρα.

Στο σημείο αυτό αναγιγνώσκεται:

1. Έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης ARC ROYAL

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στο ARC ROYAL δεν έχουμε κανένα έγγραφο.

κ. ΜΑΡΚΗΣ: Δεν υπήρχε προκήρυξη. Σε ένα τηλεφώνημα είπε ότι «επιχειρήσαμε να χτυπήσουμε›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μόνο το διαβιβαστικό αλλά έπρεπε να έχει πειστήρια μαζί του. Πού είναι η έκθεση αυτοψίας και κατάσχεσης; ¶ρα είναι ελλιπής. Στο διαβιβαστικό μνημονεύονται. Δεν υπάρχουν στην δικογραφία. Ενώ λέει συνημμένα στην παρούσα, δεν υπάρχουν. Να αναζητηθούν και να βρεθούν. Προκήρυξη δεν έχουμε εδώ.

κ. ΜΑΚΡΗΣ: Με ένα τηλεφώνημα ανελήφθη η ευθύνη για τις εκρήξεις στο Μαρούσι κι εκεί είπαν ότι έχει γίνει και αυτό. Και έγινε μία έρευνα στον ευρύτερο χώρο και βρέθηκε στημένος ο τρίποδας εκεί πέρα.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αναλαμβάνει την ευθύνη η Οργάνωση;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Την έχει αναλάβει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με προκήρυξη;

κ. ΜΑΡΚΗΣ: Με τηλεφωνική παρέμβαση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δήλωσε ο κ. κατηγορούμενος ερωτηθείς ότι είναι ενέργεια της Οργάνωσης και έχετε κάνει τηλεφώνημα.

..........: Με τηλεφώνημα στον «ΣΚΑΙ›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Κουφοντίνα, έχει γίνει τηλεφώνημα προειδοποιητικό;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Έχει γίνει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει γίνει τηλεφώνημα για να μην βρεθεί κανένας κοντά εκεί.

κ. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, το τηλεφώνημα δεν ήταν για να μην βρεθεί κανένας. Έγινε ένα τηλεφώνημα που η 17Ν ανέλαβε την ευθύνη για τις εκρήξεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφού την αναλαμβάνει τώρα εδώ πέρα.

κ. ΜΑΡΚΗΣ: Και είπαν επιπλέον ότι «επιχειρήσαμε και αυτό το πράγμα για το αεροπλανοφόρο το αγγλικό›. Δεν είχε γίνει έκρηξη εν τω μεταξύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί να κάνει στο αεροπλανοφόρο αυτή η ρουκετούλα; Κάνει τίποτα; Θα έφτανε μέχρι εκεί; Ο κ. Κουφοντίνας το λέει ότι το αεροπλανοφόρο ήταν εδώ. Εγώ πού να ξέρω αν ήταν εδώ πέρα το αεροπλανοφόρο;

???.: Όχι μόνο υπήρχε λέει ο κ. Κουφοντίνας, αλλά είχε προσδιορίσει και τον ρόλο του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Εμείς είπαμε έτσι για να γίνει› λέει.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τέλος πάντων μπορεί να έρθει μια καλύτερη κοινωνία να τα καταργήσει τελείως και τα αεροπλανοφόρα. Εάν πάτε εκεί πέρα σε τέτοια σκέψη, αφού το λέει ο κατηγορούμενος τι να πω εγώ τώρα; Ποια είναι τα πρόσφορα μέτρα όμως; Είπαμε ποια είναι τα πρόσφορα μέσα για να έρθει δεν το ψάχνουμε και αυτό σ’ αυτή τη διαδικασία; Λέω πρόσφορα μέσα, πολιτικά πρόσφορα μέσα, ο κ. Παπαδάκης το κατάλαβε και χαμογελάει. Η σοσιαλιστική επανάσταση είναι το πρόσφορο;

Εγώ δεν μπορώ ούτε να συμφωνήσω, ούτε να διαφωνήσω, διερευνώ την υπόθεση και ότι έχει σχέση με τούτη αυτό θα μου πείτε. Εγώ εκφράζω το Σύνταγμα και τους νόμους και τίποτα άλλο εδώ. Και μέσα σ’ αυτές, υπάρχει ένα παραθυράκι εκεί στο τέλος του Συντάγματος, ότι στο πατριωτισμό των Ελλήνων, αυτό το έχουμε ένα παραθυράκι αφήσει, εκείνο το θεωρώ ότι είναι νόμιμο το παραθυράκι.

(Διαλογικές Συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επειδή περνάει η ώρα παρακαλώ να συνεχίσουμε με κάποια έγγραφα. I.B.M. έχουμε μάρτυρες νομίζω. Ο κ. Σπύρος Κωνσταντινίδης, έχει κληθεί κ. Εισαγγελεύ, βιαία προσαγωγή συν πρόστιμο 100 Ευρώ. Τα χαρτιά τώρα παρακαλώ.

Στο σημείο αυτό αναγιγνώσκονται:

1. Έκθεση Αυτοψίας & Κατάσχεσης για την έκρηξη στην εταιρεία Ι.Β.Μ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ, έχουν βρεθεί εδώ έγγραφα μήπως είναι του αεροπλανοφόρου; Να τα δει ο κ. Εισαγγελεύς. Είναι ηALICO. Πάνε σ’ αυτή τη δικογραφία αυτά.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε στην έκθεση όπως είδατε, ταυτίζει κάποια ύψη με προηγούμενες ενέργειες. Για να το αποδείξει έχει αυτά τα πράγματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει δεν τα διαβάζουμε πάλι τα έχουμε διαβάσει.

(Διαλογικές Συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για την ΙΒΜ Φιλελλήνων τι έχουμε κ. Εισαγγελεύ;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Φωτογραφίες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτές είναι οι φωτογραφίες μπορούμε να τις δούμε. Αυτά έχει η δικογραφία, αυτά επιδεικνύονται και μπροστά στο έγγραφο το διαβιβαστικό, ρουκέτας Φιλελλήνων 26. ¶ρα είναι αυτές λοιπόν σ’ αυτή τη δικογραφία Ι.Β.Μ. Έχουμε κάτι άλλο;

Έχουμε έκρηξη αυτοκινήτου Ρούσση. Ο κ. Ρούσσος Αντώνιος του Ιωάννη και του Γεωργίου. Ακούω κ. Εισαγγελεύ την πρότασή σας. Η αυτή, βιαία προσαγωγή και πρόστιμο 100 Ευρώ. Και τα έγγραφα τα οποία έχουμε είναι η έκθεση αυτοψίας και εργαστηριακής εξέτασης.

Στο σημείο αυτό αναγιγνώσκονται:

1. Έκθεση Αυτοψίας που αφορά την έκρηξη σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας κ. Ρούσση Αντωνίου.

2. Έκθεση εργαστηριακής εξέτασης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και δίπλα το MERCEDES, τα διάφορα εξαρτήματα που βρήκαν, και ό,τι αποκολληθέντα, το αυτοκίνητο το MERCEDES από πιο κοντά. Το μπροστινό μέρος το δείχνει πολύ καθαρά, Π.Ε.Ε το λέγαμε στο στρατό, Πέραν Επιτόπιας Επισκευής, δε έχει μείνει τίποτα.

Επιδείχθηκαν λοιπόν οι φωτογραφίες, μπορεί όποιος θέλει να τις δει κι από κοντά, να τις πάρει στα χέρια του. Δεν έχουμε τίποτε άλλο. Ο κ. Παπαβραμόπουλος, ο κ. Ταγάρης και ο κ. Ανερούσης απόντες. Βιαία λοιπόν προσαγωγή.

(διαλογικές συζητήσεις)

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μέχρι πότε θα περιμένουμε αυτούς τους μάρτυρες;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δε θα τους περιμένουμε επ’ αόριστον, θα αρχίσουμε κάποια στιγμή να εξετάζουμε τα πειστήρια.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θέτω πάντως το εξής υπόψη, για τα πειστήρια θέλω να πω κάτι, ότι θα ήθελα, ενόψει του ότι εγώ για παράδειγμα άκουσα τον κ. Φυτράκη, έχω κι εγώ την Τετάρτη ένα κώλυμα, έχω ¶ρειο Πάγο, θα ήθελα η ημέρα που θα έρθουν τα πειστήρια να είναι κάπως προγραμματισμένη, λίγο έγκαιρα, να μπορούμε να είμαστε όλοι όσοι έχουμε ένα ειδικό ενδιαφέρον γι αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τη Δευτέρα θα το συζητήσουμε αυτό και θα το καθορίσουμε όλοι μαζί.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα πρέπει να εκδώσετε και απόφαση υποθέτω, αν θα καλέστε ειδικά κάποιους από τους εμπειρογνώμονες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπατε, θα τους καλέσουμε αυτούς όλους. Δεν έχουμε καθορίσει ημέρα. Τη Δευτέρα θα πούμε για ποια ημέρα. Το αφήνω να σκεφτείτε κι εσείς, να δείτε και τις δουλειές σας όλοι. Είναι μια μακρά δίκη που πρέπει όλα να τα μαζεύουμε.

Λοιπόν, η υπόθεση για Mac Donalds. Είναι δυο εκρήξεις εκεί, Χαλάνδρι και Βριλήσσια, στην ίδια δικογραφία.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Θέλω να προτείνω στο Δικαστήριό σας να εξετάσει ως μάρτυρες στο θέμα των πειστηρίων, των γιαφκών και τα συναφή θέματα τους μάρτυρες τους οποίους προσάγω, τους κυρίους Γιαννακούρη, Μπουτσικάκη και Μπέτα Δημήτριο. Μετά αν χρειαστεί τον κ. Μακρή, γραφολόγο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Καλούμε αν κατάλαβα καλά μάρτυρες να μας βεβαιώσουν πράγματα σχετικά με τα πειστήρια, τα οποία θα έπρεπε να προκύπτουν από νόμιμα έγγραφα, εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης, εκθέσεις ταυτοποίησης στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι οποίες δεν υπάρχουν. Την έλλειψη αυτών των εγγράφων που έχουν μια αποδεικτική δύναμη σύμφωνα με το νόμο, που έχουν μια αξία και που μπορούν να ελεγχθούν, θα κληθεί να καλύψει ένας μάρτυρας ο οποίος εκ των πραγμάτων θα έρθει εδώ να μας πει ότι η δουλειά που έκανε ήταν σωστή; Τί θα μας πει ο μάρτυρας, ότι η δουλειά που έκανε δεν ήταν σωστή; Προφανώς θα υπερασπισθεί....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορεί να θέλουμε να ζητήσουμε διευκρινίσεις. Πού να ξέρω εγώ αυτοί οι άνθρωποι τί έκαναν; Θα διαβάσω δηλαδή τα έγγραφα νεκρά και θα κοιμηθώ ήσυχος, ότι λένε θα τα πάρω θέσφατα;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, δεν υπάρχουν έγγραφα; Το έγγραφο δεσμεύει την υπηρεσία η οποία το εκδίδει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, εμπειρογνώμονες είναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Εισαγγελέας προτείνει, εσείς αντιλέγετε; Αυτό ρωτά. Μπορείτε να αντιλέξετε άμα θέλετε και να πείτε για ποιο λόγο δεν τις θέλετε και θα δούμε εμείς τί θα κάνουμε.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Λέτε «καλώ τον ειδικό για τα αποτυπώματα› απ’ ότι κατάλαβα. Πρώτα θα επιδείξετε τα πειστήρια, μετά θα διαβάσετε τις εκθέσεις και αν υπάρχει θέμα ελέγχου περαιτέρω αυτών των ζητημάτων που θα προκύπτουν από αυτά τα έγγραφα, που λέει «βρήκα το τάδε, το τάδε, το τάδε›, κατά την άποψή μου, αν έχω δει σωστά τη δικογραφία τουλάχιστον για έναν που ενδιαφέρομαι εγώ, δεν υπάρχει έκθεση η οποία κατά τους τύπους που προβλέπει το σύστημα ελέγχου αυτών των πειστηρίων, να είναι καταχωρημένη στα έγγραφα που έχετε.

Εάν υπάρξει θέμα από κει και πέρα αμφισβήτησης, θα δούμε, είναι πλήρης η έκθεση ή δεν είναι; Αυτό όμως δε μπορεί να αναπληρωθεί κατά τη γνώμη μου από την κατάθεση που θα κάνει ο τεχνικός που δεν έχει κάνει κάποια έκθεση, παρά λέει «βρήκα αυτά, δέκα του τάδε, πέντε του τάδε και επτά του τάδε›. Για να είναι πλήρης λοιπόν ο έλεγχος αυτός που θέλουμε να κάνουμε και η εξέταση αυτών των τεχνικών πρέπει να πρώτα να δούμε τα έγγραφα, να δούμε τα πειστήρια και μετά....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα τα είδαμε.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Δεν ξέρω τί είδατε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δεν τα είδα, εγώ θα τα δω εγώ. Είδα ένα σωρό χαρτιά εκεί μέσα, δεν κάθισα να τα ψάχνω, διότι είμαι εκτός διαδικασίας.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Η επίδειξη των πειστηρίων έχει διαδικαστικό τύπο, θα γίνει δημόσια στο ακροατήριο. Θα μας πείτε «την τάδε μέρα, στον τάδε χώρο θα πάμε όλοι και θα δούμε τα πειστήρια, ή θα τα φέρετε εδώ› και θα τα δούμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εάν ήσαστε εδώ συνέχεια θα βλέπατε ότι ήταν αίτημα των συνηγόρων αυτό, το οποίο ικανοποιήθηκε αμέσως.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Μερικών, οι οποίοι τα είδαν κατ’ ιδίαν. Εγώ λέω διαδικαστικώς, θα τα φέρετε, αφού τα επιδείξουμε τότε θα κρίνουμε αν υπάρχει θέμα αντιρρήσεως ή μη αντιρρήσεως.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ είμαι Εισαγγελεύς, στερούμαι ειδικών γνώσεων περί τα θέματα αυτά. Αγωνίζομαι να δω τί έχει συμβεί εδώ πέρα, ποια είναι η αλήθεια και βεβαίως έχω ανάγκη αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι θα μου εξηγήσουν. Υπάρχουν τεχνικοί όροι, υπάρχουν λεπτομέρειες, τα οποία δεν είναι δυνατόν εγώ φρονώ, ούτε εγώ ούτε οι πλευρές να έχουν αυτές τις ειδικές γνώσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επειδή όμως δεν ξέρουμε πότε θα έρθουν τα πειστήρια, για ποια μέρα να τους πούμε, αυτό λέμε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Την Πέμπτη κ. Πρόεδρε, για να είναι και οι κύριοι συνήγοροι.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Δε νομίζω ότι θα παρέχονται εχέγγυα με μια προφορική έκθεση ταυτοποίησης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα αφού θα τα δούμε εδώ πέρα. Να κάνω εγώ τον έλεγχο θέλετε; Ορισμένα πράγματα, ξέρετε, ομολογώ ότι αδυνατώ να τα καταλάβω. Δηλαδή δε θέλετε να έρθουν τα πειστήρια ή θέλετε; Δε θέλετε να έρθει ένας ειδικός να μας πει; Αυτοί που είναι μέσα στην αστυνομία, τα έφτιαξαν αυτοί; Να καταλάβω κι εγώ. Γιατί ορισμένα πράγματα ομολογώ δεν τα καταλαβαίνω εδώ πέρα, σ’ αυτή τη δίκη. Να ακούγεται ο λόγος, αλλά δε θα στερήσουμε και στοιχείων εδώ τον κ. Εισαγγελέα. Ο κ. Εισαγγελέας υποστηρίζει μια κατηγορία, θα τον στερήσουμε δηλαδή του δικαιώματος να φέρει τα στοιχεία που νομίζει; Τότε να τον κατεβάσουμε κάτω από την έδρα να τελειώνουμε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η πλευρά εκείνη η οποία αγωνίζεται όπως κι εγώ για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, να φέρει εκείνους που κατά την άποψή της, γνωρίζουν το αντικείμενο, να εξετασθούν και αυτοί και να εξετάσουν τα πειστήρια.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: ¶λλο λέω: Ότι η επίδειξη των πειστηρίων και ο δικός μας και ο δικός σας έλεγχος, προϋποθέτει, εκτός από μια προφορική έκθεση, κάποιες εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης οι οποίες δεν υπάρχουν κ. Πρόεδρε. Μου είπε ο αρμόδιος «ζητήστε να τις φτιάξουν, δεν υπάρχουν›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ, δεν υπάρχουν;

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Δεν υπάρχουν βεβαίως.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τα πάντα υπάρχουν στην διάθεση των παραγόντων της δίκης.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έκθεση για την ταυτοποίηση δεν υπάρχει, υπάρχει ένα έγγραφο που λέει «ταυτίζεται› και όταν είδαμε τα πειστήρια μέσα που πήγαμε και λέμε «πού είναι η έκθεση που λέχθηκε ότι θα συνταγεί κιόλας›, δεν υπάρχει έκθεση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωραία, θα τα δούμε τότε. Έγγραφα και μάρτυρες για μένα είναι το ίδιο πράγμα. Είπαμε, επιφυλασσόμεθα τη Δευτέρα που θα τεθεί το θέμα για ποια μέρα θα έρθουν τα χαρτιά, αν θα πρέπει να έρθουν και οι μάρτυρες.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θα σας έλεγα ότι θα συνιστούσα αμφισβήτηση εκ των προτέρων από το Δικαστήριό σας της αξιοπιστίας αυτών των στοιχείων, τα οποία εκ των προτέρων σας τα θέτω υπόψη σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα αλίμονο, τότε δεν κάνετε τη δουλειά σας αν δεν τα αμφισβητήσετε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όχι δική μας, δική σας, αν εσείς αυτή τη στιγμή θεωρείτε ότι εκ των προτέρων θα πρέπει να καλέσετε τους μάρτυρες, παραδέχεστε κι εσείς ότι αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία πάσχουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς που τα είδατε ξέρετε μόνο. Εγώ δεν ξέρω τίποτα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κάποιοι από τους συνηγόρους που δεν παρακολούθησαν συστηματικά τη δίκη ίσως δεν αντελήφθησαν τί είχε συμβεί με τα πειστήρια. Όταν ζητήθηκε να έρθουν κάποια πειστήρια, υπήρξε ένα έγγραφο των αρμοδίων υπηρεσιών, που είπε ότι κάποια απ’ αυτά τα στοιχεία θέλουν έναν ειδικό χειρισμό και ότι θα πρέπει να συνοδεύονται από κάποιον άνθρωπο ο οποίος θα βοηθήσει όλους να κατανοήσουμε το περιεχόμενο, αλλά χωρίς να διακινδυνεύει και το περιεχόμενο αυτών των πειστηρίων. Την ουσία λοιπόν ψάχνουμε να βρούμε όλοι.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Το να έρθει να τα στηρίξει κ. Εισαγγελεύ, είναι τελείως διαφορετικό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για να μην έρθει;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Διότι ο υπάλληλος ο οποίος δεν συνέταξε έκθεση, αλλά σας έβγαλε χωρίς να κάνει την έκθεση παραβολής των χαρακτηριστικών σημείων.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί εκ των προτέρων δεν τους θέλετε; Εγώ αυτό δε μπορώ να καταλάβω. Αυτό εμένα πολλά μου δημιουργεί πολλά.... να κάνετε αγώνα να μην έρθουν εδώ πέρα οι ειδικοί, δεν ξέρω....

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κανέναν αγώνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί ετούτο δω τώρα που κάνετε;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εμάς δε μας ενδιαφέρει κ. Πρόεδρε, μπορεί να αφορά όμως άλλους κατηγορούμενους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν, επιφυλάσσεται το Δικαστήριο, τελειώσαμε σ’ αυτό.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Θέλω τον λόγο για τον κατηγορούμενο Νικόλαο Παπαναστασίου. Λέω το εξής: για τα τεχνικά ζητήματα, καταρχήν δεν υπάρχει αντίρρηση απ’ την πλευρά μας να εκτεθούν κατά τον τρόπο που είναι επιστημονικά και δικονομικά επιβεβλημένα αυτά τα ζητήματα. Τί λέω εγώ λοιπόν: Ότι πρώτα θα αναγνωσθούν τα έγγραφα τα οποία αποτελούν οιονεί εκθέσεις γι αυτά τα ζητήματα και αφού αναγνωσθούν αυτά και γίνουν οι παρατηρήσεις πάνω σ’ αυτά τα έγγραφα από την πλευρά της υπερασπίσεως του κ. Εισαγγελέως και της Πολιτικής Αγωγής, τότε είναι ώριμο το ζήτημα να κρίνει το Δικαστήριό σας αν φέρει και τους τεχνικούς ή δε θα τους φέρει, αν υπάρχει ζήτημα.

¶ρα λοιπόν, εκ προοιμίου να πούμε ότι καλούμε τους τεχνικούς, σας λέω πρώτα να τα δούμε και μετά να τους καλέσουμε, εάν κρίνετε ότι σας χρειάζονται περαιτέρω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εγώ θέλω την κατ’ αντιδικία δίκη. Θέλω, όταν εξετάζονται τα πειστήρια, να υπάρχουν και οι ειδικοί, ένθεν κακείθεν. Θέλω διάλογο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ, η Υπεράσπιση έχει τις απόψεις της οι οποίες καλοπίστως πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε. Δε σημαίνει ότι δε θέλουν διάλογο, απλώς σας λένε ότι δεν είναι δικονομικός ο τρόπος.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Εμείς θα θέσουμε το θέμα κι εσείς θα αποφασίστε. Παρατηρήσεις περαιτέρω δε μπορούμε να κάνουμε συνεχώς. Εγώ σας λέω τον τεχνικό τρόπο. Επειδή είπατε ότι είμαστε κακής πίστεως εμείς που δεν θέλουμε τα πειστήρια, θα σας πω το εξής: Είναι γνωστό και θαρρώ πως το ξέρει και η Εισαγγελική Αρχή, ότι οι εκθέσεις αυτές που έχουν γίνει για την ταυτοποίηση των δακτυλικών αποτυπωμάτων, είναι ελλιπείς και δε μπορούν να αποτελέσουν από μόνες τους, όπως είναι, πραγματογνωμοσύνη πλήρη την οποία μπορεί να πάρει ως αποδεικτικό στοιχείο-τεκμήριο το Δικαστήριο.

Για να το καλύψουμε λοιπόν τώρα αυτό και χωρίς να κάνουμε τις εκθέσεις, λέμε «φέρε το πειστήριο, δηλαδή το βιβλίο ή το χαρτί ή την προκήρυξη που βρήκα υποτίθεται το αποτύπωμα και θα φέρω και τον τεχνικό και θα αναλύσει αυτός προφορικά εδώ πού κατά τη γνώμη του είναι τα 15 σημεία σε κάθε αποτύπωμα που ταυτίζονται›. Αυτό έπρεπε να είχε πρωτογίνει, να είναι πλήρης η έκθεση και τότε θα είχε την ικανότητα ο κατηγορούμενος να τη θέσει υπόψη των τεχνικών συμβούλων. Επειδή υπάρχει λοιπόν αυτή η έλλειψη ενδεχομένως να μπορεί να καλυφθεί, κατά τη γνώμη μου όχι. Αν ήταν πλήρης, τότε θα μπορούσαμε να κάνουμε συζήτηση με τους τεχνικούς, παρουσία και των ευρημάτων. Εφόσον δεν υπάρχουν αυτά, δε μπορούμε να την κάνουμε. Αλλά εσείς επιλέξτε και θα δούμε αυτό αν είναι επαρκές ή δεν είναι επαρκές. Το λέω ευθέως για να μη μου λέτε ότι κακοπίστως θέλουμε να πούμε ότι τα πειστήρια δεν είναι τίποτα.

Τα κατανοώ αυτά τα πράγματα και τη σημασία που έχουν σ’ αυτή τη δίκη τα πειστήρια. Δεν είμαστε εκτός της διαδικασίας ούτε εκτός της πραγματικότητας, τουλάχιστον απ’ την πλευρά μας. ¶μα όμως δεν υπάρχει πλήρης έκθεση, τότε θα δούμε πώς μπορεί να αναπληρωθεί σ’ αυτό το στάδιο που είπαμε. Γι αυτό σας λέω αυτή την επιφύλαξη από την πλευρά του κατηγορουμένου που υπερασπίζομαι, δε λέω για κανένα άλλον.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για το θέμα των εκθέσεων έχουμε κι εμείς επιφυλάξεις κ. Πρόεδρε. Πράγματι δεν υπάρχει έκθεση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ό,τι μου φέρουν εδώ θα διαβάσω, είναι δυνατόν να βγάλω εγώ από την τσέπη μου χαρτιά να τα διαβάζω; Δεν υπάρχουν, δεν υπάρχουν.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Έχετε πει εδώ και πολλές μέρες ότι έχετε αναγνώσει τη δικογραφία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το βούλευμα είπα, κάνετε λάθος, το βούλευμα εγώ διάβασα.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Δεν έχετε δει τα υπόλοιπα δεδομένα της δικογραφίας;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλα θα τα κοιτάζω;

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Ο κ. Εισαγγελέας δεν τα ξέρει;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Εισαγγελέας τα ξέρει, αλλά ο Δικαστής δεν θα έρθει φορτισμένος με όλα τα χαρτιά εδώ πέρα... Αν παρακολουθούσατε τις ερωτήσεις που κάνω.....

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Η κρίση ότι η Υπεράσπιση μετά μανίας δε θέλει τα πειστήρια..... εγώ λέω την επιστημονική μου άποψη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Εισαγγελέας θέλει κατ’ αντιδικία δίκη λέει. Λοιπόν, προχωρούμε.

Ι. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Εγώ δεν αποδρώ. Οι συνδικαλιστές θέλουν απεργίες. Τις δέχομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς δεν είστε συνδικαλιστής;

Ι. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Όχι, ποτέ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ακολουθείτε;

Ι. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Ακολουθώ πάντα. Κι εσείς τα ίδια κάνετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δεν έχω κατέβει ποτέ από την έδρα ούτε συνδικαλιστής ήμουν. Δεν ήμουν ποτέ συνδικαλιστής. Αλλά δεν πειράζει. Μόνο μελετητής των βιβλίων ήμουν πάντοτε, τίποτε άλλο. Δεν ασχολήθηκα.

Ι. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Κι εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και καμιά φορά και της τέχνης που σας βλέπω σε κανένα καλό θέατρο. Ελάτε τώρα. Φεύγουμε και πάμε στα χαρτιά. Θα αποφανθούμε αύριο.