Στην Κωνσταντινούπολη μεταβαίνει τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.
Στην Κωνσταντινούπολη μεταβαίνει τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.
Ο κ. Σαμαράς θα συνοδεύεται από πολυμελή επιχειρηματική αποστολή, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και το «άνοιγμα» των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.
Παρουσία του Πρωθυπουργού και του τούρκου ομολόγου του Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και με τη συμμετοχή ελλήνων και τούρκων επιχειρηματιών θα πραγματοποιηθεί εξάλλου αύριο επιχειρηματικό φόρουμ, με το μήνυμα «η ανάπτυξη περνάει μέσα από την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια».
«Η Τουρκία είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη χώρα, με 75 εκατομμύρια δυνητικούς καταναλωτές, που διψάει για υποδομές και υπηρεσίες, τομείς στους οποίους οι έλληνες επιχειρηματίες έχουν αναμφισβήτητο προβάδισμα, ανέφερε σε δήλωσή του εν όψει του αυριανού φόρουμ ο επικεφαλής των Διεθνών Δράσεων του ΣΕΒ Θ. Λαβίδας. «Η παρουσία μας στην Τουρκία, όπως και στο Κατάρ πριν από μερικές εβδομάδες, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, έχει για εμάς ένα μήνυμα: νέα έργα, νέες δουλειές», σημείωσε ο κ. Λαβίδας.
Στο μεταξύ με τον ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου συναντήθηκε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος σε κεντρικό ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης.
Την ίδια ώρα ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ ενόψει της αυριανής συνάντησης με τον Αντώνη Σαμαρά στην Κωνσταντινούπολη, χαρακτηρίζει στρατηγική τη συνεργασία με την Ελλάδα.
«Πρόκειται για μία συνεργασία, την οποία εμείς χαρακτηρίζοντάς την στρατηγική, θέλουμε να της δώσουμε μία διαφορετική διάσταση. Να μην υπάρχει, δηλαδή, στο εξής στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας μία πολιτική που θα βασίζεται στα κουτσομπολιά», αναφέρει.
Σε ό,τι αφορά στο πλαίσιο των συνομιλιών υπογραμμίζει ότι με την ελληνική κυβέρνηση θα αξιολογηθεί το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις και θα συζητηθεί το πώς θα πορευτούμε στο εξής.
Στην ατζέντα της συνάντησης θα βρεθεί και ένα σύνολο θεμάτων, τουριστικών, ενεργειακών, τηλεπικοινωνιακών καθώς και θέματα του ΝΑΤΟ, καθώς, όπως δηλώνει, «είμαστε δύο χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και πρέπει να συζητήσουμε τα βήματα που θα κάνουμε με αυτή μας την ιδιότητα».
Ακόμη αναφέρεται στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών: «Στα τέλη του 2012, το συνολικό εμπορικό μας ισοζύγιο έφτασε τα 5 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 3,5 δισ. είναι εξαγωγές της Ελλάδας και τα 1,5 δισ. είναι δικές μας εξαγωγές προς την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, φροντίζουμε το δίκαιο προς τον γείτονα και δρομολογούμε αυτή τη διαδικασία μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης».
«Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας, από το παρελθόν στο μέλλον. Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε και με τον κ. Σαμαρά και να εξετάσουμε τα θέματα αυτά, έστω και σύντομα, όταν βρεθήκαμε στη Ντόχα. Με τα θέματα που θα εξετάσουμε τώρα θα κάνουμε πλέον τα βήματα, έχουμε ήδη υπογράψει ορισμένες συμφωνίες, τώρα θα υπογράψουμε κι άλλες και νομίζω ότι θα πάνε όλα καλά», συμπλήρωνει.
Πηγή: ΑΜΠΕ