Κόσμος
Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2013 20:31

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Ομπάμα για Συρία

Τηλεφωνική συνομιλία για την συριακή κρίση και άλλα επείγοντα ζητήματα είχαν οι πρόεδροι της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των ΗΠΑ κ.κ. Πόυτιν και Ομπάμα.

Τηλεφωνική συνομιλία για την συριακή κρίση και άλλα επείγοντα ζητήματα είχαν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο αμερικανός ομόλογός του Μπαράκ Ομπάμα, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Αναφερόμενος στην κρίση στη Συρία, ο κ. Πούτιν τόνισε την ανάγκη να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις το συντομότερο δυνατόν, σημειώνει το Κρεμλίνο στην ανακοίνωσή του, διευκρινίζοντας ότι η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον.

Η προεδρία της Ρωσίας έκανε επίσης λόγο για «κοινή επιθυμία να αποφευχθούν όλες οι ενέργειες που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις διμερείς σχέσεις», ενώ αναφέρθηκε και σε πρόσκληση προς τον κ. Ομπάμα να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία.

ΟΗΕ: Κίνδυνος διάλυσης της Συρίας

Νωρίτερα στη Γενεύη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εκτίμησε ότι μια στρατιωτική λύση στη Συρία θα οδηγούσε στη «διάλυση» της χώρας.

«Ποια θηριωδία πρέπει ακόμη να συμβεί για να κινηθεί ο κόσμος;», διερωτήθηκε ο κ. Μπαν.

Εκτίμησε επίσης ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν θα πρέπει πλέον να είναι «σιωπηλός μάρτυρας» μπροστά στην κρίση αυτή.

«Πρέπει να συναντηθούν και να καθορίσουν τις παραμέτρους μιας δημοκρατικής μετάβασης που θα μπορούσε να είναι η τελευταία ελπίδα για να σωθεί η Συρία», τόνισε ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Μπαν είχε κάνει νωρίτερα λόγο για ύπαρξη «μικρού παραθύρου διαλόγου» στη Συρία.