Απορρίπτουν, πηγές του υπουργείου Παιδείας, τις απόψεις περί «μετοχοποίησης» των Πανεπιστημίων, τη συμμετοχή δηλαδή του ιδιωτικού παράγοντα, μία μέρα αφότου ο υπουργός Εσωτερικών υπέβαλε σχετική πρόταση.
Απορρίπτουν, πηγές του υπουργείου Παιδείας, τις απόψεις περί «μετοχοποίησης» των Πανεπιστημίων, τη συμμετοχή δηλαδή του ιδιωτικού παράγοντα, οι οποίες ακούστηκαν πρόσφατα.
Οι ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, υπενθύμιζαν δήλωση του αρμόδιου υπουργού Κ. Αρβανιτόπουλου, ο οποίος έχει δηλώσει:
«Εργαζόμαστε με στόχο την προάσπιση και την αναβάθμιση της δημόσιας, δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι παθογένειες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, για τις οποίες ευθύνεται διαχρονικά η Πολιτεία, πρέπει να θεραπευτούν και όχι να αποτελέσουν άλλοθι για την διάλυση των δημοσίων πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
Άλλωστε, όταν και εάν τροποποιηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος, θα παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων, και όχι της "μετοχοποίησης" των δημοσίων πανεπιστημίων, τα οποία πρέπει να συνεχίσουν εσαεί να πληρούν το σκοπό τους, τη δημόσια δωρεάν Παιδεία».
Χθες Πέμπτη, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης παρουσίασε πρόταση για Μεικτό Πανεπιστήμιο, με επικεφαλής μάνατζερ - επενδυτή, μιλώντας στο συνέδριο που διοργάνωσε το Βρετανικό Συμβούλιο, με τίτλο «Εκπαίδευση και Καινοτομία στον 21ο αιώνα - Ανοίγοντας τα σύνορα στην Επιχειρηματική Αγορά».
Σύμφωνα με το σχέδιο που προτείνει ο υπουργός Εσωτερικών αξιολογείται πιλοτικά η υλική και άυλη αξία κάποιων ΑΕΙ και μετοχοποιείται το 49% και διατίθεται σε ελληνικά ιδρύματα, εφοπλιστές, επιχειρηματίες, που θέλουν πραγματικά να επενδύσουν στην παιδεία. Ο ιδιώτης επενδυτής αναλαμβάνει και το διοικητικό και το αναπτυξιακό μάνατζμεντ του Ιδρύματος, περιορίζοντας τον πρύτανη στην επιστημονική εκπροσώπηση και στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα.
Οι αναφορές Στυλιανίδη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.