Πολιτική
Δευτέρα, 19 Μαΐου 2003 19:00

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (19/05/2003) Μέρος 1/8

ΔΙΚΗ 17Ν

ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΜΑΪΟΥ 2003

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ: 09:00

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Α΄ ΜΕΡΟΣ

09:00 – 11:15

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλημέρα σε όλους. Επαναλαμβάνεται η διαδικασία που έχει διακοπεί. Κύριε Εισαγγελεύ, έχουμε τους τρεις μάρτυρες από την Ριανκούρ, έχουμε έναν από την Τράπεζα Εργασίας Περιστερίου, από τα γραφεία της ΕΟΚ και έναν από τις εκρήξεις στο Χαλάνδρι. Να αρχίσουμε από τις εκρήξεις. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Θέλω να παραδώσω στο Δικαστήριο εκθέσεις γραφολογικής πραγματογνωμοσύνης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκθέσεις γραφολογικής πραγματογνωμοσύνης καταθέτει ο κ. Εισαγγελεύς.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πάτμου, Πάρνηθας, Κάτω Πατήσια, Οδός Αιγιαλείας στον Κολωνό, στην Λεωφόρο Ιωνίας στον Κολωνό, στο Περιστέρι στο εργαστήριο του κ. Τζωρτζάτου, στην οικία της Σωτηροπούλου, στις οικίες Παπαναστασίου Ανέστη, Αθανασίου και Ευθυμίας. Επίσης του Γαγκλία Ηλία στον ¶γιο Κήρυκο Ικαρίας και φωτοαντίγραφα πειστηρίων και συσχετιζομένων εγγράφων γιατί χρειάζονται για τα περαιτέρω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Βασίλειος Ξηρός αδυνατεί λόγω υγείας. Κύριε Εισαγγελεύ, τί προτείνετε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να επιτραπεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επιτρέπει την εκπροσώπηση δια των συνηγόρων οι οποίοι είναι παρόντες. Λείπουν μερικοί συνήγοροι. Κύριε Αγιοστρατίτη, εκπροσωπείτε όλους τους κατηγορούμενους μέχρι να έρθουν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, επανέρχομαι στο αίτημα να εξεταστούν εκ των τεσσάρων που πρότεινα τουλάχιστον οι δύο. Ο Αστυνόμος Μακρής και ο Αστυνόμος Γιαννακούρης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επιφυλάσσεται να αποφανθεί στο αίτημα μετά την επίδειξη των πειστηρίων και την ανάγνωση των εγγράφων για τους μάρτυρες και παρακαλώ κι εσείς να φέρετε ότι έχετε δικούς σας τότε αφού τα δούμε όλα αυτά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχω την εντύπωση ότι εκκρεμούν αιτήματα σχετιζόμενα από την πλευρά του κ. Τζωρτζάτου με το θέμα της επαναφωτογράφισης πειστηρίων. Είναι έτσι κ. Παπαδάκη; Δεν ξέρω αν πάρθηκε απόφαση.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το αίτημα είναι απλώς το εξής: ότι η απάντηση την οποία μου δώσατε δεν απαντά στα 3 από τα 4 ερωτήματα που έθεσα. Αν θέλετε ευχαρίστως να επαναλάβω τα ερωτήματα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, το Δικαστήριο να πάρει απόφαση επί του αιτήματος αυτού.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να επαναλάβω το αίτημα. Είχα κάνει μία αίτηση εις την οποία ζητούσα 4 πράγματα. Το ένα το οποίο και μόνο αυτό έχει απαντηθεί, είναι εάν οι φωτογραφίες που μου δόθηκαν είναι σε φυσικό πραγματικό μέγεθος ή διαφορετικό και σε ποια κλίμακα. Απαντούν εκεί ότι είναι σε πραγματικό μέγεθος, εντάξει.

Ερώτημα δεύτερο. Υπάρχουν στις φωτογραφίες αυτές τουλάχιστον αυτές που μου δόθηκαν 3-4 αποτυπώματα στο ίδιο αντικείμενο. Ερωτώ, ποιο είναι το αποτύπωμα που φέρεται ότι ανήκει στον κ. Τζωρτζάτο; Ποια δαχτυλιά από όλες δηλαδή είναι αυτή που φέρεται ότι ανήκει στον πελάτη μου; Εκεί δεν δίδεται απάντηση και ο τρόπος με τον οποίο απαντάτε μου δίνει την εντύπωση ότι τουλάχιστον έχει παρανοηθεί το ερώτημα.

Ερώτημα τρίτο που θέτω. Τί τύπος αποτυπώματος είναι εκείνο το οποίο ευρέθη εκεί; Είναι ιδρωτικό, χρωστικό αποτύπωμα; Και σε αυτό το ερώτημα δεν δίδεται απάντηση αλλά αντ’ αυτού λέγεται ότι ακολουθήθηκαν αορίστως οι κανόνες της διεθνούς πρακτικής λες κι εγώ αμφισβήτησα. Μπορεί να αμφισβητήσω – δεν είναι η ώρα όμως να το κάνω ακόμα – την αξιοπιστία της εξέτασης.

Ερώτημα τέταρτο. Εάν τα λοιπά πλην του φερομένου ως ανήκοντος στον κ. Τζωρτζάτο αποτυπώματα λανθάνοντα που υπάρχουν στα αντικείμενα αυτά έχουν ταυτοποιηθεί και ποιο είναι το αποτέλεσμα της ταυτοποίησης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν θα έρθουν εδώ θα τα δούμε.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το όταν θα έρθουν εδώ είναι άλλο. Εγώ θα ήθελα να υπενθυμίσω το εξής και παρακαλώ για να μην έχουμε αιφνιδιασμό. Είπατε ότι σήμερα, κάποια μέρα, θα συζητήσουμε για τα πειστήρια εφ’ όλης της ύλης και θα ληφθεί η απόφαση τί θα γίνει. Θα παρακαλέσω λοιπόν αργότερα γιατί είχατε πει κάτι για τις 10:00 και μετά, όταν θα έρθουν και οι άλλοι συνάδελφοι να το δούμε στο σύνολό του αυτό το θέμα και να πάρετε απόφαση.

Σε ότι αφορά εμένα τα ερωτήματα τα οποία εξέθεσα παραμένουν. Καλό θα ήταν να έχουν απαντηθεί από πριν διότι κι εγώ θα έχω την δυνατότητα να αξιολογήσω τις απαντήσεις, να δω με ποιο τρόπο θα ασκήσω τα υπερασπιστικά μου δικαιώματα, αλλά από κει και πέρα είναι θέμα κρίσης του Δικαστηρίου σας. Εγώ πάντως καταθέτω αυτά που σας είπα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να έρθει ο μάρτυς ο κ. Γιαννακούρης και θα πάρετε την απάντηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα δώσει αυτός τις απαντήσεις.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, όταν προκαταλαμβάνουμε ότι θα έρθει ένας μάρτυς και θα πει, έχω την εντύπωση ότι είναι θέμα ουσίας γύρω από την διαχείριση των πειστηρίων. Εγώ μπορεί να πιστεύω ότι πρέπει να γίνει πραγματογνωμοσύνη στα πειστήρια. Εγώ προσωπικά θέλω διευκρινήσεις επί μιας υποτίθεται εκθέσεως η οποία υπάρχει ή δεν υπάρχει. Δεν με καλύπτει αυτή η απάντηση. Πιθανώς αν δεν υπάρξει κάτι άλλο να φτάσουμε εκεί. Αλλά πάντως εγώ μέχρι να έρθει ο μάρτυρας, αν θα έρθει, δεν μπορώ να ασκήσω υπερασπιστικά δικαιώματα διότι έχω ασαφείς απαντήσεις.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, σε μία ώρα ζητήστε το και θα είναι εδώ ο μάρτυρας. Τώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλει έγγραφη διευκρίνηση.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ απαντήσεις ζήτησα έγγραφες και όχι τον μάρτυρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ, όπως απήντησε στα δύο ερωτήματα ας απαντήσει και στα άλλα δύο εγγράφως. Δεν χάθηκε ο κόσμος. Το Δικαστήριο εμμένει στην απόφασή του γιατί του είπε να απαντήσει σε όλα. Δεν του είπε να απαντήσει στο ένα ή στα δύο.

I. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δόθηκε στο Δικαστήριό σας και μας δόθηκε και αντίγραφο ενός εγγράφου Φ656.3/172 από τον κ. Εισαγγελέα το οποίο αφορά μια εργαστηριακή έκθεση κλειδιών που υποτίθεται ότι βρέθηκαν στη κατοικία του κ. Αλέξανδρου Γιωτόπουλου. Το ερώτημα που θέλω να θέσω προς τον κ. Εισαγγελέα δια του Δικαστηρίου σας είναι το εξής: αυτό το έγγραφο φέρεται ότι διαβιβάστηκε στον κ. Εισαγγελέα στις 31 Μαρτίου 2003 και στο Δικαστήριο κατατέθηκε στις 12 Μαίου 2003, μετά από 1,5 μήνα.

Θέλω να διευκρινιστεί αν όντως είχε στην κατοχή του το έγγραφο ο κ. Εισαγγελέας επί 1,5 μήνα ενώ διαρκούσε η δίκη και δεν μας το έδινε για να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας ή πρόκειται για καθυστέρηση της Αστυνομίας. Η Αστυνομία καίτοι έβαλε ότι το διαβιβάζει στις 31 Μαρτίου δεν το διαβίβασε στον κ. Εισαγγελέα μέχρι την ημέρα που το κατέθεσε στο Δικαστήριό σας.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Διαδικαστικά να εξηγήσω κάποια πράγματα. Το έγγραφο αυτό όπως αντιλαμβάνεστε είναι ένα γενικό έγγραφο το οποίο θα αναγνωσθεί μαζί με τα υπόλοιπα γενικά έγγραφα. Δεν αφορούσε δηλαδή μία συγκεκριμένη υπόθεση. Εκτιμήθηκε ότι θα πρέπει η υπεράσπιση να έχει χρόνο να το αντιμετωπίσει. Εδώ και 10 μέρες λοιπόν, νομίζω εδώ και 20 ημέρες πρέπει να έχει γίνει αυτό το πράγμα, δηλαδή θα έχει τουλάχιστον 20-25 μέρες, 1 μήνα μέχρι που να έρθει η ώρα της ανάγνωσής του για να ασκήσει οποιοδήποτε υπερασπιστικό δικαίωμα.

Απλούστατα θα ήταν κάτι που θα εκκρεμούσε εδώ πέρα χωρίς να μπορεί να το χρησιμοποιήσει κανείς μας. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο – άλλωστε εγώ το είχα επισημάνει και στην προκαταρκτική μου θα έλεγα τοποθέτηση όταν τέθηκε θέμα το κάτω από ποιες συνθήκες μας νοσηλεύθηκε ή όχι ο κ. Σάββας Ξηρός – είχα επισημάνει τότε αν θυμάστε ότι η Εισαγγελία έχει αποδεικτικά μέσα να αποδείξει τί συνέβη εκεί.

Τώρα λοιπόν που πλησιάζει η εποχή που θα χρησιμοποιηθούν και θα αναγνωσθούν αυτά τα έγγραφα νομίζω εγκαίρως τέθηκαν υπόψη της υπεράσπισης προκειμένου και τις παρατηρήσεις της και τα στοιχεία της τα υπόλοιπα. Είναι πάντως έγγραφα τα οποία προσκομίστηκαν στην Εισαγγελία μετά την έναρξη της δίκης στα μέσα περίπου Απριλίου. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Και γιατί δεν μας το δίνεται τόσο καιρό να κάνουμε τα αναγκαία για ένα έγγραφο που προφανώς χρειάζεται τεχνικές δοκιμές να γίνουν, να απευθυνθείς σε τεχνικούς και το κρατάτε 45 ημέρες; Αυτό είναι το ερώτημα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εγώ έχω το εξής ερώτημα σαν ερώτημα-απάντηση: τις μέρες αυτές τις 10 που το έχετε στο χέρια σας ποιες ενέργειες κάνατε;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτό κάνουμε κ. Εισαγγελέα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Σε τί σας εμπόδισε αυτό το πράγμα. Να μου πείτε ότι ξεκινάτε μία διαδικασία που δεν θα προλάβετε με την ημέρα που θα αναγνωσθεί, δηλαδή μετά από 10 μέρες αυτό το έγγραφο, πραγματικά θα έχω έναν προβληματισμό.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Και τί θα συμβεί τότε με τον προβληματισμό που θα έχετε; Εμείς όταν θα έχουν αναγνωσθεί τα έγγραφα δεν θα έχουμε ολοκληρώσει μία έρευνα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εν πάση περιπτώσει όλα αυτά τα πράγματα θα τα εκτιμήσει τελικά το Δικαστήριο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλω να σας πω ότι απ’ έξω υπάρχουν μάρτυρες από τις εκρήξεις στο Χαλάνδρι, από τα γραφεία της ΕΟΚ Βασιλίσσης Σοφίας, από την Τράπεζα Εργασίας Περιστέρι και από την Ριανκούρ. Να εξετάσουμε αυτούς που θα φύγουν γρήγορα και ας κάτσουμε μετά στην Ριανκούρ να κουβεντιάζετε κι εσείς. Να αρχίσουμε από τα γραφεία της ΕΟΚ. Ο κ. Γρηγορόπουλος Μιλτιάδης, 230 αριθμό έχει. «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›.

Μ. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ορκίζομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί γνωρίζετε για κάποια έκρηξη που έχει γίνει; Σε δικό σας ακίνητο;

Μ. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ: Και σε δικό μου αλλά βασικά είναι τα γραφεία της ΕΟΚ, Βασιλίσσης Σοφίας 2.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πείτε μας τί έγινε.

Μ. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ: Απ’ ότι θυμάμαι γύρω στις 21:40 ενώ ήμουν μέσα στο τηλεφωνικό κέντρο του γραφείο έπεσαν δύο ρουκέτες. Η μία στο ύψος του α΄ορόφου και η άλλη στην πόρτα της εισόδου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς που βρισκόσασταν εκείνη την ημέρα;

Μ. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ: Υπηρεσία ήμουν στα γραφεία της ΕΟΚ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σαν φύλακας ή σαν Αστυνομικός;

Μ. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ: Φρουρός. Εκείνη την στιγμή είχα μπει – ούτε ένα δευτερόλεπτο που έγινε η έκρηξη – ήμουν έξω βέβαια, ήμουν τυχερός. Είχα το αυτοκίνητό μου έξω που υπέστη και κάποια ζημιά αλλά δεν έχω ζητήσει τίποτα βέβαια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πού χτύπησε; Τί ήταν;

Μ. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν δύο ρουκέτες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πού χτύπησαν οι ρουκέτες;

Μ. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η μία χτύπησε μπαίνοντας στην δεξιά γωνία επάνω-επάνω της πόρτας και η άλλη γύρω στο 1 μέτρο πήγε στο α΄ όροφο. Δηλαδή στην είσοδο, στο δεξί μέρος της πόρτας επάνω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπήρχε κίνδυνος να χτυπήσει κάποιος άνθρωπος, να τραυματιστεί ή να σκοτωθεί;

Μ. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ: Βέβαια, εκείνη την ώρα περνούσε κόσμος. Είναι κεντρικός δρόμος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Περνούσε κάτω στο πεζοδρόμιο;

Μ. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στο πεζοδρόμιο, ναι. Απέναντι είχε και μία στάση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τραυματίστηκε κανένας πεζός εκεί;

Μ. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εκείνη την στιγμή εγώ δεν είδα γιατί ήμουν μέσα, αλλά απ’ ότι άκουσα εκεί στην στάση κάποια κοπέλα, κάποια γυναίκα πήραν. Δεν ξέρω, δεν θυμάμαι ακριβώς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχω τίποτε άλλο. Κύριε Εισαγγελεύ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε μάρτυς, ήσασταν μέσα, φυλάγατε τα γραφεία.

Μ. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Επί της οδού;

Μ. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ: Βασιλίσσης Σοφίας 2.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τί ώρα γίνεται η επίθεση;

Μ. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η επίθεση έγινε 21:40΄.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το βράδυ.

Μ. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ: Το βράδυ, ναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τα φώτα είναι αναμμένα;

Μ. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, αναμμένα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Υπάρχουν άνθρωποι;

Μ. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μέσα στα γραφεία μόνο εγώ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτός ο οποίος χτυπάει σε κτίριο με αναμμένα φώτα, τί λέτε, ξέρει ή δεν ξέρει ότι μέσα είναι άνθρωποι; Αποδέχεται ή όχι;

Μ. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή κατά τις 20:00 είχαν περάσει δύο άτομα οι οποίοι με ρώτησαν αν υπήρχε κανένας μέσα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτά τα άτομα τα θυμάστε ποια είναι;

Μ. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι αλλά από τους κυρίους δεν έχει καμία σχέση κανένας. Δηλαδή αυτά τα άτομα που ήρθαν εκείνη την στιγμή δεν είναι κανένας. Μάλιστα τους είπα «τέτοια ώρα Κυριακή δεν πρέπει να είναι κανένας μέσα›. Μόνο εμείς. Μετέπειτα έγινε αυτό 21:40.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δηλαδή μετά από 1 ½ ώρα, με αναμμένα τα φώτα δύο ρουκέτες.

Μ. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είπατε για κάποιο άλλο άτομο προηγουμένως;

Μ. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, εγώ ήμουν μόνο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εσείς κινδυνεύσατε;

Μ. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ: Βέβαια. Ήταν ζήτημα δευτερολέπτων. Τυχαία, εγώ πίστευα ότι έγινε έκρηξη με τηλεχειρισμό αλλά ήταν ωρολογιακή. Ενώ ήμουν μία ώρα έξω σερί, εκείνη την ώρα μπήκα να πάρω ένα τηλέφωνο κι εκείνη την ώρα έγινε. Ήταν θέμα τύχης. Ζήτημα δευτερολέπτων.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προσωπικά εσείς κινδυνεύσατε και σε ποια απόσταση βρισκόσασταν από το σημείο που έπεσε η ρουκέτα;

Μ. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ: Από το σημείο γύρω στα 4 μέτρα ήμουν.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κινδυνεύσατε ή όχι;

Μ. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ: Βέβαια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάρχει ερώτηση εκ μέρους της υπεράσπισης; Πηγαίνετε στο καλό. Ο κ. Βαρδουλάκης Γεώργιος, 249. Έκρηξη κατά οικιών Κατσάμπα – Κατσιμίχα – Βαρδουλάκη. «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›.

Γ. ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗΣ: Ορκίζομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έγινε κάποια έκρηξη κ. Βαρδουλάκη σε κάποιο δικό σας ακίνητο;

Γ. ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗΣ: Μάλιστα, σε μια μονοκατοικία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στο Χαλάνδρι ήταν;

Γ. ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗΣ: Στο Χαλάνδρι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήταν ακατοίκητη;

Γ. ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗΣ: Την εποχή εκείνη ακατοίκητη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί εκρηκτικός μηχανισμός ήταν αυτός;

Γ. ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗΣ: Απ’ ότι κατάλαβα κάτι γκαζάκια, απ’ ότι άκουσα. Δεν είμαι και σίγουρος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωρολογιακός;

Γ. ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗΣ: Μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έγιναν ζημιές μεγάλες;

Γ. ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗΣ: Πολύ μεγάλες όχι. Ο τοίχος έπεσε λίγο, τον διόρθωσα μετά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα γύρω σπίτια έπαθαν ζημιές;

Γ. ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗΣ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπήρξε κίνδυνος για κάποιον άνθρωπο;

Γ. ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗΣ: Ήταν ακατοίκητο την εποχή εκείνη οπότε νομίζω όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ένας που θα περνούσε απ’ έξω από το πεζοδρόμιο μπορούσε να έχει κίνδυνο;

Γ. ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗΣ: Θα μπορούσε. Αν ήταν δυνατός θα μπορούσε πιστεύω, αλλά ήταν από την πίσω μεριά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶ρα λοιπόν δεν πείραζε εκείνους που περνούσαν στον δρόμο.

Γ. ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗΣ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχω τίποτε άλλο. Κύριε Εισαγγελεύ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εάν κάποιος περνούσε από κει, μπορούσε να περάσει από κείνο στο σημείο άνθρωπος;

Γ. ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗΣ: Όπως είναι μπροστά το κτίσμα αυτό, έγινε από την πίσω μεριά, από την μεριά του κήπου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το είπατε αυτό.

Γ. ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗΣ: Αν ήταν κάποιος κοντά οπωσδήποτε πιστεύω ναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μπορούσε να περάσει καταρχήν; Αν μπορούσε να περάσει.

Γ. ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗΣ: Από κει δεν περνάει, όχι. Ήταν ακατοίκητο, ήταν κλειστό το σπίτι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μπορούσε από κει, μου το είπε κι εμένα. Δεν υπάρχει καμία άλλη ερώτηση. Ο κ. Κατσάμπας Αριστείδης, 247 μάρτυρας. «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›.

Α. ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ: Ορκίζομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έγινε κάποια έκρηξη σε δικό σας σπίτι;

Α. ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ: Μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πού είναι το σπίτι αυτό;

Α. ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ: Λουκιανού 1 στην Αθήνα, στο Κολωνάκι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με γκαζάκια έγινε, εκρηκτικό μηχανισμό;

Α. ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ: Δεν έχω υπόψη μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρετε.

Α. ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ζημιές έγιναν μεγάλες;

Α. ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ: Σχετικές ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή;

Α. ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ: Έφυγε το ασανσέρ, όλος ο τοίχος της εισόδου, ο τοίχος από πίσω. Ήταν έντονη. Έφυγαν οι πόρτες από τα άλλα διαμερίσματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κίνδυνος για κάποιον άνθρωπο υπήρξε;

Α. ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ: Κατοικείτο. Ήταν 19:00 η ώρα και υπήρχαν ιατρεία στην πολυκατοικία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ιατρεία υπήρχαν;

Α. ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ: Μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορούσε κάποιος να τραυματιστεί, να βρίσκεται εκεί στο μέρος της εκρήξεως;

Α. ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ: Στα άλλα πατώματα, ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με ενδιαφέρει εκεί που έγινε η έκρηξη, όχι στα άλλα πατώματα.

Α. ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ: Μα και στα άλλα πατώματα έφυγαν οι πόρτες και πήγαν μέσα και το ασανσέρ έπεσε κάτω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν ήταν δηλαδή εκείνη την ώρα κάποιος μέσα στο ασανσέρ; Τί ώρα ήταν;

Α. ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ: Νομίζω γύρω στις 19:00.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το απόγευμα;

Α. ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ: 19:00-20:00.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπήρχαν άνθρωποι εκείνη την ώρα;

Α. ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ: Μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπήρξε λέτε κίνδυνος ανθρώπου. Δεν έχω τίποτε άλλο. Κύριε Εισαγγελεύ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είναι πολυκατοικία.

Α. ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ: Μάλιστα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είναι ώρα που κινούνται άνθρωποι στην πολυκατοικία;

Α. ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ: Ναι, βέβαια.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είπατε ότι είναι ιατρεία.

Α. ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ: Έχει και ιατρεία.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Οι γιατροί εργάζονται την ώρα εκείνη;

Α. ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ: Ναι, βέβαια.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μπαίνει στον όροφο αυτόν ένας εκρηκτικός μηχανισμός. Τί ακριβώς γίνεται από την έκρηξη; Ένα-ένα. Τί είδατε εσείς;

Α. ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ: Εγώ ήρθα μετά, με ειδοποίησαν. Εγώ δεν κατοικούσα. Χαλάσματα, για να ανέβει κανένας στο 6ο πάτωμα σκαρφαλώναμε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αν κάποιος περνούσε εκείνη την ώρα από εκεί κινδύνευε να χάσει την ζωή του ή να τραυματιστεί;

Α. ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ: Αν ήταν στο ασανσέρ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μπορούσε να είναι στο ασανσέρ;

Α. ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ: Βεβαίως.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αν κάποιος περνούσε από το σημείο;

Α. ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ: Βεβαίως. Έφυγαν οι τοίχοι, έμεινε γιαπί.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Στον άλλο όροφο από κάτω τί έγινε;

Α. ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ: Είναι ο 6ος όροφος, είναι το τελευταίος όροφος που έγινε η έκρηξη.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Στον κάτω τί έγινε;

Α. ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ: Η εξώπορτα και στον 5ο και στον 4ο πετάχτηκε 30 μέτρα μέσα στο σαλόνι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αν ήταν άνθρωποι την ώρα εκείνη στο σημείο εκείνο θα κινδύνευαν ναι ή όχι;

Α. ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ: Βεβαίως θα κινδύνευαν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να χάσουν την ζωή τους;

Α. ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ: ¶μα τους έρθει μια πόρτα στο κεφάλι;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αναλόγως το κεφάλι. Υπάρχουν κεφάλια και κεφάλια. Κύριε μάρτυς, δεν είναι για γέλια, για κλάματα είναι.

Α. ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ: Δυστυχώς.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Είχατε συμμετοχή τότε στην Πειραϊκή-Πατραϊκή;

Α. ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ: Όχι πλέον.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Τότε, τον χρόνο που έγινε η έκρηξη;

Α. ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ: Όχι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Είχα αναφερθεί το όνομά σας σε προκηρύξεις άλλων Οργανώσεων στο παρελθόν;

Α. ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ: Απ’ ότι θυμάμαι ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς είχατε την Πειραϊκή-Πατραϊκή παλιά;

Α. ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ: Πριν την κοινωνικοποίηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το όνομά σας είναι ακουστό.

Θα συνεχίσουμε με την Τράπεζα Εργασίας, έχουμε δύο μάρτυρες. Μάρτυρες 241 και 242. Ξεκινάμε με τη Ριανκούρ. Να προσέλθει ο κ. Μακρής Στέφανος. «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›.

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Ορκίζομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρω τώρα εσείς υπό ποία ιδιότητα έρχεστε εδώ. Έχετε κληθεί βλέπω για την υπόθεση Ριανκούρε. Εδώ μέσα μας απασχολεί η υπόθεση Ριανκούρ μόνο σχετικά με κάτι κλοπές αυτοκινήτων. Με τίποτα άλλο. Τι ήταν αυτή η υπόθεση Ριανκούρ; Δυστυχώς από τη δικογραφία, από το βούλευμα δηλαδή, δεν είχα δυστυχώς τόσες πληροφορίες.

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε εκείνη την εποχή ήμουν ο Αρχηγός της Αστυνομίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλω λίγα πράγματα συνοπτικά, δεν με ενδιαφέρουν πράγματα εκτός από τις πράξεις που κατηγορούνται, εκτός αν ανακύψει κάτι που μπορούμε εμείς να το στείλουμε στον Εισαγγελέα.

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Λίγες μέρες αφότου ανέλαβα τα καθήκοντα του Αρχηγού...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πότε ήσασταν Αρχηγός;

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Ήμουν από το Μάρτιο του ’92 μέχρι το Μάρτιο του ‘93

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ένα χρόνο δηλαδή.

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου του ’92, δέχτηκα ένα τηλεφώνημα στο γραφείο μου από μια γυναίκα, η οποία μου είπε ότι ήθελε να μου δώσει μια σοβαρή πληροφορία για την τρομοκρατία. Ζήτησα βέβαια να μου πει τα στοιχεία της, αρνήθηκε να μου τα αποκαλύψει και παρά την επιμονή μου και τις υποσχέσεις που της δώσαμε, δεν ήθελε να αποκαλύψει τα στοιχεία.

Την ρώτησα ποια ήταν αυτή η πληροφορία και μου είπε ότι ετοιμαζόταν από την Οργάνωση 17Ν ένα χτύπημα εναντίον δικαστικού. Εισαγγελέως

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εισαγγελέως;

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας είπε όνομα;

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Όχι. Μου είπε δεν ξέρω τίποτα άλλο, αυτό ξέρω. Το χτύπημα θα γίνει στις 27 Μαρτίου και σε δεύτερο τηλεφώνημα αν έχω κάποια άλλα στοιχεία θα σας ενημερώσω. Πράγματι σ’ ένα δεύτερο τηλεφώνημα μου είπε ότι ισχύει η αρχική πληροφορία και ότι αν αποτύχει η επιχείρηση, θα συγκεντρωθούν τα μέλη της 17Ν στη οδό Λουίζης Ριανκούρ, εκεί που είναι ένα γκαράζ μπροστά σ’ ένα γιαπί κίτρινο κτίριο, συγκεκριμένο σημείο ακριβώς.

Ενημέρωσα φυσικά και την πολιτική ηγεσία και όσους έπρεπε να ενημερωθούν και από την εκτίμηση που κάναμε, πιθανολογήσαμε ως αρκετά βάσιμη την πληροφορία. Αποφασίσαμε να ενεργήσουμε. Καλέσαμε στο γραφείο του Υπουργού τον τότε Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή τον υποστράτηγο Λαμπαδιάρη, τον Διοικητή Ασφαλείας τον υποστράτηγο Νηστικάκη, το Διοικητή της Αντιτρομοκρατικής τον αστυνομικό Διευθυντή Σαγόνα και τον υποδιοικητή αυτής της υπηρεσίας τον αστυνομικό Διευθυντή Καβαλίδη.

Τους ενημερώσαμε για την πληροφορία, έγινε μια συζήτηση και εκτίμηση και εκτιμήσαμε όλοι ότι η πληροφορία είχε αρκετές πιθανότητες βασιμότητας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έπρεπε να την ερευνήσετε εν πάση περιπτώσει.

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Παράλειψα να σας πω ότι ρώτησα την κυρία αυτή ποια ήταν τα κίνητρά της γιατί ήθελε να δώσει την πληροφορία και μου είπε ότι ήθελε να εκδικηθεί το θάνατο ενός προσφιλούς της προσώπου. Δεν μου είπε το όνομα, μου είπε ερευνήστε ποιος κηδεύτηκε στις 19 του μηνός σε μια εκκλησία συγκεκριμένη ένας στρατιώτης. Γνωστό πρόσωπο. Ερευνήσαμε, είδαμε ότι ήταν υπαρκτό το περιστατικό.

Αποφασίσαμε στη σύσκεψη ότι έπρεπε να καλύψουμε τις κινήσεις των δικαστικών και εισαγγελέων όσων αποτελούσαν στόχους εκείνη την ημέρα και δεύτερον να οργανώσουμε μια επιχείρηση στον τόπο που φερόταν ότι θα συγκεντρωθούν για τη σύλληψή τους.

Η οργάνωση επιχείρησης και η εκτέλεση ανατέθηκε φυσικά στους παριστάμενους αξιωματικούς. Πράγματι οργανώθηκε μια επιχείρηση, καλύφθηκαν οι κινήσεις γύρω στους 50 – 55 δικαστικών εκείνη την ημέρα, δηλαδή συνοδεύτηκαν με αυτοκίνητα υπηρεσιακά, ειδοποιήθηκαν από το βράδυ, για να μην ανησυχήσουν και οργανώθηκε μια επιχείρηση στον τόπο.

Εκεί στο σημείο όπου οργανώθηκε η επιχείρηση, είχαν τοποθετηθεί κάπου 30 άνδρες της ειδικής κατασταλτικής αντιτρομοκρατικής ομάδας. Γιατί υπολογίστηκε ότι πιθανό και είχαμε περιστατικό ότι θα υπήρχε αντίδραση. Στο χώρο εκεί τοποθετήθηκαν και άνδρες της Αντιτρομοκρατικής και σε ζώνες κι άλλα αυτοκίνητα της αντιτρομοκρατικής.

Φυσικά όπως είναι γνωστό η επιχείρηση απέτυχε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απέτυχε με την έννοια ότι δεν βρήκαμε κανέναν;

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Θα σας πω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κατ’ αρχήν απόπειρα έγινε κατά εισαγγελέως τότε; Από ότι θυμάμαι όχι.

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Δεν έγινε. Αν ήταν ασφαλής η πληροφορία και πιστεύω ότι ήταν ασφαλής, ίσως να είναι και το θετικό σημείο της όλης υπόθεσης. Εκεί εμφανίστηκε ακριβώς στο σημείο όπου ήταν η πληροφορία μπροστά στο κίτρινο κτίριο, ένα φορτηγάκι κίτρινο από αυτά που συνήθως χρησιμοποιούσε η 17Ν.

Κατέβηκαν από ό,τι πληροφορήθηκα και από την έρευνα που έκανα και μετά από την Ε.Δ.Ε. που διέταξα, διαπιστώθηκε ότι κατέβηκαν δύο άτομα. Δύο άνδρες της Αντιτρομοκρατικής που βρισκόταν στο σημείο εκεί γι’ αυτό το σκοπό, διαπίστωσαν ότι ο ένας από αυτούς έφερε περούκα. Κίνησε την υποψία του αστυνομικού και επικοινώνησε με το κέντρο. Το κέντρο του είπε ότι είναι κλεμμένες οι πινακίδες.

Αμέσως ο αστυνομικός αυτός κινήθηκε σε μικρή απόσταση όπου βρισκόταν ο επικεφαλής των ΕΚΑΜ και τον ενημέρωσε. Εκείνη την ώρα πιθανώς έγιναν αντιληπτές οι κινήσεις από τους δύο αυτούς που κατέβηκαν από το αυτοκίνητο, ανέβηκαν στο αυτοκίνητο και ξεκίνησαν να φύγουν. Τους ακολούθησε ο διοικητής των ΕΚΑΜ με το αυτοκίνητό του στο οποίο επέβαινε ο οδηγός του κι ένας ακόμη ως συμπλήρωμα.

Στο χώρο εκείνο ήταν άλλα 4 αυτοκίνητα των ΕΚΑΜ με περίπου 30 αστυνομικούς. Το αυτοκίνητο ακολούθησε μέχρι την οδό Λάμψα και εκεί για άγνωστους λόγους όταν βρέθηκε πίσω του, έδωσε εντολή να κόψει αριστερά και έτσι το αυτοκίνητο χάθηκε. Επίσης δεν ενημέρωσε με τον ασύρματο και τις άλλες δυνάμεις να ακινητοποιηθούν και έτσι η επιχείρηση αυτή, κατέληξε σε αποτυχία.

Διέταξα Ε.Δ.Ε. ο αξιωματικός αυτός αποτάχθηκε και τιμωρήθηκαν κι άλλοι δύο αξιωματικοί ένας που ήταν στο κέντρο κι ένας άλλος από τις δυνάμεις. Έγινε προανάκριση αν θυμάμαι καλά και μετά το αυτοκίνητο βρέθηκε σε μικρή απόσταση, το είχαν εγκαταλείψει. Μέσα σε αυτό βρέθηκε ένα περίστροφο, ήταν από αυτά που είχαν κλαπεί από το αστυνομικό Τμήμα του Βύρωνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Που το βρήκατε;

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Μέσα στο αυτοκίνητο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στο κίτρινο;

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βρέθηκε το κίτρινο αυτοκίνητο;

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μακριά;

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Όχι σε πάρα πολύ μεγάλη απόσταση. Επίσης Βρέθηκε το περίστροφο το οποίο αποδείχθηκε ότι ήταν ένα από αυτά που είχε κλέψει η 17Ν από στο αστυνομικό Τμήμα του Βύρωνα. Επίσης διαπιστώθηκε ότι και το αυτοκίνητο ήταν κλεμμένο και οι πινακίδες ήταν κλεμμένες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας κάνουμε μια αποτίμηση αυτών που βρήκαμε ή αυτά που μάθαμε. Τι σχέση αποδεικτική και τι βαρύτητα μπορεί να έχουν σχετικά με την παρούσα υπόθεση, δηλαδή με την υπόθεση της σύστασης αυτής της ομάδας και με τη δραστηριότητα αυτής της ομάδας. Πρώτα από όλα μπορούμε να ταυτοποιήσουμε κάποιο πρόσωπο;

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Εγώ δεν ήμουν εκεί στην επιχείρηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βρήκαμε αποτυπώματα;

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Όχι δεν βρέθηκαν αποτυπώματα, δεν βρέθηκαν στοιχεία. Εκείνοι που μπορούσαν να πουν ποιοι ήταν αν τους αναγνώριζαν, θα ήταν οι δύο αστυφύλακες που τους είδαν. Αυτοί δεν βλέπω να έχουν κληθεί εδώ πέρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί δεν έχουν κληθεί; Τους ξέρουμε αυτούς ποιοι είναι;

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Δεν τους θυμάμαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶μα τους ξέρουμε να τους καλέσουμε να έρθουν. Είναι σημαντικό να πει ότι «εγώ αναγνωρίζω ή δεν αναγνωρίζω›. Γιατί αυτοί αν είχαν αναγνωρίσει κάποιον από την τηλεόραση κλπ., δεν θα πήγαιναν να το πουν;

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Εκείνοι που μπορούσαν να πουν κ. Πρόεδρε είναι μόνο αυτοί που τους είδαν, οι δύο. Κανένας άλλος δεν τους είδε κατά πρόσωπο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πόσοι ήταν εκείνοι;

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Δύο κατέβηκαν από το αυτοκίνητο. Αυτά διαπίστωσα εγώ από την έρευνα και από την Ε.Δ.Ε. που διέταξα. Αυτή είναι η ιστορία της Ριανκούρ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτές τις Οργανώσεις τις είχατε μελετήσει; Τι δομές έχουν, αν έχουν ιεραρχία κλπ.;

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Βεβαίως τις είχαμε μελετήσει, μας είχαν απασχολήσει. Γι’ αυτό και ήταν η μόνη πληροφορία τέτοια ανώνυμη δεν την πετάξαμε κ. Πρόεδρε γιατί ήταν το μόνο φως που είχαμε. Γιατί ακούστηκαν πάρα πολλά γιατί δώσαμε πίστη σε μια ανώνυμη πληροφορία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτές οι Οργανώσεις σύμφωνα με τα στοιχεία που είχατε εσείς τι δομές είχαν; Έχουν ιεραρχική δομή; Είναι επίπεδη η δομή τους; Πως είναι;

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Μακάρι να ξέραμε κ. Πρόεδρε. Πιστεύαμε ότι ήταν μια κλειστή Οργάνωση, αρκετά κλειστή διότι μπόρεσε να επιβιώσει τόσα χρόνια, ότι λάμβανε πολύ σοβαρά μέτρα ασφαλείας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βέβαια που να τους βρεις! Πως να τους πιάσεις!

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Αυτές ήταν οι δικές μας εκτιμήσεις. Πληροφορίες δεν υπήρχαν όπως ξέρετε. Ήταν η πρώτη φορά που μπορέσαμε να έχουμε μια πληροφορία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η μόνη φορά αλλά δυστυχώς αναξιοποίητη.

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Αναξιοποίητη. Υπάρχουν ευθύνες κ. Πρόεδρε οι οποίες καταλογίστηκαν. Τι να κάνουμε; ¶λλο τίποτα δεν μπορούσαμε να κάναμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί αν πιάνατε τότε αυτούς τους δύο, ίσως η ιστορία να ήταν διαφορετική.

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Είναι βέβαιο ότι χάθηκε μια πολύτιμη ευκαιρία. Αλλά όταν χάνεται η ευκαιρία, τι μπορείς να κάνεις. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα γενόμενα ουκ απογίγνονται.

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Εμείς στείλαμε την πλέον επίλεκτη μονάδα εκεί στο σημείο και δυστυχώς φάνηκε ανεπαρκής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει, όλα είναι ανθρώπινα. Όσο καλά εκπαιδευμένος κι αν είναι κάποιος δεν έχει practice, οι περισσότεροι δεν έχουν πρακτική εξάσκηση. Δεν είναι στη Νέα Υόρκη που κάθε μέρα πολεμάνε με τον έναν και με τον άλλον!

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Η συγκεκριμένη μονάδα η μόνη αποστολή έχει να εκπαιδεύεται και να λαμβάνει μέρος σε αυτές τις επιχειρήσεις. Υπήρξαν αξιωματικοί οι οποίοι είχαν εκπαιδευτεί και στο εξωτερικό, εμείς κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτή η γυναίκα ίχνη δεν βρέθηκαν πουθενά;

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Αυτή η γυναίκα νομίζω ότι είναι γνωστή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποια είναι;

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Το έχουμε καταθέσει στον ανακριτή. Λέγεται Τσιντέρη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τσιντέρη;

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Τσίντερη. Έχει γραφεί κατ’ επανάληψη και στον Τύπο το όνομά της, κατατέθηκε και στον ανακριτή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτή δηλαδή έχει καμία σχέση με τον ποινικό νόμου που λέμε; Παραβάτης;

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Στον ποινικό νόμο, δεν ξέρω αν ήταν δική της η πληροφορία ή ήταν άλλου η πληροφορία ή πώς την είχε την πληροφορία?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, αυτή αν έχει καμία σχέση με τον ποινικό νόμο, όχι με τούτη την Οργάνωση, γενικά αν κάνει πράξεις παράνομες?..

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Δεν το ξέρω, γιατί όσο ήμουν εγώ αρχηγός δε μπορέσαμε να την εντοπίσουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το όνομά της, αυτό που είπατε, πώς βρέθηκε;

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Προσπαθήσαμε να δελεάσουμε και με χρήματα να τη βρούμε. Δε μπορέσαμε γιατί μας υποσχέθηκε κάποια συνεργασία, δε μπορέσαμε, εξαφανίστηκε και εμφανίστηκε δυο μήνες μετά την αποστρατεία μου. Επικοινώνησε μαζί μου και ενημέρωσα τότε την ηγεσία του Υπουργείου και τον αντικαταστάτη μου και έγινε μια μεθόδευση και την εντοπίσαμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτή το παραδέχτηκε, είπε «ναι, εγώ ήμουν αρχηγέ›;

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Απ’ ότι ξέρω όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τότε, εσείς πώς μάθατε ότι είναι αυτή;

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Πληροφορήθηκα από το Υπουργείο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί δουλειά κάνει αυτή η γυναίκα;

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Νομίζω εργαζόταν σε ένα μικροβιολογικό εργαστήριο, ο άντρας της ήταν αξιωματικός, κάτι τέτοιο. Μάλιστα έχω και κάτι άλλο να καταθέσω το οποίο κατέθεσα και στον ανακριτή?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κοιτάξτε, εάν αυτή γνώριζε για τη δράση της Οργάνωσης και ότι σκοπεύουν να χτυπήσουν έναν Εισαγγελέα και ότι εναλλακτικά θα συγκεντρωθούν εκεί στη Λουίζης Ριανκούρ, θα πρέπει αυτή να μην ήταν ξωτικό πρόσωπο, να μην ήταν άσχετο δηλαδή με τη 17Ν, γιατί δε νομίζω η 17Ν ότι έδινε και πληροφορίες ότι, «ξέρετε, εμείς θα πάμε απόψε να χτυπήσουμε έναν Εισαγγελέα›, να το πουν και στους συγγενείς και στις κοινωνικές συναναστροφές?.

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Η μετέπειτα συμπεριφορά της κ. Πρόεδρε και το ότι επικοινωνούσε και με Υπουργούς και με δημοσιογράφους, δείχνει και πιστεύω κι εγώ ότι άλλος είχε την πληροφορία, αυτή απλώς τη μεταβίβασε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶λλος είχε την πληροφορία;

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Έτσι πιστεύω εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν άφηνε η 17Ν τέτοιες διαρροές, να φεύγουν δηλαδή σχεδιασμοί της, το τί θα κάνει, θα τους είχαμε πιάσει, εσείς δηλαδή, όχι εμείς, θα τους είχατε πιάσει από τότε. Δεν υπήρχε λόγος να καθίσουμε να περιμένουμε να σκάσει μια βόμβα στα χέρια ενός ανθρώπου που πήγε να στραβωθεί και να σκοτωθεί.

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Τα πράγματα δείχνουν κ. Πρόεδρε ότι το ραντεβού ήταν γεγονός, δεν υπάρχει θέμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτές οι Οργανώσεις είναι κλειστές πολύ και πολλές φορές πρέπει να είναι και κυψελοειδείς, δηλαδή δεν ξέρω εγώ τί γίνεται δίπλα μου. Βέβαια όλα είναι πιθανά, προχθές έγραψαν οι εφημερίδα για τον υπαρχηγό λέει του ΙΡΑ, το Φαλτσέτα, ο οποίος πήγαινε λέει και έριχνε πρόκες συνέχεια. Όλα είναι πιθανά βέβαια.

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Όλα είναι πιθανά και κάποτε γίνεται και το λάθος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ξέρω ότι μπορεί όλα να γίνουν. Αλλά εδώ η Οργάνωση έδειξε ότι στεγανά, δεν ξεφεύγει εύκολα. Πώς ξέφυγε τούτο εδώ και αυτή η κυρία Τσιντέρη δεν είχε καμία σχέση με την Οργάνωση; Διότι αλλιώς θα την είχαν φέρει κι εδώ.

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι εκτίμησή μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι δική σας εκτίμηση, ότι κάπου πρέπει να το άκουσε, γνώριζε και Κούρδους, γνώριζε δεξιά-αριστερά.

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Η εκτίμησή μου στηρίζεται στο γεγονός από την μετέπειτα συμπεριφορά της που έπαιρνε χωρίς να λαμβάνει μέτρα, τηλέφωνα και εμφανιζόταν ότι θέλει να δώσει πληροφορίες κτλ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καμιά φορά όμως, άνθρωποι ευφάνταστοι, όταν ξέρουν ότι ψάχνει κάτι η αστυνομία, εμφανίζονται και λένε «εγώ το έκανα› και τελικά δεν έχουν καμία σχέση.

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Η πληροφορία απεδείχθη ακριβής κ. Πρόεδρε. Ήταν στην ίδια ημερομηνία, στο ίδιο σημείο και βρέθηκε και το πιστόλι και η προκήρυξη που έστειλε η Οργάνωση μετά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶ρα λοιπόν δεν ήταν ευφάνταστη η κυρία. Αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς για τη δομή, για όλα αυτά, δε μπορείτε να μας πείτε κάτι και θα ήταν ενδιαφέρον γιατί κάνατε αρχηγός της αστυνομίας.

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα τα πω με εκτιμήσεις?..

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ξέρετε τί έχει πει ο κ. Σάββας Ξηρός, ο κατηγορούμενος γι αυτή την ιστορία, την Ριανκούρ;

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Διάβασα την προκήρυξη.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τί έχει πει ξέρετε;

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Είπε ότι κάποιος τους είδε εκεί πέρα, ότι κινούνταν και το είπε στο αστυνομικό τμήμα και κάτι τέτοια πράγματα. Έγινε μια μεγάλη κινητοποίηση?.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η Αστυνομία έχει μοτοσικλέτες;

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Πώς δεν έχει;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μοτοσικλετιστές έχει;

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Έχει και μοτοσικλετιστές και μοτοσικλέτες.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Χρησιμοποιούνται αυτοί;

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Βεβαίως.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εδώ πέρα χρησιμοποιήθηκαν;

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Εδώ δε χρειαζόταν. Εκεί είχαμε μια δύναμη περίπου των 30 ανδρών με 5 αυτοκίνητα?

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Γνωρίζετε –και αυτά που λέω δεν είναι για να υποτιμήσω κανέναν. Αλλά επειδή είμεθα υπόλογοι έναντι της ιστορίας όλοι, γι αυτό και μόνο τα ρωτώ, Έχετε πληροφορία, διαπιστώνετε την παρουσία τους, προετοιμάζετε στρατηγική συλλήψεώς τους και σας φεύγουν;

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Μοτοσικλέτες για να διευκρινίσω, δεν χρησιμοποιήθηκαν στο σημείο εκείνο, γιατί οι μοτοσικλέτες φαίνονται. Γύρω ήταν σε ζώνες και μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Και φύγατε;

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Αυτός που έπρεπε να δώσει το σήμα να κινητοποιήσει τις δυνάμεις, δεν τις κινητοποίησε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για τη 17Ν υπήρχε προκήρυξη;

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Γι αυτή την υπόθεση όχι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όχι γι αυτήν, γενικώς. Αν υπήρχε προκήρυξη ότι αυτός ο οποίος θα καταφέρει να δώσει πληροφορίες κτλ., θα πάρει χρήματα. Επικήρυξη δηλαδή.

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Από πού; Από τη 17Ν ή από την υπηρεσία; Στην υπηρεσία υπήρξε, πλήρωσαν κι από ξένες υπηρεσίες κλπ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η επικήρυξη τί ποσό ήταν και πού εδόθησαν αυτά τα χρήματα;

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Γιατί, ξέρετε εσείς ότι εδόθησαν κ. Εισαγγελεύ; Εγώ δεν ξέρω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εγώ εσάς ρωτώ, εδόθησαν χρήματα;

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Εδόθησαν χρήματα στη γυναίκα αυτή από τα μυστικά κονδύλια, ήταν 13.000.000. Αυτά τα έχουμε πει επανειλημμένως και τίποτε άλλο. Επικήρυξη δεν δόθηκε σε κανέναν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν υπήρχε επικήρυξη λοιπόν.

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Υπήρχε επικήρυξη αλλά δεν εδόθη. Δεν την ζήτησε κανένας και δεν εδόθη, αλλά πέραν αυτού, δεν ξέρω αν θα δινόταν, για να δοθεί επικήρυξη πρέπει να γίνει ανάκριση, είναι διαδικασίες πολλές.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κινηματογραφήθηκε αυτή η επιχείρηση; Βιντεοσκοπήθηκε;

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Είχε στηθεί μια σταθερή κάμερα, αλλά δυστυχώς δεν αποτύπωσε πρόσωπα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δε λειτούργησε δηλαδή;

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Λειτούργησε η κάμερα, αλλά δεν αποτύπωσε πρόσωπα. Ήταν σταθερή η κάμερα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μία κάμερα; Δε μπορούσαν να μπουν και δυο και τρεις;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην τα πολυρωτάτε αυτά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Γι αυτή την ιστορία έχουν ακουστεί πολλά.

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Πολλά και απίθανα πράγματα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ξέρετε αν και ποιοι ήσαν μέλη; Ο κ. Γιωτόπουλος ήταν μέλος;

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Εγώ δεν το ξέρω, δεν είχα τέτοιες πληροφορίες.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο κ. Κουφοντίνας ήταν;

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Δεν τους πιάσαμε και ποτέ, πού να ξέρουμε; Να πω αυτά που άκουσα μετά τη σύλληψή τους; ¶μα τους ξέραμε θα τους πιάναμε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Υπήρξαν μέλη της 17Ν;

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Όποια εκτίμηση μπορείτε να κάνετε εσείς και οποιοσδήποτε άλλος, θα την κάνω κι εγώ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εγώ ερώτηση κάνω. Εάν ο κ. Κουφοντίνας υπήρξε μέλος της 17Ν.

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Απ’ ότι ακούστηκε και απ’ ότι γράφτηκε πιστεύω ναι, αυτή είναι η πεποίθησή μου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο κ. Γιωτόπουλος ήταν;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶μα δεν ξέρει κ. Εισαγγελεύ ο άνθρωπος?..

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Παραιτήθηκε κανείς μετά από αυτή την ιστορία της Ριανκούρ;

Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Καλογίσθηκαν οι ευθύνες εκεί που έπρεπε, από τα αρμόδια όργανα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το θέμα είναι με αυτή την άγνωστη γυναίκα η οποία έσωσε τη ζωή ενός συναδέλφου μας. Σώθηκε ευτυχώς ο Εισαγγελέας.

(διαλογικές συζητήσεις)