Κόσμος
Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2013 15:29

Επίσκεψη Κέρι στην Άγκυρα στη σκιά αντισιωνιστικών δηλώσεων Ερντογάν

Την Τουρκία επισκέπτεται ο νεός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, εν μέσω έντονου προβληματισμού από δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν περί «εγκληματικής φύσης» του σιωνισμού.

Την Τουρκία επισκέπτεται για πρώτη φορά ως υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών ο Τζον Κέρι, εν μέσω έντονου προβληματισμού από δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν περί εγκληματικής φύσης του σιωνισμού.

Σε συνέντευξη τύπου μετά από συνάντησή του με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, ο κ. Κέρι  χαρακτήρισε ως εντελώς απαράδεκτες τις σχετικές δηλώσεις.

«Δεν διαφωνούμε απλώς, θεωρούμε τα συγκεκριμένα σχόλια απαράδεκτα», είπε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος σημείωσε ότι θα θέσει το ζήτημα και στον ίδιο τον κ. Ερντογάν.

Στον πυρήνα της επίσκεψης βρίσκεται το ζήτημα της εμφύλιας διαμάχης στη Συρία και της βοήθειας προς τη συριακή αντιπολίτευση, την οποία ΗΠΑ και Τουρκία στηρίζουν ενάντια στο καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι ο νέος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα θέσει επί τάπητος σε εμφατικό τόνο τον προβληματισμό του για τα αντισιωνιστικά σχόλια του τούρκου πρωθυπουργού.

Ο κ. Ερντογάν αποκάλεσε συγκεκριμένα το σιωνισμό «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στη χειροτέρευση των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ τα τελευταία χρόνια.

Στο επίκεντρο η Συρία

Η κρίση στη Συρία αποτελεί τον άξονα του πρώτου υπερατλαντικού ταξιδιού του κ. Κέρι σαν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφθεί συνολικά 11 χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Την Πέμπτη στη Ρώμη ο κ. Κέρι υποσχέθηκε άμεση βοήθεια στους σύρους αντάρτες με τη μορφή τροφίμων και ιατρικού υλικού, ωστόσο επιφυλάχθηκε για το ζήτημα του οπλισμού.

Στην Τουρκία, η οποία διαθέτει σύνορα συνολικού μήκους 900 χιλιομέτρων με τη Συρία, έχουν ήδη καταφύγει περισσότεροι από 200.000 σύροι πρόσφυγες.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει εκφραστεί υπέρ μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων εντός της Συρίας, με αιτιολογικό την προστασία των αμάχων από χτυπήματα της αεροπορίας του συριακού καθεστώτος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει φόβους ότι σε ενδεχόμενο μαζικό εξοπλισμό των ανταρτών, μέρος των όπλων πιθανώς να καταλήξει στα χέρια ισλαμιστών μαχητών, οι οποίοι στη συνέχεια θα στραφούν εναντίον των δυτικών συμφερόντων.

Ενίσχυση του εξτρεμισμού στο στρατόπεδο των ανταρτών θα επιφέρουν οι αποφάσεις της συνδιάσκεψης στη Ρώμη, εκτίμησε εξάλλου η Μόσχα, η οποία έχει εκφραστεί υπέρ των άνευ όρων συνομιλιών των δύο στρατοπέδων στη Συρία.

Καταδίκη των δηλώσεων Ερντογάν από Ισραήλ - ΟΗΕ

Την έντονη καταδίκη τόσο από πλευράς του Ισραήλ, όσο και από τα Ηνωμένα Έθνη, προκάλεσε σχόλιο του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε φόρουμ του ΟΗΕ περί εγκληματικής φύσης του σιωνισμού.

«Όπως ο σιωνισμός, ο αντισημιτισμός και ο φασισμός, έτσι και η ισλαμοφοβία πρέπει να θεωρείται έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», είχε σημειώσει εντός της εβδομάδας από το βήμα του φόρουμ ο ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου έκανε λόγο για «σκοτεινά και αναληθή» σχόλια, τα οποία εκφράζουν αντιλήψεις που θα έπρεπε να είχαν εξαφανιστεί από τον πλανήτη.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, σε δήλωσή του, χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Ερντογάν «επιζήμιες και διχαστικές».

Οι δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού δυσχεραίνουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ να πετύχουν μια αναθέρμανση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων.