Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Προχθές κ. πρόεδρε μίλησε ο κ. Βλάχος χωρίς να υφίσταται θέμα ηθικού αυτουργού και είδατε ότι η παρούσα πολιτική δεν μίλησε?
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το είδα, το είδα.
Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στην υπεράσπιση για την κατηγορία του 187 και ανάμεσα στην πολιτική αγωγή για το 187 που είναι δημόσιο το συμφέρον και δημόσιο το αγαθό. Υπάρχει μεγάλη διαφορά και μόνο εάν κάποιος από σας παρίσταται για κάποιον, και φέρεται ως θύμα της συγκεκριμένης ενέργειας η οποία εξετάζεται, έχει δικαίωμα να κάνει ερωτήσεις και για το 187. Διαφορετικά όχι. Επειδή δεν μας ενοχλεί ειλικρινά καθόλου συνεχίστε. Στην ουσία τη δουλειά τη δική μας κάνετε.
Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε με συγχωρείτε πάρα πολύ, όταν η υπεράσπιση χωρίς να ομολογούν οι πελάτες τη συμμετοχή σε πράξεις, κάθεται και ρωτάει πράγματα τα οποία δεν πρέπει να ρωτάει, να ομολογήσουν ότι συμμετείχαν, να συζητήσουμε τα ελαφρυντικά, τα οποία επικαλούνται. Όταν έχουν κάνει όσα έχουν κάνει εδώ μέσα, τολμούν αυτή τη στιγμή και απορώ γιατί και ποιον θέλουν να καλύψουν και τι θέλουν να συγκαλύψουν να θέτουν το θέμα που θέτουν;
Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ένα ζήτημα είναι το εάν ενέχονται, ένα ζήτημα είναι το εάν κατηγορούνται.
Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Σας παρακαλώ, μας μιλάνε για σεβασμό της δικονομίας οι κατ’ εξακολούθηση παραβάτες;
Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Εάν τολμούσε ή δεν τολμούσε αυτό μην έρχεστε και το λέτε κάθε φορά μια στις δεκαπέντε εδώ μέσα. Είναι τρόποι εκφράσεως οι οποίοι ειλικρινά είναι προσβλητικοί.
Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Αυτό δεν είναι ευθύνη δική μας.
Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Το άρθρο 187 δεν σας δίνει δικαίωμα αυτοτελούς παράστασης της πολιτικής αγωγής και μόνο οι συνάδελφοι που έχουν κάποιο θύμα για την συγκεκριμένη ενέργεια για την οποία εξετάζονται εδώ πέρα μάρτυρες, έχουν δικαίωμα να ρωτάνε. Αν το πάρουμε έτσι δικονομικά.
Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Όταν ρωτάγατε εσείς, εάν πλήρωσε ο Περατικός το ΙΚΑ και το Ταμείο Μετάλλου;
Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Βρείτε κανένα καλύτερο επιχείρημα, καλύτερο επιχείρημα δεν έχετε;
Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Και εγώ πάντως κύριε Πρόεδρε, θέλω να δηλώσω από πλευράς μου, ότι η μεγάλη ευχαρίστηση θα ακούσω τις ερωτήσεις που θα υποβάλει η πολιτική αγωγή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτσι λοιπόν αλλά δεν την βλέπω τόσο έκδηλη την ευχαρίστηση που να συνοδεύεται και με το να μην μιλάμε. Αφήστε τους να τελειώνουμε.
Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Υπάρχει ένα ζήτημα κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε σας παρακαλώ, κάντε τις ερωτήσεις σας κ. Ευαγγελάτο. Ξέρετε τα ζητήματα είναι άλλα για το δικαστήριο και τα ψάχνουμε. Σήμερα λέμε μια ημέρα πάει έτσι στο βρόντο, δεν πειράζει και μια ακόμα.
Δ.ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν θα ήθελα να ρωτήσω κατ’ ανοχήν θα ήθελα να ρωτήσω με την πεποίθηση ότι ασκώ κάποιο δικονομικό μου δικαίωμα.
Και επιπλέον, δεν στηρίζομαι στην τροποποίηση του άρθρου 187 με το Νόμο 2928/2002, επιτρέψατέ μου τελειώνω, αλλά δεν αποτελούν οι μάρτυρες κοινό μέσο απόδειξης;
Δεν θα ήθελα να αναφέρομαι σε κοινούς στόχους. Αν θέλετε μου δίνετε το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπα εδόθη ο λόγος και δεν τον παίρνω πίσω.
Δ.ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Εγώ θέλω διευκρινιστικά να μου πείτε, αναφέρατε ένα στρατιώτη ο οποίος εφέρετο δολοφονηθείς ή εν πάση περιπτώσει είπατε στο τέλος ότι δεν απεκαλύφθη αυτό και δεν άκουσα καλά το όνομά του. Πρόκειται για τον στρατιώτη Μάργαρα Κωνσταντίνο, ο οποίος ευρέθη κύριε τέως αρχηγέ της ΕΛΑΣ στις 18 Μαρτίου του ’92 νεκρός στο προαύλιο του στρατοπέδου Χαϊδαρίου;
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Μάλιστα.
Δ.ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Θέλω επίσης να μου πείτε το εξής, πού απεδόθησαν γενικά και ειδικά ποια ήσαν τα αίτια της φερομένης έτσι έχει, εγώ δεν θα χρησιμοποιήσω την φράση ως φιάσκο της Ριανκούρ; Αυτής της επιχείρησης η οποία απέτυχε; Έτσι επιγραμματικά αν μπορείτε να μου πείτε.
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Τα αίτια της αποτυχίας; Είναι παραλήψεις συγκεκριμένων αστυνομικών.
Δ.ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: ΄Ετσι γενικώς και αορίστως; Είπατε ότι καταλογίστηκαν και ευθύνες. Μπορείτε να μου πείτε, ποιες ευθύνες και σε ποιους καταλογίστηκαν;
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Στον Διοικητή της ΕΚΑΜ που ήταν εκεί στο χώρο, στον αστυνόμο Μαυρουλέα, ο οποίος και παραπέμφθη στο Ανακριτικό Συμβούλιο και απετάχθη και σε δυο άλλους αξιωματικούς που τιμωρήθηκαν με κατώτερες ποινές, αλλά δεν θυμάμαι τα ονόματά τους.
Δ.ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Υπήρξε και θέμα πολιτικής ευθύνης της τότε πολιτικής ηγεσίας και ποιος ήταν υπουργός;
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Υπουργός ήταν ο κ. Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος. Δεν μπορώ να πω εγώ εάν υπήρχε θέμα πολιτικής ευθύνης και όλα αυτά.
Δ.ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Τώρα θέλω να μου πείτε το εξής, γι’ αυτή την κυρία Μαρία Τσιντέρη, πληροφορηθήκατε, ήρθατε σε επαφή όπως είπατε καθ’ οιονδήποτε τρόπο, έχετε ακούσει ότι η κα Μαρία Τσιντέρη ήταν κατηγορουμένη σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, για απάτη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας Κηφισιάς, στη δεκαετία του ’90;
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Μέχρι το ’93 που έφυγα εγώ το Μάρτιο δεν γνωρίζαμε το όνομά της.
Δ.ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Δεν το γνωρίζατε. Μετά εκ των υστέρων;
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Μετά από δημοσιεύματα τύπου, άκουσα ότι είχε κάποια ποινική υπόθεση δεν θυμάμαι καλά.
Δ.ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Αν χρειαστεί κύριε Πρόεδρε, θα προσκομιστεί και η απόφαση. Και τελειώνω, διαβάσατε είπατε την αντίστοιχη προκήρυξη της 17Ν. Όχι απλώς την διαβάσατε την έχετε μελετήσει έτσι;
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Ε την διάβασα εν πάση περιπτώσει ότι μπορώ ?
Δ.ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Μπορείτε να μου εξηγήσετε, μεταξύ των άλλων λέει, εν τω μεταξύ ανακάλυψαν το περίστροφο. Εδώ ας μας επιτραπεί να μην πούμε γιατί αφέθηκε, απλώς να παρατηρήσουμε, ότι και μόνο αυτό το γεγονός δείχνει το μέγεθος του οπλισμού που υπήρχε μέσα στο φορτηγό. Έτσι αποφάσισαν για τους λόγους που είπαμε, να στήσουν ενέδρα τους από τη Δευτέρα 30 Μαρτίου δηλαδή τρεις ημέρες μετά το συμβάν. Κινητοποίησαν δεκάδες αυτοκίνητα, κάθε μάρκας, AUDI, BMW, FIAT TYPO, TOYOTA, RENAULT, ALPHA ROMEO, δεκάδες μπάτσοι, μηχανάκια με μπάτσους και το έπαιζαν φρικιά. Για να αντιληφθούν όλοι οι γείτονες το τι έκαναν.
Πώς το αξιολογείτε εσείς αυτό, με την μακρά πείρα σας που είχατε, με την ανάμιξή σας σ’ αυτή την υπόθεση, που ήσαστε τότε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ και είχατε την πρωτοκαθεδρία σ’ αυτό;
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Ελήφθησαν μέτρα και τις επόμενες μέρες.
Δ.ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Όχι πώς αξιολογείτε αυτή τη παράγραφο και σε τι αποβλέπει, ή εσείς πώς το εξηγείτε;
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Το να καθησυχάσει την οργάνωση ότι δεν υπήρχε πληροφορία.
Δ.ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Τώρα αυτό το ποσό απ’ ότι έχω διαβάσει, έχουν γραφεί και διάφορα, ?υπάρχει ένα βιβλίο του Βασίλη Λαμπρόπουλου που έχει κάποια πράγματα, αρκετά αξιόλογα. Μπορείτε να μου πείτε σας παρακαλώ, 13 ήσαν τα εκατομμύρια που αφέθηκαν στο κάδο έτσι; Αν θυμάμαι καλά, 6,5 και 6,5 έτσι;
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Όχι δεν ήταν έτσι, τέλος πάντων δεν έχει σημασία.
Δ.ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Πώς ήταν;
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Δεν θέλω να μπω σε αυτή τη λεπτομέρεια, ήταν 13 εκατομμύρια τα οποία εδόθησαν.
Δ.ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ερωτήσεις και εσείς κ. Πέτσο.
Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Κύριε Πρόεδρε θα είμαι σύντομος και συγκεκριμένος. Και θα ήθελα να πω ότι, τα δικαιώματα της οικογενείας Περατικού σε σχέση με τις ερωτήσεις στην παρούσα υπόθεση, αντιλαμβάνεστε ότι έχουν άμεση σχέση. Διότι εάν δεν υπήρχε φιάσκο την εποχή εκείνη, ο Κωστής Περατικός δεν θα ήταν σήμερα νεκρός. Ως εκ τούτου νομίζω ότι δικαιούμαι να παίρνω το λόγο και να κάνω ερωτήσεις πάνω σ’ αυτό το θέμα.
Κύριε μάρτυς, εσείς κάνετε συνήθως εκτιμήσεις ως Αρχηγός της Αστυνομίας, της σοβαρότητας μια πληροφορίας. Όταν λοιπόν είχατε τα τηλεφωνήματα από την Τσιντέρη, εκτιμήσατε μ’ αυτό τον τρόπο που εκτιμήσατε, ότι οι πληροφορίες της ήταν βάσιμες και έπρεπε να σας απασχολήσουν.
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Να σας απαντήσω. Όταν έχεις μια πληροφορία, ανώνυμη και σου λένε, θα χτυπήσω έναν δικαστικό και όταν σου λένε αυτά τα πράγματα και όσες επιφυλάξεις να έχεις, ποτέ δεν θα μπορούσες να αφήσεις την υπόθεση έτσι και να πεις, ανώνυμη είναι δεν με ενδιαφέρει. Έπρεπε να ενεργήσουμε και ενεργήσαμε, έστω και μ’ αυτές τις πιθανότητες που είχαμε βασιμότητος.
Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Συμφωνώ απόλυτα και άλλωστε τα γεγονότα δικαίωσαν την βασιμότητα των απόψεών σας περί σοβαρότητος των πληροφοριών. Όταν λοιπόν εσείς ως Αρχηγός της Αστυνομίας έχετε διαπιστώσει τη σοβαρότητα μιας καταγγελίας έστω και ανωνύμου, δεν ηγείσθε της επιχείρησης, η οποία θα οδηγούσε εις την πιθανή εξάρθρωση; Εσείς ως αρχηγός.
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Αυτή η πληροφορία μπορεί να ήταν και στη Θεσσαλονίκη, ή στη Καβάλα, ο Αρχηγός δεν μπορεί να ηγείται αυτών των επιχειρήσεων. Και μάλιστα όταν είναι και ανώνυμη αυτή, υπάρχουν Ειδικές Υπηρεσίες που έχουν και εκπαίδευση και δεν μπορείς να τους παρακάμψεις, ότι και να πεις ότι θα τους επικαλύψεις.
Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Είπατε ότι έγινε μια σύσκεψη αρχικά με μερικά πρόσωπα, ώστε να εκτιμηθεί η σοβαρότητα των καταγγελιών και να στρωθεί το σχέδιο.
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Ναι.
Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Εις την σύσκεψη αυτή συμμετείχε εκπρόσωπος της ΕΥΠ;
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Όχι.
Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Σε ποιο σημείο ζητήσατε την συνδρομή της ΕΥΠ;
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Μετά την αποτυχία.
Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Προ της αποτυχίας δεν ρωτήσατε;
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Όχι.
Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Γιατί καταθέσατε πριν από λίγο, ότι ζητήσατε να μαγνητοφωνηθεί η φωνή της όταν αυτή επρόκειτο να καταγγείλει.
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Όχι την μαγνητοφώνηση την κάναμε εμείς με δικά μας μέσα, δεν ζητήσαμε από την ΕΥΠ.
Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Επειδή έχετε ορκιστεί, πιστεύετε ότι όταν κάνατε την κατάστρωση όλου αυτού του σχεδίου η ΕΥΠ δεν είχε γνώση του περιστατικού ή της επιχείρησης η οποία επρόκειτο να γίνει;
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Εγώ προσωπικώς δεν την ενημέρωσα και εν πάση περιπτώσει τέτοιες πληροφορίες κρατούνται όσο το δυνατόν σε λιγότερα πρόσωπα.
Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Και από την ΕΥΠ που ανήκε εις τον πρωθυπουργό;
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Η ΕΥΠ είναι πληροφοριακός τομέας, εγώ τουλάχιστον δεν την ενημέρωσα.
Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Πιστεύετε ότι εγνώριζε;
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Εκτίμηση θα κάνω. Πιστεύω ότι το γνώριζε.
Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Εις την σύσκεψη την οποία κάνατε, παρουσία του Υπουργού τότε, συμμετείχε και ο κ. Μαυρουλέας;
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Όχι.
Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Πιστεύετε ότι μπορεί να υπήρχε διαρροή για την επιχείρηση αυτή από τα παριστάμενα πρόσωπα την εποχή εκείνη; Αν πιστεύετε ότι μετά από όσα συνέβησαν, αν υπήρχε πιθανότης διαρροής των συζητηθέντων.
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Να σας πω. Έγινε μια μεγάλη κινητοποίηση, η κινητοποίηση ήταν τεράστιες δυνάμεις, είναι δυνατόν να μην έγινε γνωστό αυτό εδώ πέρα; Σε πολλά πρόσωπα, πάρα πολλά πρόσωπα. Βέβαια αυτό έγινε την παραμονή και ακριβώς έγινε τη παραμονή για να μην υπάρξει διαρροή. Δηλαδή η ενημέρωση και οι εντολές για την επιχείρηση δόθησαν την παραμονή.
Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Σας ρώτησε ο κ. Εισαγγελεύς αν χρησιμοποιήθηκαν μοτοσικλέτες στην επιχείρηση εκείνη και είπατε ότι υπήρχαν μοτοσικλέτες αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν ακριβώς εις την φάση της αποχώρησης του αυτοκινήτου.
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Στο σημείο εκείνο εκεί, γιατί θα γίνονταν αντιληπτές.
Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Ερώτηση επειδή έχετε τεράστια εμπειρία και γνωρίζω και την υπηρεσιακή σας κατάσταση. Ελικόπτερο γιατί δεν χρησιμοποιήσατε για κάποιο χώρο, ώστε εάν συμβεί αυτό που συνέβη, να μπορούσε να σηκωθεί εις τον αέρα και να δει τις κινήσεις εκείνων που έφυγαν;
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Δεν είχαμε ελικόπτερο στην διάθεση της Αστυνομίας, δεν είχε ελικόπτερο.
Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Πώς δεν είχε ελικόπτερο; Όταν η Αστυνομία δεν έχει ελικόπτερο ζητάει από το στρατό, σε περίπτωση επιχειρήσεων σοβαρών. Πάντοτε είχε η αστυνομία ελικόπτερο. Το 1989 έγινε και η πρώτη αγορά, είχε η αστυνομία ελικόπτερο.
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Δεν είχαμε, είναι βέβαιον ότι δεν είχε.
Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Εσείς επειδή είπατε για τα χρήματα τα οποία εδόθησαν εις την κα Τσιντέρη, για πείτε μου, από πού πληρώνονται αυτά τα χρήματα;
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Αυτά είναι από ένα κονδύλι που έχει το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως είναι ειδικώς για αμοιβή πληροφοριών.
Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Το οποίο διαχειρίζεται ποιος;
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Ο υπουργός.
Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Η ΕΥΠ έχει μυστικά κονδύλια;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Έχει βέβαια.
Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Υπήρχε η δυνατότητα να προσφέρει και αυτή χρήματα για την ίδια υπόθεση, αν ενεργούσε παραλλήλως;
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Δεν το ξέρω, μυστικά κονδύλια έχει η ΕΥΠ αλλά δεν το ξέρω.
Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Οι δυο αστυνομικοί οι οποίοι ήρθανε, η τελευταία ερώτηση κ. Πρόεδρε, απέναντι στους τρομοκράτες, εκείνης της εποχής τουλάχιστον έτσι ελέγοντο. Αν κληθούν σήμερα από το Δικαστήριο θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν τα πρόσωπα έστω αυτά τα μεταμφιεσμένα;
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Πάντως τους είδαν σε κοντινή απόσταση, δεν ξέρω τώρα κατά πόσο είναι ?
Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Τους εζητήθη η περιγραφή των προσώπων και έγιναν τα σκίτσα;
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Βέβαια κατέθεσαν αυτοί τότε.
Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Έγιναν τα σκίτσα βάση των περιγραφών;
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Τώρα δεν είμαι έτοιμος, νομίζω ότι έγιναν, αλλά δεν είμαι πολύ σίγουρος.
Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Τίποτα άλλο κύριε Πρόεδρε.
Γ.ΜΑΥΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε μπορώ να υποβάλω μια απορία. Εμείς δεν πήραμε δεν μας εδόθη πλήρης δικογραφία αξιότιμε κύριε Πρόεδρε. Υπάρχουν στοιχεία της δικογραφίας τα οποία δεν τα έχουμε. Και αυτή την ώρα εκφράζω την απορία, εάν στην δικογραφία της υποθέσεως που εξετάζουμε, υπάρχουν τα έγγραφα αυτά της ΕΔΕ και εάν πέραν των κυρίων τεσσάρων αρχηγών της Αστυνομίας, εάν έχει κληθεί από την ανάκριση γι’ αυτή την υπόθεση από το κ. Ζερβομπεάκο δηλαδή ο κ. Μαυρουλέας και οι άλλοι αστυνομικοί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε να την δείτε, εδώ είναι να ψάξουμε να τα βρούμε. Εδώ στην έδρα είναι η δικογραφία.
Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Κάτι να ρωτήσω, η απόταξη του κ. Μαυρουλέα, με ποιο αιτιολογικό έγινε; Τι αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης περί αποτάξεώς του; Αν το ενθυμείστε τι ακριβώς αναφέρει;
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Δεν ενθυμούμαι ακριβώς, αλλά νομίζω οι παραλείψεις?.
Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Όχι όχι, παράβαση καθήκοντος, δειλία, τι ακριβώς;
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Δεν νομίζω ότι υπάρχουν τέτοιες αναφορές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παράβαση καθήκοντος θα πήγαινε και ποινικό.
Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Τι αναφέρει η απόφαση αυτό θέλω.
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Παραλείψεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ορίστε έχετε το λόγο κ. Γεωργίου.
Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Επειδή προσπαθεί να υποβαθμιστεί το θέμα μεταφέροντας το στόχο σε κάποιον υπάλληλο του γενικού λογιστηρίου. Είπατε ότι λάβατε μέτρα για προστασία εισαγγελικών λειτουργών, δικαστικών κλπ. Θέλω να σας ρωτήσω το εξής, θυμάστε εάν η Λουίζης Ριανκούρ ήταν μέσα στο δρομολόγιο ανωτέρου εισαγγελικού λειτουργού που υπηρετούσε σε ευαίσθητο τομέα εκείνη την εποχή; Θυμάστε; Γιατί μπορεί να μην χρειαζόταν να λάβετε και πολλά μέτρα για πολλούς.
Σας ρωτώ εάν γνωρίζετε, εάν το δρομολόγιο αυτό το ακολουθούσε συγκεκριμένος ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός εκείνη την εποχή;
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Τώρα απόλυτα βέβαιος δεν είμαι, αλλά είχε λεχθεί ότι ο Εισαγγελεύς Εφετών κ. δεν τον θυμάμαι τώρα.
Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ήταν προϊστάμενος της Εισαγγελίας; Για τον κ. Ανδρεουλάκο λέει.
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Ναι είχε λεχθεί τότε ότι περνούσε από εκεί.
Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Για πείτε μου?
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συγνώμη ένα λεπτό, περνούσαν και άλλοι από την Λουίζης Ριανκούρ; Γιατί λέτε για πολλούς λάβατε μέτρα.
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Δεν θυμάμαι κύριε Πρόεδρε. Απλώς επειδή μετά το περιστατικό είχε λεχθεί αυτό το πράγμα. Δεν το ξέρω, απλώς είχε λεχθεί αυτό ότι περνούσαν και άλλοι.
Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Πέστε μου σας παρακαλώ, την ΕΔΕ κατά του κ. Μαυρουλέα την αποστείλατε στον Εισαγγελέα να εκτιμήσει κι εκείνος αν είναι μόνο παραλείψεις ή μη ήταν και τίποτα παραπάνω;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Δεν θυμάμαι αν ζητήθηκε.
Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εσείς σαν υπηρεσία δεν διαβιβάσατε στον Εισαγγελέα;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Παράλληλα προς την Ε.Δ.Ε. έγινε και προανάκριση.
Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Βέβαια.
Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Αν διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα θα πρέπει να μας πείτε την απόφαση και αν δεν τη θυμάται κ. Πρόεδρε να δούμε αν υπάρχει ενέργεια εισαγγελική ενέργεια της Δικαιοσύνης, πολύ φοβούμαι πως δεν υπάρχει γιατί δεν τέθηκε υπόψη.
Εγώ μόνο μια παρατήρηση έχω να κάνω. Εάν αυτή η υπόθεση και δεν έχω κανένα λόγο να αμφιβάλλω με αυτά που λένε οι αξιότιμοι κύριοι εισαγγελείς, εάν πραγματικά ερευνάται ποιος λόγος να έρθει ενώπιόν μας μια κολοβή υπόθεση και δεν κρατούντο και οι συγκεκριμένοι μάρτυρες και η υπόθεση για να έρθει σε μια επόμενη δίκη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σε εμάς δεν ήρθε ως υπόθεση εδώ.
Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Από τη στιγμή που έχουμε χτύπημα στη Λουίζης Ριανκούρ και έρχονται και συγκεκριμένοι μάρτυρες, δεν έχει κατηγορούμενο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμείς επιτρέψατε αυτή τη διεύρυνση διότι πρόκειται για τη συμμετοχή σε Οργάνωση.
Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Τι κατηγορούμενο να έχει μόνο για τη συμμετοχή. Βέβαια αν μας επιτρέπατε να κάνουμε χρήση των προανακριτικών απολογιών θα βλέπαμε και ποιοι κατηγορούμενοι έχουν παραδεχτεί τη συμμετοχή τους στη Λούιζης Ριανκούρ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς θα τα βρούμε. Δεν υπάρχει περίπτωση ότι δεν θα τα βρούμε αυτά.
Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Δεν έχω άλλη ερώτηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Αγιοστρατίτης έχει τον λόγο.
Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Κύριε μάρτυς καταθέτοντας εδώ διατυπώσατε την αυστηρά υπηρεσιακή αστυνομική εκδοχή για όλα όσα συνέβησαν και αντί να το ξεδιαλύνουμε αυτό το πρόβλημα δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά και πολλές απορίες, για να μην πω και υποψίες για το τί ακριβώς έχει συμβεί. Η κα Τσιντέρη όταν σας πήρε τηλέφωνο, πόσος χρόνος μεσολάβησε από το τηλέφωνο που σας είπε Ριανκούρ μέχρι την ημέρα που έγινε η Ριανκούρ;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Ήταν 3 μέρες.
Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Το 3 μέρες δένει και με ένα άλλο σενάριο το οποίο υποστηρίζουν όχι μόνο οι κατηγορούμενοι αλλά και η δημοσιογραφική έρευνα κλπ. Η κα Τσιντέρη λοιπόν εθεωρήθη αξιόπιστος μάρτυρας από σας; Δηλαδή αυτά που κατήγγειλε θεωρήθη ότι πιθανότατα είναι αληθή και πρέπει να ενεργήσετε;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Μας έδωσε μια πληροφορία η οποία απεδείχθη αληθής.
Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Σας έδωσε μία πληροφορία περί Ριανκούρ η οποία απεδείχθη αληθής. Αυτή την εκδοχή σε συνέχεια ερωτήσεως του Αναπληρωτού κ. Εισαγγελέως, αυτή είναι η εκδοχή η αστυνομική. Πιθανολογείτε ότι για όλα αυτά τα πράγματα που μας περιγράφετε να υπάρχει και μία άλλη εκδοχή που είναι προϊόν όχι των ισχυρισμών κάποιων κατηγορουμένων αλλά και της δημοσιογραφικής έρευνας, γιατί πιστεύω οι δημοσιογράφοι έψαξαν περισσότερο από την Αστυνομία, το ποιόν της κα Τσιντέρη.
Α. ΜΑΚΡΗΣ: Έγραψαν και τερατώδη πράγματα.
Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Υπερβολές. Πάντως εσάς δεν σας κατηγόρησε κανείς, εσείς θεωρήθηκε ότι έντιμος εισήλθατε, έντιμος εξήλθατε από την Αστυνομία. Μήπως όμως κάποιοι παρακάτω από εσάς και εν αγνοία σας έστησαν κάποιο σενάριο προκειμένου να εκταμιευτούν κάποια χρήματα;
Και είναι λογικό διότι ο αρχηγός της Αστυνομίας ασχολείται με τα κεντρικά -για να μην πω ότι είναι και πολιτικό πρόσωπο- ζητήματα, δεν ασχολείται με τα επιμέρους. Με τα εξής δεδομένα εγώ σας θέτω: κινητοποιείται ολόκληρη αστυνομική δύναμη εκπαιδευμένη από δεκάδες, για να μην εκατοντάδες αστυνομικούς σε διάφορους κύκλους πέριξ των υπόπτων, τους διαφεύγουν. Χρησιμοποιείτε κάμερες, δεν λειτουργούν. Έρχεται η Τσιντέρη να πάρει τα χρήματα, σας διαφεύγει. Ξαναέρχεται η Τσιντέρη δεν μπορείτε να την πιάσετε, να την εντοπίσετε κλπ.
Όλα αυτά δημιουργούν κάποιες υποψίες που ενδεχομένως να ενισχύουν και τα δημοσιογραφικά σενάρια. Σας ρωτώ: αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο εσείς, σαν ένα κεντρικό πρόσωπο της αστυνομίας να πέσατε κι εσείς θύμα μιας πληροφόρησης από κάποιους παρακάτω, διότι κι αυτοί οι προαγωγοί του Μαυρουλέα –ο Μαρουλέας προήχθη δεν απετάχθη, τύποις απετάχθη αλλά ανέλαβε υπεύθυνος ασφαλείας ενός κρατικού οργανισμού. Για εμένα είναι προαγωγή επί της ουσίας. Προαγωγή πήρε, δεκαπλασίασε το μισθό του ο Μαυρουλέας!
Πείτε μου το εξής: το αποκλείεται αυτό το ενδεχόμενο; Κάποιοι κάτι να έπαιξαν παρακάτω από εσάς.
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Με τη συλλογιστική αυτή τη δική σας, θα πρέπει αυτοί οι κατώτεροι αστυνομικοί, να συνεργάζονταν και με τη 17Ν. Έτσι δεν είναι;
Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Όχι σε καμία περίπτωση.
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Έπειτα κάτι άλλο: να πάρουν χρήματα από που θα τα έπαιρναν; Θα τα έδιναν από την τσέπη τους; Δεν θα λάμβανε γνώση η ιεραρχία; Διότι και για τα χρήματα αυτά υπάρχουν αυστηρές διαδικασίες.
Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Να σας πω τι λέει αυτή η άλλη εκδοχή η οποία διατυπώνεται από τους κατηγορουμένους στην προκήρυξή τους, αλλά υποστηρίζεται και από τους δημοσιογράφους διαφόρων κατευθύνσεων και πολιτικών. Λέει αυτή η εκδοχή ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν ένα σχέδιο να κάνούν κάποια ενέργεια κατά ενός ανωτάτου οικονομικού παράγοντα του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος κάτι βρωμοδουλειές είχε κάνει....τέλος πάντων. Παρακολουθούσαν επί πολλές μέρες το σπίτι του λίγο πιο πάνω από την Λουίζης Ριανκούρ. Ήρθε ένας θυρωρός ο οποίος τους έβλεπε κάθε μέρα εκεί και βλέποντας κάποια μέρα ότι ένας κουνούσε την περούκα που φορούσε, θεώρησε ότι αυτοί είναι ληστές, ετοιμάζονται να κάνουν κάτι κακό.
Ειδοποιεί την Αστυνομία πιστεύοντας ότι είναι ληστές, κλεφτρόνια. Μάλιστα την πρώτη φορά αδιαφόρησε η Αστυνομία. Την δεύτερη φορά ήρθε και αυτοί οι οποίοι εβρίσκοντο εκεί όταν αντελήφθησαν στο αστυνομικό αυτοκίνητο, το γνωστό μπλε με την κεραιούλα από πίσω, με ένα αδιάφορο στυλ που είχαν καταφθάσει και πήγαν να πάρουν και τον αριθμό κυκλοφορίας, είπαν «να μην εμπλακούμε σε μια περιπέτεια με τους Αστυνομικούς, ας σηκωθούμε να φύγουμε›.
Τους ακολούθησαν οι Αστυνομικοί με το αυτοκίνητο σε μεγάλη απόσταση. Σε κάποιο σημείο τους διέφυγαν αυτά τα άτομα. Όμως ξέχασαν όταν πήγαν να μετεπιβιβαστούν σε άλλο Ι.Χ για να διαφύγουν, ξέχασαν μέσα σε αυτό το βαν ένα όπλο, το οποίο όπλο είχε μία ταυτότητα. Νομίζω είχε κλαπεί από τον Βύρωνα. Έγραφε πάνω 17Ν. Έτσι έγινε το περιστατικό, από κάποιους απλούς Αστυνομικούς οι οποίοι έσπευσαν εκεί στον τόπο και αυτοί όταν πια είχαν ένα όπλο της 17Ν έστησαν κι εδώ έχει σημασία το 3ήμερο, μετά 3 μέρες μία επιχείρηση ότι δήθεν έχουν πληροφορίες, ότι, ότι με αποτέλεσμα και βέβαια έγινε πράγματι μία κινητοποίηση με μοναδικό στόχο να εκταμιευθούν κάποια χρήματα προκειμένου να διαμοιραστούν μεταξύ τους.
Σε αυτή την δολοπλοκία που υπήρχε και η οποία ερευνάτε από τις δικαστικές αρχές, μη νομίζετε ότι με δική μου ή άλλοι ισχυρισμοί, ερευνάτε τώρα αυτή την στιγμή. Προχθές μάλιστα επισκέφθηκε ο κ. Ζερβομπεάκος τις φυλακές γι αυτό το λόγο. Εκταμιεύθηκαν κάποια χρήματα τα οποία διανεμήθηκαν. Αυτή είναι η άλλη εκδοχή. Εσείς αποκλείετε να έχει γίνει κάτι τέτοιο;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Στις 27 του μηνός εμείς αυτή την πληροφορία είχαμε. Όπως τα κατέθεσα εδώ πέρα αυτή την πληροφορία είχαμε. Στις 27 του μηνός και στο συγκεκριμένο σημείο μπροστά στο γκαράζ και σε ένα κτίριο κίτρινο θα συναντηθούν τα μέλη της 17Ν. Κινητοποιήθηκε όλη η Αστυνομία. Έφεραν εκεί πέρα την ΕΚΑΜ, η οποία σημαίνει Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα.
Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Αυτά δεν είναι υπέρ σας. Είναι εναντίον σας ότι στάλθηκαν όλες οι Ειδικές Δυνάμεις.
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Τις στείλαμε επειδή είπε κάποιος θυρωρός ότι εκεί πιθανόν θα υπάρχουν ληστές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το πίστεψε εν πάση περιπτώσει.
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Δεν μπορώ να το δεχθώ.
Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Εσείς δηλαδή αποκλείετε ότι μπορεί να έγινε κάτι άλλο.
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Και τα κατώτερα όργανα αυτά που λέτε από πού θα έπαιρναν τα χρήματα;
Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Τα χρήματα τα πήραν.
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Είναι δυνατόν να τα πάρουν τα χρήματα;
Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Διαχέεται ότι εκταμιεύθηκαν πολύ περισσότερα χρήματα και από άλλες Υπηρεσίες γι αυτό το λόγο.
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Δεν ξέρω άλλες Υπηρεσίες αλλά από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως εκταμιεύθηκαν καίτοι δεν είχαμε καμία υποχρέωση να το πούμε, γι αυτό το είπαμε, γιατί λέγονταν τερατώδη πράγματα. Το είπαμε για να μην υπάρξει ούτε σκιά στο θέμα αυτό. Από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως δεν εκταμιεύθηκε ούτε μια δεκάρα πέραν αυτό και αυτό το λέω με γνώση δική μου και με απόλυτη κατηγορηματικότητα.
Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Εκτός αν εκταμιεύθηκαν από άλλες Υπηρεσίες, την ΚΥΠ ή οτιδήποτε άλλες.
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Σε αυτό δεν μπορώ να σας πω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η κα Τσιντέρη αρνείται διαρρήδην ότι έλαβε χρήματα και ότι είχε καμία σχέση με ....
Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Γι αυτό είπαμε, ας έρθουν εδώ. Η κα Τσιντέρη είναι μία ποινική κρατούμενος. Εδώ ήταν, στις Φυλακές Κορυδαλλού ήταν. Δεν ήταν το πλέον αξιόπιστο πρόσωπο για να κινητοποιήσετε όλες αυτές τις Αστυνομικές Δυνάμεις και τελικά να σας διαφύγουν.
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Ότι απέτυχε η επιχείρηση είναι γεγονός, το δέχομαι. Είπα ότι υπάρχουν ευθύνες και σοβαρές ευθύνες οι οποίες θα καταλογισθούν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αρχηγός ήταν ο άνθρωπος.
Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Δεν έχει ευθύνη κ. Πρόεδρε, εμείς δεν λέμε για την ευθύνη.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εγώ γι αυτό όλο το περιστατικό δυο πολύ επιμέρους λεπτομέρειες με ενδιαφέρουν. Λέτε ότι κάποια σας πήρε τηλέφωνο. Πού σας πήρε τηλέφωνο, στο γραφείο σας στην Αστυνομία;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Στο γραφείο μου.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μέσω Κέντρου ή απευθείας;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Κινητά δεν είχαμε τότε.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Σε προσωπικό αριθμό εννοώ ή στο Κέντρο;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Πήρε στον Υπασπιστή μου και ο Υπασπιστής με συνέδεσε. Και μάλιστα ο Υπασπιστής μου εκλήθη και έδωσε και κατάθεση.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Φέτος που σας πήρε και στο σπίτι, το τηλέφωνο του σπιτιού σας;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Δεν το έχω απόρρητο, δυστυχώς.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Από τον κατάλογο σας βρήκε δηλαδή. Πριν γίνεται Αρχηγός της Αστυνομίας ποια ήταν τα αμέσως προηγούμενα πόστα που είχατε στην Αστυνομία;
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Έχει σχέση με την κατηγορία αυτό κ. Πρόεδρε;
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν τα αφήνουμε αυτά τα πράγματα; Εσείς δεν έχετε συνολικά σχέση με τον εξεταζόμενο μάρτυρα και ρωτάτε και θα μου πείτε εμένα αν έχω σχέση με αυτά που ρωτάω;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Δεν κατάλαβα την ερώτησή σας.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τα αμέσως προηγούμενα πόστα σας κ. μάρτυρα στην Αστυνομία πριν γίνεται Αρχηγός, θέσεις – πώς να το πω – πριν γίνεται Αρχηγός τί θέση είχατε στην Αστυνομία;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Έχω κάνει Διευθυντής Αστυνομίας Αθηνών, έχω κάνει Διευθυντής Ακαδημίας, έχω κάνει Υπαρχηγός.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Στο αντικείμενό σας ήταν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο οι έρευνες για την τρομοκρατία γενικώς; Ως Αρχηγός το θεωρώ αυτονόητο, αφού είστε Αρχηγός της Αστυνομίας. Αλλά αμέσως πριν είπατε Διευθυντής της Αστυνομίας Αθηνών...
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Όχι αμέσως πριν. Μεσολάβησε, έγινα Προσωπάρχης, έγινα Υπαρχηγός, έγινα Διευθυντής Ακαδημίας....
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ποια εποχή ήσασταν Διευθυντής της Αστυνομίας Αθηνών;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Νομίζω ήταν το ΄88-΄89.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτά τα χρόνια υπήρχαν υποψίες για μέλη της 17Ν, ότι κάποιος μπορεί να είναι μέλος της 17Ν;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Για πρόσωπα;
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ναι, για πρόσωπα μιλάμε.
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Αυτά τα παρακολουθούσε Ειδική Υπηρεσία.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ποια εννοείτε Ειδική;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Υφισταμένη σας Υπηρεσία όμως. Αν ήσασταν Διευθυντής της Αστυνομίας Αθηνών ή Αρχηγός της Αστυνομίας είναι υφισταμένη Υπηρεσία, έτσι δεν είναι;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Όχι.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ανεξάρτητη είναι;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Ανεξάρτητη.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πού υπάγεται;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Υπάγεται στην Ασφάλεια.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Και η Ασφάλεια πού υπάγεται;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εσείς μου είπατε ότι ήσασταν Διευθυντής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης μία περίοδο και Αρχηγός μια άλλη. Σε σας τελικά υπάγεται δηλαδή.
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Ως Αρχηγός, ναι.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μπορείτε να μου αναφέρετε κάποια πρόσωπα τα οποία είχαν σηματοδοτηθεί, στοχοθετηθεί ως ύποπτοι για μέλη της 17Ν εκείνη την περίοδο; Δεν αναφέρομαι σε αγνώστους. Σε γνωστούς αναφέρομαι. Δηλαδή μπορεί να τους ξέρω κι εγώ από τις εφημερίδες.
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Δεν έχω γνώση, δεν έχω να σας πω κάτι.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν έχετε γνώση.
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Όχι.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Γι αυτά τα πρόσωπα που γράφτηκαν κατά καιρούς ως «αρχηγοί της 17Ν› και ερευνήθηκαν κιόλας, τί έχετε να μας πείτε; Ή ως σημαίνοντα στελέχη τώρα της 17Ν;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Τί να σας πω; Αυτά έχουν γραφτεί στον Τύπο. Ότι ξέρετε εσείς ξέρω κι εγώ και τίποτε άλλο.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Με ποια διαδικασία καταλήγατε ότι μπορεί να είναι σημαίνων στέλεχος της 17Ν ο κ. Ζιάγκας ή ο κ. Κοροβέσης για να είναι συγκεκριμένος ή διάφοροι άλλοι που ερευνήθηκαν; Το λέω γιατί είναι δημόσια όλα αυτά. Έχουν ερευνηθεί τα σπίτια τους, έχουν γράψει οι εφημερίδες. Την διαδικασία θέλω να καταλάβω. Πώς καταλήγατε ότι πρέπει να ερευνήσουμε το σπίτι του κ. Ζιάγκα φερ’ ειπείν, συμβούλου του Πρωθυπουργού; Πώς έγινε αυτό ακριβώς;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Δεν γνωρίζω τα περιστατικά γιατί δεν είχα συμμετοχή σε αυτά τα περιστατικά.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν θέλω περιστατικά. Θέλω την διαδικασία. Πώς καταλήγατε να πάρετε την απόφαση είτε ως Διευθυντής της ΓΑΔΑ, είτε ως Αρχηγός της Αστυνομίας ότι τώρα θα ερευνήσουμε τον τάδε ως ηγετικό στέλεχος της 17Ν, πώς γινόταν αυτό;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Αν δεν αναφέρεστε σε συγκεκριμένη υπόθεση....
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αναφέρομαι στον κ. Ζιάγκα που ερευνήθηκε το σπίτι του το ΄88 αν θυμάμαι καλά.
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Δεν χειρίστηκα εγώ, δεν ξέρω. Υπηρετούσα σε άλλες Υπηρεσίες.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πού υπηρετούσατε εσείς το ΄88;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Τότε υπηρετούσα σε Διοικητικές Υπηρεσίες.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Το ΄88 δεν ήταν αν θυμάμαι καλά; Εσείς το θυμόσαστε καλύτερα. Από τις εφημερίδες το θυμάμαι.
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Η Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών δεν έχει θέματα ασφαλείας. Δεν υπάγεται ούτε η Ασφάλεια σε αυτή, ούτε η Αντιτρομοκρατική. Έχει θέματα τάξεως και .....
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αλλά ούτε και πληροφορηθήκατε τίποτα. Γιατί εγώ το διάβασα στις εφημερίδες. Είχε γίνει μεγάλο θέμα. Εσείς δεν θυμόσαστε τίποτα;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Στις εφημερίδες τα διάβασα κι εγώ αλλά αυτό δεν μπορεί να μου δίνει το δικαίωμα να κάνω μια εκτίμηση ως Υπηρεσιακό Όργανο.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Είχαν μια κατεύθυνση οι έρευνες για την 17Ν; Τί ψάχνατε, έτσι γενικώς; Πού ψάχνατε να βρείτε την 17Ν;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Ότι πληροφορία υπήρχε ερευνάτο.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Σε ποιο πολιτικό χώρο ψάχνατε την 17Ν;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Εμείς δεν ψάχναμε σε κανέναν πολιτικό χώρο. Ψάχναμε ανθρώπους οι οποίοι.....
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Στον εθνικιστικό χώρο, στο χώρο των φασιστών ψάχνατε να βρείτε μέλη της 17Ν;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Στο χώρο;
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Στους φασίστες, στον ακροδεξιό χώρο ψάχνατε να βρείτε μέλη της 17Ν;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Δεν ψάχναμε στους πολιτικούς χώρους κύριε.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πού ψάχνατε;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Δεν ψάχναμε σε πολιτικούς χώρους.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Είχατε ένα σχέδιο τελικά; Πώς το κάνατε ακριβώς το πράγμα; Είχατε κάποιο σχέδιο; Τί κάνατε;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Τώρα ρωτάτε πράγματα που δεν μπορώ να σας απαντήσω.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Γιατί δεν μπορείτε να μου απαντήσετε; Γενικές πληροφορίες ρωτάω. Δεν ρωτάω να μου πείτε ότι ο τάδε έκανε το τάδε.
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Η Αστυνομία συλλέγει πληροφορίες, κάνει παρακολουθήσεις.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κι εγώ ρωτάω σε ποια κατεύθυνση.
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Σε ποια κατεύθυνση;
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Στους ξένους, στους ντόπιους, σε ποιους ντόπιους, στο χώρο του ποινικού δικαίου;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Σε όλους τους χώρους.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Το σε «όλους› δεν είναι απάντηση. Είναι σαν να μου λέτε «δεν απαντώ τώρα›. Ερευνούμε προς πάσα κατεύθυνση σημαίνει δεν θέλω να σας πω τί κάνουμε. Αυτό μου λέτε.
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Σε αυτό που λέτε πολιτικούς χώρους κλπ, δεν μπορώ να σας απαντήσω εγώ αυτό το πράγμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μπορεί να απαντήσει. Έχετε το λόγο κ. Χρυσικόπουλε.
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφερθήκατε μέχρι τώρα μέχρι ποιος ήταν Υπουργός εκείνη την περίοδο. 27/3/92...
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πρωθυπουργός ποιος ήταν;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Ήταν ο κ. Μητσοτάκης.
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Μητσοτάκης ήταν τότε Πρωθυπουργός μέχρι το ΄93. Η κα Ντόρα Μπακογιάννη ήταν Υπουργός εκείνη την περίοδο; Πολιτισμού, εγώ το ξέρω, τον μάρτυρα ρωτάω.
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Τί σημασία έχουν αυτά δεν μπορώ να καταλάβω. Ήταν Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ.
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς πόσο καιρό καθίσατε Αρχηγός της Αστυνομίας;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: 1 χρόνο.
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είχατε ακούσει οτιδήποτε για μία έρευνα την οποία είχε κάνει ο συχωρεμένος ο Μπακογιάννης και σας άφησε κάποια στοιχεία; Είχατε ακούσει τίποτα;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Όχι, δεν έχω υπόψη μου.
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχετε υπόψη σας. Την περίοδο που ήσασταν εσείς το ΄92-΄93 διενεργείτο και έρευνα από τον κ. Τσεβά;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Ήταν ο επιβλέπων, ο εποπτεύων.
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γι αυτά τα ζητήματα, για το τηλεφώνημα που δεχθήκατε, για την ενέργεια που κάνατε, για τις ενέργειες αυτές ενημερώσατε τον κ. Τσεβά τότε;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Βεβαίως. Όχι εγώ προσωπικώς, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Ήταν ο Διευθυντής ο κ. Σαγόνας.
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είχε ενημερωθεί και ο κ. Τσεβάς για όλη αυτή την υπόθεση.
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Ναι.
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω εδώ την κατάθεση του κ. Μαυρουλέα και έχω διαβάσει κάποια στοιχεία. Ο κ. Μαυρουλέας εκείνη την περίοδο πόσα χρόνια υπηρεσία είχε; Ήταν μικρός σε ηλικία, μεγάλος; Βλέπω έχει γεννηθεί στο ΄44 και αυτή η ενέργεια έγινε το ΄92.
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Ήταν αρκετά χρόνια.
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ακριβές ότι είχε επιλεγεί από το ΄82 στην Διμοιρία Ειδικών Αποστολών της Αστυνομίας Πόλεων και «το ΄86 μετά από προσβολή στόχου στο αεροδρόμιο της Ρώμης από τρομοκράτες μου ανατέθηκε – τα λέει αυτός στην κατάθεσή του – να οργανώσω ειδικό τμήμα για την αντιμετώπιση παρόμοιων τρομοκρατικών ενεργειών στο Αεροδρόμιο του Ελληνικού ενδεχόμενων στόχων›. Του είχε ανατεθεί πράγματι του κ. Μαυρουλέα.....
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Αυτά τα περιστατικά δεν τα θυμάμαι.
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τα ξέρετε εσείς; Δεν τα έχετε μάθει; Στο αεροδρόμιο λέει παρέμεινε μέχρι την άνοιξη του ΄91 οπότε μετατέθηκε Διοικητής των ΕΚΑΜ που εδρεύει στο Γουδί. Ξέρετε μετά από την ιστορία της Ριανκούρ πού πήγε, πού μετατέθηκε;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Μετατέθηκε εκτός Αθηνών.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον απόλυσαν λέει.
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: ¶λλο τον απόλυσαν, άλλο μετατέθηκε κ. Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον μετέθεσαν.
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Τον μεταθέσαμε και μετά αποτάχθηκε.
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μετατέθηκε στην Σάμο Διοικητής Ασφαλείας. Ο ίδιος το λέει στην κατάθεσή του. Διοικητής Ασφαλείας Σάμου, δίνει την κατάθεση το ΄94. Πότε απετάχθη ο κ. Μαυρουλέας; Πότε, χρονιά;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Δεν θυμάμαι ακριβώς.
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΄93-΄94;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Νομίζω το ΄94. Νομίζω, δεν είμαι βέβαιος.