Πολιτική
Δευτέρα, 19 Μαΐου 2003 19:04

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (19/05/2003) Μέρος 5/8

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οπότε εσείς δε γνωρίζετε να βοηθήσετε σε κάτι.

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Απλώς παρευρέθην στην πρώτη σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο στις 25 Μαρτίου. Τίποτε παραπάνω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας πούμε γι αυτές τις Οργανώσεις. Ξέρετε τις δομές τους, αν είναι πυραμιδοειδείς, επίπεδες, κυψελοειδείς....

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Το σοβαρό αυτό θέμα της τρομοκρατίας που απασχολεί τόσα χρόνια τη χώρα μας, έχει απασχολήσει φυσικά και όλους, κατά καιρούς, την ηγεσία της αστυνομίας, τις επιμέρους υπηρεσίες της, υπηρεσίες που ασχολούνται αποκλειστικά με το αντικείμενο κτλ. Υπάρχουν λοιπόν κατά καιρούς, υπό τύπον πορισματικής έκθεσης, είτε υπηρεσίας είτε ατόμων, συναδέλφων και άλλων, εκθέσεις αλλά δεν είναι τεκμηριωμένες κι ούτε μπορεί κανένας αυτή τη στιγμή να τις επικαλεστεί καταθέτοντας σ’ ένα Δικαστήριό όπως το δικό σας κ. Πρόεδρε. Υπήρχαν απόψεις, γίνονται συζητήσεις και ψηλά στις υπηρεσίες της αρμόδιες, ιδιαίτερα μετά από κάθε τρομοκρατικό χτύπημα γίνονται ορισμένες εκτιμήσεις, συζητήσεις, αλλά αυτή τη στιγμή δε μπορεί κανένας με απόλυτη τεκμηρίωση να πει συγκεκριμένα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αναζητούσαμε όμως πολλές φορές άτομα και ακούγαμε και στις εφημερίδες έβγαιναν, ότι αρχηγός είναι ο Μαργαρίτης –να μη λέω άλλο όνομα-....

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Υποψίες για άτομα, υπόπτους που λένε, υπήρχαν κατά καιρούς. Υπήρχαν διάφορα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήταν όμως τίποτε τεκμηριωμένο απ’ όλα αυτά, ή έτσι;

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Υπήρχαν διάφορες γνώμες που αναφέρονταν, ορισμένα ονόματα.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πού τους έψαχναν; Πολιτικά πού τους έψαχναν; Αριστερά, κεντρώα, δεξιά;

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Δεν ψάχναμε αριστερά και δεξιά, ήταν τρομοκράτες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παντού, έτσι;

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Βεβαίως παντού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν κάναμε δηλαδή διάκριση.

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Δε γίνονται διακρίσεις. Μπορεί να γίνουν διακρίσεις σ’ αυτό το θέμα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι προκηρύξεις δεν μας έδιναν κάποιο πολιτικό στίγμα ή μπορεί να είναι προπέτασμα;

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Οι προκηρύξεις από την υπηρεσία τότε, ετίθοντο υπό κρίσιν, τις διάβαζαν, τις μελετούσαν, προσπαθούσαν να τις αναλύσουν, ακόμα και ξένοι έμπαιναν σ’ αυτή την διαδικασία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί έλεγαν;

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Από εκεί έβγαιναν κάποια συμπεράσματα, μάλλον γνώμες. Έλεγε ο ένας έτσι, ο άλλος έτσι κτλ. Αυτά είναι καταγραμμένα.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς σαν πολύ πεπειραμένος αστυνομικός τόσα χρόνια, φτάσατε σε τόσο μεγάλο βαθμό, τί λέτε τώρα, πώς αξιολογούνται αυτές οι προκηρύξεις; Τί θέση πολιτική έπαιρναν αυτοί που ήταν στη 17Ν διότι δικαιολογούσαν τις πράξεις, λέγοντας κάποια μανιφέστα, κάποιες θέσεις....

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Οπωσδήποτε μια προκήρυξη οπωσδήποτε έχει ένα υπόβαθρο και έχει και μια προσπάθεια δικαιολόγησης αδικαιολογήτων πραγμάτων βέβαια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βέβαια την ανθρωποκτονία δε νομίζω ότι μπορεί να τη δικαιολογήσει ένας άνθρωπος, με το δικό μας αξιακό σύστημα, διότι υπάρχουν και άλλα βέβαια αξιακά συστήματα που μπορεί να δικαιολογούν. «Σκοτώνω 10 για το καλό σας›, μπορεί να το πει κανένας αυτό. Εμείς δεν ξέρω αν μπορούμε στα πλαίσια των νόμων αυτό να το δικαιολογήσουμε ή να πούμε ότι υπάρχει κάποια περίπτωση, τα κίνητρα κτλ. Πείτε μου όμως εσείς, τί βγάζετε, προς τα Αριστερά δείχνει αυτή η Οργάνωση ή προς άλλη κατεύθυνση; Με τις προκηρύξεις και τους στόχους και όλα αυτά.

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Δε νομίζω ότι μπορώ να τοποθετηθώ έτσι, να τεκμηριώσω την άποψή μου, αλλά αυτή τη στιγμή που προέκυψε αυτό το γεγονός, από πέρυσι δηλαδή, μετά την σύλληψη του Σάββα Ξηρού, από κει πέρα, από τις συζητήσεις, από τους ίδιους, δείχνουν μια αριστερή .....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλλά πριν συλληφθούν αυτοί έδειχναν προς τα Αριστερά αυτά όλα;

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Η φρασεολογία των προκηρύξεων μπορεί να κάνει κάποιον να έχει να έχει μια γνώμη τέτοια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από τους στόχους;

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Και από τους στόχους μπορούμε να πούμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είχαν δηλαδή μια θέση πολιτική αυτοί.

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Δε νομίζω ότι αυτού του είδους οι Οργανώσεις συστήνονται και δρουν χωρίς να υπάρχει στο βάθος ένα ιδεολογικοπολιτικό υπόβαθρο. Δε νομίζω ότι ξεκινάει αλλιώς. Δε νομίζω δηλαδή ότι από ένστικτο συστήνεται μια ομάδα με μια τέτοια δράση, μόνο διότι έχει εξ ενστίκτου αυτή την παρόρμηση στο να εγκληματεί κατ’ αυτόν τον τρόπο. Νομίζω ότι υπάρχει κάποιο υπόβαθρο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πρέπει να υπάρχει κάποιο υπόβαθρο, δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα.... Αυτές οι πράξεις τις οποίες είδατε όλον αυτό τον καιρό, μπορούν να θεωρηθούν ότι δικαιολογούν κατά κάποιο τρόπο αυτή τη δράση; Ανταποκρίνεται με κάποια μορφή αναλογικότητας σε ένα αποτέλεσμα; Δηλαδή μπορεί να παραχθεί ένα αποτέλεσμα με το να σκοτώσουμε 23 ανθρώπους, να αποπειραθούμε για άλλους και κάποιες άλλες πράξεις που έγιναν.... ¶λλες τις δέχεται η Οργάνωση, άλλες δεν τις δέχεται, δεν έχει σημασία, μπορούν όλα αυτά τα πράγματα να μεταβάλλουν κάτι σ’ αυτή την κοινωνία;

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Όχι, σαφώς όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το πολίτευμα εντάξει, όχι θα μου πείτε, έτσι; Αλλά γενικά την κοινωνία μπορούν να την κάνουν καλύτερη; Τέτοιες πράξεις να υποβάλλουν ένα σύνθημα που λένε, γιατί γράφουν για ένα σοσιαλισμό αυτοδιαχειριζόμενο κλπ.

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Θα είναι στο σκεπτικό της δικαιολόγησης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σκοτώνουν εκπροσώπους του οικονομικού κόσμου, χτυπάνε Αμερικανούς, Τούρκους. Τέτοιες πράξεις.

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Καλά από τη μακροχρόνια δράση της συγκεκριμένης Οργάνωσης, οπωσδήποτε υπήρξαν και τέτοιες σκέψεις. Δηλαδή έξω ο λαός συζητούσε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι έλεγε;

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Διότι έβαζε τους δικαστικούς φέρ’ ειπείν, ή τους αστυνομικούς, συγκεκριμένες κατηγορίες που είχαν περισσότερα του ενός θύματα. Σε αυτή την κοινωνική ομάδα δηλαδή στρέφονται τα πυρά με τις όποιες δικαιολογίες που προέβαλλαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε κάτι άλλο να βοηθήσετε κυρίως για τις δομές αυτών των Οργανώσεων; Είναι ιεραρχικές; Είναι επίπεδες; Είναι κυψελοειδείς; Κάτι θα έχετε να μας πείτε εσείς παραπάνω, αν ξέρετε λόγω της εμπειρία σας. Δηλαδή μπορούμε να πούμε ότι έχουν αρχηγούς; Αρχηγό; Συλλογικά; Έχουν μέλη εκτελεστικά; Έχουν ομάδες που δεν επικοινωνούν η μία με την άλλη; Πως είναι αυτές;

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Χωρίς να μπορώ να το τεκμηριώσω, από όλες τις εκθέσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει ξέραμε ότι πρέπει να υπάρχει μια ιεραρχία. ¶λλοι είναι η εκτελεστική ομάδα, άλλοι είναι η ομάδα διαφυγής, άλλοι είναι η επιτελική ομάδα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορεί αυτή η συγκεκριμένη Οργάνωση κατά την αντίληψή σας να είχε σχέση με ΕΥΠ ή με ξένες υπηρεσίες; Γιατί εδώ μέσα έχουν λεχθεί ένα σωρό πράγματα.

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Καλά λέγονται και γράφονται πολλά πράγματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορεί να φανταστεί κανένας τέτοια πράγματα; Δηλαδή το θέμα της πρακτορείας με την ΕΥΠ. Μπορούσαν αυτοί οι άνθρωποι να έχουν σχέση;

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Δεν έχω κάποιο στοιχείο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε κάποιο στοιχείο;

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ένδειξη έστω;

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Δεν έχω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχω τίποτα άλλο.

Ο κ. Εισαγγελεύς έχει τον λόγο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να σας ρωτήσω για τους κατηγορουμένους. Ξέρετε ποιοι από αυτούς ήταν μέλη της 17Ν;

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Όχι δεν ξέρω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ούτε μάθατε τίποτα;

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Εδώ κι ένα χρόνο και ό,τι συζητείται και ό,τι έχουν παραδεχτεί.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ότι; Μερικοί παραδέχτηκαν τι;

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Μερικοί έχουν παραδεχτεί για συγκεκριμένες πράξεις ότι συμμετείχαν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ποιοι έχουν παραδεχτεί;

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Δεν τους κατονομάζω εγώ σε κάθε περίπτωση. Αυτά τα παρακολουθούμε όπως γράφονται στις εφημερίδες.

Γ. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Είναι δικόγραφο. Θα επιβεβαιώσει τα δικόγραφα; Δεν ξέρω δικονομικά δηλαδή αν είναι επιτρεπτές τέτοιες ερωτήσεις. Σαν να ρωτήσω εγώ το μάρτυρα «μου επιβεβαιώνεις την κατάθεση του άλλου μάρτυρα›; Θα μου την επιτρέψετε εμένα αυτή την ερώτηση;

(Διαλογικές συζητήσεις)

Γ. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κύριε συνάδελφε, μπορεί να ερωτάται ο μάρτυρας επί απολογιών; Συμφωνείτε;

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: (Εκτός μικροφώνου)

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν υπάρχει πρόβλημα. Διότι λέει «Διάβασα τις εφημερίδες ότι είναι ο τάδε, ο τάδε και ο τάδε› είναι ένα αντικειμενικό γεγονός. Τι να κάνουμε; Δεν προσθέτει τίποτα στην απόδειξη αυτό, αλλά τέλος πάντων αφού θέλει ο κ. Εισαγγελεύς τι να πω τώρα εγώ. Μην κάνουμε εδώ μέσα εμφύλιους πολέμους! Ο μάρτυρας λέει «Διάβασα στις εφημερίδες ό,τι αυτοί ομολόγησαν›. Εδώ ο μάρτυρας ερωτάται. Οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι όταν ρωτήθηκαν ο καθένας λέει «Εγώ ήμουν, ναι μετείχα›, ή λέει ο κ. Ξηρός κάποια στιγμή «Όχι ο Βασίλης εγώ έριξα τον πυροβολισμό›, ή ο κ. Κουφοντίνας που λέει ότι «Οι Οργανώσεις αυτές δεν θα κόβουν κουπόνια για τη χρηματοδότηση›.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Με συγχωρείτε κ. Πρόεδρε για την υπόθεση που εξετάζουμε της Ριανκούρ μιλώ εγώ τώρα ο κ. Σάββας Ξηρός έχει δώσει συνέντευξη στο περιοδικό «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ› και έχει πει το ένα, το δύο και το τρία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Φέρτε την να τη διαβάσουμε. Γιατί δεν μου τη φέρετε να τη δω;

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Η συνέντευξη δεν έγινε με βασανιστήρια, εκτός αν του είχε δώσει μαντζούνια η δημοσιογράφος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Μαύρο, γιατί δεν μου τη δίνετε να τη δω;

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Θα τη φέρουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Φέρτε την λοιπόν.

Γ. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εδώ, στο συγκεκριμένο θέμα επί ποίου εύρος μπορεί να ερωτάται ένας μάρτυρας σε οποιαδήποτε δίκη, όχι σε αυτή τη δίκη τη συγκεκριμένη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διότι αλλιώς δεν θα βρούμε άκρη εδώ.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Εγώ επιτρέπω στον κ. Γεωργίου άμα βρει έστω και μια λέξη στην φερόμενη ως απολογία δική μου για τη Ριανκούρ, να το χρησιμοποιήσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για τη συνέντευξη στο περιοδικό «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ› λέει.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Φυσικά και έχω μιλήσει και βρισκόμουν στη Ριανκούρ, αλλά για ποιο λόγο δεν υπάρχει στην ανακριτική κατάθεση. Μπορείτε να δώσετε μια εξήγηση αν δεν είναι κατασκευασμένη;

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ο κ. Ξηρός κάνει μια πολύ σοβαρή καταγγελία τώρα, ότι έχει ομολογήσει τη συμμετοχή του στη Ριανκούρ και δεν υπάρχει στις καταθέσεις του μέσα. Έτσι είπε τώρα. Μην το αφήνουμε και περνάει έτσι. Είπε ότι αυτό το έχει πει, ότι ήταν στη Ριανκούρ, αλλά δεν υπάρχει στις καταθέσεις του.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Όταν λέω έχω ομολογήσει δεν εννοώ στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ. Εννοώ ότι όταν ήρθα στη φυλακή και άρχισα να βρίσκω τον εαυτό μου σιγά – σιγά και διάβασα τι έχει γραφτεί στις επικαλούμενες απολογίες και ομολογίες, διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει ούτε μία λέξη για την υπόθεση Ριανκούρ. Αναρωτιέμαι για ποιο λόγο το απέκρυψε η Αστυνομία ενώ έβαλε άλλα πράγματα δικά της, που τη συνέφεραν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή τι είχατε πει για τη Ριανκούρ για να καταλάβω εγώ και δεν το έγραψαν; Αυτό ρωτάω.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Για τη Ριανκούρ από ό,τι μπορώ να θυμηθώ έχω συζητήσει και με τον κ. Διώτη και με τον κ. Σύρο 4 φορές το θέμα τι ακριβώς έχει συμβεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τους είπατε δηλαδή.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Δεν ξέρω τι έχει γραφτεί, πότε έχει γραφτεί και αν έχει γραφτεί οτιδήποτε. Τα διαπίστωσα όλα στη φυλακή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι είχατε πει;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Θέλετε να δώσω κατάθεση; ¶μα θέλετε να τη δώσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν θέλετε πέστε μας. Εξετάζουμε την υπόθεση της Ριανκούρ. Τι είχατε πει τότε και δεν τα έγραψαν αυτοί; Πέστε τα σε εμάς.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Κατ’ αρχήν αυτό που περιέγραψε ο προηγούμενος μάρτυρας ο κ. Μακρής ότι όλη αυτή η κοσμοσυρροή ότι υπήρχε γύρω από τη Ριανκούρ ήταν όντως σαν εμποροπανηγύρις γύρω – γύρω σε όλη την περιοχή. Αυτό όμως συνέβη τη Δευτέρα.

Την Παρασκευή 27 του μήνα, δεν υπήρχε τίποτα απολύτως παρά μόνο ένα αυτοκίνητο της Ασφάλειας όχι μπλε, με κεραία με όλα τα χαρακτηριστικά της Ασφάλειας με δύο άτομα μέσα που έπιναν το φραπέ τους κι ένας κύριος που καθόταν απέναντι ο οποίος δεν ξέρω αν ήταν ή δεν ήταν ο Μαυρουλέας ή ήταν κάποιος άλλος της Ασφάλειας του Τμήματος Σεβαστουπόλεως.

Η περιοχή όλη είχε ελεγχθεί από εμάς από τα χαράματα μέχρι την ώρα που φτάσαμε γύρω στις 10:00 εκεί. Όλη η περιοχή εννοώ από το Γηροκομείο μέχρι τον Σκλαβενίτη και από την Κηφισίας μέχρι τη Σεβαστοπουπόλεως πάνω στο λόφο, δεν υπήρχε πουθενά κανένας αστυνομικός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μόνο ένα αυτοκίνητο δηλαδή της Αστυνομίας.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ένα αυτοκίνητο που έπιναν το φραπέ τους οι άνθρωποι, λίγο πιο πίσω 30 μ. υπήρχε ένα καφενείο το οποίο υπόθεσα ότι πήραν το φραπέ τους και θα φύγουν, για τέτοια ιστορία δεν υπήρχε περίπτωση να διώξω εγώ το αυτοκίνητο το δικό μας και πήγαμε για κάποιες παρατηρήσεις της Οργάνωσης που δεν θα αποκαλύψω για ποιον πήγαμε εκεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δικαίωμά σας είναι. Δεν σας πιέζει κανένας. Ό,τι θέλετε το λέτε.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Κατ’ αρχήν να διευκρινίσω ότι εγώ ήμουν ντυμένος αστυνομικός. Από που έβγαλαν το συμπέρασμα αυτοί ότι θα έρθει –όπως είπε ο προηγούμενος κύριος- ότι είχαν την πληροφορία υποτίθεται ότι θα έρθει κάποιο περιπολικό ή κάποιο ασθενοφόρο. Για το ασθενοφόρο έβγαλαν το συμπέρασμα επειδή εμείς φεύγοντας ανάψαμε τα φώτα και μπήκαμε στο αντίθετο ρεύμα και νόμιζαν ότι έχουμε άρρωστο και φύγαμε.

Από πίσω μας μας ακολούθησε μόνο αυτό το αυτοκίνητο της Ασφάλειας του οποίου ο συνοδηγός μίλησε στη Motorola εμείς παρακολουθούσαμε από το πίσω τζάμι και αμέσως μετά, όταν εμείς είχαμε εγκαταλείψει το αυτοκίνητο αυτό και είχαμε αφήσει τα πράγματα, είχαμε βγάλει τις μεταμφιέσεις και ξαναπήγαμε στο σημείο της Ριανκούρ να δούμε τι συμβαίνει, γιατί ξαναπήγαμε αμέσως μετά και κυκλοφορήσαμε στην περιοχή.

Είδαμε λοιπόν δύο περιπολικά του Τμήματος της Σεβαστουπόλεως και τίποτα άλλο. Δύο περιπολικά μπλε είχαν καταφτάσει επειδή μίλησε στη Motorola αυτός ο κύριος που μας παρακολούθησε και μας εγκατέλειψε βέβαια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μας τα λέει για την ημερομηνία;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Για τις 27. 28 του μήνα Σάββατο παρακολουθούσαμε το φορτηγάκι που είχαμε εγκαταλείψει το οποίο το φυλούσαν δύο άτομα, πάλι της τοπικής Ασφάλειας του Τμήματος. Δύο άτομα το παρακολουθούσαν μόνο και κανένας άλλος.

Την Κυριακή το πήραν το αυτοκίνητο και το πήγαν στην Ασφάλεια και το απόγευμα αργά, ανακάλυψαν το περίστροφο. Από το απόγευμα μέχρι την άλλη μέρα το πρωί, πρόλαβαν και έστησαν όλη αυτή την ιστορία και από αυτό βγαίνει το συμπέρασμα ότι το κύκλωμα αυτό δεν φτιάχτηκε εκείνη τη στιγμή, αλλά προϋπήρχε. Δηλαδή προϋπήρχε για να τραβάει τα μυστικά κονδύλια και εκείνη τη στιγμή βρήκαν την καλύτερη ευκαιρία, μια απλή απόδειξη ένα περίστροφο που ανήκε σίγουρα σε εμάς για να στήσουν μια ιστορία με πολύ περισσότερα λεφτά.

Τη Δευτέρα παρακολουθούσαμε τη συχνότητα των ΕΚΑΜ από το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα δεν ακούστηκε ούτε λέξη, τίποτα. 4 το απόγευμα είπαν «Φεύγουμε›. Αυτά νομίζω ότι είναι αρκετά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκείνο το περίστροφο το ξεχάσατε εκεί μέσα ή το αφήσατε;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Αν ξεχάστηκε ή όχι, είναι δικό μας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν θέλετε μας λέτε, δεν υπάρχει θέμα.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Αυτό νομίζω περισσεύει σε αυτή την ιστορία. Νομίζω το τι είπε ο προηγούμενος μάρτυρας ότι τα γεγονότα είναι αυτά και είπα κι εγώ προηγουμένως αυτά τα γεγονότα επιβεβαιώνουν και το δικό του σενάριο...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλά, εκεί πέρα δηλαδή για καφέ είχατε εσείς;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Όχι. Εμείς ήταν η 15η – 16η μέρα που πηγαίναμε εκεί πέρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι κάνατε;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Μας αντιλήφθηκε ένας θυρωρός ο οποίος περνούσε κάθε μέρα την ώρα από εκεί και πήγαινε στο καφενείο αυτό που είχαν πάρει τα φραπεδάκια οι κύριοι

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μας είπατε όμως τι πηγαίνατε να κάνετε εκεί.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Αυτό είναι άλλο θέμα, είναι δικό μας θέμα. Δεν είχε σχέση πάντως με εισαγγελικό λειτουργό και δεν έχει σχέση με δολοφονία. Δεν έχει σχέση με κάτι τέτοιο. Ήθελα να πω για το θυρωρό ο οποίος έβλεπε κάθε μέρα ένα φορτηγάκι να σταματάει εκεί πέρα, που αυτός ειδοποίησε το 100 και το 100 προφανώς ήρθε να διαπιστώσει περί τίνος πρόκειται και τίποτα περισσότερο. Αυτή ήταν η πληροφορία και δεν είχε σχέση ούτε με Οργάνωση, ούτε με οτιδήποτε άλλο.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, να αντιληφθώ κάτι που είπε ο κ. Ξηρός. Όλα αυτά που μας είπατε πριν από λίγο, μας είπατε ότι τα είπατε και στην Αστυνομία στην προανάκριση και δεν καταχωρήθηκαν;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Εγώ δεν κατάλαβα αν γίνεται προανάκριση γιατί ήμουν στην Εντατική επί ένα μήνα. Μέχρι τέλος Ιουλίου αρχές Αυγούστου ήμουν στην Εντατική.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Λέτε ότι τα είπατε στην Αστυνομία.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Όχι στην Αστυνομία.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Σε ποιον;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ο Εισαγγελέας ο κ. Διώτης ο οποίος μου παρουσιάστηκε σαν αστυνομικός, του είπα όλα αυτά τα πράγματα και μάλιστα κάθε φορά μου έστελνε διάφορους, που μου έλεγαν ότι είναι των ΕΚΑΜ, στην αρχή μου έλεγαν μάλιστα ότι είδαμε τα έγγραφα στην Αστυνομία και πράγματι υπήρχε η πληροφορία την Παρασκευή 30 του μηνός. Έκαναν λάθος. Μετά το διόρθωσαν και έλεγαν Παρασκευή 27 του μηνός.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Αυτά τα πράγματα πού είπατε για την υπόθεση Ριανκούρ λέτε ότι δεν έχουν καταχωρηθεί στις απολογίες σας;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Φυσικά.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ήταν αποτέλεσμα της αντιμετώπισής σας της φαρμακευτικής που κατά τους ισχυρισμούς γινόταν στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ; Δηλαδή τα φάρμακα σας ανάγκασαν να μας πείτε αυτά τα πράγματα; Θέλω να πω ότι αυτή η ιστορία της Ριανκούρ δεν βγήκε από το μυαλό σας λόγω φαρμάκων

Σ. ΞΗΡΟΣ: Αυτή τη θυμάμαι ότι την ανέφερα γιατί από ότι ξέρετε με φυλάγαν τα ΕΚΑΜ. Τα ΕΚΑΜ έμπαιναν κάθε μέρα μέσα ένας – ένας και μου έλεγαν «τι έγινε, γιατί εμείς πήγαμε εκεί τη Δευτέρα στηθήκαμε μέχρι τις 4 το απόγευμα και μετά από αυτό μας μετάθεσαν›.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εγώ σας ρωτώ ξεκάθαρα και αν θέλετε απαντήστε θα τα πείτε ενδεχομένως πιο λεπτομερώς στην απολογία σας. Αν αυτά που λέτε ότι είπατε τότε στον εισαγγελέα και στους επικεφαλής που σας είχαν, τα οποία επαναλάβατε σήμερα στο δικαστήριο, τότε τα είπατε γιατί σας είχαν επηρεάσει κάποια φάρμακα και τα βγάλατε από το μυαλό σας.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Κατ’ αρχήν το τι έχει γραφτεί από ότι βλέπετε και διαπιστώνετε σήμερα, δεν έχει σχέση με το τι έχω πει.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Είναι κάπως αντιφατικά όπως μας τα λέτε τώρα.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Το δεύτερο είναι ότι αυτά που έχω πει εκεί, αυτά τα φάρμακα σε επηρεάζουν να πεις αυτά που θέλεις ο άλλος, όχι αυτά που θες εσύ. Μπορείς να ομολογήσεις και πράγματα τα οποία δεν έχουν σχέση. Αλλά νομίζω ότι δεν είναι η ώρα να συζητήσουμε για την προανακριτική αυτή τη στιγμή.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εντάξει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα τα πούμε στην ώρα τους.

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Κύριε Ξηρέ, για απαντήστε μου υπάρχει μια τράπεζα εκεί στη Ριανκούρ;

Σ.ΞΗΡΟΣ: Απ’ ότι θυμάμαι Τράπεζα υπάρχει, αλλά υπάρχει μια στην πάνω γωνία μια ξένη Τράπεζα.

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Γιατί να δώσει πληροφορίες στην Αστυνομία, αυτός που καθόταν στο καφενείο; Τι το ύποπτο έβρισκε τότε και πήρε τηλέφωνο την Αστυνομία;

Σ.ΞΗΡΟΣ: Αυτό δεν μπορώ εγώ να το διασταυρώσω. Υπήρχε μια Τράπεζα επάνω, στην οποία υπήρχε και κάποιος άνθρωπος απέξω και φύλαγε, αλλά απ’ αυτή τη Τράπεζα είμαστε εμείς σε απόσταση τέτοια, ώστε να μην κινούμε υποψίες.

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Είπατε προηγουμένως ότι ήρθε η Αστυνομία προηγούμενη ημέρα πριν τις 27 και δεν βρήκε τίποτα το ιδιαίτερο.

Σ.ΞΗΡΟΣ: Όχι, πρώτη φορά εμφανίστηκε στις 27.

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Σύμφωνοι. Αφού δεν είδε τίποτα το ιδιαίτερο, γιατί μετά ξαναήρθε με δυο περιπολικά κλπ, την επόμενη ημέρα;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Πώς δεν είδε; Στις 27 του μήνα είναι που μας κυνηγήσανε. Στις 27 του μηνός έγινε όλη αυτή η ιστορία.

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Ναι αλλά ήταν πολλά άτομα, για το τίποτα ήρθαν τόσα άτομα;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Δεν ήταν πολλά άτομα, τρία άτομα ήταν.

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Ναι για το τίποτα ήρθαν δηλαδή;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Όχι ήρθαν για να διαπιστώσουν τι είναι αυτό το φορτηγάκι που έρχεται κάθε μέρα εκεί πέρα. Ήρθαν πήραν το νούμερο, πήγαν στον τηλεφωνικό θάλαμο για να τηλεφωνήσουν, να δουν αν απασχολεί και σ’ αυτό το διάστημα εμείς σηκωθήκαμε και φύγαμε. Είναι πολύ απλό.

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Εσείς δηλαδή αρνείστε ότι η Αστυνομία είχε την πληροφορία απ’ αυτή την κυρία Μαρία Τσιντέρη;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Αυτό είναι ολοφάνερο. Δεν το αρνούμαι εγώ, το αρνούνται τα γεγονότα τα ίδια.

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Εντάξει ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε παρακαλώ.

Γ.ΜΑΥΡΟΣ: Σας έδωσε ο αξιότιμος κ. Εισαγγελεύς τρεις σελίδες από το βιβλίο του κ. Λαμπρόπουλου, «Πάτμου και Δαμάρεως γωνία›, όπου εκεί γίνεται αναφορά στη συνέντευξη που είπε ο κ. Σάββας Ξηρός στο περιοδικό Ταχυδρόμος και το οποίο θα προσπαθήσω να σας το φέρω εντός της αύριο. Συγκρίνω αυτό με την ανακοίνωση την οποία είχε κάνει η 17Ν τότε. Και επισημαίνω την διάσταση που υπάρχει ανάμεσα στη προκήρυξη της 17Ν για την υπόθεση Λουίζης Ριανκούρ και αυτά τα οποία είπε ο κ. Σάββας Ξηρός.

Τα περί θυρωρού είναι του κ. Σάββα Ξηρού. Η 17Ν στην προκήρυξή της αυτή, μιλάει για κάποιο γείτονα εξηντάρη, ίσως και πρώην μπάτσο που εκινείτο μεταξύ του ΟΤΕ του καφενείου της φαρμακαποθήκης κλπ. Και ήδη έχουν διάσταση και αυτό το λέγω γιατί το έχω επισημάνει και άλλη φορά, ότι σ’ αυτές τις προκηρύξεις και σε όλα λένε οι κ. κατηγορούμενοι πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αναγνώστηκε αυτό το σημείο που λέτε.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, πρέπει αν κρατήσουμε όμως και αυτό καθιστά έτι περαιτέρω σημαντικό το αίτημα που θα υποβάλουμε, ότι ο μοναδικός άνθρωπος πέραν των υπηρεσιακών παραγόντων που είπε ότι μίλησε στη MOTOROLA ο αστυνομικός, ήταν ο κ. Σάββας Ξηρός. Γιατί κατ’ εμέ τουλάχιστον αυτός ο υπερασπιστικός λόγος που αρθρώνεται για τα καθήκοντα του αστυνομικού ας τα έλεγε τότε, να μην αποταχθεί και ο άνθρωπος κιόλας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Πρόεδρος θέλει να ρωτήσει κάτι.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς κατεβαίνετε στην Αθήνα από Θεσσαλονίκη ποια ημερομηνία;

Μ.ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: 23 Μαρτίου.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι ημέρα της εβδομάδος είναι;

Μ.ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Παρασκευή ήταν 27.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι αν το υπολογίσουμε έτσι το βρίσκω και εγώ. Λέω μήπως επειδή είναι ένα γεγονός που είναι μέσα στη σταδιοδρομία σας, αν το θυμάστε την ημέρα που εμφανιστήκατε στην Υπηρεσία σας την καινούργια, δεν το θυμάστε, δεν πειράζει. Και μετά από τις 23 που εμφανιστήκατε, πόσες μέρες πέρασαν και βρεθήκατε μαζί με τον τότε αρχηγό και τον υπουργό;

Μ.ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Στις 25 του μηνός. Δηλαδή σήμερα ήρθα εγώ στην Αθήνα. Αύριο το πρωί πήγα εγώ στην Υπηρεσία και παρουσιάστηκα και την επομένη 25 με πήρε τηλέφωνο ο κ. Λαμπαδιάρης, κατέβηκα και πήγα, έγινε η σύσκεψη.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς το θυμάστε ότι ήταν 25;

Μ.ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Διότι ήταν δυο μέρες πριν τις 27 αυτές τις ημερομηνίες τις ενθυμούμαστε.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Απ’ αυτό το θυμάστε, όχι ότι ήταν 25η Μαρτίου π.χ.;

Μ.ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Όχι ήταν δυο μέρες πριν, 25 Μαρτίου.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θέλω να επιμείνω σ’ αυτό το 27, ενόψει των όσων δήλωσε ο κατηγορούμενος Ξηρός.

Μ.ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Όχι 27 ήταν. Και η πληροφορία 27 και εκείνη την ημέρα σχεδιάστηκαν τα μέτρα αυτά, εκεί στη σύσκεψη.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι ημέρα της εβδομάδος ήταν αυτή;

Μ.ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: 27 ήταν Παρασκευή.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκεί στη σύσκεψη εκείνη που μιλάτε, αναφέρθηκε πρόσωπο γυναικείο, όνομα γυναικείο;

Μ.ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Όχι, όχι.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε στην κατάθεσή σας στον Εφέτη Ανακριτή ότι αναφέρθηκε.

Μ.ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Όχι αποκλείεται.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και αναφέρθηκε μάλιστα το όνομα Μαρία, ενώ ο προηγούμενος μάρτυρας είπε το όνομα ¶ννα. Και εκεί θέλω να σας ρωτήσω.

Μ.ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Μπορεί όταν μας έλεγε, επειδή την ρωτούσε. Ο Αρχηγός ως είχε υποχρέωση και καθήκον, στη συζήτηση την τηλεφωνική που έκανε, οπωσδήποτε προσπαθούσε, ότι την λέγανε Μαρία, είχε πει ψέματα φυσικά.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο μάρτυρας ο προηγούμενος είπε για όνομα ¶ννα.

Μ.ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Πάντως ένα όνομα τους είχε πει, ενδεχομένως να έχω κάνει εγώ λάθος.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διότι βλέπω, λέτε εσείς το Μαρία όταν πια έχουν γίνει γνωστά τα ονόματα.

Μ.ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Θυμάμαι ότι εις ερώτησή του Αρχηγού προς την εν λόγω κυρία, της είπε, δηλαδή την ρώτησε πώς λέγεται και είπε ένα όνομα. Τώρα εάν εγώ δεν άκουσα καλώς, Μαρία ή ¶ννα είναι ενδεχόμενο. Πάντως είπε ένα όνομα.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς είστε βέβαιος ότι όλα όσα μας είπατε, γίνανε 27 Μαρτίου.

Μ.ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: 27 Μαρτίου.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ακολούθησε κάποια προκήρυξη της Οργάνωσης;

Μ.ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Πολύ μεταγενέστερα.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε με άλλη είναι η ερώτηση. Ακολούθησε μια προκήρυξη. Την διαβάσατε; Είδατε καμιά διαφοροποίηση από πλευράς χρονολογικής σειράς;

Μ.ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Όχι.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάγανε συμπίπτανε οι ημερομηνίες γι’ αυτό ρωτάω.

Μ.ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Ναι δεν θυμούμαι τι γράφει η προκήρυξη μέσα.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προσέξτε, εσείς είστε σήμερα μετά τόσα χρόνια σίγουρος για 27 Μαρτίου.

Μ.ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Μάλιστα.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και σας ρωτώ εγώ, αν κυκλοφόρησε προκήρυξη και μου λέτε, κυκλοφόρησε μετά από κάποιο διάστημα.

Μ.ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Ναι μάλιστα.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας πληροφορώ εγώ μήνες.

Μ.ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Ενδεχομένως και μήνες και παραπάνω.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε εκείνη την προκήρυξη και λόγω της θέσης σας, της ιδιότητάς σας θα την διαβάσατε φαντάζομαι.

Μ.ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Την διάβασα.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας έκανε τίποτα εντύπωση με τις ημερομηνίες που εσείς λέτε;

Μ.ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Όχι δεν πρόσεξα τίποτα.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν λέγανε διαφορετικές ημερομηνίες θα σας προβλημάτιζε αυτό;

Μ.ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Ενδεχομένως θα με προβλημάτιζε αυτό. Πάντως δεν πρόσεξα εγώ τέτοιο.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κι όμως λέει διαφορετικές ημερομηνίες. Γι’ αυτό σας ρωτώ.

Μ.ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Ναι μπορεί να λέει δεν έδωσα βαρύτητα, στην ουσία κοιτάζαμε. ¶λλωστε τις προκηρύξεις τις μελετά και τις αναλύει αρμόδια υπηρεσία?

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και δεν σας προβλημάτισε ότι είχε διαφορετικές ημερομηνίες;

Μ.ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Θα σας πω το εξής. Ότι εγώ λίγες μέρες μετά από τις 27 ανεχώρησα για την Αμερική για μια εκπαίδευση στο FBI, την διάβασα επιστρέφοντας, αλλά είχα ακούσει ότι είχε γίνει αυτός ο θόρυβος, γράψανε κλπ, οπότε δεν σταμάτησα τώρα στην ημερομηνία. ¶λλωστε αυτό, αν είναι 27 ή όχι, θα προκύπτει ακόμα και από το βιβλίο της Υπηρεσίας που διετάχθησαν και εκτελέστηκαν τα μέτρα αυτά. Δεν είναι δηλαδή κάτι που είναι ζητούμενο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ορίστε θέλετε ερώτηση;

Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Είπατε προηγουμένως ότι έγινε αξιολόγηση των δικαστικών ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας, προκειμένου να λάβετε μέτρα. Συμμετείχατε σ’ αυτή την αξιολόγηση εσείς;

Μ.ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Όχι.

Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Γνωρίζετε τα κριτήρια αυτής της αξιολόγησης;

Μ.ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, συνήθως όποιοι δικαστικοί έχουν ασχοληθεί με κάποιες υποθέσεις παρεμφερείς..

Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εάν το συγκεκριμένο σημείο, γιατί τώρα μάθαμε και ώρα και εμμονή ημερών στο συγκεκριμένο σημείο. Εάν το συγκεκριμένο σημείο συνδεόταν με κάποιον συγκεκριμένο δικαστικό λειτουργό, δεν σας απασχόλησε στη σύσκεψη;

Μ.ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Όχι δεν ενθυμούμαι να ελέχθη τέτοιο πράγμα. Επαναλαμβάνω ότι συμμετείχα στην πρώτη στις 20 δυο μέρες πριν από την ημέρα που έγινε η ενέργεια.

Δ.ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Νηστικάκη, ήθελα να σας ρωτήσω τα εξής τρία πράγματα. Πρώτα – πρώτα αν είναι αληθές γιατί άκουσα από άλλους που διετέλεσαν και Υπουργοί Δημόσιας Τάξης, ότι σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις και οι οποίες μάλιστα έχουν άμεση σχέση με την ασφάλεια του κράτους και προκαλούν ενδιαφέρον, όχι μόνο εσωτερικό δημόσιο, αλλά και διεθνές, για την περίπτωση της τρομοκρατίας, δεν λαμβάνει μέρος ως επικεφαλής ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ.

Μ.ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Σε μια τέτοια ενέργεια η οποία σχεδιάζεται μετά από μια πληροφορία, αξιόλογη πληροφορία γίνεται μια σύσκεψη, συζητούνται και γίνεται η σύσκεψη και εκπονείται ένα σχέδιο δράσης. Σ’ αυτό συμμετέχει, αφού ο ίδιος ο Αρχηγός ήταν ο δέκτης της πληροφορίας και ο εντολέας πλέον, το να γίνει η επιχείρηση αυτή. Συμμετείχε με αυτή την ιδιότητα και με αυτό τον τρόπο.

Δ.ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Έχοντας την εποπτεία δηλαδή.

Μ.ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Την εποπτεία δεν μπορώ να πω την εποπτεία. Καταρχήν εγκρίνει τα μέτρα.

Δ.ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Καλώς. Επίσης ήθελα να σας ρωτήσω και τελειώνω. Το γεγονός ότι η 17Ν, αυτό που σας ρώτησε και ο αξιότιμος κ . Εφέτης, αμφισβήτησε και μετέβαλε ορισμένα περιστατικά από άποψη χρονολογίας έτσι; Είπατε ότι μελετήσατε αυτή την προκήρυξη της 17Ν αλλά ύστερα από δυο μέρες φύγατε γιατί είχατε υπηρεσία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το γεγονός ότι εμφανίζονται να υποστηρίζουν, το σκεπτικό της 17Ν ή του κ. Σάββα Ξηρού όπως έχει δώσει αυτή τη συνέντευξη στο Ταχυδρόμο, την οποία έχω και εγώ. Ότι δεν υπήρξε αστυνομική επιχείρηση στις 27 Μαρτίου του ’92, καθώς και το ότι δεν υφίστατο πληροφοριοδότης, γιατί τότε πρέπει να υπήρχε μια πολύχρονη μεθόδευση και κοινό ψέμα από τουλάχιστον χιλίους ανθρώπους, διότι έλαβαν μέρος εκεί τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι. Αυτό εσείς πώς το αξιολογείτε;

Μ.ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Αυτό που γνωρίζω είναι ότι η επιχείρηση έγινε στις 27 Μαρτίου του 1992. Τώρα γιατί η προκήρυξη της 17Ν αναφέρει άλλη ημερομηνία αυτό δεν το γνωρίζω.

Δ.ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Όχι γιατί αναφέρει. Αλλά πώς το αξιολογείτε εσείς, σε συνδυασμό με όσα ζήσατε και βιώσατε; Δηλαδή αυτά είναι αντίθετα με όσα πράγματι συνέβησαν. Αυτά που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη από 8 Μαίου 1992 προκήρυξη.

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Θα το θίξω ή θ’ αναφερθώ διαφορετικά. Το 1992 είναι από τα τελευταία χρόνια που η συγκεκριμένη Οργάνωση χρησιμοποιεί και κάνει ενέργειες και ρίχνει και προκηρύξεις. Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι, μετά από κάποια χρονική στιγμή στην 30χρονη αυτή δράση της, οι αρχικές προκηρύξεις, μετά από κάποια χρονική στιγμή, είχαν ένα διαφορετικό νόημα, ύφος και περιεχόμενο. Σ’ αυτό επάνω απαντώ στο ερώτημά σας. Δηλαδή κύριε Πρόεδρε για να το πω πιο διευκρινιστικά, μετά από κάποια χρονική στιγμή, ενώ τα πρώτα τα αρχικά στάδια είχαν μια όμοια μορφή και γραψίματος και διατύπωσης και νοημάτων κλπ, οι τελευταίες προκηρύξεις και νομίζω ότι αυτό θα το πουν οι Υπηρεσίες που έχουν κάνει και τις αναλύσεις κλπ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πότε;

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Περίπου εκείνη την περίοδο, λίγο νωρίτερα. Έτσι δεν ξέρω, το συντάκτη, δεν ξέρω εάν ήταν από λάθος του ή εάν ήταν εσκεμμένο κλπ. Δεν μπορώ να το γνωρίζω εγώ. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι στις 27 Μαρτίου του ’92 έγινε αυτή η ενέργεια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή θέλετε να πείτε ότι δεν είναι ο ίδιος ο συντάκτης των προκηρύξεων μέχρι το ’91 και είναι άλλος μετά;

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Θέλω να πω ότι η συγκεκριμένη προκήρυξη αναλύοντάς την, μπορεί να βγάλει κανένας και άλλα συμπεράσματα, όπως βγήκαν τότε. Δηλαδή δεν υπήρχε μια συνοχή?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε μια έκθεση τέτοια να την ζητήσουμε; Εκτιμητών έκθεση που να λέει ότι, άλλοι ήσαν αυτοί που βγάζανε τις προκηρύξεις μέχρι το ’91 και άλλοι μετά;

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί εδώ έχουμε κάποιον ο οποίος κατηγορείται ότι τις γράφει όλες.

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Προσωπική εκτίμηση κατέθεσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προσωπική εκτίμηση αλλά πρέπει κάπου να την βασίσετε; Δηλαδή τι είναι; Αλλάζει λόγια, αλλάζει νοηματική; Και από πού βγαίνει κατ’ ιδίαν να μου πείτε από λέξεις, από νοήματα, από προσανατολισμούς από τι;

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Κοιτάξτε εγώ δεν έχω τώρα τις αναλύσεις των προκηρύξεων αυτών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορούμε να τις βρούμε τις αναλύσεις των προκηρύξεων, πού πρέπει να τις ζητήσουμε;

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Στην Υπηρεσία υπάρχουν όλες οι προκηρύξεις αυτές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ όμως δεν μας τις έχει φέρει και κατηγορείται ένας ότι τις έχει συντάξει όλες . Αν το λέτε αυτό εν γνώσει έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για την υπόθεση. Κατηγορείται ένας άνθρωπος ότι είναι αρχηγός και μεταξύ των άλλων στοιχείων, του λένε ότι εσύ έχεις συντάξει όλες τις προκηρύξεις. Τώρα όμως έρχεστε εσείς και λέτε, οι προκηρύξεις μέχρι το ’91 συνετάγησαν από άλλον και από το ’91 και μετά άλλον. Να δούμε βέβαια όλα αυτά θα τα εκτιμήσουμε.

Να κάνουμε διακοπή τώρα; Εσείς δεν τελειώσατε θα σας κάνουν μερικές ερωτήσεις και μετά.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ