Πολιτική
Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2013 14:21

Κόντρα Γ. Μαυραγάνη - Π. Λαφαζάνη για τη λίστα Λαγκάρντ

Καθυστέρηση στους ελέγχους των προσώπων που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ διαπιστώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης που καταλόγισε στην κυβέρνηση «παγερή απραξία» με στόχο τη συγκάλυψη ευθυνών. Η έρευνα προχωρά πολύ γρήγορα, απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης.

Τα βέλη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη δέχθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, κατά τη διάρκεια συζήτησης ερώτησης του πρώτου σχετικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι έλεγχοι των προσώπων που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του ο κ. Λαφαζάνης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι μετά και την προ πενταμήνου αποστολή της «ολοκληρωμένης» λίστας Λαγκάρντ, καθυστερούν οι έλεγχοι των προσώπων που περιλαμβάνονται σε αυτή με αποτέλεσμα να μην εισρέουν έσοδα στα δημόσια ταμεία.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, πίσω από αυτές τις καθυστερήσεις κρύβεται μία προσπάθεια απόκρυψης ευθυνών μεγαλοσχημόνων με το αιτιολογικό ότι εν τέλει δεν έχει και μεγάλη σημασία αυτή η λίστα, εφόσον δεν προκύπτουν έσοδα για το δημόσιο.

«Έχετε μια χρυσοφόρα πηγή και δεν την αξιοποιείτε, την ώρα που καταρρέει η πολιτική σας για πάταξη της φοροδιαφυγής και μαζί με αυτήν η χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε σε ιδιαίτερα έντονο ύφος: «Με την παγερή αυτή αδιαφορία και απραξία που επιδεικνύετε συγκαλύπτονται ευθύνες πολιτικές και όχι μόνον».

Απαντώντας ο κ. Μαυραγάννης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι «όταν προκύπτει ένα πρόβλημα το αντιμετωπίζει δραστικά και ως εκ τούτου δεν την αφορούν οι περί συγκάλυψης αναφορές».

Όπως είπε, η έρευνα για τα πρόσωπα αυτά έχει ξεκινήσει και μάλιστα κάτω από εισαγγελική παραγγελία και έχουν γίνει συγκεκριμένες ελεγκτικές ενέργειες που προχωρούν πολύ γρήγορα, παρά τις ελλείψεις που υπάρχουν στον κρατικό μηχανισμό.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Οικονομικών γνωστοποίησε έχει ολοκληρωθεί η φορολογική ταυτοποίηση 1681 φυσικών προσώπων και 40 νομικών προσώπων και προσέθεσε πως το επόμενο στάδιο είναι το άνοιγμα των λογαριασμών και η σύγκριση δηλωθέντων εισοδημάτων κατά τα τελευταία έτη, κάτι το οποίο είναι ήδη σε εξέλιξη.

«Έχουν ζητηθεί πληροφορίες και αναμένεται να ολοκληρωθεί (η διαδικασία) το επόμενο χρονικό διάστημα. Παράλληλα έχει ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου με ειδοποιήσεις προς φορολογούμενους οι οποίοι καλούνται για διευκρινήσεις προκειμένου να παράσχουν τα αναγκαία δικαιολογητικά και τις πληροφορίες που αφορούν την περίπτωσή τους», συμπλήρωσε ο κ. Μαυραγάνης.

Πάντως, επεσήμανε ότι δεν είναι καθόλου εύκολο το έργο της φορολογικής ταυτοποίησης και πως το γεγονός ότι έχει ταυτοποιηθεί το 83% των περιπτώσεων της λίστας (περιλαμβάνονται συνολικά 2062 περιπτώσεις) δείχνει πως οι έλεγχοι προχωρούν.
«Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε αποτελέσματα και θα ενημερωθεί επ' αυτών αμέσως η Βουλή» κατέληξε.  

«Μα έλεος. Τρία χρόνια καταχωνιασμένη η λίστα και πέντε μήνες να την έχει το ΣΔΟΕ και μιλάτε για φορολογική ταυτοποίηση;» ανταπάντησε ο κ. Λαφαζάνης.

«Μόλις χθες», πρόσθεσε, «ο κ. Παναγιωτόπουλος ή ο κ. Μαντούβαλος είπε ότι σε 43 ονόματα με τους μεγαλύτερους καταθέτες έχει σταλεί επιστολή προκειμένου να ενημερώσουν την Αρχή για τις καταθέσεις ή αν είναι φορολογικά εντάξει». Υποστήριξε ακόμη ότι «υπάρχουν νομικά προβλήματα» με την επιστολή αυτή και ρώτησε αν η κυβέρνηση τα έχει εξετάσει ή το κάνει κι αυτό επίτηδες.

«Δηλαδή στέλνουμε την επιστολή για να μας πούνε “με ποιο δικαίωμα μας τη στέλνετε και γιατί εμείς να απαντήσουμε, από πού έχετε τα στοιχεία;”. Υπάρχουν νομικά προβλήματα. Τα έχετε εξετάσει αυτά ώστε να μην βρεθείτε στο κενό;», συνέχισε ο κ. Λαφαζάνης.

Πηγή: ΑΜΠΕ