Πολιτική
Δευτέρα, 19 Μαΐου 2003 19:08

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (19/05/2003) Μέρος 8/8

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: (Εκτός μικροφώνου) Είναι τα πράγματα όπως τα λέει η προκήρυξη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η προκήρυξη λέει αλλά θα τη δούμε στο τέλος.

κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Κύριε μάρτυς από που ακούσατε την πληροφορία στη σύσκεψη την οποία κάνατε ότι η πληροφοριοδότης είναι μέλος της 17Ν;

Α. ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Αυτό μας το είπε ο Υπουργός τότε επί παρουσία του τότε αρχηγού του κ. Μακρή όσον αφορά τον πληροφοριοδότη. Μπορούσε να διευκρινιστεί αν ήταν άνδρας ή γυναίκα.

κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Αυτό όμως δεν το είπε ο κ. Μακρής στην κατάθεσή του. Γι’ αυτό σας ρωτάω. Δεν είπε ότι στο τηλέφωνο που τον πήρε του είπε ότι είναι μέλος της 17Ν. Μάλιστα μας είπε περαιτέρω ότι η πληροφορία την οποία είχε η γυναίκα δεν ήταν πρωτογενής, την πήρε από κάπου αλλού την πληροφορία. Έτσι μας είπε ο κ. Μακρής ο οποίος είχε και το τηλέφωνο.

Α. ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Δεν το ξέρω αυτό.

κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Μας είπατε ότι στη σύσκεψη ακούσατε ότι «αυτή› που τηλεφώνησε ήταν μέλος της 17Ν.

Α. ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Αυτό μας ελέχθη.

κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Σας είπε ο κ. Υπουργός δηλαδή, ο τότε.

Α. ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Αυτό μας ελέχθη τότε.

κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Καλώς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Γεωργαντόπουλος έχει τον λόγο.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε μάρτυρα, έγινε ό,τι έγινε που εσείς το τοποθετείτε στις 27 Μαρτίου. Το αυτοκίνητο βρέθηκε την ίδια μέρα;

Α. ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Την ίδια μέρα. Το απόγευμα.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έγινε κάποια έκθεση ανεύρεσης, αυτοψίας με αυτή την ημερομηνία;

Α. ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Βέβαια. Όλα πρέπει να έχουν γίνει. Το αυτοκίνητο αφού παρακολουθήθηκε μέχρι το απόγευμα τις βραδινές ώρες στη συνέχεια το μετέφεραν με γερανό στο υπόγειο της Ασφαλείας.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την ίδια μέρα;

Α. ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Δεν θυμάμαι ακριβώς. Αλλά δεν ξέρω πότε άρχισε η έρευνα του αυτοκινήτου πλέον.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ¶λλες ενέργειες είτε με καταθέσεις μαρτύρων, είτε αναφορές ανθρώπων έγιναν; Και πότε ξεκίνησαν να γίνονται; Με τι ημερομηνίες; Τα ερωτώ, διότι είναι αναγνωστέο έγγραφο η προκήρυξη η οποία τοποθετεί το συμβάν στις 30 του μηνός Μαρτίου. Εσείς μιλάτε για 27 που είναι Παρασκευή και η προκήρυξη μιλά για 30. Γι’ αυτό τα ερωτώ. Ξέρετε; Έγιναν καταθέσεις μαρτύρων, π.χ. υπάρχει ένας ασύρματος του κέντρου ο οποίος τα πρόσωπα εκεί θα έπρεπε να είναι ενημερωμένα, να δίνουν οδηγίες είτε για τους δικαστικούς που εκείνη την ημέρα μετακινήθηκαν στα διάφορα δικαστήρια. Ξέρετε εσείς ως εκ της ιδιότητάς σας εκείνη την εποχή υπάρχουν αναφορές με ημερομηνίες μετά τις 30 ή στις 30; Υπάρχουν καταθέσεις με 28 – 29; Ξέρετε κάτι; Αν δεν ξέρετε δεν πειράζει.

Α. ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Αν θυμάμαι καλά υπάρχει μια λεπτομερής αναφορά του προϊσταμένου της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας με ημερομηνία 30 του μηνός όπως είπατε.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε, με τις ιδιότητες και με τους βαθμούς δεν τα καταφέρνω. Όνομα μου λέτε;

Α. ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Ο κ. Σαγόνας. Βέβαια έχουν περάσει και τόσα χρόνια. Δεν είναι δυνατόν να θυμάμαι λεπτομέρειες, αλλά θυμάμαι ότι είχε γίνει μια λεπτομερής αναφορά όσον αφορά το συμβάν από τον προϊστάμενο της Αντιτρομοκρατικής τον κ. Σαγόνα την οποία αναφορά είχα πάρει κι εγώ τότε για ενημέρωσή μου.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν απευθύνεται ένα έγγραφο προς τον ΥΑΕΕΒ ποια είναι αυτή η υπηρεσία;

Α. ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Υπηρεσία Ειδικών Εγκλημάτων Βίας. Αυτή η υπηρεσία το 1992 ως υποδιεύθυνση αντιμετώπισης ειδικών εγκλημάτων βίας, υπαγόταν διοικητικά στη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή σε ποιον;

Α. ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Στον κ. Νηστικάκη. Σήμερα δεν υπάγεται στην Ασφάλεια Αττικής.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκείνη η επιχείρηση θυμάστε αν της είχε δοθεί κάποιος κωδικός αριθμός;

Α. ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Είχε δοθεί αλλά δεν θυμάμαι ποιος. Κένταυρος, ένα τέτοιο όνομα αν θυμάμαι καλά.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέμις μήπως;

Α. ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Δεν το θυμάμαι. Είχε δοθεί πάντως κωδικός.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Κύριε μάρτυς το περιεχόμενο της πληροφορίας που δόθηκε στον κ. Μακρή από την κυρία αυτή έλεγε για ένα περιπολικό μαϊμού και για ένα ασθενοφόρο. Έλεγε ότι θα ήταν στημένη η ίδια κι άλλοι σύντροφοί της αστυνομικοί;

Α. ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Η ίδια μάλιστα έλεγε ότι θα είναι ντυμένη με στολή αρχιφύλακα.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Έλεγε ότι και άλλοι θα είναι ντυμένοι;

Α. ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Και άλλοι που ήταν στο περιπολικό.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Ερώτηση δεύτερη. Ο αστυνομικός ο οποίος είδε κάποιους να κατεβαίνουν από το βαν, μήπως έδωσε καμία περιγραφή του προσώπου;

Α. ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Έδωσε.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Μπορείτε παρακαλώ αν θυμάστε να πείτε τι περιγραφή έδωσε;

Α. ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Δεν είμαι σε θέση.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Ακούστε, εγώ ρωτώ αν θυμάστε διότι στην κατάθεσή σας τον κ. ανακριτή έχετε πει τα εξής: «Ένας αστυφύλακας της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ο οποίος βρίσκεται απέναντι ακριβώς από το τριώροφο κτίριο παρατήρησε ότι ένα άτομο ηλικίας 30 έως 40 ετών τότε, μετρίου αναστήματος, με μικρή φαλακρίτσα βγήκε από ένα όχημα κλειστό βαν›.

Α. ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Είχε πει στη γωνία της οδού Πανόρμου.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Πως λεγόταν αυτός ο αστυφύλακας; Θυμάστε;

Α. ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Δεν το θυμάμαι.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Θα προκύψει το όνομά του από την Ε.Δ.Ε. αν βρεθούν τα έγγραφα αυτής της Ε.Δ.Ε.;

Α. ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Βεβαίως. Ο ίδιος μπορεί να είναι σε θέση να περιγράψει συγκεκριμένα.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Ακόμη μια ερώτηση. Ήθελα να ρωτήσω το εξής: ο κ. Μακρής σας έσωσε ορισμένες κασέτες και είχατε κι εσείς άλλες κασέτες από το ίδιο πρόσωπο.

Α. ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Όχι εγώ προσωπικά.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Η υπηρεσία.

Α. ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Ο Υπουργός.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Έγινε κάποια ακρόαση των κασετών;

Α. ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Βεβαίως.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Τι βγήκε από την ακρόαση αυτή; Ότι το πρόσωπο που μίλησε στον κ. Μακρή και που μίλησε μετά τον κ. Μακρή σε άλλους, ήταν το ίδιο ή ήταν διαφορετικό πρόσωπο;

Α. ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια εισαγωγή πριν σας απαντήσω. Όταν έγινα αρχηγός αντικατέστησα τον κ. Μακρή στα μέσα Μαρτίου περίπου του ’93, ύστερα από 15 – 20 μέρες περίπου ήχησε το απόρρητο τηλέφωνο που είχε ο Αρχηγός στο γραφείο του. Εγώ δεν το είχα αλλάξει ήταν με τον ίδιο αριθμό που το είχε και ο κ. Μακρής και όταν το σήκωσα ακούστηκε μια γυναικεία φωνή.

«Κύριε Λαμπαδιάρη εσείς;›

«Μάλιστα›

«Εδώ ¶ννα›

«Ποια ¶ννα›

«Η ¶ννα! Δεν ξέρετε;›

«Δεν ξέρω›

«Δεν σας έχει πει ο κ. Μακρής τίποτα;›

«Ναι, μου έχει πει ο κ. Μακρής›

«Τι κάνετε;›

«Καλά›

«Θέλετε να συνεργαστούμε›

«Για ποιο θέμα;›

«Για το γνωστό θέμα›.

«Για θέματα τρομοκρατίας;›

«Βεβαίως›.

«Ευχαρίστως, υποχρέωσή μου›.

«Αλλά ύστερα από το συμβάν της οδού Ριανκούρ, εγώ επειδή κινδύνευε η ζωή μου αναγκάστηκα να προσλάβω σωματοφύλακα (τον οποίο τον ονόμασε Ρίγκο μάλιστα) και έχω υποβληθεί σε δαπάνες›

«Από εμένα τι θέλετε;›

«Θέλω να μου δώσετε 5 εκ.›

«5 εκ. από τα δικά μου χρήματα ή του δημοσίου;›

«Δεν ξέρω, όπως πήρα και από τους προηγούμενους›.

«¶κουσε να σου πω κάτι, δώσμου τις πληροφορίες σου, να τις αξιοποιήσω, να τις αξιολογήσω και να σου δώσω και 5 και 10 εκ. αλλά εκ προοιμίου μου ζητάς χωρίς να μου πεις καμία πληροφορία να σε πληρώσω τα χρήματα του δημοσίου, δεν γίνεται›

«Ώστε έτσι, δεν θέλεις συνεργασία›

«Βεβαίως και θέλω›

«Θα σε κανονίσω αύριο στις εφημερίδες!›

«Αύριο ήδη εγώ θα σε έχω στο κρατητήριο!›.

Μου έκλεισε το τηλέφωνο και δεν εμφανίστηκε ξανά σε εμένα. Ανέφερα στον Υπουργό το περιστατικό αυτό και ειδοποίησε και ήρθε ο κ. Μακρής εκεί. Εκεί ενημερώθηκα εγώ ότι υπήρχε η προϊστορία με τη περιβόητη ¶ννα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶ννα τη λένε ή Μαρία;

Α. ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Μαρία είναι η Τσίντερη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ¶ννα;

Α. ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Το «¶ννα› το χρησιμοποιούσε εκείνη. Εκεί λοιπόν τοποθετήσαμε μια κασέτα στο ραδιοκασετόφωνο που είχε ο Υπουργός στο γραφείο του και μόλις την άκουσα λέω, αυτή είναι που μίλησα προηγουμένως δεν είχα καμία αντίρρηση ότι ήταν αυτή.

Όσον αφορά για να απαντήσω στο ερώτημά σας τώρα να σας διευκολύνω. Οι άλλες κασέτες έλεγαν διάφορα θέματα, δυο τρεις κασέτες. Μιλούσε για την μητέρα της ότι ύστερα από το συμβάν της Ριανκούρ την φυγάδευσε στην Ιταλία και την προστατεύανε?

Γ.ΜΑΥΡΟΣ: Κύριε μάρτυς δεν μας ενδιαφέρουν αυτά. Σας ευχαριστώ γιατί πρέπει να τελειώνουμε. Κύριε μάρτυς εκείνο μόνο που θέλω είναι, εάν επιβεβαιώνετε την φράση με την οποία τελειώνετε και την κατάθεσή σας στον κ. Ανακριτή και διαβάζω αξιότιμε κύριε πρόεδρε: «το πρόσωπο το οποίο καταθέτω ως πληροφοριοδότη, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα ονομάζεται Τσίντερη Μαρία, παντρεμένη με ένα γιο, το γένος Χολέβα, καταγόμενη από τα Τρίκαλα›. Έτσι είναι;

Α.ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Δεν έχω καμία αμφιβολία.

Γ.ΜΑΥΡΟΣ: Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ορίστε παρακαλώ.

Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής, διότι διαπιστώνω μια γενική απορία ακόμα και από την έδρα. Τελικά στην Ριανκούρ, υπήρξε θέμα παρουσίας τρομοκρατών, ή μήπως υπήρξαν τίποτα κοινοί διαρρήκτες ή κλεπτοκοτάδες; Υπήρξε θέμα παρουσίας τρομοκρατών; Διαπίστωσε η Υπηρεσία ότι εκεί υπήρξαν τρομοκράτες;

Α.ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Αυτό συνάγεται κυρίως από την ανεύρεση του περιστρόφου μέσα στο όχημα, το φορτηγάκι.

Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: ¶ρα η πληροφορία που έδωσε η κυρία, ανεξάρτητα αν η ίδια συμμετείχε, ή κόπηκε στην επιχείρηση ή οτιδήποτε άλλο, δεν ήταν ακριβής;

Α.ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Ήταν βάσιμη, ανεξάρτητα αν η ίδια σαν πληροφοριοδότης είναι αξιόπιστη ή όχι. Αυτή η πληροφορία είχε βασιμότητα.

Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Δεν έχω τίποτα άλλο εγώ. Όχι όμως άλλες πληροφορίες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι έχουμε κ. Μαύρε;

Γ.ΜΑΥΡΟΣ: Ήθελα να σας εγχειρίσω αυτή τη συνέντευξη του κ. Ξηρού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σε ποιόν στο μάρτυρα; Βεβαίως ελάτε κύριε Λαμπαδιάρη αν έχετε τη καλοσύνη θέλει να σας ρωτήσει ο κ. Κουφοντίνας.

Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Μια ερώτηση μόνο. Υπήρχε κάμερα εκεί; Η αστυνομία έτσι ή όποια υπηρεσία έβαλε κάμερα;

Α.ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Όπως με ενημέρωσαν είχε τοποθετηθεί, αλλά δυστυχώς είχε τοποθετηθεί προς την ανατολή του ηλίου και όταν άρχισε να λειτουργεί, ανέτειλε ο ήλιος και ήταν η εικόνα?

Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Η πληροφορία δεν έλεγε για ένα συγκεκριμένο σημείο μπροστά σε ένα κίτρινο κτίριο δίπλα σε ένα γκαράζ;

Α.ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Ναι για το τριώροφο κτίριο το εγκαταλελειμμένο.

Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν έλεγε ότι θα γινόταν πρωί αυτό;

Α.ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Έλεγε για τις 27 δεν έλεγε ώρα.

Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Υπήρχε κάμερα δηλαδή. Πού ήταν τοποθετημένη αυτή η κάμερα, ήταν μακριά από εκείνο το σημείο;

Α.ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Δεν ξέρω, δεν είχα κάνει αυτοψία εγώ να σας πω συγκεκριμένα.

Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Μα μας είπατε τόσα πράγματα με λεπτομέρειες, δεν ξέρατε πού ήταν η κάμερα, που ήταν τόσο σημαντικό σημείο; Πού ήταν αυτή η κάμερα;

Α.ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Ήταν κοντά στο κτίριο το κίτρινο. Από το απέναντι μέρος του κτιρίου.

Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Πού απέναντι; Είναι μια μεγάλη πλατεία εκεί πέρα, πού ήταν ακριβώς;

Α.ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Όπως βλέπουμε δεξιά το κτίριο από το απέναντι μέρος και ήταν στραμμένη προς την ανατολή και δεν έκανε καλή λήψη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι θέμα ανατολής.

Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν είναι θέμα ανατολής, είναι δύσης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι contre limier έτσι λέγεται. Όταν η φωτογραφία βγαίνει αντίθετα προς το φως, δεν βγαίνει φωτογραφία. Γίνεται υπερφώτιση όπως λέγεται και πρέπει να ξέρεις να ρυθμίζεις τον φακό. Εντάξει. Αφήστε τα τώρα αυτά.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Και κάτι ακόμα, στη σύσκεψη που έγινε, πότε έγινε αυτή η σύσκεψη; 25 ή 26 έγινε η σύσκεψη;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή ανήμερα της Εθνικής Εορτής αν θυμάστε, ή την άλλη ημέρα;

Α.ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: 26 ήταν.

Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Και ήταν και ο Υπουργός εκεί;

Α.ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Ο Υπουργός μας κάλεσε. Γύρω στις δέκα με δέκα και μισή στις 26 του μηνός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε ρωτάτε και εσείς.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ποια ακριβώς περίοδο είπατε ότι έχετε ασχοληθεί εσείς με το θέμα ειδικά αυτό; Από μέχρι; Από τις 26 Μαρτίου του 1992 μέχρι;

Α.ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Εγώ έκτοτε προήχθην σε αρχηγό και δεν ξανα-ασχολήθηκα. Ως Αττικάρχης Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής δεν είχα δικαιοδοσία.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τότε μέχρι πότε ασχοληθήκατε με τις έρευνες;

Α.ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Εγώ ξανα-ασχολήθηκα πλέον όταν έγινε Αρχηγός τον επόμενο χρόνο το Μάρτιο.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Έξι μήνες μόνο ήσαστε Αρχηγός;

Α.ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Οκτώ μήνες.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Σε ποια φάση πειστήκατε ότι είναι η κα Τσιντέρη η πληροφοριοδότης; Σε ποια περίοδο;

Α.ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Την δεύτερη περίοδο το ’93.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δηλαδή το 1993 το εξάμηνο που ασχοληθήκατε.

Α.ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Μέχρι τότε δεν ξέραμε ποια είναι.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Πότε καταθέσατε και είπατε ότι είναι η κα Τσιντέρη αυτό που ανέφερε απέναντι συνάδελφός μου της πολιτικής αγωγής; Σας ρώτησε και είπε έχετε καταθέσει; Και είπατε, έχω καταθέσει ότι ήταν η Μαρία Τσιντέρη. Αν κατάλαβα καλά, σας ρώτησε, καταθέσατε και ανακριτικά και βεβαιώσατε ότι είναι η Μαρία Τσιντέρη; Και ρωτάω, πότε έγινε αυτό;

Α.ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Δεν έγινε το ’92 αλλά υπήρχε η συνέχεια από πλευράς μου.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εσείς πότε καταθέσατε και είπατε ότι, εγώ ξέρω ότι αυτή η κυρία ήταν η κα Τσιντέρη;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από πότε το πληροφορηθήκατε, ποιο χρονικό σημείο το πληροφορηθήκατε;

Α.ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Τον Μάη του ’93. Μετά το τηλεφώνημα που έκανε σε μένα ως Αρχηγού, ανέφερα στον Υπουργό και ξεκινήσαμε την φυσική και τεχνητή παρακολούθηση.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Και τότε ξεκινήσατε την παρακολούθηση από την οποία σας προέκυψε ότι είναι η Τσιντέρη;

Α.ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Παρακολουθήσαμε λεπτομερώς, 4 μήνες περίπου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μου λέτε, επιτρεπόταν τότε η τηλεφωνική παρακολούθηση; Μπορούσε η αστυνομία να παρακολουθεί τηλεφωνικά;

Α.ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Μπορούσε κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θυμάμαι το ’78, ’79, ’80 δεν μου δίνανε πληροφορίες, λένε όχι δεν μπορούμε να δώσουμε τίποτα. Δεν μου λέγανε βέβαια εάν κάνουν ή δεν κάνουν. Αλλά όταν ζήταγα ως Ανακριτής καμιά φορά, δεν είναι επιτρεπτό μου είπαν. Τώρα μετά επετράπη πάλι;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Η παρακολούθηση αυτή ξεκίνησε με βάση τι στοιχείο, το τηλέφωνο που έγινε σε σας;

Α.ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Όχι μετά το τηλεφώνημα που έγινε σε μένα, διαπίστωσε η κα Τσιντέρη ότι δεν μπορούσε να πάρει χρήματα από μένα και απευθύνθηκε εκ νέου στον κ. Μακρή, ως συνταξιούχο πλέον.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Έχω την αίσθηση ότι ο κ. Μακρής, καταθέτοντας εδώ – και θα μπορούσαμε να κοιτάξουμε τα πρακτικά – μας τοποθέτησε αυτό το γεγονός στο περσινό χρόνο?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι κυρία Κούρτοβικ το είπε, όταν έφυγα με ξαναπήρε λέει πάλι. Όταν είχε φύγει από την Υπηρεσία μετά και λέω εγώ, τι δουλειά έχω μ’ αυτά;

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ο κ. Μακρής μας είπε εδώ, αν θυμάμαι καλά, να το δούμε, είπε ότι πέρσι τον πήρε τηλέφωνο και του είπε, γιατί κυκλοφόρησε γιατί πήρες περισσότερα λεφτά και εμένα δεν μου έδωσες; Και θέλω το μερίδιό μου κλπ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, αλλά είπε και μετά την αποχώρησή του ότι τον ξαναπήρε διότι φαίνεται ότι τούτοι εδώ οι άλλοι, κάνανε δεν ξέρω τίποτα νόμισε η κυρία και ξαναπήρε. Αν ήταν αυτή τώρα, θα το δούμε. Αυτή το αρνείται πάντως ότι είναι αυτή.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μισό λεπτό κύριε Πρόεδρε, είπε ο κ. Μακρής ότι τότε διαπίστωσα ότι ήταν η κα Τσιντέρη, γιατί τότε τον πήρε από το τηλέφωνο του σπιτιού της και καταγράφτηκε το τηλέφωνο του σπιτιού της, στο τηλέφωνό του το οποίο έχει αναγνώριση κλήσης, συνεπεία του οποίου ερεύνησαν και είδαν ότι αυτή η οποία τηλεφωνούσε ήταν η κα Τσιντέρη. Αν κατάλαβα καλά, ο κ. Μακρής τοποθετούσε το τηλεφώνημα με το οποίο διαπιστώνεται η ταυτότητα το 2002.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μετά είπε, αφού είχε φύγει.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εγώ έχω την αίσθηση ότι ήταν λίγο διαφορετικά, θα το δούμε μετά στα πρακτικά.

Α.ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Τον Μάη του ’93 έγινε?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είχε φύγει λέει από την Υπηρεσία. Εδώ είναι ο κ. Μακρής αν θέλετε να τον ρωτήσουμε.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Πλην όμως στο τηλεφώνημα στο οποίο παρουσιάζεται να διαμαρτύρεται η κα Τσιντέρη για τα χρήματα το τοποθετεί ο κ. Μακρής στην περσινή χρονιά. Ο κ. Αποστολόπουλος μας το τοποθέτησε στο τότε αντίστοιχα, όπου το ακούει από το περίπτερο ο αστυνομικός ο οποίος την παρακολουθεί. Βγαίνει στο περίπτερο και ακούει να φωνάζει και να λέει η κα Τσιντέρη, γιατί δεν μου έδωσες τα λεφτά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πότε έγιναν αυτά όμως; Αυτά έγιναν μετά.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ο κ. Αποστολόπουλος το τοποθέτησε στα πλαίσια της παρακολούθησης. Ο κ. Μακρής μας το παρουσίασε ότι έγινε πέρσι. Ο κ. Λαμπαδιάρης μας τοποθετεί αντίστοιχα την παρακολούθηση και τα τηλέφωνα τότε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Αποστολόπουλος μιλάει για μετά το ’93 κα Κούρτοβικ.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να σας ρωτήσω, είπατε ότι χτύπησε το τηλέφωνο το απόρρητο το δικό σας και σας είπε, εγώ είμαι που έπαιρνα και τον Μακρή και δεν το ξέρεις δεν σε έχει ενημερώσει; Κάπως έτσι μας το είπατε.

Α.ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Είπε, είμαι η «¶ννα›.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ναι, ο κ. Μακρής μας είπε όμως, ότι τον έπαιρνε στο υπερασπιστήριο και μάλιστα έγινε και ολόκληρη συζήτηση ο υπασπιστής σας πώς σας την παίρναγε?.

Α.ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Ήταν στο απόρρητο η μοναδική φορά που είχε επικοινωνία μαζί μου.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Έκανα λάθος, κάνω και εδώ λάθος κ. Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ την πρώτη φορά έτσι ακριβώς το είπε, αλλά μετά φαίνεται ότι της έδωσε και το απόρρητο. Εδώ είναι δεν θα τον ρωτήσουμε τον κ. Μακρή;

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θα το δούμε στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά αν είναι, γιατί έχω την αίσθηση ότι είναι λίγο διαφορετικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρω βέβαια τι μας πολυενδιαφέρει αν είναι τότε, ή τώρα. Εμένα με ενδιαφέρει αν είναι η κα Τσιντέρη αυτή να το δούμε τέλος πάντων, ήταν αυτή ή δεν ήταν;

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όχι δεν μας ενδιαφέρει πολύ, γι’ αυτό το λόγο παραιτήθηκα και πριν από τις ερωτήσεις. Αλλά εκ των πραγμάτων, όταν έρχονται αστυνομικοί με μεγάλη πείρα να καταθέσουν πράγματα και είναι τόσο μουδιασμένες οι καταθέσεις τους και έχουν τόσες πολλές αντιφάσεις?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχουν αντιφάσεις, απλώς ατέλειες υπάρχουν.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να σας ρωτήσω κ. Λαμπαδιάρη, η κα Τσιντέρη είχε ποινικές εμπλοκές μας είπε απέναντι η πολιτική αγωγή. Είχε κάποιες ποινικές εμπλοκές. Είχε κάποια εμπλοκή σε κάποια ποινική υπόθεση.

Α.ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Ναι είχε προηγηθεί για απάτη αν θυμάμαι καλά, είχε καταδικαστεί με μια ποινή δεν ξέρω πόσο.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Καταδικάστηκε;

Α.ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Δεν θυμάμαι, παραγράφηκε, δεν θυμάμαι.

Δ.ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό σε 4 χρόνια φυλάκιση αυτή και ο σύζυγός της και ηθική αυτουργία κατά συναυτουργία και ηθική αυτουργία. Και μετά ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές το Πενταμελές Εφετείο, λόγω παραγραφής με το Νόμο 2408/1996 έγινε πλημμέλημα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Το γνωρίζατε εσείς αυτό το πράγμα;

Α.ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Πώς να το γνωρίζω;

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ξέρατε εάν έκτισε ποινή ένα μέρος εν πάση περιπτώσει στο Κορυδαλλό;

Α.ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Κοιτάξτε, είναι μια λεπτομέρεια την οποία δεν ενθυμούμαι. Οπωσδήποτε όμως όταν έγινε η ταυτοποίηση ότι η Τσιντέρη ήταν η περιβόητη ¶ννα, ασφαλώς και ανατρέξανε στο αρχείο της υπηρεσίας.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ξέρετε εάν είχε καταγγείλει στα πρόσφατα δημοσιεύματα ότι είχε κλειστεί στο Κορυδαλλό και είχαν τοποθετηθεί κοντά της άνθρωποι οι οποίοι ασκούσαν πιέσεις για να προβεί σε συνεργασίες;

Α.ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Αυτά δεν τα γνωρίζω. Αυτά τα διάβασα εκ των υστέρων τώρα τελευταία στις εφημερίδες.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν σας έχουν απασχολήσει γενικώς, να διερευνήσετε με άλλους συναδέλφους σας, τι γίνεται μ’ αυτό το θέμα; Υπάρχει η αναφορά σε δημοσιεύματα κ. Πρόεδρε της κας Τσιντέρη, ότι το διάστημα κατά το οποίο ήταν στο Κορυδαλλό ασκήθηκε πίεση από συγκρατούμενή της για να συνεργαστεί με την αστυνομία. Και ρωτώ εάν είναι σε γνώση ο κ. Λαμπαδιάρης τέτοιων ζητημάτων.

Α.ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Δεν τα ξέρω αυτά.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δηλαδή η Υπηρεσία σας, ουδέποτε έκανε χρήση του γεγονότος ότι αυτή η γυναίκα ουδέποτε την απασχόλησε, προς οποιαδήποτε διάσταση το γεγονός ότι αυτή η γυναίκα είχε ποινική εμπλοκή;

Α.ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Αυτό όπως σας είπα προέκυπτε μετά την ταυτοποίηση ότι ήταν η ¶ννα της Ριανκούρ η πληροφοριοδότης. Τότε ανατρέξαμε στο φάκελο και βρήκαμε το σύζυγό της, βρήκαμε το πατρικό της, τους συγγενείς της στα Τρίκαλα και είχαμε ασφαλώς και το εάν υπήρχε καταδίκη ή όχι.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν το ερευνήσατε αυτό το ζήτημα παραπέρα;

Α.ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Τι να ερευνήσουμε ότι είχε μια καταδίκη;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Σε σχέση με το πρόσωπο το οποίο εκείνη τη περίοδο ήταν υπό την παρακολούθησή σας.

Α.ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Αυτά προέκυπταν από το φάκελο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η καταδίκη ήταν μεταγενέστερη νομίζω απ’ αυτό έτσι;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Η εμπλοκή είναι μάλλον προγενέστερη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η εμπλοκή της στην παρανομία;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δε ξέρουμε εάν έχει καμιά παρανομία η γυναίκα κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Την παράνομη πράξη που είπατε και η οποία παρεγράφη.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Νομίζω ότι είναι προγενέστερη της Ριανκούρ, αυτό είπε τώαρ ο κ. μάρτυς.

???..: Η πράξη είναι το 1984.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ήταν όμως κακούργημα και διώκετο εκείνη την περίοδο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. κατηγορούμενος κ. μάρτυς κάτι θέλει να σας ρωτήσει.

Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Να επιμείνω λίγο στο θέμα της κάμερας. Πείτε μας ξανά πού ήταν τοποθετημένη η κάμερα;

Α.ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Δεν έκανα αυτοψία εγώ στην κάμερα.

Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Είπατε πιο πριν που ήταν να το επαναλάβετε.

Α.ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: (Μακριά από το μικρόφωνο)?είπα ότι εγώ επιχειρησιακά δεν είχα λάβει μέρος.

Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Είπατε όμως ότι ξέρατε πού ήταν η κάμερα.

Α.ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Εγώ ήμουν ο επιτελικός προϊστάμενος. Με ενημέρωσαν λοιπόν ότι η κάμερα είχε τοποθετηθεί απέναντι ακριβώς από το κίτρινο κτίριο και ότι δυστυχώς δεν λειτούργησε σωστά.

Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Είπατε δίπλα από το κτίριο πιο πριν.

Α.ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Αυτά θα μπορούσε να σας τα πει ο κ. Σαγώνας εδώ εάν ήταν

Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Γιατί είναι μια μεγάλη πλατεία και απέναντι, αν δούμε ότι η ανατολή είναι στον Υμηττό πάντα, η κάμερα έπρεπε να ήταν απέναντι στο Νοσοκομείο δηλαδή, απέναντι είναι μόνο το Νοσοκομείο.

Α.ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Ήταν απέναντι ακριβώς από το κτίριο, δεν ξέρω ακριβώς σε ποια θέση.

Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Είπατε ότι πήγατε και κάνατε αυτοψία κιόλας, ξέρετε τη περιοχή. Ναι αλλά ξέρετε τη περιοχή. Απέναντι ακριβώς από τη μεριά της δύσης, είναι μόνο το Νοσοκομείο. Είναι σε μια πολύ μεγάλη απόσταση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν να πάτε στο καλό .Έχουμε μια έκθεση αυτοψίας έρευνας και κατάσχεσης.

Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Εγώ δεν τελείωσα κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ορίστε ρωτήστε.

Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Υπήρχε τελικά κάμερα ή δεν υπήρχε;

Α.ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Υπήρχε και μάλιστα οι εικόνες που έλαβε, εστάλησαν και στο FBI. Μήπως με τα τεχνικά μέσα που έχουν αυτοί μπορέσουν και τις εμφανίσουν.

Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Ξέρετε αν μετά κάποιες μέρες, άρχισαν να διαρρέουν από τις αστυνομικές υπηρεσίες, στον τύπο ότι υπάρχει φωτογραφία συγκεκριμένη που δείχνει κάποιο συγκεκριμένο άνθρωπο, ο οποίος μάλιστα έχει αναγνωριστεί;

Α.ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Αυτά εγώ δεν δίνω τόση βάση στα δημοσιεύματα, έγραψε καμιά εφημερίδα τέτοιο πράγμα;

Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Γράφανε οι εφημερίδες, βέβαια γράφανε.

Α.ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Εγώ δεν έχω υπόψη μου τέτοιο πράγμα.

Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Γιατί θέλω να πω εδώ, ότι ένας από τους λόγους που στήθηκε όλη αυτή η ιστορία δεν ήταν μόνο τα χρήματα. Τα οποία κάποιοι βάλανε αρκετά στη τσέπη τους. Αλλά ήταν και μια προσπάθεια να στηθεί μια σκευωρία εναντίον συγκεκριμένων ανθρώπων. Γι’ αυτό υπάρχει και αυτή η περιβόητη κάμερα που είναι αόρατη και η οποία υποτίθεται ότι δεν τράβηξε τίποτα. Δεν είναι μόνο τα χρήματα που διασπαθίστηκαν και μιλάμε για μια υπόθεση πρωθυπουργίας Μητσοτάκη τότε, με την γνωστή περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τον κ. Νηστικάκη κλπ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας αφήσουμε τους πολιτικούς τώρα. Ερωτήσεις. Υπάρχει κάποια δήλωση κάποιο αίτημα;

Γ.ΜΑΥΡΟΣ: Θα καταθέσω ένα έγγραφο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αύριο θα τα καταθέσουμε και θα διαβάσουμε και τα άλλα έγγραφα.

Γ.ΜΑΥΡΟΣ: Και το αίτημα κ. Πρόεδρε. Το αίτημα που έχουμε εδώ μαζί με τον κ. Γεωργίου είναι, να κληθεί προς εξέταση ο κ. Μιχαήλ Μαυρουλέας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήδη έχει ζητηθεί αυτό και θα το πούμε.

Γ.ΜΑΥΡΟΣ: Επίσης η κα Μαρία Τσιντέρη - Χολέβα, ο κ. Βασίλειος Γκιώνης αστυφύλακας που παρακολουθούσε την κα Μαρία Τσιντέρη.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν χρειάζεται ο Γκιώνης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν χρειάζεται ο Γκιώνης;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί κύριε Εισαγγελεύ;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τι να μας πει κύριε Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει αναγνωρίσει τίποτα;

Κύριε Γεωργίου έχει αναγνωρίσει τίποτα;

Γ.ΜΑΥΡΟΣ: Η αγωνία να είναι κανείς σύντομος βλάπτει τελικά. Θα αναγκαστώ λοιπόν να εξηγήσω πάλι σύντομα. Απεδείχθη νομίζω και από την συνέντευξη αυτή, αλλά κυρίως απ’ αυτά που είπε ο κ. Σάββας Ξηρός εδώ ζωντανά, ότι η πληροφορία της κας Τσιντέρη ήτο ακριβής, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί αυτού. Είπε ότι θα γίνει επιχείρησις, ότι θα πάνε αστυνομικοί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάει αυτό δεν λέμε για την κα Τσιντέρη, λέμε για άλλον.

Γ.ΜΑΥΡΟΣ: Μας ενδιαφέρει λοιπόν γι’ αυτό αγωνιζόμαστε εδώ, εμένα δε με ενδιαφέρουν τα λεφτά, εμένα με ενδιαφέρει ότι η κα Τσιντέρη έδωσε μια πληροφορία που απεδείχθη πέρα για πέρα ακριβής. Και όταν διαβάσετε και την συνέντευξη του κ. Ξηρού θα καταλάβετε ότι πράγματι εκείνη την ημέρα ήταν για να χτυπήσουν. Απεδείχθη πλήρως. Η ίδια τα αρνείται. Μολονότι η άρνησή της αυτή διαψεύδεται από τις καταθέσεις 4 ανωτάτων αστυνομικών της Αστυνομίας η ανάκρισις κρίνει ότι δεν πρέπει να κάνει τίποτα.

Η ανάκρισις έχει τις κασέτες και τις στέλνει στα εργαστήρια, και οι κασέτες εδώ και οκτώ μήνες δεν έχει βγει ακόμα συμπέρασμα, τι έγινε από την ταυτοποίηση της φωνής για να έρθει η κα Τσιντέρη?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμείς θα την φέρουμε την κα Τσιντέρη, δεν υπάρχει θέμα για την κα Τσιντέρη.

Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Το θέμα της ταυτοποίησης της φωνής, είναι θέμα 48 ωρών, έχουμε κάνει και εμείς, 48 ωρών δουλειά είναι και γίνεται οκτώ μήνες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Γεωργίου την ξαναφέρνω εγώ πάλι.

Γ.ΜΑΥΡΟΣ: Επίσης τους κυρίους, Αθανάσιο Κυριάκο?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κοιτάξτε σας παρακαλώ πάρα πολύ, ετούτη η υπόθεση σας είπα είναι παράπλευρη και αν ακόμα σχεδίαζαν να δολοφονήσουν αυτές είναι προπαρασκευαστικές πράξεις για τις οποίες δεν δικάζονται. Τι να κάνουμε τώρα; Μην ανοίγουμε τις υποθέσεις. Ξέρετε ότι έχετε και εσείς ευθύνη δεν είναι μόνο δική μου ότι αυτή η υπόθεση πρέπει να τελειώσει σε κάποια χρονικά πλαίσια. Αντιλαμβάνεστε δηλαδή, με πράγματα που είναι δευτερεύοντα ενδεχομένως, μπορεί για σας να είναι πρωτεύοντα, αλλά σας λέω ότι θα υπάρξει κάποια ηθική ευθύνη όλων μας. Σας παρακαλώ λοιπόν ένας αυτοπεριορισμός ας υπάρξει. Είδατε φάγαμε σήμερα ολόκληρη μέρα και δεν ξέρω εάν εισεφέρθη τίποτα σε τούτη τη διαδικασία για την οποία έχουμε την κατηγορία. Δεν ξέρω. Θα το εκτιμήσω στο τέλος, αλλά αυτή την ώρα διαλογίζομαι.

Γ.ΜΑΥΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε ακούστε το αίτημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και σας παρακάλεσα όλους για αυτοπεριορισμό και για υποβοήθηση της διαδικασίας. Αυτό είναι το αίτημα το δικό μου από την αρχή και φαντάζομαι ότι έπρεπε να είχε γίνει κατανοητό απ’ όλους. Νομίζετε ότι με ενδιαφέρει εμένα αν κάτσω και δυο και τρία χρόνια να δικάζω εδώ πέρα; Δεν έχω εγώ να χάσω τίποτα. Αλλά σκεφθείτε όμως, ποιο θα είναι το κόστος έναντι της ελληνικής κοινωνίας, επειδή καθόμαστε και εξετάζουμε δευτερεύοντα και τριτεύοντα και δεν προχωράει η υπόθεση.

Γ.ΜΑΥΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, για μας ένας μάρτυρας ο οποίος δίνει ακριβή πληροφορία και φέρεται να έχει εσωτερική πληροφόρηση δεν είναι δευτερεύον πράγμα. Επειδή όμως αρνείται, η κυρία αυτή αρνείται και το ξέρετε και οι άλλοι την ανατρέπουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο ένας είπατε ότι την αναγνώρισε.

Γ.ΜΑΥΡΟΣ: Ακούστε, υπάρχουν άλλοι δυο αστυφύλακες, των οποίων έχω τα ονόματα και αυτοί κατά την ταπεινή μας άποψη είναι σημαντικοί, γιατί κύριε Πρόεδρε; Διότι είναι αυτοί που είδανε, ποιοι ανέβαιναν και κατέβαιναν από το van, οι αστυφύλακες. Αυτό είναι το αίτημά μας.

Και ήταν αυτοί που ήταν με τον κ. Μαυρουλέα στο αυτοκίνητο όταν τους χάσανε, να δούμε γιατί χάθηκαν; Δεν είναι καθόλου τυχαίο. Δεν είναι τυχαίο ότι η ανάκριση ασχοληθήκαμε μ’ αυτή την υπόθεση όσο με 20 ανθρωποκτονίες.

Γ.ΜΑΥΡΟΣ: Και το τελευταίο κύριε Πρόεδρε παρακαλώ, είναι η δικογραφία της ΕΔΕ, το πόρισμα της ΕΔΕ που έγινε για την Ριανκούρ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι εδώ στη δικογραφία το πόρισμα μπορείτε να πάρετε αντίγραφο. Τι προτείνετε κ. Εισαγγελεύ ποιους να καλέσουμε;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Την κυρία αυτή κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε λοιπόν 5 μάρτυρες για τούτη την υπόθεση. Εσείς ποια λέτε;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όχι κύριε Πρόεδρε την κυρία και τον Γκιώνη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον Μαυρουλέα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όχι κύριε Πρόεδρε τι να μας πει ο Μαυρουλέας;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλετε λοιπόν να καλέσουμε τον Γκιώνη και την κυρία.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτούς τους δυο τον Γκιώνη και την κυρία.

????..: Αυτή η κυρία μας λέει ότι δεν έχει ιδέα.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Την κα Τσιντέρη και τον κ. Μαυρουλέα. Τώρα εάν θέλετε και κανέναν αστυνομικό ας έρθει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν διατάσσει την κλήτευση Τσιντέρη, Μαυρουλέα και Γκιώνη, αυτοί είναι οι απαραίτητοι. Για τους άλλους εάν χρειαστεί βλέπουμε. Διακόπτουμε για αύριο στις 9 το πρωί.