«Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στη συγκρότηση της μεγάλης κεντροαριστεράς», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έκανε νέο άνοιγμα στη ΔΗΜΑΡ, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο του κόματος. Πρότεινε μάλιστα «συστράτευση με κοινή καθοδο στις εκλογές». Μεταξύ άλλων, μίλησε για ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων.
«Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στη συγκρότηση της μεγάλης κεντροαριστεράς», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έκανε νέο άνοιγμα στη ΔΗΜΑΡ, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο του κόματος. Πρότεινε μάλιστα «συστράτευση με κοινή κάθοδο στις εκλογές».
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην πρόσφατη πρότασή του προς τη ΔΗΜΑΡ, επισημαίνοντας πως δεν είναι ούτε φευγαλέα ούτε συγκυριακή. «Με εκπλήσσει που στη ΔΗΜΑΡ θεωρούν ευκολότερη την κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ από τον πολιτικό και αξιακό διάλογο με το ΠΑΣΟΚ» συμπλήρωσε.
Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού σημείωσε πως το κόμμα του «είναι παράταξη αρχών και αξιών που μας ενώνουν όλους εδώ μέσα, εδώ χτυπάει η καρδιά της μεγάλης κεντροαριστεράς», μίλησε για την ανάγκη ενός ανανεωμένου κοινωνικοπολιτικού σχηματισμού, τονίζοντας πως απευθύνεται σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας και πρόσθεσε: «Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στη συγκρότηση της μεγάλης πλειοψηφικής κεντροαριστεράς ... προτείνουμε συστράτευση με κοινή καθοδο στις εκλογές ώστε η μεγάλη κεντροαριστερά να είναι η πρώτη δύναμη, όπως είναι και όπως δικαιούται να είναι».
Από αυτή τη συμμαχία πάντως απέκλεισε το ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για μέτωπο πλήρους διαφωνίας με την ηγεσία του, όμως απηύθυνε κάλεσμα στους ψηφοφόρους του, ενώ επανέλαβε πως «κατεβήκαμε ως ΠΑΣΟΚ και θα ανέβουμε ως ΠΑΣΟΚ και μεγάλη κεντροαριστερά μαζί με τη χώρα».
«Εθνικό πολιτικό γεγονός το συνέδριο»
Ξεκινώντας την ομιλία του, χαρακτήρισε εθνικό πολιτικό γεγονός, και όχι κομματικό, το 9ο συντακτικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ άντεξε και εγγυήθηκε τις εξελίξεις, αν και ήταν και είναι ο στόχος οργανωμένων επιθέσεων, σημείωσε, μεταξύ αλλων, ο κ. Βενιζέλος, ενώ αναφερόμενος στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα είπε πως πρέπει «να κατακτήσουμε το στόχο της αυτοδύναμης Ελλάδας».
Κάνοντας μία αναδρομή, τόνισε πως η ιδεολογική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ αποτυπώθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου στη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη, υπογραμμίζοντας πως «είμαστε η συνέχεια μιας μεγάλης παράταξης που συνδέεται με όλες τις ιστορικές κατακτήσεις του έθνους».
Μιλώντας για την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα, επανέλαβε πως «η ευρωπαϊκή καθυστέρηση ήταν προφανής», αλλά και την κριτική του για τους χειρισμούς στο εσωτερικό. Όπως είπε, και εμείς έπρεπε να κινηθούμε πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά, επαναλαμβάνοντας πως το πρώτο μνημόνιο ήταν ελλιπές.
«Έπρεπε να επιλέξουμε το μη χείρον ως βέλτιστον»
Υπεραμυνόμενος των χειρισμών του ΠΑΣΟΚ -αν και άφησε αιχμές κατά του Γιώργου Παπανδρέου- χαρακτήρισε ηρωική την κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ της προηγούμενης Βουλής, ενώ τόνισε πως το πραγματικό δίλημμα ήταν πάντα ανάμεσα σε μία κακή και μία καταστροφική λύση: «Δεν υπήρχε ούτε υπάρχει δήθεν καλή εναλλακτική λύση ... τότε πρέπει να επιλέξεις το μη χείρον ως βέλτιστον. Η προσχώρηση της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ στο μέτωπο της ευθύνης μας δικαιώνει ιστορικά πολιτικά και ηθικά που σηκώσαμε μόνοι το βάρος».
Πάντως, σημείωσε πως «δεν σώσαμε τη χώρα, γιατί η χώρα σώζεται όταν οι πολίτες νιώθουν ότι σώζονται».
Αξίζει να σημειωθεί πως, στην αναδρομή που έκανε, ο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως το το καλοκαίρι του 2011 «δεχτήκαμε προτάσεις να χρηματοδοτηθεί η "βελούδινη έξοδος" της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και τις απορρίψαμε».
Σε ό,τι αφορά τις αιχμές κατά του Γιώργου Παπανδρέου, είπε πως «στην ιστορική του διαδρομή το ΠΑΣΟΚ είχε και καλή και κακή όψη, αλλά δυστυχώς κλωνοποιήθηκε πολιτικά το κακό ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2004-2009».
«Συνιστώσα ευθύνης»
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην τρικομματική κυβέρνηση, ο κ. Βενιζέλος απέρριψε για άλλη μία φορά τις βολές που δέχεται το κόμμα ότι είναι ουρά ή συνιστώσα της ΝΔ.
«Το ΠΑΣΟΚ είναι συνιστώσα ευθύνης σε μία συνισταμένη που κουβαλάει το βάρος της χώρας για την οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση» είπε και αφήνοντας σαφέστατες αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, έκανε λόγο για συνιστώστες της συνισταμένης του αδιεξόδου.
«Με τη ΝΔ συνεργαζόμαστε κυβερνητικά με εντιμότητα και καθαρότητα, που θέλουμε να γίνει ακόμη πιο σαφής, δεν ταυτιζόμαστα πολιτιά και αξιακά» πρόσθεσε.
«Ανάγκη επικαιροποίησης της συμφωνίας προγραμματικής σύγκλισης»
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για ανάγκη ανάγκη επικαιροποίησης της συμφωνίας προγραμματικής σύγκλισης των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, προτείνοντας πέντε σημεία:
«Όσοι κάνουν πλάγια βήματα εξόδου κρίνονται»
Προς το τέλος της ομιλίας του, αναφέρθηκε στο θέμα των απουσιών από το συνέδριο, αφήνοντας αιχμές: «Κάποιοι μίλησαν για ηχηρές απουσίες από το Συνέδριο. Στο Συνέδριο υπάρχει η ηχηρή παρουσία η δική σας και των ανθρώπων που ψήφισαν την προηγούμενη Κυριακή. Όποιοι, όπως συνηθιζόταν και στο παρελθόν, παρότι τιμήθηκαν από την παράταξη και κατέλαβαν πολύ σημαντικά πολιτικά και κρατικά αξιώματα, κάνουν τώρα πλάγια βήματα εξόδου, βρίσκονται στη διάθεση της κριτικής της παράταξης και της κοινωνίας».
Μ. Κεφαλογιάννης (ΝΔ): Ζούμε τη χειρότερη και μεγαλύτερη κρίση
Στον χαιρετισμό του ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Μανόλης Κεφαλογιάννης υπογράμμισε πως «ζούμε τη χειρότερη και μεγαλύτερη κρίση που έχει ζήσει η χώρα μας μετά τον παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο προσθέτοντας ότι «οφείλουμε να κάνουμε την κρίση μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα».
Ο ίδιος ανέφερε ότι «κάναμε πολλά λάθη και ίσως είναι σήμερα η ιστορική χρονική περίοδος για να πούμε ένα μεγάλο συγνώμη στον ελληνικό λαό, και κυρίως ένα μεγάλο συγνώμη στη νέα γενιά της πατρίδας μας».
Ο κ. Κεφαλογιάννης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια «θεσμική κοινοβουλευτική επανάσταση» και να ανατρέψει δομές του παρελθόντος, σημειώνοντας ότι σε πολλά από τα σημεία της ομιλίας του κ. Βενιζέλου «συμφωνούμε όλοι και προσυπογράφουμε».
Σπ. Λυκούδης (ΔΗΜΑΡ): Υπάρχουν και εμπόδια στους δρόμους συνάντησης ... αλλά όλα ξεπερνιούνται
Ο Γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος ξεκίνησε τον χαιρετισμό του με την προσφώνηση «συντρόφισσες και σύντροφοι», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι υποχρεωμένοι οι πάντες να δουν θαρραλέα τις διάχυτες ευθύνες, για να μπορούν να γίνουν και οι αναγκαίες υπερβάσεις» και υποστήριξε ότι «το μέγα ζητούμενο είναι μήπως δεν υπάρχει ο απαραίτητος πολιτικός χρόνος, για να ολοκληρωθούν οι προσπάθειες μιας σοβαρής πολιτικής ενδοσκόπησης».
Ο κ. Λυκούδης είπε ακόμη ότι υπάρχουν και εμπόδια στους στόχους, τις ευθύνες και τους δρόμους της συνάντησης του προοδευτικού δημοκρατικού κόσμου, για να συμπληρώσει: «Αλλά είμαι σίγουρος ότι όλα ξεπερνιούνται».
Δ. Βίτσας (ΣΥΡΙΖΑ): Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του πρέπει να απομονωθούν
Από την πλευρά του ο συντονιστής της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, κάνοντας λόγο για κυβερνητικό σχήμα στο οποίο «ηγείται η πιο ακραία δεξιά της μεταπολίτευσης». Ο πρωθυπουργός και το περιβάλλον του στήνει ένα κράτος εκτάκτου ανάγκης, ανέφερε και τόνισε ότι «αυτός ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του πρέπει να απομονωθούν». Μάλιστα ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του σημειώνοντας ότι «σε αυτή την οριακή περίοδο, καθένας και καθεμία αποφασίζει σε ποια μεριά θα σταθεί».
Γ. Γκιόκας (ΚΚΕ): Δεν μπορεί να υπάρχει επιστροφή στο παρελθόν
Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο βουλευτής Γιάννης Γκιόκας σημείωσε ότι επιστροφή στο παρελθόν, στα σχετικά καλύτερα επίπεδα διαβίωσης της δεκαετίας του '80 και '90, δεν μπορεί να υπάρχει και πως «η κατάσταση για το λαό θα χειροτερεύει». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «το σύστημα έχει χάσει τα εργαλεία που είχε στο παρελθόν για να ξεπερνά τις κρίσεις του, έχει χάσει τις δυνατότητες να κάνει έστω και κάποιες παραχωρήσεις».
Μ. Χαραλαμπίδης (ΛΑΟΣ): Σήμερα το ζητούμενο είναι η εθνική ανάταση
Στη συνέχεια, ο γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής Β. Ελλάδος του ΛΑΟΣ Μιχάλης Χαραλαμπίδης δήλωσε: «Μετά την ώρα του κατακερματισμού των κρατών, έφτασε η ώρα του κατακερματισμού των κομμάτων» ενώ πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει το θάρρος και το σθένος να αγωνιστεί ενάντια σε αυτή τη στρατηγική.
«Σήμερα το ζητούμενο είναι η εθνική ανάταση. Σήμερα το ζητούμενο είναι ο κοινωνικός κατευνασμός. Πιστεύω ότι όλοι θα αγωνιστούμε γι' αυτό», συμπλήρωσε.
Μ. Τρεμόπουλος (Οικολόγοι Πράσινοι): Ζητούμενο οι προϋποθέσεις για ευρύτερες πλειοψηφίες
Εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ανέφερε ότι αναζητούμε πάντα εκείνες τις προϋποθέσεις για να διαμορφωθούν ευρύτερες πλειοψηφίες, υπογραμμίζοντας ωστόσο, πως «αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε να υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες». Ακόμη τόνισε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι ένα κόμμα διαλόγου και συνεργασιών και όχι υλικό για τις διευρύνσεις ή τις επικοινωνιακές στοχεύσεις άλλων.
Το «παρών» στην έναρξη των εργασιών έδωσε και ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης.
Σημειώνεται ότι από τους Ανεξάρτητους Έλληνες δεν παραβρέθηκε κάποιος εκπρόσωπος, καθώς όπως είχαν ενημερώσει το ΠΑΣΟΚ, όλοι οι βουλευτές θα ήταν σε υποχρεώσεις στο εξωτερικό.
Χαιρετισμός του προέδρου της κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου
Τη θέση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να στέκεται αμήχανη και παράλυτη απέναντι στην κρίση, τις συνέπειές της και στις πολιτικές της τρόικας που οδηγούν σε επιδείνωση της ύφεσης και σε ένα φαύλο κύκλο αναπαραγωγής της κρίσης, εξέφρασε κατά τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου.
Επίσης επεσήμανε ότι για να πειστούν οι πολίτες και οι λαοί να συμπορευθούν με το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, χρειάζεται μια εκ βάθρων αποσαφήνιση της πορείας προς το μέλλον.
Μάλιστα υποστήριξε ότι η σημερινή κρίση μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε ένα παράθυρο ευκαιρίας, για να γίνει κατανοητό ότι η Ευρώπη δεν είναι το πρόβλημα, αλλά η λύση των προβλημάτων. «Η Ευρώπη των λαών και των πολιτών, της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης», πρόσθεσε.
Όσον αφορά στην οικονομική κρίση που πλήττει και την Κύπρο, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι «υποστηρίζουμε μια συγκροτημένη και αποτελεσματική διαπραγμάτευση που θα αποτρέψει επαχθείς συνέπειες για τους εργαζομένους και θα εμποδίζει την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του λαού μας από τη μια και θα εξασφαλίζει ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης από την άλλη, όπως το επιτόκιο και ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων».
Το θέμα της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση
Το θέμα της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση ήταν εκείνο που κυριάρχησε στις τοποθετήσεις των συνέδρων, την πρώτη ημέρα των τριήμερων εργασιών του 9ου Συντακτικού Συνεδρίου του Κινήματος. Το κλίμα των τοποθετήσεων των περισσότερων συνέδρων ήταν το ΠΑΣΟΚ να παρέχει στήριξη στην κυβέρνηση και όχι να συμμετέχει σε αυτήν με στελέχη.
Παράλληλα, εξέφραζαν αγωνία για τη φθορά που υφίσταται το ΠΑΣΟΚ από τη συνεργασία με τη ΝΔ. Ωστόσο, σύμφωνα με κεντρικά στελέχη του Κινήματος, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός συνέδρων που δεν συμφωνεί με αυτή την προσέγγιση, αλλά δεν έχουν τοποθετηθεί, τουλάχιστον κατά την πρώτη ημέρα, κινούμενοι περίπου ως «σιωπηλή πλειοψηφία».
Παρασκηνιακά κυριάρχησε ένα άλλο θέμα που αφορά στην εκλογή των καθοδηγητικών οργάνων και ειδικότερα αυτό του αριθμού των σταυρών που θα μπορεί να βάλει κάθε σύνεδρος, για την εκλογή των 120 μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Επ' αυτού διαμορφώνονται δύο τάσεις: Η μία που υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρχει μικρός αριθμός σταυρών και η άλλη που επιθυμεί μεγαλύτερο, με το επιχείρημα ότι ο μικρός αριθμός δίνει απόλυτο έλεγχο των οργάνων στην ηγεσία του Κινήματος.
Επίσης, υπήρξε σχετική δυσκολία στη συμφωνία των διάφορων πλευρών ως προς το πρόσωπο που θα αναλάβει την προεδρία του Συνεδρίου.
Στην αυριανή συνεδρίαση και με την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων, έχει προαναγγελθεί από τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο και τον Χάρη Τσιόκα ότι θα τεθεί σε ψηφοφορία το ζήτημα της παραμονής ή της αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση.
Ο επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας ζήτησε στην ομιλία του «αποχώρηση από την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά εδώ και τώρα, οριοθέτηση πολιτικών, ξεκαθάρισμα επιλογών και στροφή και πάλι στο λαό τώρα». Παράλληλα, υποστήριξε ότι στις διπλές εκλογές ο λαός «έταξε» το ΠΑΣΟΚ στη θέση της αντιπολίτευσης και πως από αυτή τη θέση θα μπορούσε «να αξιοποιήσει όλα τα προσφερόμενα από το Σύνταγμα μέσα για να προχωρήσουν τα πράγματα προς όφελος της πατρίδας, της οικονομίας και της κοινωνίας». Σημείωσε, μάλιστα, ότι «η ψήφος ανοχής, η ψήφος περιστασιακής στήριξης είναι μεταξύ των προσφερόμενων αυτών μέσων».
Από την πλευρά του, ο κ. Τσιόκας τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση, δίνοντας όμως ψήφο ανοχής.
Ο Χρήστος Παπουτσής, αναφερόμενος στο θέμα της συμμετοχής ή όχι του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, υπογράμμισε αρχικά ότι η «λανθασμένη» πολιτική επιλογή του Νοεμβρίου του 2011 να αποδεχτεί το ΠΑΣΟΚ την παραίτηση του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και τον σχηματισμό της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου, δεσμεύει και σήμερα τις επιλογές του Κινήματος.
Ωστόσο τόνισε ότι η συμμετοχή στην κυβέρνηση δεν είναι αυτοσκοπός, ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να θέσει «κόκκινες γραμμές», να ζητήσει αλλαγή πολιτικής, να επιμείνει στον επανακαθορισμό της κυβερνητικής συνεργασίας και να ζητήσει τη διαρκή επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, η οποία, όπως υποστήριξε, «δεν έγινε ποτέ μετά τις εκλογές».
Το ΠΑΣΟΚ, σημείωσε, πρέπει να έχει καθαρό πολιτικό, ιδεολογικό και κοινωνικό στίγμα καθώς, όπως υποστήριξε, δεν υπάρχει μέλλον για ένα άνευρο, μικρό κόμμα, με συμπληρωματικό κόμμα σε κυβέρνηση παντός καιρού, το οποίο βάζει διαχωριστικές γραμμές προς τα άλλα κόμματα της Αριστεράς, με το βλέμμα στραμμένο προς τα Δεξιά.
Ο κ. Παπουτσής αναφέρθηκε και στην κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ από το 2009, τονίζοντας ότι υπέστη ήττα στρατηγικού χαρακτήρα και «έπεσε υπονομευμένο». Αυτό έγινε εφικτό, συνέχισε, αφότου το ΠΑΣΟΚ αποδέχτηκε ότι η κρίση πρέπει να γίνει ευκαιρία, με αποτέλεσμα να περάσουν οι πιο ακραίες πολιτικές νεοφιλελευθερισμού.
Επίσης, υπογράμμισε, συμφωνώντας με τον κ. Βενιζέλο, ότι το ΔΝΤ στην Ελλάδα το έφερε η ανυπαρξία νομικού πλαισίου στην Ε.Ε. με ευθύνη της κ. Μέρκελ και του κ. Σαρκοζί. Ο ίδιος ανέφερε ότι είχε προτείνει να ακολουθήσει η κυβέρνηση αντικυκλική και όχι προκυκλική πολιτική, κάτι που, όπως είπε, δεν εισακούστηκε, ενώ υπήρξαν προτάσεις διαγραφής του για τον λόγο αυτό.
Ακόμη επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε να συζητήσει λανθασμένες αποφάσεις και επιλογές προσώπων και πολιτικών, καθώς και για την κατάσταση που παρέλαβε το 2009, όταν η χώρα «ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας». Έκανε λόγο για «πρωτοφανείς εκβιασμούς» της κυβέρνησης Παπανδρέου «από εγχώρια και ξένα συμφέροντα», αρνήθηκε να συζητήσει για την «ανατροπή» της κυβέρνησης Παπανδρέου, για τη διαγραφή 35 βουλευτών, καθώς και για το αίτημα για παραίτηση του κ. Παπανδρέου από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη μοναδική υποψηφιότητα για την ανάδειξη του νέου προέδρου του Κινήματος, τονίζοντας ότι αυτή η διαδικασία οδήγησε το ΠΑΣΟΚ σε μεγαλύτερη αποσυσπείρωση.
Για το θέμα της «κυβερνητικής συμμαχίας Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ» μίλησε και η πρώην υπουργός Γεωργίας, Κατερίνα Μπατζελή, η οποία τόνισε ότι «αυτή θα καρκινοβατεί όσο η χώρα βρίσκεται σε κρίση». Επιπλέον, υποστήριξε ότι «αυτό το οποίο πρέπει να αποφασισθεί είναι ποιες είναι οι θέσεις του κόμματος για την έξοδο της χώρας από την κρίση».
Η κ. Μπατζελή επέμεινε αρκετά στο θέμα των συνεργασιών του ΠΑΣΟΚ με τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να εγκλωβιζόμαστε στη μηχανιστική λογική του "ποιος θα απορροφήσει ποιον". Ποιανού το όνομα θα μπει ψηλά στην κορνίζα;».
«Αλλά», συνέχισε, «το ποιες συμμαχίες πρέπει να γίνουν κυρίως σε ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών, επίλυσης του "γόρδιου δεσμού" ύφεσης και ανεργίας και ζητημάτων ποιότητας ζωής, δημοκρατικών θεσμών και μετανάστευσης».
Το Συνέδριο σε αριθμούς
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΚΑΠ, για την ανάδειξη των 3.132 συνέδρων ψήφισαν συνολικά 116.315 μέλη του ΠΑΣΟΚ.
Από το σύνολο των εκλεγμένων, 2.223 είναι άνδρες και 909 γυναίκες. Οι απόδημοι-μέλη του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν ήταν 1.810 και εξέλεξαν 63 συνέδρους. Από τον τομέα Επιστημόνων ψήφισαν 1.976, εκλέγοντας 59 και από τον τομέα Συνδικαλιστικού ψήφισαν 3.745, εκλέγοντας 119 συνέδρους. Οι αριστίδην σύνεδροι ανέρχονται στους 1069.
Την Κυριακή η ψηφοφορία εκλογής Κεντρικού Οργάνου
Οι εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν στις 10 το πρωί με τη διαπίστευση των συνέδρων και την εκλογή προεδρείου ενώ θα ακολουθήσουν η ομιλία του κ. Βενιζέλου, χαιρετισμοί πολιτικών κομμάτων, η εκλογή Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής και οι ομιλίες των συνέδρων.
Το Σάββατο θα παρουσιαστούν οι θέσεις της ομάδας Καταστατικού και θα συνεχιστούν οι ομιλίες των συνέδρων, ενώ για τις 7 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η δευτερολογία του κ. Βενιζέλου.
Το συνέδριο θα κλείσει την Κυριακή με την ψηφοφορία εκλογής Κεντρικού Οργάνου.
Απουσίες
Από την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου απουσιάζουν οι δύο πρώην πρόεδροι του κόμματος, Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου.
Ο κ. Σημίτης απάντησε αρνητικά στην επιστολή πρόσκληση που του απέστειλε ο κ. Βενιζέλος, ενώ ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε ότι θα παραβρεθεί το Σάββατο στο συνέδριο, καθώς θα συμμετάσχει σήμερα στη Διάσκεψη Κορυφής του Διεθνούς Οργανισμού Νέων Ηγετών σε Οργανισμούς και Επιχειρήσεις (2013 YPO Global leadership summit), η οποία πραγματοποιείται φέτος στην Κωνσταντινούπολη.