Κόσμος
Τρίτη, 20 Μαΐου 2003 10:00

Νέο σχέδιο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ για το Ιράκ

Ελπίζοντας να εξασφαλίσουν ισχυρή υποστήριξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέθεσαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες, μια αναθεωρημένη εκδοχή του σχεδίου τους απόφασης για το μεταπολεμικό Ιράκ, υιοθετώντας κάποιους συμβιβασμούς στην άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Βαγδάτης και αφήνοντας ανοικτό τον δρόμο για την επιστροφή των επιθεωρητών του διεθνούς οργανισμού.

Το σχέδιο απόφασης που αναμένεται να ψηφιστεί την προσεχή Παρασκευή, εξακολουθεί πάντως να δίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία ευρείες εξουσίες στον έλεγχο του Ιράκ και των πετρελαίων της χώρας μέχρι να αναλάβει την εξουσία μιά μόνιμη κυβέρνηση, κάτι που θα χρειαστεί χρόνια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν για την άμεση άρση των οικονομικών κυρώσεων ούτως ώστε να δρομολογηθεί η διοχέτευση της αγοράς με ιρακινό πετρέλαιο.

Το νέο σχέδιο απόφασης επιχειρεί να κατευνάσει τις αντιρρήσεις της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Κίνας, που διαβλέπουν μια αμερικανική προσπάθεια παραμερισμού του ΟΗΕ στο Ιράκ.

Αν και ελάχιστοι αναλυτές θεωρούν πιθανή την άσκηση βέτο,οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να εξασφαλίσουν την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία στο Συμβούλιο.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Σεργκέϊ Λαβρώφ εξέφρασε μεν την ικανοποίησή του για τη «διάθεση των εισηγητών του σχεδίου να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν καλύτερα στα προβλήματα που υπάρχουν», αλλά τόνισε ότι απαιτείται «μεγαλύτερη σαφήνεια».

Αναφορικά με τον πολιτικό ρόλο του ΟΗΕ, το σχέδιο απόφασης σημειώνει την ανάγκη ύπαρξης ενός ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών «με ανεξάρτητες ευθύνες», που θα συνεργαστεί εντατικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία «για τη διευκόλυνση της διαδικασίας που θα οδηγήσει σε μιά διεθνώς αναγνωρισμένη ,αντιπροσωπευτική κυβέρνηση στο Ιράκ».

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Τζον Νεγκρεπόντε τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να προτείνει κι άλλες αλλαγές, αλλά αυτό είναι αδύνατο. Εχουμε προχωρήσει όσο ήταν δυνατό στην προσπάθεια για να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες που εξέφρασαν άλλες αντιπροσωπείες'' τόνισε ο Νεγκρεπόντε.