Κόσμος
Τρίτη, 20 Μαΐου 2003 10:25

Ενδείξεις ανασυγκρότησης της Αλ-Κάϊντα

Ενα κρησφύγετο, που χρησιμοποιούσαν οι ύποπτοι για τις πρόσφατες επιθέσεις στο Μαρόκο, εντόπισαν οι αστυνομικές αρχές στην Καζαμπλάνκα, την ώρα που Αμερικανός αξιωματούχος προειδοποιούσε ότι δεν είναι ορατό το τέλος του «πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας».

Υστερα από μία εβδομάδα με πολλές επιθέσεις αυτοκτονίας, που στοίχισαν τη ζωή δεκάδων Αράβων και ξένων στο Ριάντ και στο Μαρόκο, υπάρχουν ενδείξεις ότι το δίκτυο της Αλ-Κάϊντα, του Οσάμα μπιν Λάντεν, ανασυγκροτείται. Ενας ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας, εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι η Αλ-Κάϊντα έχει νέο στρατιωτικό αρχηγό, που πήρε τη θέση του Χαλίντ Σεϊχ Μοχάμαντ, ο οποίος θεωρείται ο εγκέφαλος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Υπάρχει μία ομάδα της Αλ-Κάϊντα που παραμένει ενεργή και έτοιμη να σκοτώσει», παραδέχθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους, ο οποίος υποσχέθηκε ότι οι αρμόδιες αρχές θα βρίσκονται σε εγρήγορση.

Την ίδια ώρα κλιμακώνονται και οι επιθέσεις αυτοκτονίας από Παλαιστίνιους, που έχουν χτυπήσει πέντε φορές το τελευταίο τριήμερο.

Η Αίγυπτος, ένας από τους Αραβες φίλους των ΗΠΑ που προειδοποιούσε τον Μπους ότι ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ θα δημιουργούσε «εκαντοντάδες νέους Μπιν Λάντεν», νοιώθει πως δικαιώνεται. Οι προβλέψεις μας για κλιμάκωση της βίας, αποδεικνύονται ορθές, δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Αχμεντ Μάχερ, ζητώντας τη σύσφιξη της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ωστόσο ο πρόεδρος Μπους, που μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της Αλ-Κάϊντα στο Αφγανιστάν, εξακολουθεί να πιστεύει ότι η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν θα συμβάλει στη σταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή.

«Πάντα έλεγα ότι θα ήταν ένας πόλεμος με μεγάλη διάρκεια», είπε ο Τζωρτζ Μπους, αναφερόμενος στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με την πρόεδρο των Φιλιππίνων, Γκλόρια Μακαπαγκάλ Αρόγιο, ο Τζωρτζ Μπους ανέφερε ότι «αργά αλλά σταθερά εξαρθρώνουμε το επιχειρησιακό δίκτυο της Αλ-Κάϊντα», για να προσθέσει ότι «έχουμε ακόμα πολύ δουλειά να κάνουμε».

Ο διευθυντής πολιτικού σχεδιασμού του State Department, Ρίτσαρντ Χάας, συγκρίνει μάλιστα τον πόλεμο αυτό με ένα επιδημικό ιό, που θα παρουσιάσει εξάρσεις κατά διαστήματα. «Αυτός είναι ένας πόλεμος που δεν θα τελειώσει στο ορατό μέλλον», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Χάας.

Ο Ροχάν Γκουναράτνα, ειδικός σε θέματα που αφορούν την Αλ-Κάϊντα, υποστηρίζει ότι το δίκτυο του Οσάμα μπιν Λάντεν παραμένει ενεργό, χάρη σε έναν Αιγύπτιο, που ανέλαβε την ευθύνη των στρατιωτικών επιχειρήσεων της οργάνωσης, μετά τη σύλληψη του Χαλίντ Σεϊχ Μοχάμαντ, στο Πακιστάν, πριν από τρεις μήνες.

Ωστόσο ο Γκουναράτνα πιστεύει πως οι επιθέσεις της προηγούμενης εβδομάδας δεν σχεδιάσθηκαν από τον Σαϊφ Αλ -Αντέλ, το νέο στρατιωτικό αρχηγό της Αλ-Κάϊντα, αλλά από τον Μοχάμαντ, πριν από τη σύλληψή του.

Το FBI έχει επικηρύξει τον Αντέλ για 25 εκατομμύρια δολάρια και οι αμερικανικές αρχές τού έχουν ασκήσει δίωξη για τις βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν το 1998 εναντίον των πρεσβειών των ΗΠΑ στην Κένια και την Τανζανία.

Το θέμα της τρομοκρατίας συζήτησαν οι αρμόδιοι υπουργοί από πέντε μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συναντήθηκαν στην Ισπανία, οι οποίοι επιδιώκουν την ανάπτυξη μακροπρόθεσμης στρατηγικής συνεργασίας με τα αραβικά κράτη για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, προειδοποίησε μάλιστα ότι «πυρήνες ισλαμιστών τρομοκρατών εν υπνώσει» υπάρχουν στην Ευρώπη και μπορούν να χτυπήσουν ανά πάσα στιγμή.

Η χώρα που καλείται να αντιμετωπίσει τη σκληρή πραγματικότητα είναι η Σαουδική Αραβία. Οι αρχές μάλιστα συνέλαβαν έναν ένοπλο που κυκλοφορούσε κοντά στο αμερικανικό προξενείο στην πόλη Νταχράν, όπως έγινε γνωστό από αμερικανούς αξιωματούχους.

Η σύλληψη αυτή έγινε λίγες ημέρες μετά τις επιθέσεις στο Ριάντ και την ώρα που μέλος της βασιλικής οικογένειας δήλωνε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ότι, ο βασιλικός οίκος είναι υποχρεωμένος να παραδεχθεί πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την ριζοσπαστική ισλαμική αντιπολίτευση.

«Είναι ώρα να δούμε κατάματα την πραγματικότητα. Δεν υπάρχουν περιθώρια για αναβολές και σφάλματα», δήλωσε ο πρίγκηπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ. «Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία νόσο που λέγεται τρομοκρατία. Δεν υπάρχει πλέον καμμία αμφιβολία», παραδέχθηκε ο Σαουδάραβας πρίγκηπας.

Ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον, πρίγκηπας Μπαντάρ μπιν Σουλτάν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι καμικάζι που χτύπησαν στο Ριάντ σχεδίαζαν μία μεγαλύτερη επιχείρηση και την ανησυχία ότι μπορεί να γίνει κι άλλη καταστροφική επίθεση.

Ο πρίγκηπας Μπαντάρ δήλωσε ότι στις αρχές του μήνα οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν 377 κιλά εκρηκτικών κοντά σε ένα από τα κτιριακά συγκροτήματα όπου έγιναν οι επιθέσεις στο Ριάντ. «Αν εκρήγνυντο κατά λάθος θα εξαφανίζονταν δύο οικοδομικά τετράγωνα στην πόλη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σαουδάραβας πρίγκηπας.

«Ολοι αναρωτιόμαστε αν αυτά ήταν τα τελευταία εκρηκτικά, ή απλά η κορυφή ενός παγόβουνου», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ενας Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι το δίκτυο του Οσάμα μπιν Λάντεν διαθέτει στη Σαουδική Αραβία ευρύτερη βάση απ' ό,τι αρχικά πιστευόταν. «Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες ενεργών μελών της Αλ-Κάϊντα εκεί, αλλά πιστεύουμε ότι η παρουσία της Αλ-Κάϊντα είναι μεγαλύτερη του ενός ή των δύο πυρήνων», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Στο Μαρόκο, η αστυνομία συνέλαβε έναν χημικό, καθώς βρήκε υλικά για την κατασκευή βομβών σε ένα κρησφύγετο των καμικάζι που έκαναν τις επιθέσεις στην Καζαμπλάνκα, το βράδυ της Παρασκευής, όπως γράφει σήμερα τοπική εφημερίδα.