Πολιτική
Τρίτη, 20 Μαΐου 2003 11:17

Δίκη «17Ν» : Υψηλοί τόνοι στο δικαστήριο

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στο δικαστήριο, όταν εμφανίστηκε να καταθέσει η Μαρία Τσιντέρη, την οποία κατονόμασε, χθες, ο πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ, Στέφανος Μακρής, ως τη γυναίκα, η οποία έναντι 13 εκατομμυρίων δραχμών είχε δώσει την πληροφορία, τον Μάρτιο του 1992, για επικείμενο χτύπημα της «17 Νοέμβρη», κατά δικαστικού λειτουργού, στην οδό Λουΐζης Ριανκούρ.

Η μάρτυρας αρνήθηκε κατηγορηματικά πως είχε επικοινωνήσει με τον κ. Μακρή και ότι έδωσε οποιαδήποτε πληροφορία.

Η κ. Τσιντέρη προσκόμισε στο δικαστήριο βεβαίωση απο τον ΟΤΕ, σύμφωνα με την οποία απο τον Φεβρουάριο του 2002 το τηλέφωνό της έχει απόκρυψη αριθμού. Τη βεβαίωση την προσκόμισε, καθώς χθες ο κ. Μακρής κατέθεσε ότι το Μάρτιο του 2002 τον είχε καλέσει και πάλι στο τηλέφωνο και είχε δει το αριθμό.

Ο πρόεδρος ζήτησε από τον κ. Μακρή, που ήταν παρών στο δικαστήριο, να απαντήσει στους ισχυρισμούς της κ. Τσιντέρη.

Ο απόστρατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ είπε πως δεν μπορεί να γνωρίζει τι συμβαίνει, όπως επίσης και το λόγο, που προσκομίζονται στο δικαστήριο βεβαιώσεις του ΟΤΕ, ενώ επέμεινε ότι τον Μάρτιο του 2002 το νούμερο της κ. Τσιντέρη είχε καταγραφεί στο καντράν του τηλεφώνου του.

Η μάρτυρας, με έκδηλο εκνευρισμό, φώναξε στον πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ ότι ποτέ δεν του τηλεφώνησε, πως δεν τον γνωρίζει και ότι δεν γνωρίζει απολύτως τίποτε για τη «17 Νοέμβρη». Επιπλέον, είπε, ότι ο κ. Μακρής είχε δηλώσει στην εκπομπή του δημοσιογράφου Αλέξη Παπαχελά πως «η πληροφοριοδότης της υπόθεσης της Ριανκούρ μπορεί και να έχει πεθάνει».

Σύμφωνα με την κ. Τσιντέρη, η ηγεσία της αστυνομίας έκανε για την υπόθεση μία κατασκευασμένη έκθεση, ενώ δεν μπόρεσε να απαντήσει στο ερώτημα για ποιό λόγο επελέγη αυτή και όχι κάποια άλλη γυναίκα.

Ο πρόεδρος ζήτησε και από τον πρώην διευθυντή της υποδιεύθυνσης ναρκωτικών, Δημήτρη Αποστολόπουλο, που χθες κατέθεσε ότι είχε δει την κ. Τσιντέρη να δηλώσει αν την αναγνωρίζει. Ο απόστρατος αξιωματικός είπε πως την αναγνωρίζει με απόλυτη βεβαιότητα.

Η κ. Τσιντέρη επεσήμανε οτι ο κ. Αποστολόπουλος, σε τηλεοπτική εκπομπή με αφορμή τη δημοσίευση φωτογραφίας της στην εφημερίδα «Στο Καρφί», δεν είχε απαντήσει αν είναι ή όχι η πληροφοριοδότης. Ο κ. Αποστολόπουλος είπε στο δικαστήριο πως δεν ήθελε να τη «διαπομπεύσει δημοσίως».

Ο πρόεδρος απ'π την αρχή της κατάθεσης γνωστοποίησε στην κ. Τσιντέρη ότι διενεργείται πραγματογνωμοσύνη με εντολή του κ. Ζερβομπεάκου σε ηχητικά ντοκουμέντα, ώστε να εντοπιστεί αν ταυτίζεται η φωνή της με τη γυναικεία φωνή, που ηχογραφήθηκε σε συνομιλίες με την τότε ηγεσία της ΕΛΑΣ για την υπόθεση της Ριανκούρ.

Ο κ. Μαργαρίτης είπε στη μάρτυρα ότι, όταν ολοκληρωθεί η έρευνα, είναι πιθανό να ξανακληθεί να καταθέσει στο δικαστήριο.

Η κ. Τσιντέρη απάντησε πως μόνη της δέχθηκε να δώσει δείγμα της φωνής της, ώστε να γίνει η εργαστηριακή σύγκριση.

Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης της μάρτυρος, ο Δημήτρης Κουφοντίνας

ζήτησε, με έκδηλο ειρωνικό ύφος, να κάνει ένα σχολιασμο στο δικαστήριο, αναφέροντας τα εξής:

«Είδαμε αυτόν τον όμορφο, αγγελικά πλασμένο κόσμο του συμπλέγματος

των πρακτορών των χαφιέδων, των ρουφιάνων και της ηγεσίας της αστυνομίας γύρω απο την υπόθεση καταβρόχθισης των μυστικών κονδυλίων. Η «17 Νοέμβρη» δεν είχε και δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με αυτά τα πράγματα. Με ενδιαφέρον περιμένουμε να δούμε ποιοί και πώς μοιράστηκαν τα δισεκατομμύρια των επικηρύξεων».

«Να θυμηθούμε και την υπόθεση των εκβιασμών, όπου μόλις η δικαστική και αστυνομική εξουσία αντελήφθησαν ότι εμπλέκονται δημοσιογράφοι είπαν πως το μαχαίρι θα φθάσει στο κόκκαλο».

Στον κατηγορούμενο απάντησε ο εισαγγελέας κ. Λάμπρου ως εξής : «Και τα λεφτά, που έκλεψε η «17 Νοέμβρη» πού πήγαν;»

Λίγο πριν την έναρξη της κατάθεσης της κ. Τσιντέρη, με αφορμή τη γνωστοποίηση της 48ωρης αποχής, που κήρυξε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών για την Τετάρτη και την Πέμπτη, ο πρόεδρος ξέσπασε, λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος παρέλευσης του 18μήνου ορίου προφυλάκισης των κατηγορουμένων και ζήτησε απο όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Είμαι βέβαιος ότι αν συνεχίσει έτσι τούτη η δίκη θα περάσει το 18μηνο. Δεν θέλω να γίνω Κασσάνδρα, αλλά θέλω να ξέρετε ότι έχετε όλοι ευθύνες».

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων