Tο τζίνι έχει ήδη βγει από το μπουκάλι. Για τον Δρ Ζαβό το θέμα της αναπαραγωγικής κλωνοποίησης είναι απλό. Ο κυπριακής καταγωγής ειδικός σε θέματα φυσιολογίας της αναπαραγωγής θεωρεί ότι η τεχνική αυτή είναι η λύση για εκείνα τα ζευγάρια που δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδί με άλλον τρόπο.
Ο αναπαραγωγικός κλωνισμός αποτελεί γι' αυτόν ένα θεραπευτικό μέσο για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας.
«Οπως άλλοι επιστήμονες κάνουν έρευνες με βλαστικά κύτταρα για να θεραπεύσουν τη νόσο του Πάρκινσον ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια, εμείς επικεντρωνόμαστε στη θεραπεία της στειρότητας», υποστηρίζει.
Χθες ο γενετιστής ανακοίνωσε από τη Λεμεσό την πρώτη κλωνοποίηση ανθρώπινου εμβρύου. Ο κ. Ζαβός είπε ότι τις επόμενες εβδομάδες ομάδα εμβρυολόγων θα εμφυτεύσει το έμβρυο στην μήτρα νεαρής 23 ετών, η οποία θα φέρει στον κόσμο ένα κορίτσι. Δεν αποκάλυψε ωστόσο πού και πότε θα γίνει ο τοκετός.
«Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, με την 25χρονη εμπειρία μου στην τεχνητή γονιμοποίηση, μπορώ να πω ότι αυτό το έμβρυο είναι φυσιολογικό, υγιές και κινείται, αλλά αποφασίσαμε να το παγώσουμε». Σχολιάζοντας την ηθική πλευρά του θέματος, ο κ. Ζαβός δήλωσε «Πουθενά στη Βίβλο δεν λέει "Ου κλωνοποιήσεις". Λέει "Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε", αλλά δεν υποδεικνύει πως να το κάνετε».
* Ο ιταλός εμβρυολόγος Σερβίνο Αντινορι και ο κύπριος γιατρός ειδικευμένος στα θέματα γονιμότητας, Παναγιώτης Ζαβός, σε φωτογραφία της 7ης/8/2001, όταν ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να κλωνοποιήσουν άνθρωπο, με τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε για την κλωνοποίηση του προβάτου Ντόλι.