Πολιτική
Τρίτη, 20 Μαΐου 2003 19:24

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (20/05/2003) Μέρος 5/6

Ο κ. Καρύδης έχει τον λόγο.

Β. ΚΑΡΥΔΗΣ: Θα επιμείνω λίγο στην ερώτηση κ. Πρόεδρε. Είπατε ότι ήταν Κυριακή προς Δευτέρα πρωί.

Δ. ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΗΣ: Ναι. 00:30 μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Β. ΚΑΡΥΔΗΣ: Επειδή πράγματι συμβαίνει είθισται δηλαδή είναι μπαρ κλασικό πάει η νεολαία, πράγματι συνήθως το ρεπό αυτού του είδους των μπαρ να είναι Κυριακή. Δηλαδή πράγματι είναι δύσκολο να βρεις ανοιχτό τέτοιου είδους μπαρ Κυριακή. Το ερώτημά μου είναι ξέρετε αν το συγκεκριμένο ήταν ανοιχτό ή κλειστό;

Δ. ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΗΣ: Δεν κρατούσα σημείωση των ωραρίων. Δεν το γνωρίζω.

Β. ΚΑΡΥΔΗΣ: Μια δεύτερη ερώτηση. Αυτός ο χώρος που λέτε ο περιβάλλων είναι εκτεταμένος; Πόσο είναι; Δηλαδή ποιο είναι το πλάτος του πεζοδρομίου και ποιο είναι το πλάτος αυτού του χώρου;

Δ. ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΗΣ: Από τη μεριά που χτυπήθηκε το κτίριο αυτός ο χώρος είναι περίπου 6 – 7 μ. και μετά αρχίζει το κανονικό πεζοδρόμιο.

Β. ΚΑΡΥΔΗΣ: Τα τζάμια σε τι απόσταση περίπου από το κτίριο είχαν πέσει;

Δ. ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΗΣ: Έπεσαν σε μια απόσταση, σε μια ακτίνα, δεν έκανα πραγματογνωμοσύνη στο σημείο για το θέμα αυτό, περισσότερο κοιτούσα τα τζάμια που είχαν πέσει μέσα στο γραφείο τι ζημιές είχαν δημιουργήσει, θα έλεγα σε μια ακτίνα περίπου 4 – 5 μ.

Είναι γεγονός ότι αν περνούσε κάποιος από τον πεζοδρομημένο περιβάλλοντα χώρο, θα κινδύνευε όντως.

Β. ΚΑΡΥΔΗΣ: Θεωρητικά το κατάλαβα το ερώτημά μου –και κλείνω με αυτό- είναι: είχε λόγο κάποιος να μπει σε αυτό τον περιβάλλοντα χώρο;

Δ. ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΗΣ: Γειτνιάζει τόσο άμεσα με το πεζοδρόμιο, ώστε όλοι μας σχεδόν σε αυτό το χώρο κυκλοφορούμε καθημερινά, όταν βγαίνουμε να πάμε στο περίπτερο.

Β. ΚΑΡΥΔΗΣ: Εσείς ναι, γιατί εργάζεστε εκεί. Αλλά λέω ένας περιστατικός από που θα περνούσε;

Δ. ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΗΣ: Μόνο αν ήταν ψιλο-ερωτευμένος θα έμπαινε σε εκείνο το χώρο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμένα με ενδιαφέρει –δεν ξέρω αν έγινα κατανοητός- εκεί από το πεζοδρόμιο που περνούσε ο κόσμος μπορούσε να τραυματιστεί κανένας από τα τζάμια;

Δ. ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΗΣ: Θεωρητικώς κ. Πρόεδρε πως ναι.

Β. ΚΑΡΥΔΗΣ: Πρακτικά εγώ κατάλαβα ότι αυτός ο περιβάλλων χώρος είναι 6 –7 μ. και μετά είναι το πεζοδρόμιο.

Δ. ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΗΣ: Πρέπει να ήταν σε μια ακτίνα 4 – 5 μ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλώς. Πάτε στην ευχή του Θεού.

Δ. ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νομίζω ότι είναι η ώρα για την ημίωρη διακοπή μας και θα διαβάσουμε τα χαρτιά μας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που είχε διακοπεί.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε υπάρχει κάποια άλλη μάρτυρας από την υπόθεση της έκρηξης στον Πειραιά, η κα Καλφόγλου Βηθλεέμ. Από την τελευταία δικογραφία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Απλώς ζητώ να κληθεί διότι δεν έχει κληθεί σύμφωνα με τον κατάλογο που έχει δοθεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι η κα Σαγρή και ζητάτε και την κα Καλφόγλου.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Έχει εξεταστεί προανακριτικά, ζητώ να κληθεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το Δικαστήριο διατάσσει την κλήση της εν λόγω μάρτυρος.

Αναγιγνώσκονται έγγραφα από την υπόθεση ρουκέτας στη CITΙBANK.

Στο σημείο αυτό αναγιγνώσκονται:

1. Έκθεση εργαστηριακής εξέτασης

2. Έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης

3. Έκθεση εργαστηριακής εξέτασης υπολειμμάτων εκτόξευσης αντιαρματικών βλημάτων

4. Έκθεση εργαστηριακής εξέτασης του τμήματος χημείου

5. Έκθεση αυτοψίας

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα πρέπει να αρχίσουμε την ALPHA ΠΙΣΤΕΩΣ. Ο κ. Παναγιώτης Λουρής. Απών. Ο κ. Δημήτριος Λαμπρόπουλος. Κύριε Εισαγγελεύ, πρόταση. Έχουν κληθεί.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Βιαία προσαγωγή και τιμώρηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Δημήτριος Λαμπρόπουλος είναι άγνωστος λέει. Μπορούμε να τη διαβάσουμε, αν δεν υπάρχει αντίρρηση από τη μεριά της Υπεράσπισης.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: (Διαβάζει):

«Την 22 Ιουνίου 1998 και ώρα 22:50 περίπου, βρισκόμουν εντός του περιπτέρου και τακτοποιούσα κάτι πράγματα στο κάτω μέρος, με αποτέλεσμα να είμαι σκυμμένος. Τη στιγμή που ακούστηκε έκρηξη από την πλευρά της τράπεζας, σήκωσα το κεφάλι μου και είδα απέναντι σχεδόν ταυτόχρονα με την έκρηξη να έχει σταματήσει στη διασταύρωση Παπαντωνίου και Αχαρνών ένα άτομο με κινητό τηλέφωνο, να μιλά και παράλληλα να χειρονομεί. Δίπλα του ήταν σταθμευμένη μία μοτοσικλέτα που θυμάμαι ότι είχε γράμματα ΕΑ και δε μπόρεσα να καταλάβω, επειδή το άτομο ήταν με πολιτικά, εάν ήταν αστυνομικός ή ιδιώτης.

Μετά από λίγο μαζεύτηκε κόσμος, ήρθαν αστυνομικοί και εγώ γύρω στις 23:30 έκλεισα και έφυγα για το σπίτι μου. Δεν αντελήφθην τίποτε ύποπτο, τόσο πριν την έκρηξη όσο και μετά από αυτήν, το μόνο που είχα παρατηρήσει τις προηγούμενες ημέρες και συγκεκριμένα δυο-τρεις μέρες πριν, ήταν ένα κλειστό φορτηγό τύπου NISSAN ή TOYOTA χρώματος κοκκαλί το οποίο ήταν σταθμευμένο στην οδό Ζαχαρία Παπαντωνίου και Αχαρνών, από την πλευρά της τράπεζας. Το αυτοκίνητο αυτό δεν είναι μεταξύ αυτών που συνήθως σταθμεύουν στην περιοχή και γι αυτό και το παρατήρηση. Αυτό το αυτοκίνητο πρέπει να απομακρύνθηκε το μεσημέρι της 22/6/98 και δεν το ξαναείδα στην περιοχή μέχρι σήμερα. Στο αυτοκίνητο αυτό δεν είδα άτομα να πηγαίνουν ή να σχετίζονται με αυτό. Επίσης δεν παρατήρησα αριθμό ή οτιδήποτε άλλο χαρακτηριστικό. Τίποτε άλλο δεν έχω να προσθέσω›.

Στο σημείο αυτό αναγιγνώσκεται

1. Έκθεση αυτοψίας, έρευνας και κατάσχεσης (23/6/98)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα έχουμε έκρηξη στα γραφεία ΠΑΣΟΚ. Δεν έχουμε διαβάσει τα χαρτιά. Η κα Μαρία Τσαγγρινού. Απούσα. Ο κ. Ιωάννης Παπαχαραλάμπους. Απών. Επομένως κ. Εισαγγελεύ, η ίδια πρόταση. Βιαία προσαγωγή, πρόστιμο 100 ?.

Στο σημείο αυτό αναγιγνώσκονται:

1. Έκθεση αυτοψίας και κατάσχεσης

2. Έκθεση πραγματογνωμοσύνης

3. Έκθεση πυροτεχνουργού

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε την έκρηξη στη λεωφόρο Γαλατσίου.

Στο σημείο αυτό αναγιγνώσκονται:

1. Έκθεση αυτοψίας-έρευνας

2. Έκθεση εργαστηριακής εξέτασης

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάμε στις εκρήξεις MIDLAND BANK – ΧΑΝΔΡΗ – NATIONALE DE PARIS. Η κυρία Ευγενία Κουγιούλη. Απούσα. Ο κ. Πιπεράς, ο κ. Τσιπλής, απόντες. Κύριε Εισαγγελεύ συμφωνούμε; Βιαία προσαγωγή και πρόστιμο 100? έκαστος. Διατάσσεται βιαία προσαγωγή του μάρτυρα Ανδρέα Τζομάκα γι αυτή την υπόθεση. Να δούμε τώρα τα έγγραφα.

Στο σημείο αυτό αναγιγνώσκονται:

1. Εκθέσεις αυτοψίας και κατασχέσεως

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ακολουθεί η υπόθεση MANHATTAN.

Στο σημείο αυτό αναγιγνώσκονται:

1. Έκθεση απόδοσης ανευρεθέντων-κατασχεθέντων.

2. Εργαστηριακή πραγματογνωμοσύνη

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στην υπόθεση των εκρήξεων κατά BARCLAYS – CITYBANK. Ο κ. Μιχαήλ Βλασταράκης είναι απών. Διατάσσεται βιαία προσαγωγή και 100 ? πρόστιμο.

Στην έκρηξη κατά Β.Ρ. Κηφισίας: Ο κ. Πουλόπουλος είναι απών. Βιαία προσαγωγή και πρόστιμο 100 ?. Στην υπόθεση των εκρήξεων κατά τουριστικών λεωφορείων στο Γαλάτσι, ο κ. Απόστολος Ζάχος, είναι και πολιτικώς ενάγων, απών. Βιαία προσαγωγή. Ο κ. Μαρούλης, η κα Γιάκη, ο κ. Παπαϊωάννου απόντες. Διατάσσουμε βιαία προσαγωγή και 100? πρόστιμο.

Στην υπόθεση της έκρηξης στο Ρ/Κ ΚΑΡΑΠΙΠΕΡΗΣ, οι κύριοι Καραπιπέρης και Βάος. Βιαία προσαγωγή και 100? πρόστιμο.

Στην έκρηξη ΔΕΗ Αγ. Αναργύρων, ο κ. Μαργατίνας είναι απών. Βιαία προσαγωγή και 100 ? πρόστιμο.

Στην έκρηξη κατά SIEMENS. Οι κύριοι Κρεπαπάς, Παλιγγίνης και Γκαρμέτης, βιαία προσαγωγή και 100 ? πρόστιμο.

Στην έκρηξη κατά LOWENBRAU Αταλάντης, ο κ. Σταμέλος απών και αυτός. Βιαία προσαγωγή και 100 ? πρόστιμο.

Υπόθεση κατά Ολλανδού Πρέσβη, Brouner Paul Reitze. Έχουμε δήλωση από την Πρεσβεία την Ολλανδική ότι δε θέλει να εμφανιστεί, επικαλείται την ασυλία τη διπλωματική. Ο Ολλανδός Πρέσβης μας έχει στείλει το εξής έγγραφο, το οποίο αναγιγνώσκεται:

Βασιλική Ολλανδική Πρεσβεία. Είναι ο μάρτυρας με αριθμό 315.

«Αναφερόμενος στην κλήση του Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών 13 Ιανουαρίου 2003 με την οποία καλείται ο υπογεγραμμένος ειδικός και εξουσιοδοτημένος Πρεσβευτής του Βασιλείου Κάτω Χωρών να εμφανιστεί αυτοπροσώπως 3 Μαρτίου 2003 στο Γ΄ Τριμελές, ζητώ την προσοχή σας για τα ακόλουθα:

Επίσης με εντολή του Ολλανδικού Υπουργείου Εξωτερικών ο υπογεγραμμένος οφείλει να επικαλεστεί την διπλωματική του ασυλία σύμφωνα με το 31 παρ. 2 Συνθήκης Βιέννης περί διπλωματικών σχέσεων. Συνεπώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην κλήση να εμφανιστεί ως μάρτυρας στην προαναφερόμενη δίκη. Με αισθήματα βαθύτατης εκτίμησης Brouver›.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: (Διαβάζει)

«Είμαι ο Πρέσβης της Ολλανδικής Πρεσβείας που λειτουργεί στη Ελλάδα και διαμένω σε τριώροφη παλιά μονοκατοικία επί της οδού Λυκείου 8 στο Κολωνάκι εδώ και 6 μήνες που έχω έρθει στη Ελλάδα και ασκώ τα καθήκοντα μου. Η Πρεσβεία στεγάζεται και λειτουργεί στην οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου 5-7 σε πολυκατοικία 3ου ορόφου. Διαμένω μαζί με την σύζυγό μου, τις κόρες μου. Απασχολώ ως υπηρετικό προσωπικό μία γυναίκα από τις Φιλιππίνες η οποία είναι εσωτερική και κοιμάται σε δωμάτιο που της έχει παραχωρηθεί.

Το σπίτι μου δεν διαθέτει φύλακα ή αστυνομικό σκοπό, ούτε φυλάσσεται από την Ελληνική Αστυνομία. Επίσης δεν διαθέτει κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης ή άλλο μέτρο ασφαλείας. Χθες 7/5/99 και περί ώρα 21:15 αναχώρησα από το σπίτι μου μαζί με την σύζυγό μου και πήγαμε στην διπλανή πολυκατοικία στον αριθμό 10 της οδού Λυκείου στο σπίτι του γιατρού κ. Γερουλάνου όπου παρακαθίσαμε σε δείπνο.

Εκεί υπήρχαν και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι. Περί ώρα 23:15 περίπου ακούσαμε έναν δυνατό κρότο χωρίς να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε την προέλευσή του και αμέσως κάλεσα στο τηλέφωνο την κόρη μου Σάρα η οποία εκείνη την στιγμή βρισκόταν στο σπίτι μας για να δω τί συμβαίνει κι αν υπέπεσε στην αντίληψή της το παραπάνω γεγονός.

Η κόρη μου μου ανέφερε στο τηλέφωνο ότι η έκρηξη έγινε στο σπίτι, ότι έχουν σπάσει όλα τα τζάμια και τα παράθυρα και ότι τα δωμάτια έχουν γεμίσει καπνούς. Επίσης μου είπε ότι χτυπάει ο συναγερμός του σπιτιού που ήταν κλεισμένο στο γκαράζ και ο συναγερμός του ανιχνευτή καπνού που διαθέτει το σπίτι. Αμέσως πήγα στο σπίτι μου, πήρα την κόρη μου και την υπηρέτρια και τους έβγαλα έξω για να μην κινδυνεύσουν.

Αμέσως προσήλθε η Αστυνομία, απέκλεισε την γύρω περιοχή και άρχισε να ερευνά τον χώρο της έκρηξης που όπως διαπίστωσα είχε σημειωθεί στην εσωτερική πόρτα του γκαράζ το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το σπίτι μου και από την δεξιά πλευρά αυτού.

Στο γκαράζ αυτό σταθμεύω το αυτοκίνητό μου το οποίο είναι κλειστό. Η βόμβα όπως διαπίστωσα είχε τοποθετηθεί στην εξωτερική σιδερένια πόρτα του γκαράζ και στην εξωτερική γωνία που σχηματίζεται από τον τοίχο του σπιτιού με αυτή όπου στο σημείο αυτό υπάρχει υπαίθριος χώρος διαστάσεων 3Χ4 μέτρα περίπου. Στο βάθος υπάρχει η κεντρική πόρτα του γκαράζ η οποία ανοίγει με κλειδί το οποίο όταν περιστραφεί ανοίγει ηλεκτρικά την πόρτα.

Από την έκρηξη στο σημείο σχηματίστηκε μικρός κρατήρας και υπέστη σοβαρές υλικές ζημίες η ηλεκτρική πόρτα του γκαράζ. Το αυτοκίνητό μου δεν υπέστη καμία απολύτως ζημιά. Ακόμη έσπασαν τα τζάμια από τα παράθυρα του σπιτιού μου. Συγκεκριμένα έσπασαν οι τζαμαρίες από δύο παράθυρα που βρίσκονται στο υπόλοιπο καθώς και τα ξύλινα κουφώματα αυτών όπως και τα εξωτερικά παντζούρια.

Στο ισόγειο καταστράφηκαν οι τέσσερις τζαμαρίες από 5 παράθυρα μεγάλα διαστάσεων 3Χ2 μέτρων περίπου. Επίσης υπέστησαν υλικές ζημιές οι τζαμαρίες από 5 παράθυρα που βρίσκονται στον 1ο όροφο όπου υπάρχουν τα υπνοδωμάτια. Ακόμα υπέστη υλικές ζημιές μία εσωτερική πόρτα του υπνοδωματίου της κόρης μου. Το ύψος των υλικών ζημιών αυτή την στιγμή δεν μπορώ να το προσδιορίσω. Σήμερα ήρθε συνεργείο στο σπίτι μου για την αντικατάσταση των τζαμιών. Μέχρι σήμερα δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου ύποπτη κίνηση ατόμων ή αυτοκινήτων πέριξ της οικίας μου.

Στο σπίτι μου δεν δέχθηκα κανένα απειλητικό τηλεφώνημα. Πριν 8-10 μέρες δεν θυμάμαι ακριβώς άγνωστος τηλεφώνησε στην Πρεσβεία και είπε ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα πλην όμως αποδείχθηκε από την έρευνα της Αστυνομίας ότι ήταν φάρσα. Υπόψιν το τηλεφώνημα αυτό έγινε στα γραφεία της ιδιωτικής εταιρείας SECURITY η οποία είναι υπεύθυνη για την φύλαξη του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται η Πρεσβεία.

Στη συνέχεια οι υπάλληλοι αυτής της εταιρείας ενημέρωσαν την Πρεσβεία προκειμένου να εκκενωθεί ο χώρος. Πριν από 2 μήνες περίπου είχαμε κάνει επίσημη έγγραφη αίτηση στο Υπουργείο Εξωτερικών για την διάθεση αστυνομικής δυνάμεως τόσο για την φύλαξη της Πρεσβείας όσο και για την φύλαξη της οικίας μου πλην όμως μέχρι σήμερα το αίτημά μας δεν ικανοποιήθηκε.

Το αίτημα αυτό έγινε την περίοδο που έγινε η κατάληψη της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ολλανδία από τους Κούρδους σχετικά με την υπόθεση Οτσαλάν. Τις ημέρες εκείνες της έντασης, των επεισοδίων μας διατέθηκε ένα περιπολικό για λίγο όμως χρονικό διάστημα που επόπτευε παράλληλα και τις άλλες Πρεσβείες της περιοχής.

Για το συμβάν που έγινε στο σπίτι μου χθες βράδυ ενημέρωσα αμέσως τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας μου, τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών και τον Δήμαρχο Αθηναίων. Επιθυμώ την ποινική δίωξη των αγνώστων δραστών καθώς και την αστική αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστη το σπίτι μου το οποίο υπόψιν είναι ιδιοκτησίας του Ολλανδικού κράτους και παραχωρείται για πρεσβευτική κατοικία στον εκάστοτε Πρέσβη που βρίσκεται στη Ελλάδα. Είναι ευχαριστημένος από την άμεση κινητοποίηση των ειδικών αρχών ασφαλείας και οι έρευνές τους να έχουν θετικό αποτέλεσμα›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ θέλω να μεταδώσω κάτι εδώ έστω προς την 17Ν όσοι δέχονται ότι είναι. Η ανθρώπινη ζωή είναι ανθρώπινη ζωή όπως και να το κάνουμε. Και η αξιοπρέπεια και όλα έχουν την αξία τους όπως και η δική σας και η δική μας και όλων, αλλά η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από όλα. Θα τα πείτε εσείς, εμείς τί να πούμε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Θα τα πουν κ. Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δικαίωμα του κατηγορουμένου να σιωπά. Αν θέλει τα λέει, δεν θέλει δεν λέει τίποτα. Δεν μπορώ εγώ να τους πω τίποτα. Σέβομαι απόλυτα. Νάντια Γερουλάνου, Παντελεήμων Τιβιζάς, απόντες. Βιαία προσαγωγή και πρόστιμο 100 ευρώ.

Στο σημείο αυτό αναγιγνώσκεται:

1. Έκθεση εργαστηριακής εξέτασης – Σχεδιάγραμμα

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έκρηξη Πειραιά. Η κα Ευαγγελία Σαγρή, αριθμός 318. Απούσα. Βιαία προσαγωγή και πρόστιμο 100 ευρώ.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, τα αναγνωστέα αυτής της υπόθεσης τα οποία δεν περιλαμβάνονται καθόλου στον κατάλογο, δηλαδή τις εκθέσεις, τα σχέδια κλπ είναι στο φάκελο που αφορά τον κατηγορούμενο κ. Ξηρό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να έρθουν εδώ να τα διαβάσουμε γιατί αύριο και μεθαύριο μας έχετε αναγκαστικά off όλοι.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μπορώ να είμαι αποδέκτης εγώ αιτημάτων τέτοιων. Εγώ εκείνο που λέω αν είναι δυνατόν εσείς να πείτε ότι εμείς παίρνουμε άδεια και ερχόμαστε εδώ. Μπορώ εγώ να πάρω τοποθέτηση σε νομοθέτημα; Όχι μόνο ανεξαρτησία έχουμε έναντι της αρχής, της πολιτικής εξουσίας αλλά δεν θέλουμε να ξέρουμε τί κάνει αυτή την εποχή, ούτε μας ενδιαφέρει. Ειδικά αυτή την εποχή. ¶λλη εποχή κάναμε κι εμείς τις κρίσεις μας, τα νομοσχέδια. Τώρα είμαστε σε απόσταση μεγάλη. Εγώ στους συνηγόρους είπα αν κάποιος θέλει να έρθει εδώ, ένας τουλάχιστον να διαβάζουμε έγγραφα και να προχωράει λίγο η διαδικασία. Τίποτε άλλο, πράγματα τα οποία δεν πειράζουν. Έχουμε εκθέσεις να διαβάσουμε και μετά βέβαια θα γίνει χρήση από τους άλλους. Έχουμε δουλειά να κάνουμε αρκεί να θέλει ένας να έρθει και να μου πει έρχομαι και τους εκπροσωπώ όλους. Ο κ. Χρυσικόπουλος χαμογελάει.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα απέχω κι εγώ κ. Πρόεδρε τιθέμενος στην απόφαση του Συλλόγου. Δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η απόφαση του Συλλόγου λέει ότι όποιος ζητήσει άδεια του δίνουν.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ζητήσατε;

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το λέει η απόφαση του Συλλόγου ασχέτως της δική μας προσωπικής. Η πιο σωστή παρατήρηση ήταν ότι πρέπει να ακούσουν και άλλοι έξω από δω κι όχι εμείς μόνο εδώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλοι.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή είναι η πιο σωστή παρατήρηση που κάνατε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο αποδέκτης είναι πας έκαστος. Εγώ έχω τον δικό μου πόνο και ο καθένας έχει την δική του. Εμένα ο πόνος μου είναι να προχωράει ομαλά η διαδικασία.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κι εμείς θέλουμε να προχωρήσει ομαλά η διαδικασία.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε να διευκολύνω κάπως τα πράγματα κ. Χρυσικόπουλε. Από την υπόθεση της έκρηξης που μας ενδιαφέρει στον Πειραιά στον κατάλογο των εγγράφων δεν βλέπω κανένα αναγνωστέο έγγραφο. Είναι όμως μέσα στην δικογραφία που αφορούν τον κ. Σάββα Ξηρό. Ας γίνει μια προσπάθεια να ξεχωρίσουν ποια είναι τα κρίσιμα και να αναγνωστούν τώρα σε αυτή την φάση εκτός κι αν υπάρχει κάποιο άλλο.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κάτι άλλο να ζητήσω επειδή ακριβώς αναφερθήκατε. Ήρθε μία έκθεση η οποία μας εδόθη να την βρούμε.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Αυτό αφορά παλιά έγγραφα συγκεκριμένης υπόθεσης.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ξέρω αυτό. Τα έγγραφα για την έκρηξη στον Πειραιά και αυτά που θα αναγνώσετε τα γνωρίζουμε. Μας έχουν δοθεί κάποιες φωτοτυπίες. Αναφέρομαι σε μία έκθεση που φέρατε για κάποια κλειδιά, που μας δώσατε και η οποία συνοδεύεται από κάποιες φωτογραφίες. Τις θέλουμε κι εμείς τις φωτογραφίες. Θα έρθει η ώρα να συζητήσουμε για την έκθεση αυτή αλλά πρέπει να έχουμε δει τις φωτογραφίες πριν.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή αναφερθήκατε στην τελευταία έκρηξη και επειδή εκπροσωπώ τους κ.κ. υπερασπιστές των κ.κ. Ξηρών και ειδικά του κ. Σάββα Ξηρού θα ήθελα να παρακαλέσω γιατί δεν γνωρίζουμε μήπως τυχόν υπάρχει κάτι που ενδεχομένως να σχολιαστεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάρχει πρόβλημα σοβαρό. Πολύ καλά κάνατε και το θέσατε. Έτσι θέλω κι εγώ να τα θέτετε τα προβλήματα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Να θέσω ένα ζήτημα ακόμα επειδή θα μεσολαβήσουν οι δύο μέρες της αποχής και θα υπάρχει χρόνος. Από τους 12 τόμους που φέρατε χθες έχουμε ζητήσει αντίγραφα. Νομίζω ότι σε αυτό το διήμερο μπορεί να επωφεληθεί η Γραμματεία να βγάλει μία πρώτη σειρά αντιγράφων οπότε να αναπαραχθούν μετά για τους υπόλοιπους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η Γραμματεία αυτή την ώρα δεν ακούει.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Θα διευκόλυνε τεχνικά κάθε τμήμα της υπεράσπισης αν θα μπορούσε να ζητήσει τα δικά του. Μην βγάλουμε 27 σειρές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μια σειρά να βγάλουμε και μετά τα παίρνουν.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Γνωρίζει η Εισαγγελία να μας πει ποια είναι τα δικά του για κάθε κατηγορούμενο; Ούτε εμείς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ, το αίτημά τους ήταν σαφές. Βγάλτε μια σειρά απ’ όλα και δώστε μας κι εμείς κανονίζουμε τις δουλειές μας.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Το θέμα είναι τεχνικά πώς θα λειτουργήσει αυτό το σύστημα όταν μιλάμε για ένα τόσο μεγάλο ....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ένα αντίγραφο απ’ όλα αυτό το διήμερο που μεσολαβεί.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ενημερώνω αυτή την στιγμή ότι έχει βγει ήδη μία σειρά η οποία θα σας δοθεί. Φροντίστε το μεταξύ σας.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μπορούμε να την πάρουμε από σήμερα;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Είναι μιας εκθέσεως λείπει ένα μόνο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας χρωστάμε ένα. Προοικονομήσαμε το θέμα, το σκεφτήκαμε. Βλέπετε η Γραμματεία αρτιότητα;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τα είχαμε ζητήσει κι εμείς κ. Πρόεδρε. Ένα τελευταίο θέμα. Στη συνέχεια των μαρτύρων κατηγορίας, υπάρχουν μάρτυρες υπεράσπισης. Τα έγγραφα πως θα πάνε; Θα τελειώσουν οι μάρτυρες ή θα κάνουμε πρώτα τα έγγραφα και μετά τους μάρτυρες Υπεράσπισης;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι μάρτυρες είναι μάρτυρες υπεράσπισης μεν, αλλά είναι του καταλόγου. Εμείς θα τους εκφωνούμε πλέον.

Γ. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πότε θα γίνει η ανάγνωση των εγγράφων; Θα προσκομίσουμε κι εμείς τα αναγνωστέα μας δηλαδή;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς.

Γ. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μετά την εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης του καταλόγου ή πριν;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η φυσιολογική και δικονομική η συνήθης σειρά, γίνεται πλέον μάρτυρες του καταλόγου. Είναι του κατηγορητηρίου κι αυτοί.

Γ. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: ¶ρα εξαντλείται ο κατάλογος και μετά διαβάζονται τα έγγραφα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να συνεννοηθούμε κι εμείς πότε θα φέρουμε τα έγγραφα, για να σας δοθεί η ευκαιρία και σε εσάς για να ρίξετε μια ματιά στα πάντα. Αυτό, δεν είναι άνευ σκοπού που λέω.

Γ. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Να δούμε πόση ευκαιρία έχουμε να διαβάσουμε 12 τόμους σε μια εβδομάδα ή σε 10 μέρες και θα δούμε και αν παραδεκτά γίνεται αυτό σαν διαδικασία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλα γίνονται.

Γ. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κάποια πρέπει να τηρούνται κιόλας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η καλή θέληση υπάρχει. Ο κ. Ραχιώτης ξέρει και είναι και πολύ ευφυής άνθρωπος και θα τα διαβάσει. Τι είναι 12 τόμοι! Δεν είναι ο Πάπυρος Λαρούς!

Γ. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Είναι το δικαίωμα αμύνης αυτό είναι οι 12 τόμοι. Γιατί εγώ θα διαβάσω μερικά πράγματα ο κ. Εισαγγελέας θα διαβάσει κάποια άλλα και εγώ θα αμύνομαι. Πιθανώς λέω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα ίδια θα διαβάσουμε όλοι. Και εδώ θα τα ξαναδιαβάσουμε όλα από την αρχή.

Γ. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για τεχνικά θέματα, που θέλει συμβούλους, θέλει βοήθεια κλπ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτσι λέω κι εγώ ότι χρειάζονται τεχνικοί. Εμείς οι νομικοί δεν είμαστε σε όλα επαρκείς.

Γ. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Η ουσία του θέματος βρίσκεται στο ότι οι κατηγορούμενοι στα μισά της δίκης τους αντιμετωπίζουν τώρα τις αποδείξεις. Αυτό είναι η ουσία του θέματος και αυτό είναι που πρέπει να κρίνει το δικαστήριο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλα θα τα κρίνουμε, όλα είναι στο τραπέζι για να τα κρίνουμε. Δεν θα αφήσουμε τίποτα χωρίς να το κρίνουμε.

Ν. ΠΡΩΤΕΚΔΙΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, οι τελευταίοι δέκα πράγματι μάρτυρες του κατηγορητηρίου είναι ουσιαστικά μάρτυρες υπερασπίσεως. Νομίζω βεβαίως ότι και αυτοί θα έπρεπε να εξεταστούν τελευταίοι από το κατηγορητήριο, ασχέτως αν είναι στον κατάλογο. Πάντως για να διευκολύνουμε το Δικαστήριό σας, για να μην έχουμε θέματα βιαίων προσαγωγών, νομίζω είχε οριστεί ήδη ημερομηνία για τους μάρτυρες που θα έφερνε ο κ. Σερίφης.

Θέλει το Δικαστήριό σας και για τους τέσσερις τελευταίους μάρτυρες που αφορούν τον κ. Τέλιο, αν μπορείτε να μας ορίσετε μία ημέρα για να έρθουν όλοι οι μάρτυρες, οι δέκα τελευταίοι, φαντάζομαι, να μην έχουμε πρόβλημα. Θέλετε την Παρασκευή το πρωί να έρθουν οι τέσσερις τουλάχιστον τελευταίοι μάρτυρες που αφορούν τον κ. Τέλιο; Εγώ δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όποιοι έρχονται θα τους εξετάζουμε, δε θ’ αφήνουμε κανέναν.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Έχω μια γνώμη πάνω σ’ αυτό το ζήτημα. Επειδή οι μάρτυρες υπεράσπισης είναι κατά βάση διαφορετικής φύσης μάρτυρες, φαίνεται και από τα ονόματά τους βεβαίως αλλά και από τη γενική πείρα που έχουμε από τα Δικαστήρια....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από τα ονόματά τους τί δηλαδή; Έχουν καμιά ετικέτα με το όνομα;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Φαίνεται ότι ένας μάρτυρας είναι ένας ειδικός επιστήμονας φερ’ ειπείν για κάποιο ζήτημα, λέω παράδειγμα, ή ένας εξειδικευμένος λογοτέχνης σε ένα θέμα. Καταλαβαίνετε τί εννοώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλά, τί έχουμε εδώ πέρα; Λογοτεχνικό συνέδριο;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Θα έλεγα να εξαντληθούν οι μάρτυρες κατηγορίας, αυτά τα υπόλοιπα που λέτε, να ληφθεί μέριμνα δηλαδή μια-δυο μέρες να τελειώσουμε με αυτό. Αν υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις κατανοητό. Εγώ θα έλεγα να ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ έχω το εξής: Θα έρχονται οι δικοί σας εδώ πέρα, θα έρχονται στη σειρά, αν όμως υπάρχουν οι προηγούμενοι θα σας λέω εσάς να περιμένετε. Θα εξετάζω πρώτα τους άλλους. Αλλά αν δεν υπάρχει κανένας, δε θα κάθομαι εγώ να πηγαίνω δίπλα να κοιμάμαι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτό που εννοώ, είναι να ληφθεί μια μέριμνα από την Εισαγγελία, οι μάρτυρες που δεν έχουν εξεταστεί ακόμα από τον κατάλογο, την Παρασκευή ή τη Δευτέρα να έρθουν να κλείσουμε αυτό τον κύκλο, για να μπορούμε κάπως πιο συγκροτημένα να περάσουμε στην επόμενη φάση της δίκης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βιαία προσαγωγή και περιμένουμε εκτέλεση από την αστυνομία. Έχουμε την ίδια θεώρηση, αλλά εγώ βλέπω λίγο πιο προοπτικά. Δηλαδή αν αυτοί παρά το ότι θα καταβληθεί προσπάθεια δεν έρθουν, δε θα καθόμαστε εδώ.

Ν. ΠΡΩΤΕΚΔΙΚΟΣ: Για να διευκολύνουμε περισσότερο, ήδη έχετε ορίσει για την Τρίτη κατάθεση μάρτυρα, για το «Πεντελικό›. Έχουμε ήδη δηλαδή δεδομένο ότι την Τρίτη θα εξετάσετε μάρτυρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ένας μάρτυρας είναι, δε χάθηκε ο κόσμος. Εμείς θα προχωράμε, όποιος έρχεται εδώ θα τον εξετάζουμε.

(διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διατάσσεται κλήτευση για τους μάρτυρες Βραχάτη Πέτρο και Ρόζα Κοφινά.

Στο σημείο αυτό αναγιγνώσκονται:

1. οι εκθέσεις αυτοψίας, ανευρέσεως και κατασχέσεως (5/2/1987) για την απόπειρα δολοφονίας του ιατρού Καψαλάκη Ζαχαρία

2. έκθεση αποδόσεως κατασχεθέντων

3. ιατροδικαστική έκθεση (5/2/1987)