Πολιτική
Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013 16:31

ΚΚΕ: Χειρότερες και από τα επιδόματα αλληλεγγύης οι επικουρικές

Χειρότερες και από τα επιδόματα αλληλεγγύης θα γίνουν οι επικουρικές συντάξεις, προειδοποιεί το ΚΚΕ και χαρακτήριζει κάλπικες και βάναυσα προκλητικές τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Γ. Βρούτση για τα ταμεία που εντάσσονται στο νέο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης. 

Χειρότερες και από τα επιδόματα αλληλεγγύης θα γίνουν οι επικουρικές συντάξεις, προειδοποιεί το ΚΚΕ και χαρακτήριζει κάλπικες και βάναυσα προκλητικές τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Γ. Βρούτση για τα ταμεία που εντάσσονται στο νέο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.

Μέχρι σήμερα, υπογραμμίζεται, οι επικουρικές συντάξεις έχουν υποστεί μειώσεις έως και 50%, ενώ ετοιμάζονται και νέες περικοπές το επόμενο διάστημα καθώς με βάση τους νόμους που έχουν ήδη ψηφιστεί, θα μειώνονται ακόμη και κάθε τρίμηνο για να μην υπάρχουν ελλείμματα που καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ακόμη χειρότερη, επισημαίνει το Κομμουνιστικό Κόμμα, είναι η μετατροπή των ταμείων σε ΝΠΙΔ (νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου)  και ήδη, όπως αναφέρει, τα τρία από τα τέσσερα ταμεία πού μετατρέπονται σε ΝΠΙΔ υποχρεώνονται από τις αναλογιστικές μελέτες να προχωρήσουν σε μειώσεις συντάξεων από 10% μέχρι 35%.

Κάνοντας λόγο για μεγάλες ευθύνες των κομμάτων της συγκυβέρνησης όσον αφορά τη μετατροπή των ταμείων σε ΝΠΙΔ, το ΚΚΕ καλεί εργαζόμενους και συνταξιούχους να διεκδικήσουν: ανάκληση όλων των μειώσεων που έχουν επιβληθεί, επαναφορά 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης, να πληρώσει το κράτος και οι εργοδότες, που έχουν την ευθύνη για τα ελλείμματα στα επικουρικά ταμεία, επιστροφή όλων των λεηλατημένων αποθεματικών στα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης και την αναπλήρωση όλων των επιπτώσεων του PSI στα ασφαλιστικά ταμεία με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.