Κόσμος
Τετάρτη, 21 Μαΐου 2003 13:36

Υιοθετήθηκε η πρώτη διεθνής συνθήκη κατά του καπνίσματος

Την πρώτη διεθνή συνθήκη κατά του καπνίσματος, υιοθέτησαν σήμερα τα 192 κράτη-μέλη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), στην ετήσια γενική συνέλευσή της στη Γενεύη.

Πρόκειται για την πρώτη διεθνή συνθήκη για τη δημόσια υγεία, η οποία προβλέπει την πιθανή απαγόρευση του διαφήμισης των τσιγάρων με σκοπό να «πάψει» μια συνήθεια που σκοτώνει περίπου πέντε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Καμμία χώρα δεν αντιτίθεται στη συνθήκη αυτή, το κείμενο της οποίας ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο μετά από τρία χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων. Η συνθήκη αυτή είναι προς υπογραφή και επικύρωση από τα κράτη-μέλη και θα τεθεί σε ισχύ μόλις επικυρωθεί από 40 κράτη.

«Είναι μια νίκη της διεθνούς συνεργασίας για την προώθηση της δημόσιας υγείας. Σήμερα ενεργούμε για να σώσουμε δισεκατομμύρια ζωές και να προστατεύσουμε την υγεία του κόσμου για τις γενιές που ακολουθούν. Είναι μια ιστορική στιγμή», δήλωσε η απερχόμενη γενική διευθύντρια της ΠΟΥ Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ.

Υπογράμμισε ωστόσο, ότι «μένει δουλειά για να γίνει : Τα κράτη μέλη πρέπει να επικυρώσουν το κείμενο το ταχύτερο και να το χρησιμοποιήσουν ως βάση για τη δική τους εθνική νομοθεσία για την καταπολέμηση του καπνίσματος.

Ο στόχος αυτής της συνθήκης-πλαίσιου της ΠΟΥ για τον έλεγχο του καπνίσματος είναι η μείωση του ποσοστού θνησιμότητας εξ αιτίας του καπνίσματος : 4,9 εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο από καρκίνο, καρδιοαγγειακές νόσους και άλλες ασθένειες που οφείλονται στο κάπνισμα, ενώ ο θλιβερός απολογισμός θα φθάσει τα 10 εκατομμύρια έως το 2020 με το 70% των θυμάτων στις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με την ΠΟΥ.

Η σύμβαση περιορίζει ή και απαγορεύει τη διαφήμιση προϊόντων καπνού, επιβάλλει την αναγραφή πάνω στα πακέτα των τσιγάρων την προειδοποίηση για τους κινδύνους του καπνίσματος.

Προβλέπει επίσης την απαγόρευση της πώλησης προϊόντων καπνού στους ανήλικους, τη συμπεριφορά της εξάρτησης και την υιοθέτηση μέτρων κατά του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού.

Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι προσπάθειες της ΠΟΥ συντάντησαν τις πολύ ισχυρές αντιδράσεις των καπνοβιομηχανιών, σε τέτοιο βαθμό που ανώτατοι αξιωματούχοι της υπηρεσίας του ΟΗΕ είχαν καταγγείλει τα «χτυπήματα κάτω από τη ζώνη» των καπνοβιομηχανιών, ώστε να ανατραπεί η πρωτοβουλία αυτή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Ιαπωνία ήραν την τελευταία στιγμή τις επιφυλάξεις που διατηρούσαν όσον αφορά το κείμενο της συνθήκης.