Στο 73,5% διαμορφώνεται το ποσοστό συμμετοχής των παιδιών στην προσχολική εκπαίδευση στην Ελλάδα (στην ηλικία των τεσσάρων ετών), έναντι 92,4% που είναι κατά μέσο όρο για την Ε.Ε.
Στο 73,5% διαμορφώνεται το ποσοστό συμμετοχής των παιδιών στην προσχολική εκπαίδευση στην Ελλάδα (στην ηλικία των τεσσάρων ετών), έναντι 92,4% που είναι κατά μέσο όρο για την Ε.Ε.
Τα παραπάνω αναφέρει η αρμόδια Επίτροπος για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας Αν. Βασιλείου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Γ. Παπανικολάου.
«Η οικονομική κρίση ασφαλώς και επιδεινώνει τις ευκαιρίες πρόσβασης στην προσχολική εκπαίδευση», επισημαίνει σε σχετική του δήλωση ο κ. Παπανικολάου τονίζοντας ότι η Ε.Ε. σταδιακά αντιλαμβάνεται αυτό το πρόβλημα και κινητοποιεί πόρους για τον περιορισμό του.
Συγκεκριμένα, όπως διευκρίνισε η κ. Βασιλείου απαντώντας στον ευρωβουλευτή, το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού» του ΕΚΤ συγχρηματοδοτεί μία παρέμβαση με στόχο να υποστηρίξει την πρόσβαση στις υποδομές της προσχολικής εκπαίδευσης.
Η εν λόγω ενέργεια απευθύνεται σε γυναίκες οι οποίες είτε εργάζονται (με εξαίρεση τις εργαζόμενες στο δημόσιο τομέα), ή είναι άνεργες, ή συμμετέχουν σε ενεργά μέτρα για την αγορά εργασίας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε περίπου 506 εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο των κρατών μελών της Ε.Ε. και εκτιμάται ότι 133.062 γυναίκες έχουν επωφεληθεί μέχρι στιγμής από αυτό.
«Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο ‘Εκπαίδευση και κατάρτιση 2020’, έως το 2020, τουλάχιστον το 95% των παιδιών μεταξύ τεσσάρων ετών και της υποχρεωτικής ηλικίας για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να συμμετέχει στην προσχολική εκπαίδευση», υπενθύμισε ο κ. Παπανικολάου.
Η κρίση, όπως είπε, καθιστά αυτό τον στόχο για την Ελλάδα δύσκολο, ωστόσο, πρόσθεσε, «η χώρα μπορεί και πρέπει να εκμεταλλευτεί στο ακέραιο τα ευρωπαϊκά εργαλεία που θα παρέχονται και στον νέο πολυετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για να τον επιτύχει».