Κόσμος
Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013 19:36

ΗΠΑ: Αύξηση της βοήθειας προς τη συριακή αντιπολίτευση

Την απόφασή των ΗΠΑ να αυξήσουν την πολύμορφη βοήθειά τους προς τη συριακή αντιπολίτευση ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου.

Την απόφασή των Ηνωμένων Πολιτειών να αυξήσουν τη βοήθεια προς τη συριακή αντιπολίτευση, ώστε να επιταχύνουν την πολιτική μετάβαση στη χώρα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας έκανε λόγο για συνεχή επανεκτίμηση, στην οποία προχωρούν οι ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά τις ανάγκες των Σύρων για ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και της συριακής αντιπολίτευσης για παντός είδους αρωγή, «με εξαίρεση τα όπλα».

Η Ουάσιγκτον έχει τοποθετηθεί εξαρχής υπέρ της αντιπολίτευσης στην προσπάθειά της να ανατρέψει το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.

«Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τη βοήθειά μας σε μια προσπάθεια να φέρουμε εγγύτερα μια μετά-Άσαντ εποχή για τη Συρία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Κάρνεϊ.

Ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα τουλάχιστον με την εφημερίδα Washington Post, εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει στους αντάρτες εξοπλισμό ατομικής θωράκισης, τεθωρακισμένα οχήματα, πιθανόν και στρατιωτική εκπαίδευση.

Απίθανό θεωρείται ωστόσο, σε αυτή τη φάση, να υπάρξει ροή οπλισμού από τις ΗΠΑ προς τη συριακή αντιπολίτευση.

Πάντως στη συνδιάσκεψη της Ρώμης θα προσέλθει η συριακή αντιπολίτευση και θα ζητήσει ποιοτική στρατιωτική υποστήριξη προκειμένου να ενισχυθούν οι προσπάθειές της για την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε σήμερα ο Ριάντ Σέιφ, σημαίνουσα προσωπικότητα της αντιπολίτευσης.

«Θα ζητήσουμε από τους φίλους μας να μας δώσουν κάθε δυνατή υποστήριξη προκειμένου να αποκομίσουμε οφέλη στο πεδίο των μαχών και να μας βοηθήσει να επιτύχουμε σε μία πολιτική λύση από θέση ισχύος και όχι από υποδεέστερη θέση», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, η αντιπολίτευση περιμένει να της δοθεί πολιτική, ανθρωπιστική και ποιοτική στρατιωτική υποστήριξη.