Αποπνέοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τη δύσκολη εποχή μας, η νικηφόρος δράση του ελληνικού στρατού και στόλου στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, αποτυπωμένη από τον φωτογραφικό φακό, έρχεται να μας θυμίσει πόσο ικανοί είμαστε για ανέλπιστες νίκες, όσο αδύναμοι και αν φαινόμαστε.
Αποπνέοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τη δύσκολη εποχή μας, η νικηφόρος δράση του ελληνικού στρατού και στόλου στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, αποτυπωμένη από τον φωτογραφικό φακό, έρχεται να μας θυμίσει πόσο ικανοί είμαστε για ανέλπιστες νίκες, όσο αδύναμοι και αν φαινόμαστε.
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων, η έκθεση του Μουσείου Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής», με τίτλο «Προελαύνοντας για την απελευθέρωση», εγκαινιάζεται στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα, με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Βαλκανικοί Πόλεμοι - κινηματογραφώντας την ιστορία».
Στην έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 15 Μαρτίου, παρουσιάζονται ανέκδοτες φωτογραφίες και μαρτυρίες ξένων πολεμικών ανταποκριτών από τις νίκες του ελληνικού στρατού και στόλου στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο (1912-13). Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από τον πρώην αξιωματικό του βρετανικού στρατού και ανταποκριτή του πρακτορείου Central News Agency, Haworth Woodley και τον ανταποκριτή της παρισινής εφημερίδας Le Temps, Etienne Labranche, οι οποίοι ήταν πολεμικοί ανταποκριτές, διαπιστευμένοι στον ελληνικό στρατό, κατά τη διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου.
Πολύτιμα ντοκουμέντα
Τραβηγμένες μερικές ημέρες μετά τις μάχες, όπως δείχνει και η χρονολόγησή τους, αφού τότε επετράπη στους ανταποκριτές η επίσκεψη στα πεδία των μαχών, οι φωτογραφίες απεικονίζουν τους ανθρώπους της υπαίθρου και των πόλεων, που έζησαν δίπλα στον πόλεμο και υπέφεραν, καθώς οι φωτογράφοι αναζήτησαν και άλλες πτυχές της ζωής και των γεγονότων στην ελληνική ύπαιθρο.
Η αξία του υλικού αυτού είναι ιδιαίτερα σημαντική, αν λάβουμε υπόψη ότι οι ελληνικές αρχές, όπως και άλλες βαλκανικές χώρες, δεν επέτρεψαν - παρά μόνον κατ’ εξαίρεση - την παρουσία ανταποκριτών στα μέτωπα του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου και οι περισσότερες ανταποκρίσεις για τις μάχες βασίστηκαν στα επίσημα δελτία τύπου, που εκδίδονταν στην Αθήνα.
Οι φωτογραφίες του Woodley χωρίζονται σε δύο βασικές ενότητες, οι οποίες καταγράφουν τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Μακεδονία και την Ήπειρο, ακολουθώντας μια συγκεκριμένη γεωγραφική διαδρομή, ενώ το φωτογραφικό οδοιπορικό του Etienne Labranche ξεκινά από τη Λήμνο και συνεχίζεται στη Χίο, τη Σύρο και - μέσω Πειραιά - καταλήγει στην Ήπειρο.
Μήνυμα ελπίδας για το σήμερα
Αν αναλογιστούμε, λοιπόν, πως πριν από εκατό χρόνια, το μικρό μας κράτος, τραυματισμένο από μία ταπεινωτική στρατιωτική ήττα και μία επώδυνη πτώχευση, ταραγμένο και διχασμένο, ξεκίνησε μια στρατιωτική προσπάθεια, που ξεπερνούσε τις δυνάμεις του και νίκησε, μπορούμε και πάλι να πιστέψουμε στον εαυτό μας και να τα καταφέρουμε και σε αυτήν την κρίσιμη καμπή της σημερινής οικονομικής κρίσης.
Πληροφορίες
Πολεμικό Μουσείο Αθήνας, Ριζάρη 2 & Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας - Αθήνα, τηλ.: 2107252974.
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης