Η πρόταση «Ένα βήμα μπροστά» της ολλανδικής ομάδας ΟKRA αναδείχθηκε νικήτρια στον ευρωπαϊκό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανασυγκρότηση του κέντρου της πρωτεύουσας. Για «αναγέννηση» της Αθήνας, μέσα από σειρά παρεμβάσεων που θα συντελέσουν στην συνολική ανάπλαση του αστικού συγκροτήματος, έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός.
Η πρόταση «Ένα βήμα μπροστά» της ολλανδικής ομάδας ΟKRA αναδείχθηκε νικήτρια στον ευρωπαϊκό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανασυγκρότηση του κέντρου της πρωτεύουσας Rethink Athens.
Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού παρουσιάστηκαν από το Ίδρυμα Ωνάση σε ειδική εκδήλωση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Συνολικά κατατέθηκαν 71 προτάσεις από την Ελλάδα και 11 χώρες απ΄όλο τον κόσμο, από τις οποίες εννέα προκρίθηκαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού που έληξε τον Οκτώβριο του 2012.
Από τις εννέα κέρδισε η OKRA, που θεωρείται από τα σημαντικότερα γραφεία διεθνώς στον σχεδιασμό του δημόσιου αστικού χώρου. Τα πιο πρόσφατα σχέδιά τους περιλαμβάνουν το κέντρο της Βασιλείας στην Ελβετία, το λεγόμενο «τρίτο κέντρο» του Λονδίνου στο Croydon, το μητροπολιτικό κέντρο της Κοπεγχάγης κ.α..
Η φάση της εφαρμογής του έργου για την Αθήνα θα είναι μια διεθνής και ελληνική συνεργασία, όπου οι Έλληνες αρχιτέκτονες του γραφείου «Studio 57», καθώς και Έλληνες μηχανικοί θα μετεξελίξουν τη βραβευμένη πρόταση του διαγωνισμού σε ένα εγκεκριμένο σχέδιο, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ολλανδικού γραφείου, Μάρτιν Κνάιτ.
Εκτίμησε επίσης ότι το έργο «θα συνεισφέρει στην αλλαγή και αναζωογόνηση» της Αθήνας μετατρέποντας το κέντρο της «σε δίκτυο πρασίνου με ραχοκοκαλιά την Πανεπιστημίου, που από δρόμος θα μετατραπεί σε βουλεβάρτο». Πεζοδρόμηση, τραμ, φύτευση πρασίνου και συλλογή των υδάτων σε υπόγειες δεξαμενές και στις ταράτσες, περιλαμβάνονται στη φιλοσοφία του νέου έργου, το οποίο εισάγει επίσης την ιδέα ενός «θεάτρου 1.000 δωματιών» για τα άδεια κτήρια, στα οποία θα αναπτύσονται πολιτιστικές δράσεις.
Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, ο Αντώνης Παπαδημητρίου πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση που χρηματοδότησε τις αρχιτεκτονικές, βιοκλιματικές και τεχνικές μελέτες της διαδικασίας, τόνισε ότι φιλόδοξο έργο της ανασυγκρότησης του κέντρου της Αθήνας, με άξονα την οδό Πανεπιστημίου «δεν είναι μια ακόμα μελέτη που θα μείνει στο συρτάρι». Χαρακτήρισε επίσης «απολύτως εφαρμόσιμη, λειτουργική, πιστή στο πνεύμα της Αθήνας αλλά και στις προοπτικές της» την πρόταση της ΟKRA.
Αντ. Σαμαράς: Η Αθήνα μπορεί να ξαναγεννηθεί
Για «αναγέννηση» της Αθήνας, μέσα από σειρά παρεμβάσεων που θα συντελέσουν στην συνολική ανάπλαση του αστικού συγκροτήματος, έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός, κατά το χαιρετισμό του στη διάρκεια της εκδήλωσης.
«Η Αθήνα μπορεί να ξαναγεννηθεί στο μυαλό μας, στην ψυχή μας - σε λίγα χρόνια και στην πραγματικότητα», ανέφερε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι η ανάπλαση της Πανεπιστημίου, μαζί με την παρέμβαση στο Φαληρικό Όρμο, την ανάπτυξη του Ελληνικού, αποτελούν το «τρίγωνο» αυτής της αναγέννησης.
Αναφερόμενος ειδικότερα στην ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας με άξονα την Πανεπιστημίου, τόνισε ότι έχει σημαντικό συμβολικό χαρακτήρα, καθώς, όπως είπε, δείχνει ότι «υπάρχουν ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας μας που μέσα στο ζόφο της κρίσης οραματίζονται την Ελλάδα αλλιώς».
«Έχουμε ένα τεράστιο δυναμικό, που μπορούμε να το αναδείξουμε προς όφελος δικό μας, προς όφελος, κυρίως, των επόμενων γενεών, αλλά και για να αλλάξει η εικόνα του κόσμου για την Ελλάδα», συμπλήρωσε.
Συνεχάρη τέλος το Ίδρυμα Ωνάση, που χρηματοδότησε το διαγωνισμό, το ΕΜΠ για το ερευνητικό του πρόγραμμα που είχε προηγηθεί, και τους υπόλοιπους δημόσιους φορείς συνεργάστηκαν «ώστε αυτή η ανάγκη όλων μας να αρχίσει να γίνεται ένα συγκεκριμένο όραμα».
Κατασκευή γραμμής Τραμ από το Σύνταγμα έως την πλατεία Αιγύπτου
Τη δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη της προσπάθειας εξέφρασε με τη σειρά του και ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης.
Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, το έργο εκτός από την ανάπλαση περιλαμβάνει και κατασκευή γραμμής Τραμ από το Σύνταγμα έως την πλατεία Αιγύπτου.
Το συνολικό έργο της ανάπλασης και της κατασκευής του Τραμ υπολογίζεται στα 80 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία, σύμφωνα με τον υπουργό, θα βρεθούν από κοινοτικά κονδύλια.
Ο κ. Χατζηδάκης εκτίμηση ότι μέχρι τον Ιούνιο θα είναι έτοιμες οι μελέτες και από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, θα ξεκινήσει η διαδικασία για την πραγματοποίηση αυτού καθ’ αυτού του έργου.
«Είμαι εδώ ακριβώς για να υπογραμμίσω αυτή τη δέσμευση. Θα δουλέψουμε στενά το υπουργείο Ανάπτυξης, το υπουργείο Περιβάλλοντος, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων, η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων, το Αττικό Μετρό, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έτσι ώστε να μην καθυστερήσουμε», ανέφερε.
Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι θα αποφευχθεί η δικομανία που συνήθως παρατηρείται σε τέτοιου είδους διαγωνισμούς, ώστε μέχρι το τέλος του 2015 να γίνει πράξη το έργο.
Τη σημασία ανάδειξης της εκδοχής «της αισιόδοξης και δημιουργικής Ελλάδας» υπογράμμισε κατά τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η υλοποίηση του έργου θα συμβάλει στο να γίνει το κέντρο «αξιοβίωτο».
Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό» το γεγονός ότι μία διεθνής ομάδα «έρχεται να δουλέψει στο κέντρο της Αθήνας και να ενστερνιστεί την ελληνικότητα». Σημείωσε πάντως ότι έχει μεγάλη σημασία να λειτουργήσουν και όλα τα άλλα φιλόδοξα σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς, όπως είπε, έχουμε να κάνουμε «πρωτίστως με ανθρώπους, όχι μόνο με χώρο».
«Φαίνεται ότι η καρδιά της Αθήνας, ο ουσιαστικά δημόσιος χώρος της πόλης και των κατοίκων της θα χτυπήσει δυνατά», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.