Πολιτική
Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013 21:01

Αλ. Παπαρήγα: Η κυβέρνηση προτιμά το βίαιο θάνατο των αγροτών

Η κυβέρνηση προτιμά το βίαιο θάνατο των αγροτών, αντί για τον αργό, τόνισε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως σε επίπεδο αρχηχών για τα αγροτικά προβλήματα.

Η κυβέρνηση προτιμά το βίαιο θάνατο των αγροτών, αντί για τον αργό, τόνισε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως σε επίπεδο αρχηχών για τα αγροτικά προβλήματα.

Ήμασταν και οφείλαμε να είμαστε στα μπλόκα των αγροτών, πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα και απευθυνόμενη στον κ. Βενιζέλο είπε: «Αναρωτηθείτε ποιοι ακόμα ήταν στα μπλόκα, ήταν άνθρωποι κυρίως που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και όχι κομμουνιστές».

Η κ. Παπαρήγα παρατήρησε πως δεν μπορείς να μιλάς για αγροτική πολιτική και να μην αναφέρεσαι στην ΚΑΠ ενώ σημείωσε πως το ΚΚΕ δεν μπορεί να κάνει προτάσεις αγνοώντας όλες τις κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Στη συλλογιστική της κ. Παπαρήγα, οι ίδιοι οι νόμοι της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως συγκεκριμενοποιούνται σήμερα με την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι εκείνοι που «φτωχοποιούν» τους αγρότες και εγκυμονούν τον μαρασμό του αγροτικού κόσμου, με εξαίρεση τους μεγαλοαγρότες και τους «θερμοκηπιάδες».

«Το ζήτημα για μας, είναι αν είσαι με την ΚΑΠ ή δεν είσαι. Ακόμα και τα 16 αιτήματα να υλοποιούσε η κυβέρνηση, εδώ δεν έσωσαν τη φτωχή αγροτιά οι επιδοτήσεις - που είχαν βεβαίως ανταλλάγματα και έδωσαν μια ορισμένη βελτίωση στη ζωή της αγροτιάς - θα τους σώσουν τώρα η κάρτα για το πετρέλαιο και τα υπόλοιπα; Είναι ασυμβίβαστη η άρση της φτωχοποίησης της αγροτιάς με την εφαρμογή της ΚΑΠ», σημείωσε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ και συνέχισε:

«Έχεις ΚΑΠ και μεγάλα μονοπώλια και απελευθέρωση της αγοράς και πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2010, η Ε.Ε. εισήγαγε αγροτικά προϊόντα 78 δισ., ανάμεσά τους 20 δισ. ευπαθή οπωροκηπευτικά από Βραζιλία και Αργεντινή - τις χώρες που θαυμάζει ο κ. Τσίπρας. Και μακάρι να τα έτρωγε ο φτωχός Βραζιλιάνος. Αν αυξηθούν οι εισαγωγές απ' τη Βραζιλία και την Αργεντινή τι θα γίνει; Οι μεγάλοι θερμοκηπιάδες θα επιβιώσουν. Τέτοια ανάπτυξη, θα την κάνουμε. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση - εμείς δεν καταστροφολογούμε. Θα πάει όμως η αγροτιά στο 4%! Στη Γερμανία βρίσκεται στο 4%. Εκεί ξεμπέρδεψαν απ' τη μικρή αγροτιά. Εμείς, ακόμη επιμένουμε».

Η ίδια κατέθεσε στα Πρακτικά τα 16 αιτήματα του αγροτικού κόσμου: «Εμείς τα υποστηρίζουμε, παρά το γεγονός ότι έχουμε επίγνωση ότι, ακόμα και αν έκανε παραχωρήσεις η κυβέρνηση, απλώς θα μετατίθετο ο χρόνος θανάτου για ένα μεγάλο μέρος της φτωχής αγροτιάς», διευκρίνισε.

Όπως είπε, στη Βουλή δύο είναι οι απόψεις που εκφράστηκαν από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για την αγροτική πολιτική. Ή λιτότητα με ανάπτυξη ή ανάπτυξη με λιτότητα.

Απευθυνόμενη προς τον Πρωθυπουργό, αναρωτήθηκε τι σχέση έχουν οι αναφορές του σχετικά με την απόπειρα απόδρασης του Π. Βλαστού και τους κουκουλοφόρους στις Σκουριές με το θέμα των αγροτικών προβλημάτων που συζητείται σήμερα στη Βουλή.

Τέλος, σε μία αναφορά της στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, η κ. Παπαρήγα παρατήρησε πως το καπιταλιστικό σύστημα, η καπιταλιστική ανάπτυξη έχει ανάγκη και από τον Μόντι τον «σοβαρό» και την κυβέρνηση τεχνοκρατών και από τον Μπερσάνι και από το Γκρίλο και τους ναζιστές σαν αυτούς που έχουμε εδώ στην Ελλάδα, της Χρυσής Αυγής. «Όλα αυτά μπορούν ξανά να χωνευτούν στο σύστημα από μια άλλη κυβέρνηση. Αυτό που δεν ανέχεται το σύστημα, είναι να λες πως έξω από τον καπιταλισμό, υπάρχει και κάτι άλλο», κατέληξε.