Την κυβερνητική πολιτική και τις δράσεις για την ενίσχυση των αγροτών, ανέπτυξε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως σε επίπεδο αρχηχών για τα αγροτικά προβλήματα.
Την κυβερνητική πολιτική και τις δράσεις για την ενίσχυση των αγροτών, ανέπτυξε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως σε επίπεδο αρχηχών για τα αγροτικά προβλήματα, επισημαίνοντας πως οι παραγωγοί πρέπει να είναι οι πρωταγωνιστές του νέου παραγωγικού αναπτυξιακού μοντέλου.
Χωρίς έμφαση στον πρωτογενή τομέα, τόνισε, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και πρόσθεσε πως «ψάχνουμε τρόπους να βοηθήσουμε τους αγρότες άμεσα». «Από όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε να κάνουμε η πιο σημαντική ίσως είναι η αγροτική. Αυτή θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα αναβαθμίσει και την ποιότητα πολλών άλλων κλάδων όπως είναι ο τουρισμός», τόνισε.
Ο κ. Σαμαράς εξήγγειλε πως θα υπάρξει ρύθμιση για το συνταξιοδοτικό των αγροτών. Συγκεκριμένα αγρότες με 40 χρόνια ασφαλιστικών εισφορών, θα μπορούν να συνταξιοδοτούνται στα 62 και όχι στα 67 που ισχύει γενικά για όλους.
Ειδικά για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, θα κατατεθεί νομοσχέδιο με πρόβλεψη όσοι έχουν φτάσει το όριο συνταξιοδότησης, αλλά οφείλουν μέχρι 4.000 ευρώ στον ΟΓΑ, να βγαίνουν στη σύνταξη με σταδιακή παρακράτηση του οφειλόμενου ποσού. Τέλος, ειδικά για όσους αγρότες έχουν γεννηθεί το 1948, είχαν βγει σε πρόωρη σύνταξη και κινδύνευαν να μείνουν μετέωροι, το πρόγραμμα θα επεκταθεί από τα 10 στα 12 χρόνια, ώστε να τους καλύψει και φέτος και για του χρόνου, οπότε θα προστεθούν και οι γεννηθέντες το 1949.
Ακόμα αναφέρθηκε στην ίδρυση ταμείου αγροτικής επιχειρηματικότητας με κεφάλαια που ξεπερνούν τα 350 εκατ. ευρώ ενώ υπογράμμισε πως στόχος είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Συνεχίζοντας, ανακοίνωσε την καθιέρωση αγροτικού νυχτερινού ρεύματος και ότι ειδική επιτροπή θα εισηγηθεί μειωμένο αγροτικό πετρέλαιο κίνησης που θα αντικαταστήσει το σημερινό καθεστώς επιστροφής ΦΠΑ.
Στις κυβερνητικές δράσεις περιλαμβάνεται ακόμα η δημιουργία μητρώου εμπορίου αγροτικών προιόντων προκειμένου να απαλλαγεί ο παραγωγός από εκβιαστές και η προώθηση ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αγορά αγροτικών προιόντων από το Διαδίκτυο. Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι με την καθιέρωση βιβλίων εσόδων και εξόδων θα καταπολεμηθεί η ψαλίδα των τιμών από το χωράφι έως το ράφι.
Συγκεκριμένα για τις επιβαρύνσεις στο στάδιο της παραγωγής ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα κάνει πράξη την δέσμευση που έχει αναλάβει για τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα μέσα στην τετραετία.
Ο κ. Σαμαράς έδωσε έμφαση στην ποιότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και στην προώθησή τους στο εξωτερικό. «Είμαστε η πατρίδα της μεσογειακής διατροφής και δεν είδαμε ελληνικά προϊόντα να προωθούνται εντός και εκτός συνόρων με τον τρόπο που θα έπρεπε» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα το εξαλείψουμε από τη κρίση όμως αν δεν αλλάξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο δεν θα βγούμε».
Υπό τους περιορισμούς της σημερινής κρίσης ασκούμε την αγροτική πολιτική, είπε προτείνοντας κάθε ενίσχυση να πηγαίνει κατ' ευθείαν στους παραγωγούς. Σημερινή επιλογή, όπως είπε, είναι να γίνουν οι αγρότες επιχειρηματίες εξαλείφοντας τις στρεβλώσεις στην εμπορία και με επιδοτήσεις να φέρουμε πιο κοντά με τις επιδοτήσεις τους παραγωγούς στην μεταποίηση.
Όσον αφορά στις κοινοτικές επιδοτήσεις, ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως οι έλληνες αγρότες την περίοδο 2014-2020 θα πάρουν σχεδόν τα ίδια χρήματα που έπαιρναν και πριν από την κρίση, επισημαίνοντας ότι στα κονδύλια αυτά θα προστεθούν και άλλα 3,8 δισ. ευρώ τα οποία θα κατευθυνθούν για αναπτυξιακά έργα στον αγροτικό τομέα. «Η κυβέρνηση ποντάρει στους αγρότες, δεν τους καταδημαγωγεί». συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην αγροτική πίστη και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προωθεί τη μείωση υποθηκών πολλαπλάσιας αξίας των δανείων που είχαν λάβει οι αγρότες από την ΑΤΕ ενώ επισπεύδεται ακόμη και η εξάλειψη της υποθήκης σε ορισμένες περιπτώσεις. Για τα κόκκινα χρέη των αγροτών, προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση ώστε να διασφαλιστεί ότι η αγροτική γη θα παραμείνει στον αγρότη.
Τέλος με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια στις Σκουριές, ο κ. Σαμαράς διεμήνυσε πως οι δολιοφθορές θα τελειώσουν και οι καταστροφικές μανίες θα αντιμετωπιστούν όπως τους αξίζει. Την ίδια ώρα που αγωνιζόμαστε για να φέρουμε επενδύσεις στη χώρα, σημείωσε, κάποιοι κουκουλοφόροι πάνε και καίνε τις επιχειρήσεις. «Κάποιοι προσπαθούν να τα τινάξουν όλα στον αέρα. Δεν τους δείχνω με το δάχτυλο αλλά αν αυτό δεν είναι εθνική υπονόμευση, αν αυτό δεν είναι εθνική δολιοφθορά, τότε τι είναι;», αναρωτήθηκε.
Αθ. Τσαυτάρης: Η γεωργία μπορεί να γίνει πυλώνας ανάπτυξης
Η γεωργία ήταν και μπορεί να ξαναγίνει πυλώνας ανάπτυξης του τόπου, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα αγροτικά θέματα στη Βουλή.
«Δεν μπορεί να καταστροφολογούμε και να λέμε ανακρίβειες», ανέφερε και απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα και διερωτήθηκε «πότε, κύριε αρχηγέ της αντιπολίτευσης, σπέρνουν τα χωράφια που λέτε ότι τα εγκαταλείπουν λόγω κόστους» για να απαντήσει ταυτοχρόνως ότι «δεν υπάρχει κανένας γεωργός που αφήνει άσπαρτα τα χωράφια και δεν θα μείνει ούτε σπιθαμή ακαλλιέργητης γης».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αφού αναφέρθηκε στους πολλούς τομείς στους οποίους η χώρα μας πρωτοπορεί, τόνισε πως ο πρωτογενής είναι ο τομέας του μέλλοντος.
«Όποιος καταπιάνεται με τη γεωργία και μπορεί να εξασφαλίσει τα αγαθά για την ανθρωπότητα πρέπει το μέλλον του να είναι λαμπρό και είναι», τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η συνεννόηση απαιτεί ορισμένες βασικές προϋποθέσεις: βούληση, ακεραιότητα της πληροφορίας και ακριβή δεδομένα.
Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για ανακρίβειες που ακούστηκαν περί συρρίκνωσης των δυνατοτήτων που προσφέρει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. «Τα εργαλεία αυτά αν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως εργαλεία ανάπτυξης είναι εκεί, είναι μια μεγάλη ευκαιρία να πιάσουν τόπο και μια μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε πραγματικά τη γεωργία πυλώνα ανάπτυξης του τόπου», κατέληξε ο κ. Τσαυτάρης.
Μ. Χαρακόπουλος: Επτά μεταρρυθμίσεις για την αναδιοργάνωση του πρωτογενούς τομέα
Τις επτά μεταρρυθμίσεις για την αναδιοργάνωση του πρωτογενούς τομέα, την στήριξη της αγροτικής παραγωγής και την στήριξη ευνοϊκών συνθηκών για την γεωργία του αύριο, παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος στη συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως σε επίπεδο αρχηχών για τα αγροτικά προβλήματα.
Αναλυτικά ανέφερε ότι προχωρούν:
- Αλλαγή φορολογικού συστήματος των αγροτών με την καθιέρωση βιβλίων εσόδων - εξόδων.
- Θέσπιση αγροτικού πετρελαίου μειωμένης φορολόγησης με ταυτοποίηση δεδομένων για κάθε αγρότη με στόχο όταν τα δημοσιονομικά της χώρας το επιτρέψουν το αγροτικό πετρέλαιο να είναι αφορολόγητο. Επιπλέον, η δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια ισχύει στο ακέραιο.
- Η ενεργοποίηση της προαιρετικής ασφάλισης στον ΕΛΓΑ για νόσους και ασθένειες που δεν αποζημιώνονται από τον Οργανισμό.
- Σύσταση του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας για την ενίσχυση της ρευστότητας με κεφάλαιο άνω των 300 εκατ. ευρώ.
- Η υπαγωγή του Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων στο Γενικό Μητρώο του υπουργείου Ανάπτυξης. Η εξέλιξη αυτή, θα δώσει τέλος σε νοσηρές καταστάσεις που καθιστούν τους αγρότες όμηρους των εμπόρων, πρόσθεσε.
- Τα έργα υποδομών που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής.
- Η επένδυση στην τυποποίηση και μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων προκειμένου να μένει εδώ η προστιθέμενη αξία.