Κόσμος
Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013 15:41

Βρετανία: Διατήρηση απορρήτου για στοιχεία της υπόθεσης Λιτβινένκο ζητεί η κυβέρνηση

Αίτημα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για τη διατήρηση απορρήτου για συγκεκριμένα στοιχεία της υπόθεσης Λιτβινένκο θα εξετάσει η βρετανική δικαιοσύνη.

Η βρετανική δικαιοσύνη αναμένεται να εξετάσει σήμερα αίτημα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για τη διατήρηση του απορρήτου για συγκεκριμένα στοιχεία της υπόθεσης του θανάτου του Αλεξάντερ Λιτβινένκο.

Ο πρώην αξιωματούχος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών είχε δηλητηριαστεί με ραδιενεργό πολώνιο στο Λονδίνο το 2006.

Η αίτηση της βρετανικής κυβέρνησης αναμένεται να συναντήσει την αντίδραση τόσο των δικηγόρων της οικογένειας Λιτβινένκο, όσο και των μέσων ενημέρωσης στη Μεγάλη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένου και του κρατικού δικτύου BBC.

Εάν τελικώς εκδοθεί, το πιστοποιητικό απορρήτου θα ισοδυναμεί με απαγόρευση χρήσης συγκεκριμένων στοιχείων στα πλαίσια της ανάκρισης για την υπόθεση, η οποία θα αρχίσει μέσα στο 2013.

Αντίστοιχα πιστοποιητικά εκδίδονται συνήθως για υποθέσεις οι οποίες άπτονται του εθνικού συμφέροντος.

Στη φάση της προανάκρισης, η σύζυγος του Α. Λιτβινένκο είχε ισχυριστεί μέσω του δικηγόρου της ότι ο άνδρας της είχε στρατολογηθεί από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, συγκεκριμένα την MI6.

Είχε καλέσει μάλιστα τη δικαιοσύνη να επικεντρωθεί ακριβώς στη σχέση του θανόντος με τις βρετανικές αρχές.

Ο σερ Ρόμπερτ Όουεν, δικαστικός ο οποίος έχει οριστεί επικεφαλής της ανάκρισης, έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει όλες τις πιθανές απειλές τις οποίες είχε δεχτεί ο Λιτβινένκο, καθώς και τις πιθανές ευθύνες της Ρωσίας για το θάνατό του.

Ο βρετανός δικαστικός έχει ήδη συμφωνήσει στη συμμετοχή ομάδας ρώσων εισαγγελέων στην ανακριτική διαδικασία.

Ο ρόλος της Ρωσίας

Υπενθυμίζεται ότι πριν την έναρξη της τελικής φάσης της ανάκρισης, επίσημα βρετανικά κυβερνητικά έγγραφα, τα οποία εμπλέκουν άμεσα τη Ρωσία στη δολοφονία του 43χρονου Λιτβινένκο, έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Η Μόσχα έχει αρνηθεί επανειλημμένα οποιαδήποτε εμπλοκή της στην υπόθεση.

Η τελική φάση της ανάκρισης αναμένεται να αρχίσει την 1η Μαΐου.

Ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο έχασε τη μάχη για τη ζωή το Νοέμβριο του 2006, μετά τη δηλητηρίαση του από ισότοπο πολώνιο-210, πιθανότατα κατά τη διάρκεια συνάντησής του στο ξενοδοχείο Millennium Hotel του κεντρικού Λονδίνου με τους πρώην συνδέσμους της KGB Αντρέι Λουγκοβόι και Ντμίτρι Κοβτούν.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί να εκδώσει τον κ. Λουγκοβόι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να ανακριθεί.

Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι επιθυμεί να συμμετάσχει ως ενδιαφερόμενο μέρος στην ανάκριση, γεγονός που θα επιτρέψει στο ρωσικό κράτος να αντεξετάζει μάρτυρες, αλλά και να ελέγχει πειστήρια.